Elisa_A_R
Medlemmar-
Innehålls Antal
37 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
0 NeutralOm Elisa_A_R
-
Placering
Fänrik
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Jaaa! Har ju inte sett den nermonterad men det ser ungefär ut så! Förstår inte hur jag ska få isär de övre halvorna. Detta var en mycket bra bild, stort tack! Nu ska jag göra ett nytt försök.
-
Tack för svar. Jag ska inte fästa med vantskruv. Har inget vant där utan förstaget är ju del av själva rullsystemet och ska alltså träs i profilen med rullen. Det är där det krånglar. Jag ska fixa bilder.
-
Hej, Förstår att mitt problem kan leda till ett och annat flin, men nu är jag smått desperat. Jag kan inte sätta fast förstaget! Ny båt och får inte tag på gamla ägaren. Det är ett Hood-rullsystem oc jag får inte ihop det, försöker sätta fast det men det är som att försöka få ner en rund kloss i ett fyrkantigt hål. Gissar att man måste öppna upp på något sätt men jag vet inte hur. Någon som vet hur? Stort tack på förhand.
-
Oj ni hade bra framförhållning där ändå, klokt och tur att det gick bra. Sprickorna jag talar om sitter på kölen, inte nära skrovet. Skrovet är, vad jag kan se, skadefritt. Jag får nog ta en bild och återkomma.
-
Ok nu blev jag ganska orolig... hoppas att försäkringen täcker detta. Just nu är det ju bara några hårfina små tunna sprickor på kanske max 4-5 cm, fyra fem sådana som inte ser ut att ha gått djupt. En Comfort 30 ska ju dessutom klara ganska tuffa tag... Sprickorna sitter alltså på själva kölen, inte vid skrovet (alltså inte vid kölinfästningen).
-
Ok tack för alla superbra svar! Meadiva: det var ett rejält arbete! Jag är klart imponerad. Men också lite rädd... jag har ingen som helst möjlighet att ta mig an något sådant och håller tummarna för att det inte är några värre skador än de jag ser. Det som är lite dumt med min båt är att förrförra ägaren (som hade båten i fem år, sedan samme ägare i ytterigare 30 år tills jag köpte förra året) är att kölbultarna är delvis inplastade, man ser bara den övre delen, dvs muttern och bulthuvudet. Nu har jag ju några små små längsgående sprickor i laminatet vid kölfickan (? heter det så? Jag menar stället där kölen är fäst i skrovet/bottenstockarna, ungefär 3/4 upp på kölen) på babords sida, men jag har tänkt att det bara var kosmetiskt. Har ju bara haft båten pyttelite. Förra ägaren var en duktig och aktsam seglare som har skött båten mycket bra. Min grundstötning var i ca 3-3½ knop så jag tycker inte att det borde ha lett till några större skador. Jag har ju tittat väldigt noga annars överallt där jag kommer åt, t.ex. motorfästen etc. Jag gick rakt på så en rejäl stöt (dvs en som orsakar värre skador) borde ju ha gett akterskador, men något sådant har jag inte. Jag fixar till skadan efter bästa förmåga, spacklar och slipar lite, målar och sätter båten i sjön som planerat. Om ingen annan höjer ett varnande finger förstås.
-
Tack för svar, men vågar man verkligen ge sig på kölen med en slägga? Jag förstår absolut vad du menar om att det är synd att slipa bort tyngd. Men det känns ju samtidigt som att man inte vill stå där med en svajköl för att man bankat runt på kölen... Slipa lite måste jag ju för att få ett jämnt och fint ytskikt. Det var framför allt det jag menade med att slipa (alltså inte själva blyet så mycke utom där det bucklat till sig. Vad säger du om tidsåtgången? Kan det vara en idé att värma blyet för att göra det mer formbart? Eller är det helt koko att ta med en brännare och riskera att sätta fyr på hela härligheten? Har du blyköl? Målar du i så fall direkt på blyet om du fått skador i ytskiktet?
