Gå till innehåll
torsdag 20 februari 2025

simsone

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    45
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av simsone

  1. Alltså, Lyssna inte på de som inte gjort det själva är nog mitt tips, de tenderar att skrämmas i överkant om vad man måste tänkapå. självklart är det en jäkla massa att lära sig, men det mesta kommer på vägen. Prata med locals och kolla hur de andra som är påväg åt samma håll skall göra. För ni kommer vara långt från ensamma långseglare Ta de chill, och många seglatser klarar ni på två pers. Kolla in paret på Ninita (googla) de gick hur fint som helst när vi mötte dem. för att läsa vårt knäppa projekt kolla in treinspiration.se. Men, mitt första tips är nog att augusti är förbaskat sent att lämna sverige.... tjao
  2. Jag och några grabbs seglade till australien i en vega. så vi har väl lite kött på benen och lite know how.... som en talare innan så gör jag en liknande lista. men läs noga. 1) Mastbalksförstärkning, Vegans svaghet(viktigt, finns många bra lösningar, googla) 2) Nya utanpåliggande fönster (sparka ut de gamla, skär till en makralonskova och bulta fast. Ingen jäkla dyr metallram. spara pengar till upplevelsen) 3) Livflotte (självklart) 4) EPIRB (om man vill, men kostar, inget vi hade) 5) Satellittelefon och/eller SSB (sattsa på sattelittelefon, så mycket lättare. men viktigt) 6) Pålitlig motor (va bästa vän med din motor när du åker, den kommer jävlas. Diesel, inget annat) 7) byta stående rigg(se över är nog ett bättre alternativ. vegan är så underriggad att förslitningar är minimala) 8) nyare segel(väldigt gärna, allas sgel revas i princip, då sol och salt tar hårt) 9) Vindroder (viktigare än man tror. det är förbaskat tråkigt att handstyra en ocean) 10) Större självlänsar i sittbrunnen (önskvärt, men funkar med original) (fylde vår ett par gånger) listan är så mycket längre att jag tipsar om en långmiddag eller heldag med någon som gjort det. lyssna bara på de personer som faktiskt har erfarenhet, då så många som inte kan eller vet tenderar att överdriva och skrämma bort folk!
  3. När du väl når kanarieöarna för att korsa atlanten så vet du hur mycket vatten som går år. seglade också i en vega till australien. bunkrade vatten genom att köpa dunkar på närmsta mataffär! det är inte så dyrt och de går självklart använda fler gånger. 2 liter/person och dag är lagom. men ta gärna med lite extra för att kunna skölja bort ev salt från kroppen. ökar på komforten enormt! tjao!
  4. L28 var mitt förstaval också, men budget satte stopp. Men om det bli den så tipsar jag om hemdidan http://www.se7ensummits.com/segling/ Det va min största inspiration innan jag gav mig av! Segla lungt!
  5. Jag håller med föregående talare! Men samtidigt av erfarenhet vad jag sött ute på haven så spelar kölen mindre roll. Man lär sig ballansera båten med segel osv och får den art samarbeta med vindrodret. Men jag skulle nog rekomendera ett med pendelservo, då övriga ofta slingrar betygdligt mer med fenköl!! Segla lungt!
  6. Jg får väl slå till med vad andra utanför sverige sagt om vegan. De anser att det är en mycket tålig båt. Och det måste jag säga själv också. Visst rör sig skrovet i grov sjö. Och jag skulle nog rekomendera en stolpe att kila in som mastfot innan segling. Men det är något många båtar använder. Även ninita som är en allegro. Sittbrunnens storlek har vi haft otroligt mycket nytta av då vi är rätt så sociala själar och att du troligtvis som vi kommer att spendera mer tid i land än ute på havet eller hur. Men min generella tips är att sluta va orolig över alla data på båtar, välj vilken som helst som din budget har råd med. När du sedan seglar iväg så kommer du möta människor med all världens olika båtar ändå. Och faktiskt ingen har egentligen något genrellt gemensamt mer än äventyrliga och goa människor ombord! Det är något man snackar om mycket under långsegling, varför man la så otroligt mycket onödig tid på att förbereda båten innan avsegling! Med dagens teknink så är allt så mycket enklare. Och jag skall ju inte säga att man kan hamna i världens oväder med 15 m vågor. Men att gräna hela resan efter det är onödigt. Eftersom risken för riktigt dåligt väder är i princip minimal (den repliken kommer jag bli riktigt söndersågad för) Men det är ändå sant. Långseglare har mycket tid på sig, välj något bekvämt som du gillar och kom iväg! Lycka till!
