Gå till innehåll
lördag 04 januari 2025

Mackey

Guldmedlem
  • Innehålls Antal

    14 307
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    254

Mackey senast vann den dag 25 December 2024

Mackey hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

4 488 Expert

1 följare

Om Mackey

  • Placering
    Guldmedlem

Profile Information

  • Plats
    Stockholm

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Nu har ju många pensionärer haft ett arbete tidigare i livet och vet vad det innebär, så det är inget bra argument du framför, det är bara nedvärderande. Jag avbryter alla diskusioner med dig här och nu vilket är bra för tråden som ju handlar om bottenfärg. Jag avbryter även diskusionen med dig om koppar i bottenfärg.
  2. Jag håller med dig om att det inte finns någon riktigt bra ersättare för kopparbaserade färger idag. Dessa tror jag kommer att finnas kvar när färgerna ska godkännas av EU istället för av KemI. Dessutom tror jag inte att koppar är särskilt skadligt i vattnen norr om Göteborg, men det är bara vad jag tror.
  3. Jo, jag vet att du brukar hävda att det är så. Så länge ingen annan på ett trovärdigt vis styrker ditt påstående att man skulle behöva tvätta botten varje vecka under nästan hela säsongen så väljer jag att inte tro på det. Kom igen nu alla västkustbor, berätta hur det ligger till. Jag har själv som barn i perioder tillbringat rätt mycket tid på västkusten på somrarna. Omålade segeljollar som låg i vattnet behövde absolut inte tvättas varje vecka. Jag minns bla. seglarläger där vi tvättade jollarna en gång under tre veckors tid inför den sista avslutande kappseglingen. Det här är ju många år sedan, så förändringar av miljön kan ju påverka.
  4. Varför tror du det aldrig kan komma en ersättare till koppar i bottenfärgen? TBT funkade ju bra! 🙃
  5. jag ser det också tyvärr och tycker det är snyggare om man inte behövt måla botten alls Testa KBT! Jag fattar, det är en fröjd varje gång man målat botten och den ser jättefin ut. För ganska många år sedan nu så valde vi bort bottenfärg till förmån för att tvätta båten i borsttvätt och i samma skede så valde vi bort att ha en snygg botten.
  6. Uppmaning! När vi skriver om bottenfärger och hur de fungerar och vilka alternativ som finns är det jättebra att tala om ungefär var båten ligger förtöjd. Det ger alla läsare mycket mera kött på benen om hur färgerna fungerar. Det är stor skillnad att ligga på västkusten och i Östersjön och det är även stor skillnad på om man ligger nära en åmynning eller var på västkusten, Skåne/Halland, eller i Östersjön man ligger.
  7. Håller inte med! Varför? Framför allt är det ju väldigt otroligt att koppar är det enda som fungerar just på västkusten! För det andra så tror jag absolut att det går att lösa tvättproblematiken om man vill. Jag har beskrivit hur tvättproblematiken kan lösas på västkusten i något inlägg någon gång, men minns inte när. I princip så här. En marina eller samfällighet eller något annat med 400 båtar anslutna har tillgång till en tvätt. Varje båt måste tvättas var 14:e dag, oftare behöver man inte tvätta ens på västkusten. Det blir alltså 200 tvättar varje vecka eller 28 tvättar per dygn. Varje tvätt tar maximalt 20 minuter. 28 tvättar tar 9 timmar. 400 båtar lägger kanske 500:- kronor per år i snitt på båtbottenfärg, verktyg, mm.. 2 000 000:- kronor räcker långt. Även en privat aktör borde kunna tycka det är lönsamt att kunna dra in två miljoner årligen på sin tvätt genom att sälja säsongsabonnemang med en tvätt var 14:e dag. Det största problemet är nog att få med sig båtägarna och jag håller med om att det inte är problemfritt att skippa bottenfärgen, men nu är frågan om det är möjligt eller inte.
  8. Det där hart man hört förut, men jag är benägen att tro att det kan stämma den här gången. Varför? Det pågått forskning på området under ganska lång tid och det har kommit fram några lovande alternativ, vissa som jag tom. tror går att köpa som kommersiell aktör på de sju haven. Det nya EU-direktivet om båtbottenfärger har varit på gång ganska länge alla tillverkare vet vad det kan innebära. så det har funnits anledning att jobba på med utvecklingen för att inte stå utan produkter när direktivet träder i full kraft.
  9. Sedan har ju inte de flesta något mätinstrument så hur gör man då en lämplig test för att övertyga säljaren/tillverkaren om att det är fel på produkten. "Min VHF störs av er DC/DC-omvandlare" känns som att säljaren/tillverkaren kan förklara bort, så vad bör man göra och hur bör man uttrycka sig.
  10. Det är tydligen lite problematiskt med bottenfärger just nu eftersom godkännandeprocessen ska samordnas inom EU så att det blir enklare framöver, men krångligt just nu. https://sittbrunnen.se/nyheter2/49-miljoe1/2489-eu-stoppar-bottenfaerger Inget vidare svar på frågan, men iaf. on topic tycker iaf. jag.
  11. God Jul! En sak jag kom att tänka på när det gäller VHF är en nödanten. Det är ju jättetrist att få mastbrott och ännu tristare att då inte kunna använda radion.
  12. Jag har sett flera bra exempel på att Cuppercoat fungerar riktigt bra i vatten med betydligt värre växtlighet än på västkusten. Sedan vet jag inte hur det funkar när båten ligger på land halva året och jag vet inte heller om produkten är tillåten i Sverige, men det finns ju de som använder produkten i Sverige. https://coppercoat.com/coppercoat-leisure-antifoul-applications/
  13. Sele, VHF, nödraketer och en vanlig jolle tycker vi räcker på Östersjön, även till Baltikum. Jag har lite svårt att tro att en ljuskälla i havsnivå skulle kunna ersätta en nödraket högt upp, men jag gissar bara. Däremot är det ju bättre med ett elektriskt nödbloss som lyser i sex timmar och som kan stängas av och sättas på efter behov istället för ett som brinner slut på ganska kort tid. Det brukar ju vara populärt (inte hos räddningstjänsten) att testa sina gamla nödraketer och jag har nog aldrig hört om någon som misslyckats. Vi har våra i en ganska tät behållare med en massa silikagel i så jag tror de funkar evigt länge, men byter ibland utan att följa datumet. De gamla raketerna och blossen sparas så att det alltid finns två uppsättningar ombord, en nyare och en äldre.
×
×
  • Skapa nytt...