-
Ny båt (76:a, ny för mig) invigdes förra året med en grundstötning som resulterade i ett rejält hack på framkant på kölen (fenköl), samt rejäla avskrapningar/hack i botten. Har blyköl. Min fina teori var att jag 1. Knackar bort allt som sitter löst (blyet kommer i öppen dager) 2. Slipar och jämnar till kanterna 3. Epoxispacklar direkt på kölen, slipar av efter bästa förmåga (har hört att epoxispackel ska vara sjukt hårt att slipa och jag gör det för hand). 4. Målar på grundfärg+bottenfärg ett lager. Vad säger ni om det? Kan det fungera? Vid det stora hacket ser det lite hårigt ut längs kanterna. I botten på kölen sitter lagret däremot löst som på en sådan där mandarin med luft under skalet. Jag har tittat efter där kölen är infäst i bottenstockarna och ser där, på babords sida, några små små trådtunna sprickor. Vet ej om det beror på grundstötningen, eller på att båten är gammal och att det rört lite på sig. Vad jag kan se fick båten inga andra skador (t.ex. inget invändigt i akern). Tror inte att det finns risk för läckage för det ser i övrigt vädligt tätt ut, men jag vill i alla fall höra efter. Och så sista frågan: hur lång tid tar detta? Jag tänkte att det tar några timmar att ta bort allt löst, en dag för att slipa, några timmar att spackla och sedan ytterligare någon dag att slipa. Allt som allt ca 20 timmar. Låter det realistiskt? Eller måste jag ta ledigt från jobbet? Båten ska i den 25:e och jag har alltså inte börjat att måla eller vaxa än... sliter just nu med att få botten ordentligt ren för målning. Tacksam för all hjälp som bara tänkas kan, ingen info är för självklar för mig. Har aldrig någonsin ens sett en båt vårrustas...
-
Har tre batterier, varav ett startbatteri. Borde vara hyfsat fulladdade då jag dels har solpanel, dels körde ca 4 timmar med motor innan upptagning (sedan låg båten vid brygga en vecka och motorn kördes endast kort vid upptagning/konservering). Förre ägaren har alltid låtit batterierna ligga kvar i båten enligt uppgift utan problem. Osäker på hur jag ska göra, om de ska ur eller om de kan ligga kvar. Vad händer om batterierna inte var tillräckligt laddade? Om jag förvarar dem i ett varmförråd, finns då inte risken att de laddar ur? Jag tänkte ha en ganska ljus press så att det lilla solljus som finns under vintermånaderna kan underhållsladda via panelen. Gasoltuberna tänkte jag helt sonika låta ligga kvar, har ingen annanstans att göra av dem ändå. Är det dumt?
-
Hej, Har en Comfort 30 med djupgående 1,68 enligt uppgift på sailguide, har inte kontrollerat själv då jag köpte båten i vattnet. Måste nu köpa stöttor, har i princip bestämt mig för seaquip. Har fått dubbla budskap om antal stöttor: 4 eller 6? Vill ju att båten står stadigt men det blir ju billigare med 4.... Och vilken höjd? Läste att man ska ta djupgående + pallningshöjd och dra ifrån 25 cm. Vet inte riktigt vilken pallningshöjd jag ska ha. Hamnar på någonstans mellan SB1 och SB2. Erfarenheter? Slutligen: vilka tillbehör krävs? Kedjor? Verkar inte som de ingår. Mycket tacksam för svar. Första året som båtägare. M v h Elisa
-
Hej, Vill egentligen inte köpa någon vaga då jag är inte är helt säker på hur länge jag blir kvar på båtklubben med nuvarande båtupptagningssystem. Siktar på att vara kvar i några år i alla fall, men skulle det dyka upp en plats i min ordinarie båtklubb (är fn med i två för att ha både sommar- och vinterplats) så byter jag nog. De två klubbarna har olika upptagningssystem och därför vill jag helst av allt hyra en vagga denna säsong. Ser att många varv hyr ut om man ligger hos dem. Är det någon som känner till om något varv/marina hyr ut en vagga att ha på annat ställe? i Stockholmstrakten helst. M v h Elisa
-
Hahaha....det blir väl topp tre då.Svårt att välja 1. Missbedömde avståndet till en grynna och tjongade på i fem knop (drygt). Klarade mig undan med blotta förskräckelsen (får väl se kölens skick när jag lyfter båten nu). 2. Köpte för korta linor till bojen två gånger. 3. Sambon trampade sönder ett steg på badstegen direkt - konkurrerar med att ha prejat en skärgårdsfärja av misstag. Men det gick bra för alla tack och lov.
-
Ok tack för svar, letar efter något på blocket.