-
Innehålls Antal
192 -
Gick med
-
Besökte senast
-
En fråga runt detta.. Passade Lectrotab rakt av i Huskyns fästen, eller fick du modifiera en massa för att få till det? Du har kanske en länk till de trimplan du monterade?
-
Efter lite letande så hittade jag en "manual". Där står det att det är bättre med ett mindre batteri med bra CCA än tvärtom. BATTERY REQUIREMENTS CAUTION: refer to the maker’s technical characteristics (capacity and starting current) of the battery used. Example: Exide Maxxima 900, 12 volts, capacity 55 Ah / starting current 800 CCA. The higher the CCA the more suitable the batteries are, large capacity batteries with a low CCA may be inferior to much smaller battery’s with a higher CCA . Det mindre batteriet jag har är CCA angivet till 750A och när jag kär med min batteritestare så får jag 860A. Mäter jag på det gamla batteriet, som satt där i somras, så får jag 500A, vilket borde betyda att det lilla bored fixa biffen utan problem. Vilken kabelarea man skall ha när ett batteri sitter framme vid bogpropellern är lite otydligt. Har inte kollat så att jag vet säkert, men jag skulle tro att kabelarean är 95mm2. Ser ut som en Gardena vattenslang.. 😆
-
Bogpropellern är en Max Power Super Power Series 80. Lite svårt att hitta fakta om den, men jag tror att den är på 5-6hk. Har ju dubbla D6:or så rotera båten runt sin axel görs i princip aldrig med bogen. Tror att det får bli så, skulle det mot förmodan inte funka så får man väl köpa ett större. Fördelen är att jag slipper gå och irritera mig på att det står ett oanvänt batteri i garaget.. 😃
-
P_Martinsson började följa Skepparexamen ??, Mindre batteri till bogpropeller, Slippa bottenfärg utan damm och och 1 annan
-
Har en fundering som jag skulle vilja ventilera lite här med er. Hoppas att det är okej..?! 🙂 I vår båt, en Sealine SC39, så sitter det totalt 6st 12V batteri i två olika banker, varav 5 sitter i motorrummet och 1 fram vid bogpropellern. De 5 är 100Ah AGM med en säsong på nacken. Den vid bogen visade sig vara ett 100Ah bly som när jag testar det med Biltemas batteritestare ganska tydlig visar att det är dags att byta ut det. Nu till problemet/funderingen. Istället för att skaffa ytterligare ett 100Ah AGM vad tror ni händer om jag istället använder ett 75Ah AGM av exakt samma märke? Jag har nämligen ett sådant stående oanvänt pga ett "felköp". Känner väl själv att det bör funka, speciellt med tanke på kabeldimensionen som Sealine använt i båten så borde 75Ah räcka med stöttning av de 5 där bak via kabel. Eller är jag helt fel på det? Det är egentligen 2 batteri bak som sitter i samma bank som det där framme.. Det är 5 sånna här som sitter vid motorn: https://www.seasea.se/båtel/batterier/agm-batteri/marinbatteri-nordmax-agm-dual-purpose-100ah Och batteriet jag har över är detta: https://www.seasea.se/båtel/batterier/agm-batteri/marinbatteri-75ah-agm-dual-purpose-nordmax
-
Tack för tipset, men det var inget alls dom nämnde från International när jag pratade med dom. Det dom sa var lätt våtslipning, alternativt att skura med en lite grövre/hårdare borste och vatten. Får kanske inse att det får vara till våren när båten är utomhus igen..
-
Det sitter International Interspeed Ultra 2 på och i mina ögon så ser botten fin ut, utan sprickor eller ojämnheter. Rådet jag fått av International i Sverige är att våtslipa och sen stryka med deras Trilux Hard Antifouling. Nu funderar jag mest på hur det skall gå till. Vill minimera slabbet med vatten eftersom att den står under tak över vintern, även om det inte är hårt golv utan grövre grus.. Hade hoppats kunna använda typ en sån här med skaft. https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-och-maskiner/slipmateriel/handslipmateriel/ledbart-slipverktyg-529002/ Frågan är om vanligt våtslippapper kommer att hålla, eller om man får byta stup i kvarten? Alternativet är kanske typ detta? https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-och-maskiner/slipmateriel/handslipmateriel/slipduk-021951/ Handlar ju mest om att färgen skall fästa bra.
