Gå till innehåll
torsdag 21 november 2024
M__G

Vad gör ni med aska från grillen?

Rekommendera Poster

Hej på er. Vad gör ni med aska från grillen när ni grillat i en naturhamn? Tar med tillbaks till hamnen? Häller ut i vattnet? Jag har börjat fundera Vad som är bäst att göra. Jag har av gammal vana hällt ut det i vattnet en bit från båten men är det rätt sätt? Hur gör ni och varför på det sättet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Häller i närmsta en eller under en gran eller någon annanstans ingen person kliver. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan skrev M__G:

Hej på er. Vad gör ni med aska från grillen när ni grillat i en naturhamn? Tar med tillbaks till hamnen? Häller ut i vattnet? Jag har börjat fundera Vad som är bäst att göra. Jag har av gammal vana hällt ut det i vattnet en bit från båten men är det rätt sätt? Hur gör ni och varför på det sättet?

Nu har vi gasolgrill, men innan så hade kolgrill. Körde alltid med folie i botten och hällde ut det i skogen dagen efter (folie sparades såklart) och "kastade" vatten på det.

 

Aska är inget miljöbrott att hälla ut i skogen. Att hälla i  vattnet kan jag inte se någon fara med förutom att det ser skräpigt ut.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jag har hört att man absolut inte skall hälla aska i havet (tungmetaller?). Vi häller det i en plastpåse och slänger sedan som sopor.

Redigerad av hbengtsson

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Aska är perfekt att "gödsla" med.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Aska (med rester av kol) har en enorm förmåga att hålla värme och glöd under lång tid (över ett dygn). Känn på askan att den är kall innan du sprider ut den eller tar med den ombord.

 

Lämna askan i skogen är det mest logiska, det är ju därifrån den kommer och det är där askan hamnar när skogar brinner naturlugt.

 

Häll ut askan en bra bit upp på land så att inte näringsämnena rinner ut i vattnet vid första bästa regn.

 

Häll ut askan där andra slipper se den.

 

Ett bra alternativ är att ta med askan hem, slänga den i de vanliga soporna eller använd som jordförbättring.

 

VARNING!

Om man inte är säker på att askan är fri från tungmetaller bör man vara försiktig med att använda den hemma i grönsakslandet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

E7E9448C-7C9F-4669-A296-29039DB924FA.jpeg.8b1d993b4eaf0791eb9030b3c77ef85d.jpeg

 

2 timmar sedan skrev Peter_K:

Häller i närmsta en eller under en gran eller någon annanstans ingen person kliver. 

Så tänker jag också, men det är i Bohuslän så himla svårt att finna högre stående växtlighet. En och annan en(!) kanske man kan finna, som då oftast är en vindpinad dvärgen, ja dvärg-en alltså. Barlind som även heter idegran kan det vara en idé att leta efter. Annars har ju Västkuststiftelsen satt upp kompostbänkar intill torrdassen som finns på många öar, jag har inte frågat om lov, men i dessa komposter har jag hällt askan dagen efter grillningen.

På några ställen har såväl kommuner som Västkuststiftelsen satt upp behållare för använda engångsgrillar. Men sådana urusla grillar säljs väl inte längre? förbjudna?

 

Annars finner man ofta aska och rester av grillkol eller briketter under stenar, iallafall kolen och briketterna bryts ner rätt långsamt så det är nog inte så bra att dumpa dessa på det viset.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

…jag har inte frågat om lov, men i dessa komposter har jag hällt askan dagen efter grillningen.

Man skall vara lite försiktig med aska i en kompost då det kan förstöra ph-balansen i den. Bättre då att ta med sin aska och slänga i soporna, om man befinner sig i en skärgård utan växtlighet. 
🙂

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

 

.

 

OT

 

Min faster, dryga 90, berättar att när hon var liten, så användes helt utbrunnen aska till klädtvätt. 

 

Se för guds skull till att inte lägga nåt i vattnen som är uppväxt på land. Då kan det bli fel i den ekologiska balansen. 

 

Om man ätit fisk, borde det ju gå att göra ifrån sig i sjön. 

Deffinitivt inte på land. För då för man ju upp något på land, som naturligt inte är där. 

 

BT. 

