c505
Medlemmar-
Innehålls Antal
33 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
0 NeutralOm c505
-
Placering
Fänrik
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Har en gammal Johnson 10HP från 1969 som fungerar perfekt men har en fråga om låsning av motorn i uppfällt läge. Finns ingen krok eller något annat som gör att jag kan lämna båten med motorn i uppfällt läge. Har tittat på sprängskisser och kan se en krok på höger sida om man ser motorn framifrån. Kan inte se spår av att något sådan låsning har varit monterad heller. Allt annat som syns på sprängskisserna finns på min motor när det gäller låst eller olåst tilt mot sprinten för tiltvinkel. Fanns det helt enkelt ingen låsning på de här äldre motorerna?
-
Tack för alla bra svar. Motorn är intiltad till max och tanken har jag så långt fram som möjligt. Det blir klart bättre när någon sitter fram och båten är i sin konstruktion som den är och det är väl inte mycket att något åt. Det här är knappast någon bra båt för öppen sjö här vid Blekingekusten och åker bara en bit ut i viken. Därför behöver jag ingen fart och kan leva med att det tar en stund. Båten är lättrodd och till våren ska jag prova med elmotor. Båt och motor är gammalt och fult och är medvetet valt på grund av stöldrisken. Vi har varit hårt drabbade av stölder och jag har redan blivit av med en båt och två motorer tidigare. Den här har hittills ingen velat knycka. Tack för tipsen med längre bränsleslang och sandsäckar, ska prova detta. Sedan var förslaget på förlängning med röret på rorkulten också intressant och väl värt att prova. När det gäller trimplan tror jag att farten är för låg för att det ska påverka i någon större grad. Sedan undrar jag hur man kollar det här med vatten i skrovet, vill inte gärna borra hål hursomhelst. Funkar det om jag borrar hål bottens insida och vänder båten upp och ner? Eller är vattnet bundet såpass att det inte rinner ut om det skulle finnas något?
-
Rubriken låter förmodligen konstig och hela den här frågan kan verka dum. Har sökt på forumet och hittat mycket men inte det jag söker. Saken är att jag har en gammal Jofa Havsbris med en Johnson 6Hp och allt fungerar som det ska. Problemet är att den ligger lågt i aktern redan stillaliggande och det blir förstås ännu värre vid gaspådrag då den gräver ner aktern. Det här har diskuterats frekvent här och att skaffa större motor är inte aktuellt, är inte inte ute efter att få båten att plana. Båtens konstruktion är som den är och tyngden av motor och mig själv leder till det här.Motorns tiltvinkel är redan max och tank och andra grejor brukar jag ha så långt fram som möjligt. Finns det egentligen något annat att göra för att få en bättre balans? Att trixa med ballast för att flytta tyngdpunkten känns vanskligt och trimplan är knappast aktuellt i det här fallet. Kanske är det helt enkelt bara att leva med det här.
-
Ja, där ser man. Tack för länken som avhandlade ungefär vad lag letat efter utan hitta. Har hört lite vaga påpekande från folk om att de äldre motorkonstruktionerna krävde högre oljeinblandning men ingen har vetat säkert. Bränsleförbrukning är inte det jag tänker mest på, tar inte lång stund att komma ut till fiskeställena i viken och där kör jag inte med motor. Min fråga var det här med rökutvecklingen, kanske blev ett misstförstånd i min fråga Anledningen till att jag inte provat Biltemas beror på att jag har 6 mil att åka dit och redan har två flaskor olja stående. Jag var mer inne på om det fanns vissa oljor som ger mindre rökutveckling. Tänker på grannens Evinrude som väl är likadan motor som min Johnson och den ryker betydligt mindre men som jag skrev kanske det beror på just min motor. Om jag då gör ett försök att vända lite på frågan och rikta den till de som har äldre motorer som den här. Någon mer måste det väl finnas därute. Vilken olja och vilken oljeblandning kör ni på och ser det ut med rökutveckling.
-
Så kommer det här upp ännu en gång. Jo, jag vet att detta har diskuterats mycket men har några frågetecken kring det här som inte jag fått svar på. Förr blandade man 4 % i tvåtaktare med de oljor man fick tag och det rök och luktade därefter. Med de nya oljetyperna räcker 2%, tydligen 1% på vissa motorer. Jag som har en gammal Johnson 6hp från -69 och blandar 2% enligt rekommendationer från oljetillverkaren.. Det är med andra ord oljans kvalite som styr blandningen och inte rekomendationerna från motortillverkaren, det har hänt en hel del med smörjmedel sedan 1969. Kommer då till det här som jag undrar över. Min gamla 6 hästars Johnson ryker en hel del, speciellt när den är kall, inget onormalt så sett. Jag har använt Statoils och Mekonomens utombordarolja och blandat 2%. Min båtgranne har ett syskon till min motor, en liten Evinrude i ungefär samma ålder. Den ryker betydligt mindre än min och han kör på Biltemas olja. Kanske beror det helt enkelt på min motor, en snart antik konstruktion som kanske inte borde diskuteras i sammanhang när det gäller olja och rök. Egentligen är det kanske så mycket att bry sig om men det ändå lite det där att det syns och luktar. Jag har fått rådet att prova Valvoline, ska tydligen vara det bästa. Ska jag lägga mer pengar på att prova fler oljor? Vågar jag minska oljemängden i blandningen till 1% ? Tacksam för lite tankar och kommentarer kring det här.
