Gå till innehåll
måndag 30 december 2024

Laxekongen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    33
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Laxekongen

  1. Verkstan hörde av sig. Det var laddningsrelät som dött. Tack för hjälpen.
  2. Men jag lämnar in den idag. Har inte tid att greja med det för mycket. Annat som ska göras och sommaren springer lätt förbi.
  3. Har letat men det verkar inte vara separat generator. Men jag hittade startmotorn och när jag sökte på det serienummret så kom Yamahadelar upp. Så det kan stämma som jag hört att det är en Yamaha under huven.
  4. Hej Har mätt spänningen ungefär som du säger men den stiger aldrig utan sjunker bara. Och från att båten sjösattes med fulladdat batteri så var det tomt på ett par turer. Så något är inte som det ska. Ska kolla regulatorn men är det någon som har fler uppslag? Ohm-mäta spolen? Var sitter den hur ser den ut?
  5. Tack Widfelt! Jag ska se om jag kan hitta den. Men du menar väl att det är inkommande AC till regulatorn och utgående DC och inte tvärt om? Eller är det något jag inte fattar? Vad pratar vi om för pengar?
  6. Hej Jag har en Mercury 2006 F100 (Yamaha powerhead sägs det?) som inte laddar. 12,5 v före start och 12,3 v efter 1/2 timmes drift. Är det svårt att åtgärda själv? Är hyggligt teknisk men har inte skruvat i utombordare värst mycket. Och kastar mig gärna inte handlöst in i den. Har inte lust att stå på land längre än nödvändigt nu när vädret är rätt. Sitter det generator i den eller bara spole? Finns det säkringar att kolla innan man ger sig på att byta generator eller spole? Någon som har kompetens/erfarenhet runt detta? Ska lämna in båten på fredag om ingen kommer med kreativa förslag så snabba på!
  7. Testade med ny soppa. Den startade inte. Ställde upp tomgången något på tomgångsskruven. Då startade den men gick på ca 1000 rpm. Dvs något för högt. Men trots allt så startade den kall. Jag ska ta och tömma tanken och byta soppa för det verkar som grundfelet sitter i motorn men det behöver nog bytas bränsle för då är problemet lite mindre kännbart. Hävert är väl enklast men hur nitisk behöver man vara att få med den sista skvätten? Tror jag inte har manlucka på tanken. Sen får den nog felsökas på verkstad trots allt.
  8. Ok tack Jarb. Kör lite nya provomgångar i helgen med fräsch soppa. Återkommer.
  9. Testade med annan soppa idag men jag vet inte om jag blev så mkt klokare. Kopplade på extern tank vid blåsan. Och den var lika trögstartad som innan men rullade sakta igång som ovan beskrivet. Jag ville ju förbruka den gamla soppan i slangen och blåsan så jag lät den gå 30 sek-1 min. Provade starta igen, Trögt, lät den gå 30 sek. Provade, trögt men lite enklare. En gång till. Lite enklare igen. Sedan efter ett par start och stopp startade den utan semestergas. Om det berodde på att den blev varm eller att den gamla soppan i slangen förbrukats? Inte vet jag. Men nu får den stå till nästa helg med ny soppa i slangen så ska jag prova en gång till. Går den igång då så beror det på soppan annars fortsätter sökandet. Troligen på verkstad med uppkopplad dator och kallstart som du säger jarb. Kanske ska kontakta en Yamahaverkstad istället?
  10. Felet är konsekvent och inte intermittent, men uppstår bara när båten stått över natten. Om jag startat och kör den varm så startar den lätt igen precis som den ska. Så något kontakt/jordfel tror jag inte att det är. Däremot någon tempgivare som inte säger att motorn är kall skulle det kunna vara men verkstan har kollat dem. Den tänder ju hostar en gång och dör när jag släpper startmotorn. Jag får den då att starta genom att fortsätta dra med startmotorn ett par sekunder och då liksom sakta men säkert hackar den igång men går väldigt ojämnt och på låga varv. Då semestergasar jag den lite och det brukar få den att gå. Kör typ 1500 varv en stund sen kan man gå ner på normal tomgång. Men som sagt, jag ska försöka utesluta bränslet i helgen mha annan påkopplad tank. Måste jag göra rent något bensinfilter som sitter under motorkåpan samtidigt som jag testar annan soppa för att utesluta det?
