![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_pattern.png)
![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_default_photo.png)
Nifenfejja
Medlemmar-
Innehålls Antal
23 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
0 NeutralOm Nifenfejja
-
Placering
Kadett
-
Som med de mesta av annat så får man det man betalar för. Du har redan fått många och bra svar från tidigare inlägg. Jag vill bara späda på och förstärka. För räckvidd, så är valet självklart: Stationärt ! Både för sändning och mottagning. Handhållen har ingen vidare räckvidd, men är bra för kompisgänget som är nära. Antennen ska vara så högt belägen som den kan (masttopp) och ska inte placeras så den störs av andra detaljer i masttoppen (varning för andra vertikala spröt). God kvalitet på antenn, sladd och kontakter (snåla inte på dom). Nödantenn brukar rekommenderas (lös handhållen vid behov om huvudantennen skadats). Det som sparas in på hos VHFer är ofta mottagarkvalitet. Det dyra är att göra en bra mottagare. För övrigt är det lull-lull funktioner, som kan kosta. Visst är det bra med GPS koppling och nödsändning, det underlättar betydligt vid nödfall ! Selektivanrop används dock sällan för de flesta. ICOM har erkänt bra VHFer, och modellen 411 är av utmärkt kvalitet och prisvärt prissatt. Det finns en anledning att SSRS har dessa (förutom Sailor) i de flesta enheterna ! 411 kan installeras i öppna båtar och klarar väder (monofonen ska klara väder, men har blivit fuktförstörd 2ggr på våra öppna enheter på 5 år, placerar man den skyddad från direkt väta klarar den sig). Nu finns några varianter av billigare VHFer med inbyggd AIS mottagare, de är väldigt attraktivt prissatta, jag förstår om de kommer ta marknad. Garmin (100 och 200) kan kombineras med Garmins AIS 300, till ett bra pris (4000kr resp 500kr exkl. antenn och kablar). VHF är en god investering om man seglar utanför de yttersta skären, mobiltelefon funkar dåligt där. Dessutom har sjöräddningen och SSRS och all annan yrkessjöfart VHF, så de är lätta att få tag på i nöd. En tanke till i segelbåten. VHFen drar ström. Lite olika mycket beroende på apparat. I stand by från 250mA, när man sänder så drar den betydligt mer (kolla resp spec.). Ska du ha den och babbla i med kompisar, så får du tänka på förbrukningsbanken ! Och tänk ut var den ska placeras, nära till hands men inte i vägen; kan vara klurigt i bland...
-
Wasa, du har en vansinnigt bra sida. Och tack för alla tipps från ditt ambitiösa projekt ! Vill gärna se bilder på Era smarta lösningar, och hur mycket bryr Ni Er om att skymma ? Vilka vinklar är ok att skymma på lanternorna ?
-
Finns det några små, smidiga och snygga dosor, för att grena ut småförbrukare ?
-
Har en Skavernmast med en helt ren topp (flat platta), nu ska jag fästa Nexus vindpropeller, Looplightlanterna och VHF antenn. Hur gör jag detta utan att störa och skymma ?Jag vill ju ha allt överst, men det går ju inte...... Det måste vara 100 tals som gjort detta tidigare, vilket är det smartaste och stiligaste sättet att göra detta ?
-
Var på liknande jakt förra året och hade då några av de båttyperna som du listar, som främsta sökobjekt. Högst upp stod Nova och Omega 34. Vi hittade en Nova i toppskick som vi köpte på dagen, och vi har inte ångrat det en sekund. Novorna finns i lite olika generationer och är då byggda på lite olika varv (se Novaförbundet.se). Vår Nova ärfrån 1995, och i lite modernare snitt. Den har en dubbelspridarmast med backstag (lite snabbare), kraftiga röstjärn, blyköl. Om man läser seglarliteraturen så brukar Omegan och Novan vara i topp i betyg och tester, med lätt övervikt för Novan. Men det är hårfint och mera smaksak, säkert. Fördelen med dessa båtar är att 2a hands värdet bara tycks öka, till skilnad mot de somtillverkas i dag. Albin räknar med att startpriset för en nytillverkad Nova i dag skulle vara på 1,1milj; dvs betydligt dyrare än motsvarande för ex Bavaria etc. Men det brukar heta att man får det man betalar för, och så tycks det vara med båtar ochså. Ser man på skade regleringsstatesitk så hittar man ingen av de kraftigare byggerna som avskrivs efter lättare grundstötning; däremot ser man med förvåning vilka skador några av de nyare och billigare byggerna får, vid lättare trauman. Däremot får man mer rymd för pengarna med de lite nyare båtarna. Hörde att Albinhallen (Södertälje) skulle få in 2 Novor, om några veckor; kanske kan vara något ?
