-
Innehålls Antal
26 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av befindlichkeit
-
Toaen: det kom av sig i somras, men jag är fortfarande intresserad av att titta på din Storfidra. Hemma i helgen?
-
Hallå där gott folk, jag tar och bumpar den här tråden med ett hyfsat nytt test i Practical Boat Owner mellan två likadana båtar med djonk- respektive bermudarigg. Rätt intressant läsning. Det kan, till djonkriggens fördel, också nämnas att den bermudariggade testbåten är extremt välutrustad och trimmad. Men det skrivs ju också en bit ner i testet. http://www.pbo.co.uk/seamanship/bermudan-rig-vs-junk-rig/ Trevlig läsning! Någon som har några nya tankar och funderingar? Det blev inköp av en trissjolle i sensomras. En mycket trevlig liten jolle som kanske kunde fungera lite som experimentbåt, även om det inte är något större fel på den som den är!
-
bhemac: intressanta ingångar, tycker jag! Särskilt detta med flatbottnade vs. fastkölade båtar! Jag är själv inte jätteintresserad av fart, även om det så klart spelar roll, utan snarare enkelhet, vilket kanske kan förklara mitt intresse för djonkriggen (och små, tunga, långkölade båtar). Som nilsnobbing sa så är ju bermudan tveklöst utvecklad för snabbhet, medan djonkriggen inte har utvecklats särskilt mycket alls de senaste – vad vet jag – tusen åren. På senare år har däremot, som du ju också skriver, flera entusiaster börjat experimentera med buk i segelpanelerna, vilket många talar väldigt gott om. Spinnaker är ju svårt att få till utan stagning, men visst finns det folk som sätter lättvindsfock på ostagade master! Det finns några engelska båtar som fanns med djonkrigg som alternativ redan på 80-talet. Kingfisher hade nån och sen finns ju den som Roger Taylor hade, Corribee, en tvinkölad liten seglare.
-
"så fantastisk som förespråkarna påstår, ofta ganska högljutt" Det är ju smått otroligt vilket hot man tycks utgöra för en del genom att posta ett enkelt inlägg om lite praktisk vägledning om en på våra breddgrader något okonventionell riggning, men jag ser det positivt och glädjer mig för mångfalden på detta forum... Ljungström själv var säkert en knepig stofil, men fasen vilka tuffa båtar gubben konstruerade! Bara en sån enkel idé som att vända på bordläggningen, dvs. det längsta bordet närmast bottenstocken, för att inte ha något ändträ i vattnet som suger väta. Vansinnigt okonventionellt, och fantastiskt genialiskt!
-
toaen: det är en bra idé! Jag följer med spänning pseudonym: oj då, den var stilig. Tyvärr har jag ingen jättelust att skrubba båten de första två åren
-
Luffarn: Precis. Jag vet en del motorseglare som har "riggat om" till djonksegel, har också tänkt att det är idealiskt. Många djonkseglare är tvåmastade båtar också.
-
Toaen: jag skulle inte säga emot dig i mycket när det kommer till segling. Men det går otroligt fort att reva en djonkrigg. Se den här videon: Två sekunder kanske var en överdrift, men ska vi säga sju?
-
Precis, djonkriggen är så oerhört lätt att reva, vilket tvärtom gör den till en stormbeständig rigg. Jag är oerhört lat som seglare, och gillar enkelheten i den här riggen. Inga vant, inget försegel, stor segelyta, och man revar på två sekunder. Mycket enkelt!
-
Det har du rätt i! Här kommer den: http://sv-ulladh-log.blogspot.se/p/ul-la-junk-rig-conversion.html
-
Toaen: Haha, då vet jag Njae, har inget behov av vridbar mast. Däremot är ju tanken att den ska vara rund, och inte fyrkantig som i exemplet jag länkade.
-
Här är förresten en som gjort en liknande konvertering av en Havsfidra. Inte riktigt så som jag har tänkt mig, utan har snarare tänkt mig att jag drar någon sorts manschett-rör hela vägen från bottenstocken (eller vad man ska kalla det) och upp till genomföringen i däcket som masten står i, för att få jämnare belastning. Men samtidigt kanske det är bättre att ha den stående på botten i en mastfot och sen sitta i nån liten förstärkning i däcket, så att den kan flexa lite? Någon som har några funderingar? Jag har alltså ingen båt än, utan spekulerar således bara...
