-
Innehålls Antal
14 328 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
255
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Mackey
-
Sandblästra går väl också bra. Det kan inte kosta många hundralappar att få en verkstad att blästra blocket om du inte kan göra det själv. Sandblästring ger en bra uppruggad yta som färgen fäster på. Tyvärr rostar ytan snabt också, så du bör lägga på grundfärg nästan direkt.
-
Välkommen till MG! Jag håller med och mitt svar är liknande. Du kan få båten fin utan att lägga pengar på färg.och du kommer att lära dig en hel del som du kan ha glädje av till ev. framtida båtägande. Skaffa/låna boken Vårda din plastbåt. Den finns troligen på biblioteket. Den finns på antikvariat (äldre upplaga), tex. via Bokbörsen. https://www.bokborsen.se/?f=1&qi=9789189564626 Den finns att köpa ny, https://www.bokfynd.nu/9789172236493/varda-din-plastbat-handbok-renovering-och-underhall/ Invändigt skulle jag först högtryckstvätta och sedan använda något kraftigt rengöringsmedel, tex. Abnet eller Mac A-25. Om det är möjligt skulle jag före tvätt ta bort så mycket trädetaljer som möjligt. Träet skulle jag slipa och lacka/fernissa. Bottenfärgen skulle jag ta bort helt och inte måla på någon ny. Om båten står på trailer behövs ingen bottenfärg och ligger den i en insjö får man ändå inte ha något gift i färgen. Hur mycket som växer på den beror ju på var den ligger. Västkusten är värst! LeFant Paint remover mjukar upp många färglager om du lägger på ganska rikligt med roller och sedan täcker med tunn plastfilm och låter den verka i 24 timmar. Täckfolie finns tex. på Biltema, https://www.biltema.se/bygg/farg/skydda-och-maskera/skyddsfolie/tackfolie-20-m2-2000034365, men även på andra ställen. Även matfolie/gladpack funkar bra. Sedan är det inte svårt att sprapa bort färgen med en spackelspade. På utsidan skulle jag laga i skador med gelkoatspackel. Finns i olika vita nyanser. Om man tejpar över lagningarna med packtejp innan de härdar kan man få dem jämna och tom. blanka uten något större arbete. Gå sedan övrer allt med först grov rubbing sedan finare rubbing och sist polish. En polermaskin underlättar, men båten är inte större än att du kan göra allt för hand. Jag gissar att det tar en arbetsvecka (40 timmar lite utspritt i tiden) att få båten ganska fin om det inte är några större skador som inte syns på bilderna. Kostnad runt 1 000:- kronor. Eftersom man alltid gissar för kort tid, så tar det nog 80 timmar. Lycka till! Mackey
- 3 svar
-
- 2
-
Trist! Vi har planer på att segla till Åland i sommar igen. Det är väl inga jätteproblem att klara sig utan plotter (det har ju gått bra i många tusen år), men den är rätt bra att ha när man tex. vill följa en kabel över ett "ogästvänligt område" för att försök undvika att gå på grund.
-
Jo, särskilt Litauen som har gräns mot Kaliningrad. Sedan har ju uppgifter i tråden gjort gällange att Blekinge skärgård och Åland påverkas.
- 27 svar
-
- 1
-
Åhh, vi som sällan kommer iväg före 12. 😱 Jo, det förstår jag, men jag har inget intresse av att måla på någon färg en säsong för att sedan skrapa av den till nästa säsong. Det får bli lite dykskrubbning och kanske något lyft för avspolning med högtryck. Så hur skulle ett bra upplägg av seglingen se ut för att slippa trängas, men ändå ha möjlighet att ta en fika eller käka en middag? Anlända till Göteborg tidigt i augusti? Börja att segla någon vecka söder om Marsstand? Sedan seg(l)a sig norrut och avsluta i mitten av september i trakten av Grebbestad/Strömstad någonstans?