 

 

- Min lilla mängd aska från båtgrillen åker i sjön. 

 

Aska typ 75 liter/år från vedeldningen hemma sprids dock på gräsmattan, aldrig i sjön. 

 

Aska från risbränning blir kvar på backen. 

 

Hört talas om hyggesbränning? 

Inte ens där samlas askan in för transport till återvinningsstation. 

 

Och vad jag vet så kommer grillkol från ved. Tidigare s k kolmilor. 

Inte kol från nån kolgruva på man eller sjöbotten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redigerad av Hybro

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För något år sedan läste jag en artikel i en dagstidning där de mätt mängden tungmetaller i grillkol och briketter. Det var ingen rolig läsning! Så gott som samtliga märken på marknaden, även Änglamark och andra som var märkta ekologiska, hade alldeles för höga värden för att slängas i naturen, om jag minns rätt. Fram tills dess hade jag slängt askan i sjön men nu tar jag hem den och slänger i en soppåse. För det mesta... 🙄

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
27 minuter sedan skrev Hybro:

 

 

 

Och vad jag vet så kommer grillkol från ved. Tidigare s k kolmilor. 

Inte kol från nån kolgruva på man eller sjöbotten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man får väl vara uppmärksam på vad det står på förpackningen, hur grillkol resp. briketter är producerade.

 

Fiskavfall, fiskrens, liksom motsvarande från skaldjur dumpas med förstånd tillbaks i havet, de till att det sjunker, krabborna bjuds på fest! Räkskal kan flyta ganska länge, så sådana får man se upp med.

Det brukar i Bohuslän vara belagt med arkebusering i gryningen att lägga fisk- eller skaldjursrens direkt på berghällen...

Då kommer nämligen alla olika arter av trutfåglar, dessa är ju rätt högljudda och samlar alla sina kollegor, sedan "bombar" dom båtar och kapelldukar med kusligt precision.

  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 minuter sedan skrev ChristerN:

För något år sedan läste jag en artikel i en dagstidning där de mätt mängden tungmetaller i grillkol och briketter. Det var ingen rolig läsning! Så gott som samtliga märken på marknaden, även Änglamark och andra som var märkta ekologiska, hade alldeles för höga värden för att slängas i naturen, om jag minns rätt. Fram tills dess hade jag slängt askan i sjön men nu tar jag hem den och slänger i en soppåse. För det mesta... 🙄

Varifrån kommer dessa tungmetaller? Bildas de i förkolningen eller finns de i trät som är råvaran till grillkol?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 minuter sedan skrev Georg_Ohm:

Man får väl vara uppmärksam på vad det står på förpackningen, hur grillkol resp. briketter är producerade.

Jag kan väl lägga till att det i artikeln stod att ingen av påsarna innehöll någon information om några tungmetaller. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minut sedan skrev StyrmanKarlsson:

Varifrån kommer dessa tungmetaller? Bildas de i förkolningen eller finns de i trät som är råvaran till grillkol?

Kommer ej ihåg om det stod något om det. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan skrev Georg_Ohm:

E7E9448C-7C9F-4669-A296-29039DB924FA.jpeg.8b1d993b4eaf0791eb9030b3c77ef85d.jpeg

 

Så tänker jag också, men det är i Bohuslän så himla svårt att finna högre stående växtlighet. En och annan en(!) kanske man kan finna, som då oftast är en vindpinad dvärgen, ja dvärg-en alltså. Barlind som även heter idegran kan det vara en idé att leta efter. Annars har ju Västkuststiftelsen satt upp kompostbänkar intill torrdassen som finns på många öar, jag har inte frågat om lov, men i dessa komposter har jag hällt askan dagen efter grillningen.

På några ställen har såväl kommuner som Västkuststiftelsen satt upp behållare för använda engångsgrillar. Men sådana urusla grillar säljs väl inte längre? förbjudna?

 

Annars finner man ofta aska och rester av grillkol eller briketter under stenar, iallafall kolen och briketterna bryts ner rätt långsamt så det är nog inte så bra att dumpa dessa på det viset.

Ja ute på de Bohuslänska holmarna är ofta en bergsskreva enda alternativet eller under en grästuva om man råkar hitta en.