  7. Albin vega? Det finns så sjukt många exempel på vegor som seglat långt nu att det inte finns mycket attnsäga imot. Och ang långsam....är du ute på en budgetlångsegling så är tid inget problem.... Theinspiration.se //simon
  8. Det kan va så enkelt att du bara har skut i spridarna. So bakterier. Enkla medel att köpa på mack för detta finns. Spridarrengöring. Botade vår motor!
  9. Efter lite fundering så måste det bästa, pengamäsdigt vara att bygga en sjukt välisolerad box själv under en kistbänk eller koj! Montera dreneringsventil i botten för att få bort det värmande fuktiga vattnet. Isolering på minst 10cm gärna 15-20. O. Möjligt ännu mer i botten. Eller lägga pengar på ett dyrare isoleringmaterial. Locket skall gå att spänna ner och vara lufttätt med hjälp av tex en 5-10cm bred gummibaserad list. Isen somsagt, frysta flitersdunkar, petflaskor. Men alra helst om man kan åka till där fiskarna hämtarvsin is och såga si eller få sig några block! Food for thouhgt! Lycka till!
  10. Reserverar mig för lathet, så vet inte pm någon skrev det innan. Mrn de finns sjukt grymma kylväsko ute nu som en hel del långseglare använder. Då anvender man sig av stora isblock, eller kanske kan fnka med frysta petflaskor här med. Det goa är att dessa kylboxar håller isen frusen i upp till tre veckor! Och det är på de varmare breddgraderna! Annars so. Någon skrev så är kompressorkyl och splpaneler inte speciellt dyrt egentligen.
  11. Mycket offtopic nu alltså! Min åsikt är att det är enormt oansvarigt och brist på självdisciplin om man dricker på havet. Hur svårt kan det va att vänta med ölen eller vinet tills man kommer iland. Som någon idigare skrev. Och om man nu promt måååste dricka öl för att man älskar smaken, då kör på alkoholfritt eller lättare? Är du skeppare så ska du fan i mig ta ansvar! Det behövs inte mycket alkohol för att på påverka förmågan, det händer grejer med kroppen långt innan man känner något! //Stöddig påläst Ungjävel
  12. Kanske inte hjälper, men ett exempel. Vi har fått kalles kaviar av folks om hällsat på oss på de lite varmare bräddgraderna. Och då i brist på kylskåp. Kalles har då hållt sig i säkert någon eller några månader. Vi åt upp den innan den hann att bli dålig......men den klarar sig bra i rummstemperatur
  13. Varför inte veva igenom klykol själv redan nu? Eller blir det inte möligt med de skador du har?
  14. Det finns till ipad......Tog ett tag att minnas vad det hette! Inavx heter det! Vet att issa har kört med det på sina långseglingar som vi mött. Inavx använder sig både av navionics och en hel hög andra sjökort. Och köper man till en Imux så kan man koppla in ais, radar osv! Segla lungt!
  15. Platser i västindien......jag gillade inte karibien stenhårt, då vi mest va i södra delan. Vad jag uppfattat av andra så verkar norra vara dyrare men trevligare. Va berädd på att säga nej till påstridiga lokalbor dygnet runt.... Men beqiue på jul va helt galet roligt, och fin natur. Ligger söder om st lucia Ingen aning om stavning med mairooe eller liknande va roktigt fint också. Ligger rätt nära tobago cays som ni absolut borde svänga förbi! Annars om man har lite tid så skulle jag spenderat mer i san blas skärgård i panama, och gärna legat ankrad någon månad utan för bocas del torro också i panama:p Beror på om ni vill ut till ödemarken och riktig lokalbefolkning som inte blivit sönderkörd av turismen eller lite finare och mer civileserade ställen. Lycka till ni!
  16. Låter dunders oskar! Ja det lutar faktiskt åt en videologg, fler verkar intresserade av det! Och göra det i princip varje dag, så det alltid finns något nytt! Tack för responsen grabbs!