-
Det finns ju inget utbud! För länge, länge, länge, längesen var det faktiskt roligt att glida runt på mässan och se diverse smarta båttillbehör som man inte viste att man behövde samlade på ett ställe. Det är inte jättelätt, tror jag, att hitta och få se dessa tillbehör i funktion på nätet och framför allt kan man ju inte peta på dem och pröva själv. De som höll ut längst var väl men jag tror inte ens de ids delta på båtmässorna längre. Frågan är om inte intresset för en båttillbehörsmässa i lite mindre och billigare format skulle dra mera köpande båtmänniskor än jätte(dyra)mässan i Älvsjö. Sedan har jag uppskattat mässan flera ggr, bla. när vi skulle köpa segel och ny motor. Då är det perfekt att ha massor av olika leverantörer samlade på ett ställe. Det kändes även bra att prata med turismrepresentanter från kommuner längs norrlandskusten eller från Estland innan vi gjorde våra lite längre seglingar i Östersjön. Jag vill slå ett slag för en båtmässa utan båtar helt enkelt!
- 71 svar
-
- 1
-
Tackar! Som barn var jag någo gång varje sommar i Bohuslän på ett eller annat vis, men det var längesedan nu. Sedan har jag haft en del jobb i olika dekar av Bohuslän genom åren. Jag har sett hur samhällena längs kusten går i vintervila på hösten, men har inte alls koll på när det sker. Det verkar ju som att första halvan av september kan erbjuda viss turism, kanske lagom turism. Jag längtar!
-
Tack för tips! Det verkar ju som att man ska hålla sig borta från Bohuslän i juli, men att det är rätt okej trängselmässigt övrig tid. Jag saknar svar på när Bohuslän stänger och öppnar för säsongen. Det skulle nog passa oss rätt bra att komma fram i början av augusti och segla runt ett par tre, fyra veckor för att sedan lägga upp båten i början av september.. En variant att klara båtbotten mot havstulpaner är ju att lägga sig i sötvatten några dagar så att larverna dör (eller när båten inte används). Finns det några sådana möjligheter förutom i Göta älv? En annan variant är ju att dyka och skrubba, men då blir det nog att införskaffa en våtdräkt och en luftpump med slang och regulator som klarar några meters djup. (Jag har dykcert och känner till riskerna. Har bara fridykningsutrustning nu och är inte intresserad av att skaffa någon riktig dykutrustning.) Hemseglingen blir säkerligen före midsommar. Lite lugnare fram tom. Blekinge och kanske en sväng över till Danmark. Sedan nästan sträcksegling i tre, fyra dygn upp till Stockholm med några stopp på platser vi tycker om. Plötsligt slår det mig att det kanske är bättre att göra tvärt om, segla ner längs kusten på sensommaren för att sedan segla hem och uppleva Göta kanal i vårskrud. Några synpunkter om det? Göta kanal i juli eller Göta kanal i maj!
-
Jo tack bra! Allt för manuel navigation finns givetvis allti med ombord ocbh både hag och hustrun klarar oss finfint utan ploter. Vad gälle störningar på gps-signalen så gäller ju i teorin ungefär samma som för VHF, R = 2,2 x √(h1+h2). I praktiken kan utbredningen under vissa förutsättningar vara betydligt längre. Rekordet för mig är att ha set fartyg på AIS som befunnit sig ungeför 500 M från min position. Jag vet inte vilka radiovågor som kan sprida sig mest via olika väderfenomen, men så här skriver Mårten Dunér fråm SXK ang. störningar av GPS-signalerna i Östresjön. Jag har själv tidigare år märkt vissa mindre men mycket konsekventa fel i positionen på både min plotter och iPhone i Blekinge. https://sxk.se/bojar-hamnar-och-farleder/artiklar/gps-storningar-over-ostersjon
- 27 svar
-
- 1
-
Absolut, och det framgår tydligt av Utsökningsbalken att KFM kan utmäta egendom som någon för tillfället besitter (brukar), men att egendomen inte kan säljas, och att den ska återlämnas till ägaren, om den rättmätige ägaren bevisar att hen är ägare. Inom entreprebadjuridiken får man lära sig att det som underentreprenör gäller att skruva upp och driftsätta sådant som man levererat till byggplatsen just för att fast egendom inte kan utmätas lika enkelt som lös egendom och fär att det är svårt att bevisa att du som UE är ägare till 500 radiatorer (element) och 600 meter kopparrör som ligger på arbetsplatsen. Om det skulle vara ett genomgående problem att KFM sålde egendom som egentligen tillhörde någon annan skulle vi ständigt läsa om detta i media och på sociala media, men det gör vi inte.