  11. ca 250 h. servad varje säsong och varmförvarad i +grader. Verkstan har kollat felkoder. Men jag ska testa att koppla på extern tank med färsk soppa nu i helgen. Sitter det bränslefilter i motorn också? Felkoder (och tempgivare mm) har verkstan kollat. forts följer...
  12. Hej Jarb Du svarade på mitt inlägg 2014 ang mitt Merc problem men jag fattade inte riktigt att du ställde en fråga. Sorry. En annan medlem påtalade det för mig och sa att jag missade en chans att få bra hjälp från dig. Det är insprutning om det är det som avses med sprut eller knasare. Vad powerhead är vet jag inte. Jag har nått vägs ände med verkstan och de verkar ha slut på uppslag. Vad är din gissning?
  13. Tack, Guestsson. Dumt, jag fattade inte att det var en fråga. Trodde bara det var ett påstående att konservera bränslesystemet. Och jag vinteservar alltid motorn på verkstad och de ska ha testat med annan soppa så därmed tog jag inte upp tråden. "Sprut eller knasare" hmmmm betyder det förgasare eller insprutning? Det är insprutning. Powerhead har jag ingen aning vad det är. Men enl vissa så är det yamaha- mercury inte en "riktig" mercury. Tydligen konverterades en yamahamotor till Merc i glappet mellan Mecurys två generationer.
  14. Detta blev en segdragen historia. Skev inlägget 2014 och sedan dess har följande hänt. Efter omfattande felsökning på merc verkstad byttes bränslepumpen som sprutar in soppan i cyl (sitter tydligen två en som suger fr tanken en som sprutar in i cyl). Efter det uppstod tomgångsproblemen. Den var väldigt svårstartad när den är kall. Den tänder till men dör i samma sekund. Man får tvångsdra den på startmotorn flera sekunder och då rullar den sakta igång och sedan får man försiktigt semestergasa den lite för att den skall komma upp i varv. Så fort den blev lite varm var problemet helt borta. Eftersom det är långt fr sommarstugan till verkstaden körde jag med det hela 2015 och bad verkstaden fixa detta i samband med vinterservice förra hösten. Allt ok en vinterservice jag betalade och var nöjd. I vår när jag tog ut den var båten väldigt svårstartad (fick koppla startkablar till bilen för batteriet tog slut). Till slut gick den igång. Men under dagen steg tomgångsvarvtalet i takt med att den blev varm och till slut låg det på 1300 och det var svårt att få i/ur växlel. Även när jag gick från planing till tomgång så hosta den till och dog. Men startade helt utan problem dock med högt tomgångsvarvtal. In på verkstad i vår igen :-| för massa justeringar. Provkörning som funkade ok men under första riktiga fisketuren är samma fenomen tillbaka som förra säsongen, Väldigt svårstartad när den är kall på morgonen med lågt tomgångsvarvtal men normal och ok när den blivit lite varm. Verkstaden har mätt alla givare och de ska vara ok. Någon som är duktig på Mercury och som har kvalificerade uppslag? Eller någon som vet en Mercury verktad som har en guru på skruva?
