-
Innehålls Antal
18 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av vhisla
-
OK, här kommer domen för mig efter en halv sommars användning: Fullt godkänd! Punkterna som nämns i testet stämmer inte riktigt med verkligheten (kanske har produkten uppdaterats?), men lösa skruvar var det visserligen med. Inget jag skulle betala en tusenlapp till för direkt, men för vissa kanske det är värt. Upprullningen var väl det jag var mest orolig för, men det har fungerat klanderfritt. Dock är det värt att påpeka följande: I min installation monteras rullen under däck (lasarett). I och med detta finns en genomföring som hamnar c:a 50cm från rullen och hjälper bandet att spåra snällt i rullen. Så uv-problematiken är kraftigt reducerad i min tillämpning då bandet bara ser sol vid ankring (en invändning för såvitt jag förstår alla ankringsband). Och som nämnts kan det även hjälpt bandet att rulla upp sig vackert. Min största invändning är att "stoppet" när bandet tar slut är en liten skruv i rullens nav. Känns inte helt bra. Tidigare satt min ankarlina fast i en rejäl förankring om man i någon situation skulle råka löpa linan ut. Så under mina förutsättningar tror jag detta var ett rätt bra köp allt som allt. :-) Simma lugnt!
-
ok. Bra med konkreta invändningar. Dock som konstruktionen ser ut kan jag innan jag själv använt den inte riktigt förstå hur det skulle gå till. Men jag kan möjligen spekulera i att bandet kommer utanför rullen om man rullar upp den utan mothåll och att bandet då inte packas tillräckligt och då bygger på utanför rullen och därav faller av...? Det skulle ju kunna vara störande, men hanterbart genom att bromsa när man lindar upp den. Jaja, vi får se. Det som gjorde att jag valde den var: 1. Stuvbarhet. Nuvarande replösning fungerar bra men tar stor plats och onödigt mycket tid att stuva om. 2. Rostfritt istället för plast. Personlig preferens. 3. Prisvärt. Solfrågan är som sagt inte riktigt ett problem i mitt fall. Däremot är jag inte helt nöjd med säkerhetsstoppet om bandet får löpa ända ut. För klent, men i sammanhanget hoppas jag fördelar överväger nackdelar. :-)
-
För att kritik ska vara intressant behöver den vara saklig. Jag kunde lätt redan innan inköp se vissa begränsningar, men som är irrelevanta för just min tänkta användning. Därför är jag intresserad av konkret kritik, inte svepande sågningar. Varför skulle bandet trilla av? Innerst är bandet fastskruvat, och nu när jag rullat in alla 50 metrarna så är det c:a 15 mm till kanten på rullen. Hur menar du Martin-Winga29? Kan förändringar skett de sista 2 åren?
-
Jo, känner till det, men jag har "lyxen" att kunna montera hela rullen under däck, så sol-problemet är hyfsat minimerat. :-)
-
Minns du också vad det var som var negativt?
-
Tack. Jag hade inte tänkt ha belastningen på rullen när jag ankrar, men när olyckan är framme och bandet löper ända ut, hade jag föredragit ett solidare stopp... :-)
-
Med risk för att verka obegåvad... Har köpt Biltemas rulle och band. Bandet har 2 halvstora öglor i var ände. Dessa öglor går ej att trä upp runt axeln på rullen då de är för små. Längst in på navet/axeln finns ett bulthål och man får med motsvarande bult. Detta är självklart avsett för att fästa bandet med på något sätt, men det känns inte helt rätt att klippa hål i bandet tycker jag... Att göra hål igenom 2 lager (pga öglan) kan man ju göra, men då sitter linan vid full utrullning fast i en löjlig liten bult. Känns sådär. Det enda jag kan komma på är att göra hål (hur görs det bäst för att behålla maximal styrka?) och skruva genom öglans 2 band. Ska det vara så, eller missar jag något uppenbart här? Tacksam för hjälp!
-
Jo, reservdelar finns men kostar nästan lika mycket som ett komplett system. Så jag skulle gärna vilja hitta en lite billigare lösning, begagnat el.dyl.
