Gå till innehåll
lördag 08 februari 2025

-PLM-

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    460
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av -PLM-

  1. Haft en 510mc, varför vill du göra det på en så bränslesnål båt? att kunna ta med tankarna i bilen så båten alltid är fulltankad är väl bra?
  2. Tror flertalet motorbåtar skulle ha utmaning också så fall?
  3. Hjälpbatteri nära ankarspelet. På vår SR satt det i ankarboxen undangömt precis under däck.
  4. Är det inte bara batteriet som sitter intill då? Eller säkringen. Batteriet brukar ärga sönder och då räcker inte strömmen, ifall det ser ut som på vår förra Sea Ray.
  5. Jag tycker enklaste sättet att få bort är att försiktigt använda mirakelsvamp, ifall det är intorkat. Färgfläck blir kvar, men den bleks ofta bort ganska fort.
  6. Skulle jag någon gång göra byte till segelbåt skulle jag aldrig göra avkall på öppen akter med badbrygga. Enkelheten att i hamn att backa in samt att kunna gå ut på badbryggan i naturhamn är några av sakerna jag värdesätter mest ombord på båten. Puristerna för segling kan jag förstå resonerar annorlunda.
  7. Är det inte risk för snedbelastning om kompressorremmen är borta? Stod nåt om det i manualen för KAD44.
  8. Imponerande energi du har. Modigt att lyfta motorerna när man börjar kunna ana våren i horisonten. Har läst en del skräckhistorier om personer som renoverar KAD-motorer med piratdelar, t.ex. kolv och foder till pirat och så håller det inte. Kanske bra att ha i bakhuvudet. Kör hårt och lycka till.
  9. Har många gånger förstummad stått och sett på när folk tar upp och sjösätter sina båtar utan att köra ner vagnen ordentligt i vattnet. Både ser amatörmässigt ut, riskerar skada båten och blockerar rampen för andra då det tar tid. Ner med vagnen ordentligt. Spola av naven med färskvatten därefter. Lagerna kan man se över/fetta in en gång årligen.
  10. Föreslår att du säljer denna och köper en "S" Modell. Gjorde liknande resa för många år sedan och det kostade bara en massa pengar och tid för en gammal plotter i onödan.
  11. De båtar jag haft, har haft sötvattenspolning från fabrik. Kan inte svara på hur det står sig mot något annat, men har inte haft problem med oönskade dofter eller andra problem. Jag bytte Jokerventilen förra sommaren och såg inga beläggningar i slangarna så långt jag kunde se åtminstone. Det går åt så lite vatten när man spolar så jag tycker åt andra hållet att det är konstigt att köra med sjövatten då det sägs ge dofter från organismer. För skärgårdsbruk räcker dricksvattnet normalt längre än septiktanken, så länge man inte har liten dricksvattentank.
  12. Det är en smaksak, men jag hade försökt hitta en fräsch SeaRay 260/275 alt. 280/315 med enkelmontage. Mycket mer modern båt än Nimbus 28 t.ex. Även om Nimbusen är bredare med de fördelar som det medför.
  13. Laddspänningen varierar mellan 12.9-14.x volt, så tror den har det.
  14. Tack för kloka svar alla. Det är original laddaren som Princess satte in, vet inte mer än så. Hade C-tec i förra båten och tyckte den verkade döda batterierna också. Inga problem med korrosion, så inte orolig för det i denna hamn. Jag kommer inte ha tid att djupdyka i utredning av batterier, och har inga fasta solceller. Låter som det kanske inte gör något positivt att bara köra laddaren två timmar per dygn då? Tänkte om det var en smart lösning.
  15. Förbrukarbanken på vår båt verkar ha gett upp efter sommaren. Misstänker att det kan bero på att vi alltid ligger på landström vid bryggan. Gillar komforten att kunna lämna kylvaror i kylskåpen när vi inte är där. Funderar på att sätta timer på landströmmen så den bara går ett par timmar om dagen istället. Är det vettigt, eller finns smartare alternativ?
