Gå till innehåll
måndag 30 december 2024
jennyA

Isolera stålskrov.

Rekommendera Poster

Skeppåhoj! 

Vi håller på att renovera en pråm till  åretruntboende, och kommit till isolering under däck-lutar åt lösullisolering...väggar och tak då det är mycket skrymslen å hörn! Golv är gjutna med golvvärme redan-tack å lov!  Ni som besitter kundskap-vad tror ni? 

Kondensproblem? Vi reglar upp, på med täcklager med plast-fyller ca 20-30cm med lösisolering....kan det vara så enkelt? 🤔

1694602905505382673559176207067.jpg

1694602905505382673559176207067.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack, ska läsa noggrant! Vår är ju nästan lika fast ändå olika ✌️spännande! Vi hade oxå tänkt stenull, men ska rota mer i papp istället för plast! 

IMG_20230903_103956.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns olika skolor. Vilken som är bra/dålig tycker såklart företrädarna för de olika alternativen olika om.

 

Alt 1: Stenullsisolering direkt mot skrov för att hindra kondens på stålskrovets insida. Skrovet kan då först rostskyddsbehandlas med typ Tectyl. 

 

Alt 2: luftspalt mellan stålskrov och isolering (t.ex. platonmatta) för att det med stenull/glasull inte blir så tätt att kondens kan hindras som alt 1 förutsätter. Kondensen ska då kunna rinna ner till köl för att hindra korrosion och att isoleringen blir fuktig. Luftspalten kan då med fördel kopplas till ett avfuktarsysten.

 

Alt 3: sprutad expanderande skumisolering som man sprutar direkt på bordläggning en och som då limmar sig fast mot stålet och hindrar kondensering. Ytan mot innervägg slipas/skärs enkelt plan för montering av invändiga ytskikt.

 

Själv hade jag gått på alt 2 eller 3.

Alt 3 verkar vanligast metod på kanalbåtar etc i övriga Europa. Och används i Containerhus. Tror själv det är bästa metoden. Alt.2 tycker jag själv är bäst av "old school" metoderna där man använder glas/stenull. Alt.1 upplever jag är den som ställt till mest rost elände eftersom kondens inte helt kan förhindras och isoleringen så blir fuktig, men erfarenheterna är olika, vilket säkert beror på olika förutsättningar för inre klimat. 

Redigerad av Boanjohan

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...