-
Innehålls Antal
32 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av JPettersson
-
Jag har plockat bort en autopilot Autohelm 6000 ur min snipa då den inte används och inte varit i drift på många år. Nu till en troligen dum fråga.. Jag har en hydraulisk styrning och det sitter en pump som var kopplad till autopiloten, skall denna pump tas bort eller skall den i fortsättningen ha ström via tändning för att hjälpa till, kan den till och med sitta kvar utan någon åtgärd?
-
Till CAV passar Mahles KX23 som finns hos de flesta bildelsfirmorna för runt hundralappen.
-
Olika sprickor kräver olika kilar. Om sprickorna är lite större funger denna kilen väldigt bra, http://www.klippfast.se, kostar tyvärr runt tusenlappen så man får ha en rem runt handleden så man inte tappar den i sjön.
-
Sjösättning planerad till skärtorsdag i Lilla Edet, sedan älven ned och resten av de femtio distansen till Kyrkesund. En fin tur att se fram emot.
-
Självklart skall vi alla försöka att respektera varandra och komma överens på sjön. Som tämligen nybörjare med liten motorbåt i kustvattnen kan jag konstatera: Har värjt nästan upp på grund vid södra infarten till Mollösund då tre segelbåtar i bredd utnyttjade den tio meter breda farleden. Tack vare överambitiös hänsyn har jag inte kolliderat med kryssande mahogbysegelbåt som zigzaggar i 45 gradersvinklar och där gasten ständigt får bommen i huvudet, plats den trånga farleden norr om Kyrkeaund. Samtidigt lyfter jag på hatten till de besättningar som samspelta klarar att manövrera i dess trånga farvatten med leende på läpparna och visuell kontakt via teckenspråk och glada tillrop. Heder åt dessa samarbetsvilliga medtrafikanter!
-
Som vanligt ett mycket bra kåseri, ditt målande språk får mig att liksom se händelserna framför mig när jag läser. En fröjd att läsa!
-
Jag gör ett test nu under vintern. Råspånt av gran med fräst nåtspår mellan brädorna, ljus nåtmassa, mahognybets och sedan ett par lager lack över.
-
Jag tackar för alla tips. Bytte även en bit bränsleledning, kopparrör, men hittade ingen gegga inne i den. Driftsäkerheten bör ju i alla fall bli bättre nu när ett förfilter inklusive vattenavskiljare är monterad.
-
Dieseltanken uppvisar tecken på en okänd livsform, dags att kontakta Nobelkommittén? Det påminnde i konsistens och form om den mögelklump som kan bli i saftflaskor som blivit stående med en slatt kvar i botten. Jag fick bort all bottensats med vacuumsug, det var även några skvättar vatten och ställde till det. Jag har även monterat ett extra bränslefilter med vattenavskiljare vilket inte fanns tidigare. Konstigt nog har jag inte haft problem trots att sugröret låg alldeles intill all gegga. Något mer att tänka på förutom att byta bränslefiltret på motorn också?
-
Tack för omtanken men min är graderad till 30 knop, kommer att kontakta instrumentmakarn i Leksand så får bi se om han kan laga. Jag har i princip ingen användning för den då jag har hastighetsmätning i telefon och plotter men det är ju kul om den fungerar!
-
Tack för alla svar!
-
Jag har en trasig VDO Sumlog. Tips på firmor som kan laga den?
-
Hej! Det finns en bra tråd i detta forum om beräkning av kabelarea, sök i forumet på nomogram.
-
Samma här, den bästa kaffesmaken finns i min mening i riktigt kok kaffe från visseljohanna, glöm bara inte att sumpen sällan går att spola ned i vasken utan stopp i slangen..
-
Stort tack för alla bra tips.
-
Jag skall byta genomföringar och ventiler, för säkerhets skull, då jag inte vet hur gamla de som sitter där är, båten är från 1980 och jag misstänker att de är lika gamla. Nu söker jag goda råd. Renslipat ned till gelcoaten eller grundfärg? Sikaflex eller o-ringar på båda sidor om skrovet? Gängtejp eller lin som gängtätning? Tar tacksamt emot alla tips.
-
Tack för alla svar! Intressant diagram, bekräftar mina teorier att hålla sig i hastighet runt 6-7 knop.
-
Det är rak axel, inget drev.