  16. Tänkte återuppliva denna tråd. Vi planerar att utforska Stockholms södra skärgård nästa år, där Landsort är huvudsakliga målet. Vi utgår från Norrtälje. Från Landsort drar vi nog till Gröna Lund där det vore trevligt att ha båten på Fjäderholmarna och ta färjan mellan. Borde väl gå bra? På vägen vill vi gärna hitta trevliga ställen. -Är Rassa vikar trevligt? Någon speciell del som rekommenderas? -Vilken väg in mot Stockholm är trevligast? Söder om Ingarö eller är det värt att ta omvägen norr om Ingarö? Tar gärna fler fina förslag på naturhamnar och gästhamnar än de som redan tagits upp i tråden
  17. Sea Ray på andra sidan 2000 är ofta bra båtar tycker jag. Bayliner når inte upp till samma nivå på det man kan se och känna på. Det är ju en smaksak, men beroende på storleksklass skulle jag hellre köpt en nyare Sea Ray än Nimbus, Storebro mfl runt årsmodell 2000 som kan upplevas som en tidskapsel till -80 talet.
  18. Vilken padda har du? För mig är det samma med frysning i bägge mina Ipad Pro samt i Iphone. Misstänker jag har "sjökortslyftet" i min kartversion på Garmin, jag har iallafall skillnad.
  19. Blir det bättre med GPS-modul då, eller är det mjukvarustyrt? Upplever man måste upp i ca 7knop för att GPS inte ska "frysa", skitirriterande då det inte sällan är bättre sjökort i appen än i vår Garmin.
  20. Kanske inte svaret du söker, men jag har också Raymarine radar med tridata (tre stycken mindre skärmar)/autopilot och jag bytte plotter förra hösten. Tyckte Raymarine plottrar kändes så gamla jämfört med Garmin att jag bytte märke. Tridata funkar ju fortfarande ändå, dock inte radarn, men den behövs så sällan ändå.
  21. Fräschade upp vår list på gamla båten med aceton och torka med paraffin efteråt. Gjorde den fräschare ett tag, wet´n black, WD-40 och liknande fungerar nog också bra. I övrigt tycker jag det såg lite märkligt ut det de föreslår i filmen med risk att det ser sämre ut än tidigare efter en säsong.
  22. Kul projekt. På Cybermarine finns en kille som heter Gasglad som gjorde nytt roder till sin båt om jag minns rätt. Olika båtar, men behöver du göra egna kan det vara bra att bolla med någon som redan gjort det.
  23. På beskrivningen låter det helt normalt för en båt i den storleksklassen. Alla båtar i den storleken är ganska känsliga när det börjar gå sjö, och tror nog det slog en del i Nord-kappen också om den var av samma storlek, det syns inte på samma sätt på avstånd. Desto vassare skrov, desto känsligare blir det/vingligt och större behov av att arbeta med trimplan samt behov av större motor då skrovet blir mer effektkrävande. Utan att veta något om just Yamarinen misstänker jag att de försökt få till en bra kompromiss.
  24. Lite märkligt är det. Det var en besättning på 10personer, de bör väl varit någorlunda nyktra och bör ha varit på sin vakt i detta väder. En rejäl storm drar in och om luckor (fönster och dörrar?) var öppna borde besättningen upptäcka detta, även i hytterna borde de som sover där märka om det stänker/sköljer in vatten genom öppna fönster? Men varför skulle de vara öppna, man använder väl AC på denna typ av båt. Det är inte en småbåt precis, utan en rejäl båt med stor besättning och det var enda båten som inte klarade att rida ut stormen i hamnen. Nåt mer bör det vara... Kölens infästning eller sabotage? I ljuset av vad som hänt andra ledare i företaget och rättegången är det lätt att tänka att blixten inte slår ner på samma ställe två gånger.
  25. Vi får jordslag på insida kapell på våra båtar. Brukar tvätta med vanlig såpa och ljummet vatten på vintern och tycker jag alltid brukar få bort allting utan att behöva skrubba mycket.
×
×
  • Skapa nytt...