Jag undrade också detta precis som ts men tröttnade på att vänta tills grill och kol hade svalnat och på aska som skitade ner stuvfacket så följande är ju inget svar på frågan men en lösning på problemet.

Just av denna anledningen gick jag över till gasolgrill i båten, ingen aska och den svalnar snabbt, så den känns enklare att ha med sig ombord och använda även om den bör rengöras från fett nån gång under säsongen.

 Och ibland sitter jag på badbryggan och grillar för det finns ju ingen glöd som kan falla ner och göra brännmärken.

Men hemma är det kolgrill som gäller och den askan åker med soporna till Sävenäs förbränningsstation inne i Göteborg.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 minuter sedan skrev ChristerN:

För något år sedan läste jag en artikel i en dagstidning där de mätt mängden tungmetaller i grillkol och briketter. Det var ingen rolig läsning! Så gott som samtliga märken på marknaden, även Änglamark och andra som var märkta ekologiska, hade alldeles för höga värden för att slängas i naturen, om jag minns rätt. Fram tills dess hade jag slängt askan i sjön men nu tar jag hem den och slänger i en soppåse. För det mesta... 🙄

Tungmetallerna ger då extra krydda till flintasteken och fransyskan... 

Tråkigt att gasolgrillarna inte ger den där specifika grillsmaken, men det finns ju marinader med grillsmak, men deras innehållsförteckning är väl en hel kemilektion den också.

  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Tråkigt att gasolgrillarna inte ger den där specifika grillsmaken,

Inga problem, köp flytande rök.

 

Strö ut askan på klipporna verkar vara en dålig idé så gasolgrill eller ta med askan hem verkar vara rätt koncept i Bohuslän.

 

1 timme sedan skrev StyrmanKarlsson:

Varifrån kommer dessa tungmetaller? Bildas de i förkolningen eller finns de i trät som är råvaran till grillkol?

Det finns säkert olika förklaringar.

  • Träden kan troligen på naturlig väg ta upp tungmetaller där de växer beroende på trädslag och markförhållanden.
  • Alla producenter är inte så nogräknade med vad de stoppar in i processen så målat och impregnerat trä kan säkert komma med. Jag har fått ett helt stolsben i en påse kol en gång.
  • Om skog på gamla militära övningsområden avverkas så får man med lite alla möjliga typer av splitter och kulor från handeldvapen. En period (länge sedan nu) var det inte jättebra kvalitet på träpellets från Baltikum som värmeverkan i Sverige köpte in, mycket metall av olika slag.

Det är det jag spontant kommer på.

En blyrökt flintastek med en tusch av radium låter väl härligt...

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
24 minuter sedan skrev Mackey:

 

Det är det jag spontant kommer på.

En blyrökt flintastek med en tusch av radium låter väl härligt...

Vilket årgångsvin passar bäst till denna kulinariska läckerhet?

 

🍹

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Vilket årgångsvin passar bäst till denna kulinariska läckerhet?

 

🍹

Arsenic, finsk likör, 310 kronor flaskan på Systembolaget  😇

 

image.png.3903730bae4772f0732c4c5427c5a567.png

  • Gilla 1
  • Haha 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 minuter sedan skrev ABC:

Arsenic, finsk likör, 310 kronor flaskan på Systembolaget  😇

 

image.png.3903730bae4772f0732c4c5427c5a567.png

Fina grejer!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan skrev Georg_Ohm:

Vilket årgångsvin passar bäst till denna kulinariska läckerhet?

 

🍹

Om man har kvar något Österrikiskt lantvin från 80-talet när det var preppat med glykol tror jag det passar bra.

Annars funkar säkert nästan vilket vin som helst eftersom de flesta verkar innehålla oändliga mängder tillsatser. Det lär finnas över 50 tillsatser som används vid industriell vinframställning och inom EU ska dessa INTE redovisas på förpackningen.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man låter grillen stå till dagen efter och så häller man askan i en soppåse. 

 

Så jävla förbannad blir man när går i skogen och kliver i någons gamla aska. Eller när viken är full av gammalt kol. Ta med era sopor hem!!! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En snapps till den köttbiten kanske?

atomik-vodka-chernobyl.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...