Gå till innehåll
måndag 04 november 2024

angantyr

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om angantyr

  • Placering
    Fänrik
  1. Jag fick tips om den här i en annan tråd. http://www.ebay.com/itm/10A-20A-30A-PWM-Solar-Panel-Charge-Controller-Regulator-12V-24V-Auto-Autoswitch-/290787564113?pt=UK_Gadgets&var=&hash=item43b44a1a51 Skulle det kunna vara något att börja med? Det viktigaste är väl att regulatorn matar batteriet med lagom med spänning. Skulle det vara så att jag tycker att jag behöver en MPPT-regulator i ett senare skede så går det ju bra att byte.
  2. Jag har mycket liten förbrukning på min båt (lite LED-belysning, mobilladdning, enkel GPS och lite lanternor) men jag har inte möjlighet att ladda med landström i hemmahamnen. För att alltid ha fulladdade batterier har jag därför köpt en solcell på 50W. I framtiden blir det kanske en riktig kompressorkyl, men det får vänta lite. Frågan är om jag behöver en MPPT regulator eller om det duger gott med en PWM. Jag gissar att min solcell utan problem kommer fylla mitt (enda) batteri oavsett vilket sorts regulartor jag köper?
  3. Skulle den här kunna vara något? http://www.ebay.com/itm/MPPT-Solar-Regulator-Charge-Controller-12V-24V-Autoswitch-Solar-Panel-30A-/110973366854?_trksid=p2047675.m2109&_trkparms=aid%3D555003%26algo%3DPW.CAT%26ao%3D1%26asc%3D154%26meid%3D6123252370642160133%26pid%3D100010%26prg%3D1088%26rk%3D3%26sd%3D121013495990%26 Jag såg en annan som var billgare men då var max arena på anslutningskablarna 2.5mm. Jag har några meter mellan panelen och regulator/batteri och tänkte dra 4 mm kabel.
  4. Har köpte en 50 W solcell till båten. Nu fattas bara en regulator. Hade först tänkt köpa en MPPT men nu lutar det åt en lite billigare istället. Vad tror ni om 10 A regulator Solarmare på Erlandsons brygga? Tycker den verkar prisvärd och den ska väl klara av min 50 W panel, den är ju bara på 2.7 A.
  5. Hur gjorde du? Blev det behandlat under hela kölen?
  6. Poängen med att ha rullen är ju just att jag skulle slippa byta segel. Frågan är bara om seglingsegenskaperna är tillräckligt bra för att det ska fungera. Dessutom blir det ju betydligt dyrare om jag ska ha två segel rullsystem jämfört med bara två segel.
  7. Det jag egentligen är mest orolig för är nog att kryssvinklarna blir betydligt sämre då genuan skotas utanför vanten. I lättvind behövs ytan för att ge fart men i kraftigare vind ger focken lagom med yta och bra höjd då den skotas innanför. Är det någon som skotar sin genua innanför vanten vid hård vind?
  8. Tänkte höra om det är någon där ute som har en maxi 77:a med rullgenua/fock som kan berätta hur båtens kryssegenskaper blir med ett sådant segel. Jag har själv ingen rulle utan kan byta mellan fock och genua beroende på vindstyrka. Så länge det blåser lite mer använder jag ofta focken eftersom den skotas uppe på däck (innanför vanten). Detta gör att jag kan gå mycket högre mot vinden. Jag tycker inte fartskillnaden är så stor jämfört med genuan så länge det blåser mer än kanske 6m/s. Tyvärr så är focken slut och till nästa säsong skulle jag behöva en ny. Därför funderar jag på att byta till rullgenua (som ju är väldigt vanligt på Maxi 77). Jag är dock lite orolig att en sådan inte ger så bra seglingsegenskaper på kryss i lite mer vind. Eftersom jag gärna kryssar så är detta ganska viktigt. Alternativet är att ha två segel, precis som jag har nu, men det hade varit smidigt med rulle istället! Maxi 77 ska ju kunna seglas med genua 1 upp till iaf 10m/s men jag tycker det känns lite mycket. Kanske är min genua lite bukig och det ökar krängningen?... Vad säger experterna där ute?
  9. Hade ni någon solcell eller körde ni bara på batteri och laddning från motorn?
  10. Första gången behöver det nästan inte blåsa alls. Det räcker med några få m/s för att fylla spinnakern och se att allt fungerar som det ska. Jag testade helt nyligen för första gången på min båt och då blåste det inte mycket. Tänk på att ta det lugnt och metodiskt när du kopplar allt så att det blir rätt. Om det är lätt vind har man möjlighet att korrigera om något blir fel ändå. Börja med att sätta upp spinnakerbom och fixa alla linor. Om det går att fästa segelsäcken i däck/mantåg så brukar detta underlätta vid hissningen. Sedan är det bara att hissa upp den snabbt och se till att den fyller. Om något blir galet kan det vara enklast att släppa ner den igen istället för att försöka reda ut en hissad spinnaker. Kör vinden snett in från aktern och ha gott om plats runt dig! Lycka till! Det är grymt kul!
  11. Jag är också intresserad av om någon har testat denna. Klarar man att driva den med en 50W solpanel? Priset just nu är ju riktigt lågt på bryggan.nu.
  12. Tyvärr så finns den inte med i det material jag har.
  13. Om du anger vilket segelnummer ni har så kan jag titta i en gammal matrikel jag har från maxiklubben. Med lite tur så finns båten med där. /Claes
  14. Med en båtvikt på runt 600 kg kan du garanterat ha ett lättare ankare. Tänk bara på att ha ordentligt med ankarlina och gärna en bit kätting mellan ankare och lina. Själv kör jag en bruce-kopia på 7,5 kg till min Maxi 77 (ca 2000 kg) med ca 4 meter kätting.
×
×
  • Skapa nytt...