-
Min ST-40 givare gick sönder. Kan man mixa givare från andra fabrikat med instrumentet eller måste man ha samma givare? Annars får man väl söka av begmarknaden...
-
Jag skulle till och med kunna leva med felet som returen ger upphov till. Har någon en aning om hur många procent det kan röra sig om? /Peter
-
Hej. Jag söker ett räkneverk till dieselmotor som räknar på dieselförbrukning. Det finns bra och billiga lösningar för stora maskiner, men jag har svårare att hitta till mindre flöden, säg från 3 liter/timmen eller ännu lägre flöden. Har ni några tips? Gärna med plomberat räkneverk.
-
Hej, Efter att ha letat efter orsaken till en hög ton som uppstår i farter runt 6 knop har jag efter en del huvudbry kommit fram till att det är vår propeller (fast 3-bladig) som är boven. Har ni upplevt något dylikt? Finns något enkelt knep att lösa detta förutom propellerbyte?
-
Spontant socialt utbyte är för mig ofta något som förgyller. Ibland vill man vara ifred och då går det oftast att lösa. Jag brukar se mig runt i en vik och ligger en båt med fendrar ute tolkar jag det som att de inte har något emot sällskap, och inga fendrar = föredrar enskildhet. Jag brukar använda samma signal beroende på humör. Nu i sommar träffade vi hemskt trevliga ålänningar på detta vis. :-)
-
Maila om du är intresserad. Alla motiv är möjliga, c:a 70x100 cm från runt 1900 kr.
-
Vår Harmony 31 från -68. Dock uppdaterad genom åren. Skrovet byggt av Tyler Boats (design van de Stadt), färdigställd av Malö. Målningen föreställer en sommardag på Kallskär säsongen som gick. Senast ändrad av vhisla | 11 februari 2012 | 10:32
-
Nu vet jag försvinnande lite om de mätregler som nämns, men jag har de senaste sommrarna seglat en hel del StorTriss och en hel del Harmoni 31 (se min avatar/bild), och vi plattlänsar gärna när tillfälle ges. Visst har vi haft mycket svaga tendenser till att pendla, men aldrig något som kännts ens i närheten av dramatiskt. Jag skulle tro att vi hunit testa upp till kanske 10 sekundmeter under längre sträckor och 15 kortare sträckor. Vi har dubbla rullar och plattläns har testats upprepade ggr med båda konfigurationerna (stor/genua - genua/fock). Dessutom har Lindisfarned metod testats lite grand (Stor/Genua plus hårdskotad fock) vilket gått fint det med. Beror detta på min båttyp? Eller har jag helt oavsiktligt gjort något rätt?? ;-) Mina segelkunskaper är sannolikt inte i nivå med era, så ni kanske kan förklara?
-
En liten annorlunda bild kanske. Detta är en målning baserad på några bilder vi tog ute vid kallskär i sommras. Om någon av er skulle vilja ha en målning på er ögonsten (det fanns ju gott om vackra bilder i tråden) får ni gärna kontakta mig så hjälper jag er.
-
Hej. Jag har fått för mig att det skulle vara fördelaktigt med ett lite mer modulärt system för solceller på min båt. Tanken är att använda flera små paneler (6x25w?) som dessutom skall vara mer eller mindre portabla. Inbillade fördelar: - Mindre känsligt för partiell skuggning än med få stora paneler. - Lättare att stuva och skydda om hårt väder är på ingång. - möjligt att flytta runt beroende på vart solsidan är. Jag tänkte i första hand att de skulle kunna hängas fast på mantåget med enkla handgrepp. Helst skulle jag vilja ha kabel dragen från regulatorn till ett par olika fasta kontaktcentraler där sedan cellerna kopplas på vid behov. Plug and play liksom... Sedan kan man flytta över cellerna till andra sidan och plugga in dom där när det känns mer relevant. Har någon funderat/prövat något dylikt, eller finns det goda skäl till varför man skulle tänka om?