- 38 svar
-
- 2
-
Håller med och så står det också i lagen vad jag förstått. KFM får mäta ut (beslagta) egendom som besitts (används) av den KFM ska driva in en skuld ifrån. Det innebär inte att KFM omedelbart får sälja egendome annat än vid mycket speciella omständigheter. Som ägare har man i stort sett alltid möjlighet att lägga fram bevis för att man faktiskt är ägare. Det är naturligtvis krävande att i en rättegång tvinfas bevisa att man äger något som man faktiskt äger och alla orkar kanske inte hävda sin rätt och i vissa fall kan det säkert vara svårt att bevisa att man är ägare. Det blir uppenbarligen fel ibland, men om det var väldigt vanligt att hederliga människor felaktigt blev av med sina ägodelar är jag tämligen säker på att man skulle se det både i media och i sociala media. Det stora problenet tror jag är att man tillfälligt blir av med något man äger (och det är illa nog), inte att man blir av med det för gott.
-
Jag lägger ämnet under långfärdssnack eftersom jag tycker det blir en fråga om långfärd vad gäller de förändrade förutsättningarna. Vi har planer på att segla på västkusten med vår båt som inte har någon bottenmålning. Ytskiktet består av lamineringsepoxi som iofs. är ganska blank, men som helt saknar kemiskt skydd mot beväxning. Tanken är att ta oss ner från Stockholmstrakten i slutet av sommaren via Göta kanal och segla runt i Bohusläns skärgård ett antal veckor lite efter den värsta turistsäsongen. Sedan lägga upp båten över vintern någonstans och segla hem till Stockholm nästa vår. Ett antal frågor uppkommer! När är egentligen bästa tiden att segla i den bohuslänska skärgården? Vi ska ju inte bara segla utan även ha trevligt på olika vis och sola och bada. När börjar det lugna ner sig i skärgården? Jag har tillbringat både fritid och arbetstid i Bohuslän, men har ändå inte riktigt koll på när säsongen börjar ta slut och när allt plötsligt stänger. Var kan man få en vinteruppläggningsplats för en 32-fots segelbåt? Hur sjutton gör man med båtbotten? Så länge vi är på väg är det ju inga problem, men väl ute i havet så är ju den gängse uppfattningen att det är i det närmaste omöjligt att ha en båt i Bohuslän utan antifoulingfärg. Hemsegling på våren (före midsommar) - Vad ska vi inte missa? Det är ungefär 600 M så det går ju på en vecka om vädret och vi själva vill. Då är det non stopp segling (med motorstöd om vinden är dålig/fel) som gäller och då missar vi naturligtvis en hel del. Egentligen är det Bohuslän - Karlskrona frågan gäller. Karlskrona - Stockholm är redan avbockad så att säga. Även den danska sidan bör kanske ingå när man ändå är där. Andra råd och tips!? Tack på förhand! Mackey
-
Så dumma är vi också! Vi har iaf. ett vattentätt fodral ombord, men det använder vi bara när vi är ute med jollen.
-
Det beror på, men närmare nej än ja. Kondensvatten kommer ju från den fukt som finns i luften, så om det inte finns någon öppning till omgivningen så kan det inte bildas kondensvatten i skrovet. Även om det finns mindre öppningar är det inte särskilt troligt att det blir några märkbara mängder kondensvatten mellan skroven. Om luft kan fläkta igenom dubbelskrovet så finns viss teoretisk risk att det blir kondens om vattnet är kallt och luften är fuktig (innehåller mycket vatten). En fuktig sommardag med maximal luftfuktighet kan det teoretiskt bli ungefär en matsked (15 ml) kondensvatten för varje kubikmeter luft som strömmar igenom dubbelsrovet. Samtidigt kommer det ju andra dagar när vattnet är varmare och luften torrare och då kommer luften som strömmar genom skrovet istället att torka upp den ev. fukt som finns där. På vintern kan inte luft innehålla särskilt mycket vatten och temperaturskillnaden mellan skrovet och omgivningen är för liten för att det ska bli någon kondens att tala om. Skrovet har ju ungefär samma temperatur som luften. I praktiken kan det inte bli någon kondens att tala om mellan skroven.