-
Låter fint detta! Jo, plasta upp nåt slags stöd får jag ju räkna med... Toaen: Jag ska höra av mig, förutsatt att jag själv kommer ihåg... Men din Storfidra är alltså inte till salu då?
-
Hej Toaen, Jag hoppades lite på att du, som är en auktoritet på Storfidra, skulle svara på frågan. Tack för bifogad ritning, det ser ju fullt möjligt ut att genomföra detta företag enligt den! Jag kommer gärna och tittar på din Storfidra. Är den kanske rent av till salu? Du får gärna PM:a mig när du är hemma från din seglats igen, så kan vi avtala något datum för besök! Jag vistas en hel del på kusten i höjd med Munkedal (Valön, närmare bestämt), så det är inte sällan jag ändå är i närheten. Vad är det man "ställer" masten på enligt din ritning? Det ser nästan ut som om det är en flat yta där.
-
Hej där, Jag har sedan ganska många år nu varit oerhört intresserad av allt som har med lågbudgetsegling att göra och lite extra fokus har jag riktat på djonkriggen. Jag har köpt på mig, och till stor del läst, större delen av den litteratur som finns i ämnet och har följt/följer en mängd bloggar. Nu börjar det emellertid bli hög tid att ta några praktiska steg mot en djonkriggad båt. Är det någon som har erfarenheter av konvertering till djonkrigg. Jag har efter mycket funderingar kommit fram till att nog ändå Storfidran är den mest idealiska båten för mig, och skulle därför gärna få lite kvalificerad feedback om djonk-konvertering av en sådan båt. Masten behöver ju bli genomgående, samt placeras lite längre fram än originalmasten. Kanske mitt i förluckan, eller möjligen till och med framför hela överbyggnaden. Är det någon som har gjort eller känner till någon som gjort något liknande? Det vore väldigt intressant att höra om isf! Roger Taylor är ganska nyligen färdig med sin konvertering och har då använt en lyktstolpe i aluminium, jag antar att aluminium i tillräcklig godstjocklek är att föredra, även om de flesta använder trämaster... Jag har aldrig haft tillfälle att segla en djonkriggad båt, så om det är någon på västkusten som skulle vilja bjuda mig på en tur så säg gärna till! Mikael
-
Väldigt intressant gammal tråd som jag nu fiskar upp igen. redneck: Hur gick det? Hittade du nån båt att långsegla? Själv har jag gått i havsfidra-tankar ett tag nu, men har blivit lite rädd för det klena, fjädrande däcket och allt man skulle behöva förstärka. Efter att ha läst tråden har jag snarare återuppväckt min gamla tro på Amigo 23:an (alternativt 27:an) som en värdig båt. De problem som beskrivs hos Amigon här i tråden tycker jag inte verkar motsäga att det är en stabil liten båt som bör tåla en hel del.
-
Sjökvinnor eller mest -män, Nu tycker jag ni är väl hårda mot farsan som lyckats hitta ett nytt och jäkla fint projekt att renovera under några år. Men visst är Fingal en himla fin båt att segla!
-
@toaen Tack för den fantastiska dokumenteringen av hur du isolerat i din båt. Det blir till att kopiera rakt av, tror jag. Och att det finns billiga liggunderlag på ÖB gör ju inte saken sämre. En kort fråga har jag emellertid, och den kan bero på att jag läst slarvigt: vad använde du för lim?
-
Kul med svar! Tycker det låter som en strålande idé med klämma på varandras båtar-träff också, låt oss ses någonstans i sommar!