  17. Jag har använt nästan uteslutande ipad den senaste tiden på vår långsegling från panama till australien. Den funkar huur bra som helst. Jag är nu även betatestare för navionics som Har funkat bäst hittils. Men man får som tidigare sagt undvika att ha den. Solen för den blir lätt överhettad. Och kontunerlig körning med ekärmen på drar kopiösa mängder batteri. Men kommer man ihåg att bara sätta skärmen i viloläge så räcker det inbyggda batteriet i någon dag. Stänger man appen mellan varje gång så har vi kört i ca 5 dagar utan att ladda. Plus i denna app är att privatpersoner kan gå in och lägga till ankringsplatser, skriva information om marinor och affärer osv!
  18. För mig är det felix som är mest okej, men jag tycler det är godare med felix chili con carne och snabbmakaroner;) Burka själv med tryckkokare är enkelt! Speciellt om man brukar göra maten man tänkt att burka själv. Det är inte många minuter extra det krävs! Och du får riktig kvalité och vet exakt vad din konserv inehåller. Men jag måste reservera mig för att den åsikten kommer av att jag inte har barn! Tjaosing!
  19. Hej, Vi är nu otroligt nära slutet på vår resa och delar upp oss till olika delar av världen. Men sidan theinspiration kommer bjuda på fler äventyr. Med segling, paddling, och annat frilufsiga inspererande äventyr. Men jag undrar vad åsikterna egentligen är om oss bland ni som följt eller bara kikat in! Vad borde vi göra anorlunda till nästa gång? Och jag passar på och ursäkta för den senaste tidens passivitet då bristen på internet i söderhavet är som den är. Men ochså för att vi varit lite småstressade med att fixa i ordning för att få båten såld! Jag seglar till exempel troligtvis hem en bavaria eller benetou genom kanalerna nästa år. Vad vill ni ha för information från en sådan resa, och är det bilder, filmer eller rolig text som önskas på vardagens kvällssurfande? //Simon, cap on warskavi af gamleby!
  20. En varningens ord, du sa att inombordaren va bensin. Jag ogillar att vara negativ så jag skall försöka uttrycka mig rätt denna gång. Du kommer med största sanorlikhet ha mer problem med den än dieselmotorer. Så mitt tips är att plugga och vara dunderproffs på din egen motor. Eftersom elen är en otroligt viktig del av en bensinmotor, med tändstift som kan krongla osv. En VP md6 som går att handveva går helt utan el och har färre saker som kan gå sönder. Men jag tror, att kan man sin bensinare så kommer det gå hur bra som helst. Men riktigt bra filter och god kunskap om mekaniken! Lycka till!
  21. Alla båtar funkar i princip för långsegling, om man inte är helt pundad bakom panbenet. Ursäkta stöddigheten i mina uttalanden. Men det finns så mycket speckulationer från folk som bara tror. Vi har ju som sagt en vega, visst är hon lite bitchig i marinor. Men sånt lär man sig. Det är ju ut på haven man skall. Jag skulle lätt kunna ge mig ut på jordenrunt segling i en bavaria, men det säger många är omöjligt. Och för att sätta saker i perspektiv, är den svenskbyggd så kommer alla kolla på din båt och säga... Ooh thats well made huh?! Rykten är olika överallt. I sverige är vega skit. På kontinenten är det en av de starkaste båtarna med grym kvalite! Mitt inlägg kanske inte blev så användbart. Men kontentan är att se till att välja en båt du trivs med. Både prismässigt och smakmässigt. Resten är lite skit samma. Du revar tidigare, kryssar sämre, åker saktare osv sånt kan man leva med. Olyckor på havet är otroligt sällan pga att båten är för vek eller fel på eller alls går sönder. Det är pga dåligt omdömme, trött besättning osv. Då menar jag extremt väder. Som man inte borde hamna i med dagens teknik. Peppar peppar.... På den rutten som alla långseglare i princip tar set du sällan så svårt väder att du får slänga i ett drivankate. Vi har använt stormfocken en gång i ca 5 timmar.... Det är inte farligt att segla långt längre. Med gribfiler, gps osv så kan man undvika dåligt väder! Nu ska jag hålla tyst^^ god segling på er!
  22. Det där med tryckkockare stämmer verkligen, ta åt dig på den och göra egna konserver lyxar ju till allt även om vi inte fått pinnen ur och gjort oss några! Elektrisk vattenkokare på tolvvolt hade jag verkligen velat haft. Så attans dundersmisigt med kaffe, eller värma nudelvatten, soppvatten vad som helst. Speciellt i Dåligt väder!
