Gå till innehåll
torsdag 26 december 2024

frause

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    11
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om frause

  • Placering
    Kadett
  1. Långa linor är bra. Själv har jag två 40 m längder med gamla klätterrep (elastiska och bra) som används flitigt i naturhamnar. Ofta lagda dubbelt, så man kan dra tillbaka dem utan att gå iland. Dessa två förbereds nästan alltid vid angöring av naturhamn. Ombord finns även diverse kortare linor samt ett 60-meters klätterrep. 60 meterssnutten är bra när man missbedömt vädret och behöver ett spring till nån avlägsen spricka längre bort på stranden. Ankare därbak med 50 m ankarolina. Ombord finns även en hoppilandpåse med (klätter-)kilar (sånadär med vajer), slingor, karbiner, (klätter-)bultar och hammare. Jag upplever att det är extremt sällan man inte kan placera båten precis där man vill ha den med denna utrustning.
  2. Här hoppas inte. Om man måste hoppa iland, måste man rimligtvis också hoppa tillbaka ombord också. Det går bort. Då kan man lika gärna ligga på svaj. För helvete.
  3. Keps, huva på jackan och skidglasögon är nog det närmaste man kommer om det ska vara någorlunda bekvämt och användbart. Med skidglasögon kan man ju få inbyggda solglasögon också. Det gäller bara att det inte immar igen, så man får väl inte knäppa till allt för mycket.
  4. Selva har upp till 7,5 hp med 360° snurr.
  5. Kan ju vara så att det inte har så mycket med bommarna att göra som med hur det ser ut under vattnet. Om det finns gamla pålar från tidigare generationers bryggor, förtöjningsgods för nuvarande brygga eller liknande vid bryggkanten kan det ju vara skäl för klubben att inte vilja ha roder och propellrar som rör runt för mycket där. Som sagt, även om man kan slå i snedstagen på bommarna med aktern känns det som att man har bätttre kontroll att undvika ett sånt missöde när man kommer in med rumpan först. Man står så man ser vad man gör och propellern sitter åt rätt håll för att bromsa.
  6. Det är väl en stoppskruv på gasarmen man justerar. Sitter nånstans under avgaskröken om jag inte minns fel. Edit: Rör på gasreglaget med frikopplingsknappen intryckt så ser du vilken arm det handlar om. Senast ändrad av frause | 24 april 2012 | 06:41
  7. Fast det är väl inte bara toalettvatten som ska räknas in för en rättvis jämförelse. Det handlar väl om diskvatten, potatisvatten, badvatten och däckssköljvatten också.
  8. En till för Sika. Jag limmade tillbaks min täckplatta med Sikaflex 291 för två säsonger sen. Året innan hade den varit limmad med kontaktlim och hängde halvvägs ner på drevet vid upptagningen. Vilken sorts kontaktlim och hur länge den suttit vet jag dock inte, då båten var ny för mig då. Enligt säljaren var bälgen bytt nåt år innan, så den borde inte ha suttit särskilt länge. Har ingen anledning att tro att den inte kommer sitta kvar fortsättningsvis och det var inga konstigheter att få dit den. Bara att skrapa och slipa bort det gamla limmet och kleta dit.
  9. Om man är lite förutseende kan man under vinterhalvåret spara glasburkar (typ gurk- eller syltburkar) och konservera mat själv. Blir klart godare och billigare än köpekonserver. Gör tex lite mer köttfärssås till middag än du äter upp och lägg resten i en glasburk. Lägg på locket löst. Ställ burken i en tryckkokare med vatten och stormkoka i 15-20 minuter. Sedan drar du åt locket och låter burken svalna. Se till att locket sugs in och håller tätt. Ställ i skafferiet och kör till båten vid vårrustningen. Nu har du mat som håller gott och väl hela säsongen.
  10. Enligt min erfarenhet är autoruttfunktionen är tveksam, på gränsen till oanvändbar. Den tar lång tid att räkna fram (åtminstone på min gpsmap 620) , använder undervattenstenar som girpunkter, har svårt att hitta en vettig väg man man själv ser på tre sekunder om man tittar på sjökortet. De andra extra-funktionerna känns inte heller särskilt viktiga. Det jag vill åt är sjökortsinformationen. Jag fick mina 2009 års G2 utbytta till G2 Vision, och valde bort vision när jag köpte ett annat område förra året. Lägg mellanskillnaden på en bok med information om området istället.
×
×
  • Skapa nytt...