-
Odelco har ökat på sitt sortiment och har nu både bra prissatta paneler och regulatorer, värt att kolla ! www.odelco.se
-
Har klurat lite på LacyJacks till sommaren. Men hur fungerar det med min lösfotade stor, går det överhuvudtaget att ha LacyJacks med lösfotat? /Ingemar
-
Snyggt jobbat, nu vet jag vad nästa vinterprojekt är !
-
Vad tror Ni om alternativen (för NOA- ställning i aktern): * 60W BlackLine panel från solkraft.se eller * 57W Standardpanel från swexergon.se Och vad tror Ni om * MaxPower (mppt) från solkraft eller * phocus CML 10 regulator från swexergon.se ??? / Ingemar
-
Hej alla och Flipperskeppare, vad ger du för betyg på dina AGM batterier (de varierar ju en del i kvalitet och uthållighet mellan märken vad jag kan förstå. Och priserna är absolut skiftande) ? Har du någon övervakning på batteribanken och vilken typ av laddare använder du?
-
Klurar lite på CTEK 250s Dual som någon tipsade om (http://www.ctek.com/sv/dcdc/d250s-dual.aspx). * Den verkar inte kunna styra strömmen till mer än En bank, dvs inte till start & förbrukningsbatteri. Får jag välja vilken bank som ska laddas eller finns det något sätt för att ordna detta ? Jag antar att temp-sensorn endast kan känna En bank. * Behöver jag regulator till till panelen eller kopplar jag både panelen och generatorn direkt till CTEKen. * Om jag har en ex CTEK 200 eller 300 (till landströmmen), kan jag ha fördelar och kombinera den med dual laddaren?
-
Pratade med klok person på Båtaccenten i Länna i dag. Han kom med det fantastiska rådet: Köp inte dyraste och bästa, tänk på att det är de som stjäls först; och stölderna ökar tydligen ! Det är framförallt de paneler som sitter på lös ställning (ex NOA) i aktern, och som lämnas kvar på båten i hemmahamnen som får fötter. Vet inte hur utbrett detta är, men det påverkar i alla fall mig när jag planerar inköp av panel.
-
Hur vet man om AGM batteriet man köper är av bra kvalitet ? Priset skiljer avsevärt mellan märken och inköpsställen. Finns det några vettiga tester eller oberoende rekommendationer att tillgå; eller är det till att chansa och lita på handlaren ?
-
Vissa paneler klarar skuggning bättre, de har en förbikopplare som kopplar bort skuggade celler. Annars ger panelen bara den spänning som den sämsta cellen producerar, dvs en skuggade = nästan noll. Skugga ger stor förlust generellt. I bland kan det vara bättre att sätta panelen, oskuggad lodrätt och då ochså få reflekterade strålar från vattenytan. Enl en test jag hittade häromdagen, hittar dock ej den länken nu.
-
Tack för snabba svar. Biltema är ett alternativ, men jag tycker de är så vansinnigt tråkiga att se på. Ogillar framförallt de röda knapparna. Men jag tror säkert de är prisvärda, även om jag hört att de i längden kan fela mer än dyrare alternativ; vilket kan vara naturligt. Jag har ochså hört att 2poliga brytare är att föredraga, vet dock inte varför ? Men enklar rostfria brytare eller svarta (ev med lysdiod) är jag ute efter. Tyvärr funkade inte din länk till Elfa Christian. Tyska firman som du länkar till har jag varit inne på. De har bra Cad program att tanka ner, fungerade dock inte på min mac. Jag har ritat i Adobe illustrator, som ochså använder vectorgrafik, och jag tror de flesta firmor kan konvertera från det formatet. http://batteknik.se/2010/10133_nytt_elsystem.pdf är en länk jag har fått många bra tipps ifrån, kanske kan vara något för andra i samma sitts ? Jag skulle gärna se ditt schema eller ritning Christian, som förslag, om du vill dela med dig?