-
Själva jobbet att plocka ur motorn och plasta igen akterspegeln är inga större problem att utföra själv som jag ser det. Utmaningen tror jag blir att hitta den minsta/billigaste snurran som har el-start och som går att ansluta till reglage och styrning. Tillägg: Jag gissar! 8 - 10 hk 40 kg 35 000:- kr + kablage (Ingen aning om pris för kablage, men kanske 15 000:- kr.) Du kommer att få en standardpropeller som troligen inte kommer att vara lämplig för din båts fart, men det är ju bara att testa första säsongen och om det inte funkar så bra så tar kontakt med tex. Propellertrim för att få en propeller anpassad efter ditt ekipage. Inte lämplig propeller gissar jag kommer att betyda att tomgångsfarten kommer att ligga ganska nära maxfarten. Tillägg: Kanske blir det ändå inte så trots allt efter som man faktiskt kan hitta rätt små motorer med el-start och fjärreglage.
-
Ett alternativ kan kanske vara att komma överens med säljaren om att du inte behöver ta loss genomföringen. Det förutsätter ju att det inte är just genomföringen som är trasig. Kan vara värt att fråga iaf. Glöm inte bort att du har rätt till ersättning för de kostnader du har iom. reklamationen. Det kanske inte är det man satsar på att kräva från början, men om reklamationen strular så är det bra att ha kvitton på ev. kostnader och anteckningar om vilka bil-resor som gjorts i samband med reklamationen. Jag tror inte att det finns något som hindrar att man kräver denna ersättning sedan allt är klart.
- 2 svar
-
- 1
-
3 x 3 månader kvar till sjösättning. Av någon anledning blev det tre liknande inlägg från dig.
-
Nästan fyra månader kvar för oss. Det skulle gå att hoppa i tidigare, men vårrustning i mars känns lite kyligt. Det är inte alltid april är så skönt heller, men chansen ökar en hel del.
-
Ta en krångligare formel. Motorbåt: LVL x (B + D)= Yta Långkölad segelbåt: 0,75 x LVL x (B + D)= Yta Fenkölad segelbåt: 0,5 x LVL x (B + D)= Yta Längden i vattenlinjen är väl kanske 5 m och djupgående 0,3 gissningsvis 5 x (2,2 + 0,3) = 12,5 m2 Din formel ger 5,73 x 2,2 x 0,85 = 10,7 Det är ju alltid bra att köpa en halv till en liter för mycket färg.
-
Vi vill bara ha ett tal, alltid samma för samma kabelarea. 😉 Det är ju bra att följa någon standard även om den är gammal, för då har man ju hamnat någorlunda rätt iaf.
- 9 svar
-
- 2
-
350 A låter väldigt mycket på en 35 mm2 kabel. Säkringen är ju till för att skydda kabeln och därmed båten och det gör man ju inte om säkringen är för stor.
-
Nu har ju många pensionärer haft ett arbete tidigare i livet och vet vad det innebär, så det är inget bra argument du framför, det är bara nedvärderande. Jag avbryter alla diskusioner med dig här och nu vilket är bra för tråden som ju handlar om bottenfärg. Jag avbryter även diskusionen med dig om koppar i bottenfärg.
-
Jag håller med dig om att det inte finns någon riktigt bra ersättare för kopparbaserade färger idag. Dessa tror jag kommer att finnas kvar när färgerna ska godkännas av EU istället för av KemI. Dessutom tror jag inte att koppar är särskilt skadligt i vattnen norr om Göteborg, men det är bara vad jag tror.
-
Jo, jag vet att du brukar hävda att det är så. Så länge ingen annan på ett trovärdigt vis styrker ditt påstående att man skulle behöva tvätta botten varje vecka under nästan hela säsongen så väljer jag att inte tro på det. Kom igen nu alla västkustbor, berätta hur det ligger till. Jag har själv som barn i perioder tillbringat rätt mycket tid på västkusten på somrarna. Omålade segeljollar som låg i vattnet behövde absolut inte tvättas varje vecka. Jag minns bla. seglarläger där vi tvättade jollarna en gång under tre veckors tid inför den sista avslutande kappseglingen. Det här är ju många år sedan, så förändringar av miljön kan ju påverka.