-
Rubriken låter väl konstig men vet inte hur jag ska uttrycka det. Problemet är att motorn, en Honda BF 9.9 -99 i bland tappar varv och kämpar på tomgång med hackande och huggande gång och kämpar för att inte lägga av. Misstänkte bränsletillförseln och började rycka och lirka på bränsleslang och kopplingar, vred av locket till trycktanken. I ett enda tag varvade den upp och gick fint igen Efter en stund inträffade samma sak igen och jag upprepade proceduren med slang och allt som kunde ha med bränslet att göra, tror jag åtminstone. Motorn varavade upp igen och gich fint tills jag kom i land. Slangen var inte klämd och locket låg löst på tanken när det hände andra gången. Kan inte säga säkert att det var bränsletillförseln, kanske var det tillfälligheter att den varavade upp just när var där och kollade. Det här händer när jag kört en stund och blir inte klok på vad det beror på. Är det bränslet eller något annat? Tacksam för alla råd och tips kring det här, kanske någon känner igen fenomenet
-
Ja, hoppas det. När det gäller motorns yttertemperatur blev det som du beskrev tidigare. Kylmanteln var den nästan helt kall innan jag satte i termostaten och med den nya termostaten steg den till varm utan att bli direkt het. Motorn fick gå i tunnan en halvtimme i går kväll så nu det är dags att prova i båten.
-
Problemet är löst, berodde utan tvekan på pumpen. Provade motorn i dag och bilden säger allt. Har inte vid något tidigare tillfälle sett ut så här vid avgasutloppet, när det var som bäst stänkte det bara lite i avgaserna. Tack för tips och råd, tacksamt att kunna bolla problem med någon annan.
-
Skruvade hop och provade pumpen nu i kväll. Körde växelhuset i en hink med skruvdragaren på drivaxeln. Blev en stråle på 10-15 cm upp ur hålet, det borde väl räcka för tillräckligt kylvattenflöde? Ska se om jag hinner montera hop alltoch provköra i tunnan i morgon, sen ger det sig om min reparation kommer att hålla. Materialet är rostfri shimsplåt. Bifogar bilder på pumphuset före och efter
-
Termostathuset är rengjort från smuts och oxid och har fått ny termostat och packningar. Allt är rent där och så långt jag kommer åt. Har spolat med högtryck och kört tryckluft i alla kanaler jag kommer åt från termostathuset och i kylröret vid pumpen. Har provkört med och utan termostat men motorn blir riktigt varm ganska snabbt ändå. Lossar jag lite på skruvarna till locket på termostathuset bubblar det ut vatten men det är förmodligen inte tilräckligt, detsamma gäller vattnet som stänker ur avgashålet bak på riggen. Sedan kanske det är problem med att kylröret inte tätat riktigt gummibussningen i pumphuset trots att det kändes så. Ska ta en extra koll på detta. Återkommer med resultatet av den renoverade pumpen.
-
Glömde att nämna att impellern passar bra, vingarna är rejält krökta speciellt vid utloppshålet.
-
Det är den sprängskissen jag gått efter, tack ändå. Som man ser utav den här så sitter det ingen tätning i pumpen som jag tolkar det.Däremot blir jag osäker på delarna 1 - 6, sitter dessa i motordelen eller i övre delen av riggen? Har kommit en bit med impellerhuset men har inte haft så mycket tid med, var en runda i garaget i går kväll och gjorde det sista på ett nytt foder i själva pumphuset. Lite annat småfix sen är det dags att prova. Då hade det varit bra att säkert veta om det verkligen ska sitta någon form av tätning där drivaxeln går in i pumphuset. Som det ser ut nu är det ganska stor tolerans i hålet men det verkar inte finnas glapp i någon lagring. Som jag nämde tidigare så fick jag i mig att sidorna på impellerns centrum tätar mot huset och den rosfria plåten i botten. Det verkar riktigt tight när jag skruvar hop det, men är det verkligen så det ska se ut ? Vad är delarna 1 - 6 ? Jag kan inte se upp i riggen om de finns där.
-
Var själv inne på att det borde sitta någon form av tätning där, men då är det väl som det jag fått i mig. Impellerns centrum ska väl täta i den delen såvida inte någon annan har mer kunskap i det här. Det känns ändå som att det borde sitta någon form av tätning här. Har dålig kunskap i just det fallet, vid de impellerbyte jag gjort genom åren ju har inte det varit något problem. Har fått tag i rostfri shimsplåt som inlägg i impellerhuset för att ge pumpen en sista andning, jobbar på det och återkommer. Får se om jag fixar att lägga upp bilder i fall att det fungerar.
-
Är på gång med pumpen men du nämde packbox runt drivaxeln tidigare. I mitt pumphus finns inget i kragen där axeln går in i huset. Frågade runt om just det här vid impellerbytet och fick svaret att impellerns centrumdel tätar mot huset där. Det ska alltså sitta en packbox där ändå? Hittar ingen på sprängskissen,