  15. Hej Fick ett konstigt fel idag. Motorn hade gått ok hela dagen och två dagar innan i år. Under en repa så noterade jag att varvtalet svajade något, knappt märkbart - gjorde ingen större notis av det. Körde en timme till med ett antal start och stopp. Sedan, när jag slår av på gasen efter planing ner till tomgång så dör motorn tvärt. Den gick inte att starta efter. Väntar lite, den startar men går på väldigt låga varvtal. Knappt hörbart men vad det verkar rent!? Varvar upp utan växel i. Verkar gå hyggligt rent i friläge men när jag drar ner till tomgång så dör den igen. Sedan kvarstår samma mönster den klarar inte av tomgångvarvtal utan dör tvärt. Och kör man startmotorn länge så startar den till slut, man kan varva utan växel men när jag drar ner till tomgångvarv så dör den. Hade ganska lite soppa kvar i tanken när detta hände. Dessutom förra årets soppa oxå men hade kört båten 2 hela dagar på den soppan utan prlm. När detta hände så hällde jag i en flaska k-sprit och 60 l färskt bränsle men det hjälpte inte. Någon som varit ute för samma sak? Tacksam för råd i frågan.
  16. Har någon erfarenhet av bra penta aukt. serivice firma i Göteborg som tar lagom betalt? Mitab va lite dyra tycker jag. Men visst, de är ju duktiga fast en service skall väl en mindre kvalificerad penta verkstad kunna sno ihop.
  17. Hej alla Tjörnbor Hur set det ut med oljeläget i kustområdet området Åstol-Klädesholmen. Kan man köra där utan att riskera oljekontakt på båt och redskap vid hummerfiske?
  18. Laxekongen

    skitproblem

    Har köpt en båt med en elektrisk toa samt tanktömmning till hav och däck. Men havstömmning verkar inte funka riktigt. När man kör maceratorn kan jag inte se att det kommer ut något genom skrovgenomföringen. Kulventiler mm är öppna. Det sitter en t-koppling med kran för att ställa maceratorn till gråvattentanken eller septitanken men ingen av tankana funkar att tömma. Maceratorn går (låter) när man trycker på knappen. Jag har haft isär rören och kört en slang genom och det är inte stopp någonstans. Har kollat att luftarn inte är igensatt. Det går att landtömma. Vad jag kan se återstår 2 saker att kolla. All maceratorn pumpar och att det inte är stopp i kulventilen. Hur kolla enklast? Maceratorn - koppla loss slangen till tanken och kolla om den pumpar upp vatten från en spann? Kulventilen - Bada och försöka trycka igenom en slang från utsidan. Det finns ytterligare ett problem och det är att nivåindikeringen för septitanken inte lever riktigt. Trots att jag haft loss tanken och konstaterat att den är tomm så indikerar det 2/3 eller fullt på LED-panelen. Men jag tror att detta är ett annat problem och inte hör ihop? Nån som har ideer? Nån som varit ute för samma problem? Vad kan det vara annars? Båten är en Campion Allante 825
  19. Ramper va väl frågan om och inte en beställning av ett knippe pekpinnar eller? På Hönö/Heden finns en bra ramp. Björlanda har en kanonramp men den kostar. Jag har oxå backat i båten i Fiskebäck på den lilla strandremsan i den lilla viken längst söderut. Men där får inte man ha för liten bil i förhållande till båten. Sen har man ju Gottskär. Dubbelramp och gott om parkering. Gamla färjelägret på Tjörn, runt udden väster från Tjörnbrons fäste på Tjörnsidan. Vid södra brofästet vid Instöbron Marstrand. Har även lagt i vid Kornhallsfärjan man då får man inte pricka rusningstiden om man inte vill ha många åskådare. Ellös hamn om man är sugen på Orust. Har knuffat i båten på ett par andra naturliga strandremsor oxå men då har jag 5,5 m båt och 4x4. Ett annat tips är kolla hamnarna med Eniro flygfoto på hög zom. Ramper syns ganska bra. Och f ö är det ju fullständigt idiotiskt att åka ut utan att minst ha skepparexamen och tjänstgjort på en Findlandsbåt ett halvt sekel. Och det är bara ren tur att jag och alla andra hundratals personer med vettig sjövara (kan samma väjningsregler som f ö gäller på sjöar), som är normalbegåvade, har sunt förnuft, ett sjökort, en plotter och åker mest i bra väder inte ännu har brakat ihop i en glasfiberhög på Vinga. Och det har inget att göra med att vi vill ha skärgårn för oss själva om du tror det. ;-) Ha en skön sommar. Senast ändrad av Laxekongen | 01 maj 2011 | 07:42
  20. Nope, sitter ingen justerskruv under kåpan. Misstänker att den sitter vid motorn eller undertill. Läste på ett mercury blad att den var fabriksjusterad. Hoppas det går att fixa. Får väl ringa en Mercury handlare.