  23. Hade lätt valt gasol, eftersom vi har varit lite oturliga och lite tveksamma på handhavande så har det resulterat att vi testat både Fotogen, Sprit och Gasol. Och jag sulle rangordna dem såhär med motivation Gasol Fotogen Sprit Gasolen är så otroligt mycket smidigare, billigare och går att laga all mat man vill på. Försök att woka på ett spritkök! Det går inte ens med 98% alkohol. Och dessutom så räcker 4kg gasol längre än 4 liter sprit Gasolen är desutom det överlägset med hästlängder lättaste att få tag på runt om i världen. När du kommer till söderhavet så går det knappt få tag på och då får man bunkra i panama. Sprit är relativt svårt även i karibien och europa faktisk. Man får lätt ägna en dag eller två till att hitta. Fotogen är i närheten av effektiviteten på gasol, och handhaver man sitt kök rätt så är detta nog det säkraste. De olyckor som sker med fotogen är pga att personer inte värmer upp brännaren ordentligt innan användning, vilket resulterar i en monsterlåga och brand. Men detta är också svårt att få tag i. Och även svårt att hitta översättning till på andra språk, men det är väl en annan femma;) Dock så behövs en hel del reservdelar till fotogen som är dyrt och jobbigt att laga om en brännare kronglar Sritkök, jag skulle säga att detta bara duger om man är hemma i sverige och bara seglar några veckor/månader om året. Och skall man kunna kocka spegettin under en 40 minuters period så krävs de minst 90% alkohol. Dock kan detta resultera i att köket blir så varm att det inte går att stänga av då alkoholen. Behållarna börjar förångas och läcka ut. Been there done that:p Mitt tips är Gasol med en amrikansk koppling på flaskan! Om du bara har en. Annars en amrikansk efter europa och en typ campinggaz i europa! Då campinggaz går att bytaböver allt i europa tydligen( ingen erfarenhet om den punkten) Men vi har en 4kg amrikansk gasolflaska och den räcker i 5-6 veckors matlagning. Då menar vi två varma mål om dagen i 6veckor. Plus lite kaffe här och där! Och jag har för mig att fylla den kostar runt en hundring nästan över allt! Majoriteten av alla seglare har ju gas! Få delar som kan gå sönder, billigt, enkelt att fylla, och effektivt som attans! God segling!
  24. Det mesta visar sig under vägen. Och är du osäker på nästa ställe skicka ett mail^^ men vi har inte behövt visum eller något sånt på hela vägen hit. Men det går att goolga visumguide eller visumkarta. För oss kommer det bara ha behövts i australien. Och det ansöker vi om nu. Elektroniskt. På fiji. De dokument du behöver på båten är köpekontraktet du har, och et båtbevis. Är båten under tolv meter som i ditt fall så går du med i kryssarklubben och fixar ett internationellt båtbevis. Gult papper, genom deras hemsida. Kostar några hundralappar totalt och räcker två år! Har du inte dessa kommer du inte långt. Sedan kan vissa marinor eller länder kräva ansvarsförsäkring vilket jag tycker du borde ha i vilket fall som helst då det kostar sådär en tusenlapp om året och skyddar dig om du råkar paja någon annans båt eller egendom!
  25. Oj vad jag glömmer att svara. Ang att vara två är att det blir så mycket lättare med allt man gör. Många tror det behövs mängder med människor för att ha nattvakter, men sanningen är att du bara behöver titta it en gång i kvarten när du seglar över de stora haven, resten av tiden är det kustsegling med dagsseglingar ändå. Anledningen på 15 min är att om du möter ett tankfartyg i rak kollisjion så är det på 15-20 minuter från hirrisonten ni kommer krocka. Osv osv Men jag tycker också det skulle vara lättare för att d har bara en annan personlighet du behöver anpassa dig till, bara en annan vilja. Vilket gör det lättare. Och du/ni får mycket mer utrymme att leva på. Men ja självklart funkar det absolut med 3-4 ombord i vår ålder! Jag e bara mer kräsen nu;) vi va ju 4 över atlanten utan större problem. Mer än att en sakta seglande båt gick ännu långsammare. Och det blir bra jäkla tungt med allt vatten;) Se till att höja vattenlinjen med minst 15 centimeter, så slipper du skrapa skit som en tok (lärt mig den skittråkiga hårda vägen) Aja fråga på nu när jag e på skrivhumör igen;) Men glöm inte att alla kan segla jorden runt med vilken båt som helst. Och den som säger något annat är antingen bortskämd eller har aldrig varit ute på havet i en segelbåt!
×
×
  • Skapa nytt...