-
@Lasse-L Vad är det för snurra? Är den ok? Seglar du i havet? Hur hanterar den vind? Duger den att puttra (ljudlöst) i hamnar med och eventuellt få lite framdrivning när det är stiltje? Tacksam för svar! /Mikael
-
Det slog mig just att det kanske finns andra som är som jag ibland MGs forumbesökare, dvs. ständigt nyfiken på och intresserad av hur andra båtar är att segla. Jag går i funderingar på att skaffa mig något lite robustare än min Granada 24 att segla ut mot horistonten i, men hur fasen ska man veta vad det är man letar efter om man inte har testat? Och det var alltså då det slog mig att man skulle kunna byta båt med varandra över en dag, eller bara en eftermiddag. Jag bjuder härmed ut min mycket enkla lilla skuta (Granada 24, som sagt) till den som är intresserad av att testa hur hon beter sig på sjön framåt våren/sommaren, i mån om tillgänglighet. Dessutom passar jag på att kasta ut ett par krokar som skulle kunna intressera mig att provsegla: Alla typer av Laurinbåtar, Allegrobåtar, Amigobåtar, Vagabond 31, Bacchant IV och andra långkölade skepp, gärna med kosterskrov. Det kunde ju bli en trevlig eftermiddag där man testar varandras båtar och för den misstrogne finns det ju inget som hindrar att man gör det tillsammans med ägaren. Det skulle vara väldigt kul om någon nappar. Jag finns i Göteborg, men allt längs västkusten är inom räckhåll.
-
@Consensus: Du har missat min poäng. Jag försöker på inga villkor hävda att el-drift kan motsvara dieseldrift. Det kan det inte, eller har i alla fall långt kvar till dess. Problemet är att vi har ägnat 100 år åt att utveckla en vana vid enkelheten i att använda energitäta bränslen som diesel och bensin. Och det går att bekämpa, det måste jag tro.
-
De tysta snurrornas tid. Frågan blir aldrig inaktuell, varesig man är vän eller fiende till elektrifierad framdrivning. Egentligen har jag inget att tillföra, mer än att jag som vanligt uppfattar el-driften som en vattendelare (!) mellan den som lägger sina kort på bekvämlighet och den som kan tänka sig att låta vind och väder bestämma både längden och riktningen på seglatsen. El-motorer passar ju givetvis inte alla. Den som vevar igång gjutjärnet när det går långsammare än 4 knop gör bäst i att fortsätta köra diesel, men är man sådan att man seglar för att segla kan el-drift vara värd att satsa på. Den som hellre ringer och sjukanmäler sig när måndagen börjar närma sig och man fortfarande ligger och guppar stiltje ett par nm från hemmahamn på söndagsnatten efter helgens äventyr, än att starta åbäket, hon eller han har allt att vina på en tyst snurra. Den egentliga anledningen till att jag bumpar den här tråden är att jag skulle vilja höra hur det har gått för er som hängt el-utombordare på era segelbåtar? Jag går själv i planer på att testkomplettera min 2-taktsbensinare med en liten el-snurra, så man kan gå tyst in och ut ur hamnar tidiga mornar och sena nätter. Men hur fungerar det? Får man problem om det strömmar lite i ett inlopp? Hur är det att lägga till i storm? Och (ursäkta västkustcentreringen) kan man gå Sotenkanalen? Kan man gå på insidan, söderut mot Hamburgsund? Kan man ta sig in till land om vinden dör när man varit ute på Vinga och är halvvägs? Må romantiken vinna mark av den annars allomfattande rationalismen!
-
Hej Christofer, Det finns en film som heter Hold Fast som är en fin inspirationskälla för mig. Den är väl amerikansk (om än på det alternativa sättet), men den har mycket fint att säga, i alla fall för mig som njuter av båtlivet med nästan-nollbudgetinställning. Det är mångsysslaren (hacker, aktivist och seglare) Moxie Marlinspike som berättar om hur man kan segla för nästan ingenting. Filmen finns till nedladdning på Moxies hemsida (här: http://www.blueanarchy.org/holdfast/ ). Inte rätt vatten, men en av få filmer i sitt slag. Mvh, Mikael
-
Direktivet från EU handlar om att man vill upprätta en säkerhetsstandard för fritidsbåtar och denna säkerhetsstandard gynnar av någon anledning stora båtar, vilket Yrvind menar är befängt. Direktivet heter RCD (recreational craft directive) på engelska, googla runt lite så hittar du. Det trädde i kraft 1996, men jag tror att det har gjorts en del tillägg (bland annat 2004). Här är en länk till en artikel ok Yrvind med någon rad om direktivet: http://www.nyheterna.net/nyheter/vaestervik/laangsegling_i_liten_baat