-
Söker lite tips bland alla erfarna om lämplig marchhastighet för en Bo-Sjö 25 med hänsyn till bränsleekonomi och komfort. Motor: TMD40A vikt 2,8 ton, hydrauliska trimplan, okänd stigning på fyrbladig propeller. Vattenlinje c:a 6 m. En båt i skrovform, vikt osv. lik Nimbus 26 och Maxim. 2 000 varv, 6 knop. Här verkar jag kunna köra länge innan bränslemätaren rör sig. 2 500 varv, 7-8 knop, känns som om det knuffas mycket vatten framför, går trögt, motorn jobbar hårt, måste använda trimplanen mycket för optimera varv/fart och hindra aktern från att gräva ned sig. Verkar vara denna hastighet som drar mest bränsle. 2 800 varv, 11-12 knop, känns som om båten gått över tröskeln, lättare men fortfarande ständigt pillande på trimplansknapparna. 3 000 varv, 13-14 knop, känns bra, motorn verkar jobba lätt, börjar bli lite vinglig och slingrig i sjön. Ännu mer pillande på trimplanen. 3 300 varv, 15-16 knop,topphastighet, känns otrevligt och slingrigt, inget man kör längre sträckor med. Vad har ni för erfarenheter. Oftast har jag inte det minsta bråttom och puttrar runt i fem-sex knop men ibland vill man ju transportera sig en längre sträcka. Vi har haft denna trevliga båt sedan i somras och har börjat lära känna in oss, den blandade körning vi haft under de trehundra distans vi kört har inneburit en snittförbrukning på 1,5 l/distans.
-
Det är fantastiskt i Bohuslän vid den här tiden, och oftast annars också.. Fick till en ledig eftermiddag och en tur med båten, ingen trängsel, Måseskär framför horisonten och smyga runt med ett par tre knop, lyssna på vinden, en mås och vågornas taktfasta kluckande. Ut förbi Räbbehuvud, mot Måseskär, några sekundmeter från nordväst ger en svag gungning men på ett trevligt sätt. In mot Strömsund mellan Fäjan och Skäddan. Där kan man i sin fantasi föreställa sig hur det kunde vara en stormig vinternatt, utan GPS, ekolod och sjökort. Beundran av de gamla sjöfararna som klarade av det men även betalade sitt pris de gånger inte lyckan stod dem bi. Stannar upp på en grundtopp och driver sakta en stund med pilk och häckla vid botten. Nu ligger jag i hamn, ledig imorgon också, varmt och skönt i ruffen, fotogenlampan ger ett varmt gult sken, lyssnar på Johnny Cash och bara njuter. Ikväll blir det fest, nystekt Vitling, potatis och som en gigantisk fondtapet, solnedgången över Mollön. Så här skall man ha det när man har det som sämst.
-
Tack för tipset, den ser intressant ut, får kolla närmre på detta.
-
Jag har vattenburen gångvärme i min Bo-Sjö 25 men ingen annan värme källa. Denna består av element under britsarna i för och akterruff med fläktar samt defroster på vindrutan. En ide har slagit mig för att kunna få värme i ruffarna när båten ligger i hamn, att koppla in en elektrisk rörvärmare, samma typ som i bil. Dessa värmare är oftast på 4-600 watt och klarar att hålla ett bilkylarsystem på åtta liter på en temperatur av 50-60 grader. Är detta en ide värd att testa? Någon annan som har erfarenhet?
-
Använder iPad och programmet 88 Sea, en app jag köpte för 249:-, som komplement till papperssjökort. Detta funkar bra men nackdelar finns, iPad är svår att se vid starkt ljus, i programmet är det stundtals svårt att se vilken riktning farleder har, där vill jag dubbelkolla mot sjökort. För en så enkel och billig app är jag glatt överraskad hur bra den funkar men som de flesta redan skrivit är det nödvändigt med papperssjökort och kompass.
-
Vi fick de första i Kråkefjorden förra veckan, i eftermiddag blir det en tur dit igen.
-
Köpte en båt i höstas med ett kapell som var i hyfsat bra skick men med svart insida. Under höstens Öppet Varv på Orust kom vi i kontakt med Hensons Tvätt i Lomma, http://www.hensons.se/. Jag är mycket nöjd med resultatet samt att de tog kontakt efter inspektion av kapellet och lämnade fast pris på diverse lagningar av sömmar och fakturan var på det överenskomna beloppet. Kapelltvätt för en 21 fots kabinbåt, 3 500:-, lagning sömmar 800:-, dyrt/billigt, svårt att säga, jag är nöjd med vad jag fick för pengarna i alla fall.