  21. Hej det var ett tag sen du skrev frågan så jag vet inte om det fortfarande är aktuellt. Efter att ha forskat en hel del vad som gäller så har jag kommit fram till att importera något under 40 fot från usa är ganska lönlöst pga priset för ce-certifieringen äter upp prismarginalen. Orsaken är att den enda godkända CE certifieringen kräver bänkmätnig av motorerna med protokoll. Att motornerna som sitter i båten är CE märka från fabrik räcker inte enl sjöfartsverket. Och även årsm på motorerna är oväsentligt (dock är det så att gamla inte ens går att få godkännda pga avgaskrav). Så i princip är alla sk CE-godkännda importbåtar inte ok om man inte kan visa ett protokoll inkl bänktest av motorer alla andra kontroller som iochförsig är enklare. De protokoll DCI, DNV mfl ger räcker inte om de inte mätt motorterna i bänktest under balastning. När jag kollade vad de autoriserade organen gör och beskrev det för tjänstemännen på sjöfartsverket så konstaterade de krasst att det inte är ett fullvärdig CE certifiering. När jag påtalade att de är godkännda org och finns på sjöfartsverkets hemsida så sa det att om det inte kan se protokoll på en båt (inkl buller och avgasmätningar) s riktigt gjort och därmed är det ett problem jag får driva i en process mot det organet jag använde. Han sa att det var typ som att det finns auktoricerade rörmokare men som trots sin autorisering kanske inte fullgör sitt jobb enl branchstandarder som finns, och då är det kundens sak att driva det mot firman. Visst man kan strunta i detta och bryta lagen men i så fall skulle jag inte sätta tid och pengar på en ce-certifiering som ändå inte gäller enl kontrollmyndigheten sjöfartsverket ser det. Så att myndigheterna använder CE mest som ett handelshinder och sitter i knät på båtgrossisterna - det är väl tämligen uppenbart. USAs standarder som kontrollerar båtbranchen är säkert minst lika krävande nu för tiden så någon praktisk effekt vid just importer av USA certifierade nyare båtar har CE knappast.
  22. :-D Nej jag behöver hålla i mig med gashanden (men inte i gasregalaget för då hade ju det inte varit något problem). Dvs bägge händerna på ratten istället för att hålla en hand på ratten och en på gasen för att den inte skall skaka upp när man hoppar på vågorna.
  23. Är det någon som hissat en 100 hk 4-t utan lyft i taket? Jag tänkte att man kanske kunde palla under kavitationsplattan (t ex två 2X6 tillkapade i lämplig längd klämda med spännband runt drevet) och sen helt enkelt veva upp stödhjulet på kärran 4-5 cm och i med bultarna igen. Givetvis behöver man en eller två som håller i motorn alt spännband som säkring. Funkar detta eller är det för riskabelt? Verkligen ingen som har bra råd att ge om detta?
  24. Jag skulle behöva lite hjälp att justera mitt gasreglage så det går trögare. När man kör i vågor och behöver hålla i sig med gashanden så skakar handtaget upp så man tappar fart. Det finns ingen friktionsskruv på eller under kåpan till huset. Den ser ut så här. Hur får man handtaget att gå trögare.
  25. Kreativt ang utflaggning och visst, det kanske gör att man får bruka båten i EU vatten men när sedan båten skall säljas kvarstår problemet: en icke CE märkt båt långt inne i EES-land. Är det någon som använt CE-proof som konverteringskonsult och HPI som certifierings organ? Senast ändrad av Laxekongen | 28 mars 2011 | 08:16
×
×
  • Skapa nytt...