-
Vi har vår båt stående kallt inomhus tillsammans med ett antal andra kompisbåtar. Skulle vilja förbereda botten för målning redan nu under vintern och vad jag förstått så är det en lätt slipning/mattning av den befintliga färgen som gäller innan botten kan målas på nytt. Nu till själva frågan. Hur gör vi det lättast utan att damma ner allt och alla som finns runtomkring? Vad tror ni om typ denna hornbach.se/shop/Handslipstod-med-utsug-Startkit/ och en grovdammsugare? Färgen idag sitter som den skall och ser fin ut, så jag tror att det inte behövs mer än en lätt slipning, men frågan är om man kommer att palla göra det för hand på en 37-fots motorbåt..även om jag spelar in sonen som avbytare? Maskin finns ju givetvis, men misstänker att det är over kill i detta fallet.. Förresten, någon med erfarenhet av slipnäten som skall används till denna?
-
Gamla båten lossade jag slangen vid VVBn och sen sög jag med våtdammsugare från alla kranar, både varmt och kallt. Borde kanske funka här också, om man samtidigt trycker på knappen för vattenpåfyllning i resp toalettstol? Att anluta slang med glykol på sugsidan av toan förutsätter att man kommer åt. Har inte kollat, men misstänker att det inte låter sig göras helt enkelt..
-
Jag tackar så mycket för alla råd! 😀 På avloppssidan tror jag att jag har koll nu. När det gäller "spolvattnet" som kommer från mitt färskvattensystem, blir jag mer osäker. Som jag tror att det är så är det min vanliga 12V pump på färskvattensystemet som även används när man skall spola på toa. Tror inte att det är en separat pump. Slår jag av 12V pumpen i färskvattensystemet så händer det inget när man försöker spola, det kommer inget vatten. Urpumpningen till avloppstanken funkar givet oavsett. Vad sjutton gör jag med färskvattensystemet vid resp toastol? Måste ju sitta en elektrisk ventil vid stolen.. Finns en hel läskback med manualer, men jag har inte hundra koll om det finns just till toastolarna. Får kolla upp det..
-
Ber så mycket om ursäkt då jag missade att nämna en "liten" detalj. Det är färskvattenspolning i vår båt. Har alltså inget intag för sjövatten. "Räcker det med att tömma färskvattentanken och hålla knappen inne tills det inte kommer något vatten, pumpa ur stolen och tömma avloppstanken?"
-
P_Martinsson ändrade sitt profilfoto
-
Har bytt upp oss till en Sealine SC39 under sommaren. I båten sitter det två eltoaletter, inte hundra, men jag tror att det är någon variant av Jabsco. Sitter en knappsats till varje stol, som två vippbrytare, där man kan fylla med vatten, suga ur, eller båda två samtidigt. Till min fråga! Hur vintersäkrar man dessa? Räcker det med att tömma vattentanken och hålla knappen inne tills det inte kommer något vatten, pumpa ur stolen och tömma tanken? Skall man kanske hälla i lite antifrostvätska typ denna https://www.biltema.se/bat/vvs/toaletter/toaletttrengoring/antifrostvatska-3-l-2000040541 och pumpa ut mot avloppstanken?
-
Såg en kul grej på Blocket precis nyss. Kan inte låta bli att skicka in det här.. Hoppas verkligen ingen tar illa upp. "Årsmodell: 1997, 45 fot, Längd: 15m, Bredd: 3.6m, Sjö kort behövs EJ till denna modell" Underbart! 😂
- 104 svar
-
- 4
-
Många svar och funderingar, men det jag jagar är vilket mått det är som inte får vara över 4/12 meter? Det är troligen främst på längden.. T.ex om man har en Bavaria 37 Sport som typ är 11,99x3,99 och lägger till en peke, är det kört då? Samma sak om det på samma båt har hängts på en förlängd badplattform..
-
Över 12x4 meter.. Vilka mått är det som gäller? Vad händer om man hänger på en badplattform, räknas den?
-
Stort tack för infon! Vet du vilken årsmodell den är?