-
Innehålls Antal
80 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Doktorn
-
Hej igen Thomas! Ja, det blev en ST2000 och det är jag övertygad om är ett gott val. Ja jag har skyndat långsamt, meningen var att den skulle monterats förra året, men det kom så mycket annat emellan så båten fick vila på land en sommar Nu är det vår i alla fall och dessutom en tidig sådan, så jag bör hinna! Jag tackar för ditt svar som räcker gott! Vi synes
-
Köpt en Raymarine (Autohelm) ST2000, rorkultspilot, tror den räcker bra till min långkölade Amigo 40 på 5.5 ton. En gång i tiden hade jag en Autohelm 1000 till en Express och sedermera samma Autohelm till en Scampi, som dels skulle vara för tung och dessutom kort köl. Dock fungerade det ypperligt. Detta var ju inte min fråga utan bara ett påstående Min fråga är om man skall ansluta autopiloten direkt till ett av de två batterierna? Den konsumerar ju en del el trots allt och som lekman tycker jag det borde vara rätt om den fick 'förtur' på el!
-
Ja du min vän Gaidin, Vi tycks uppfatta det på samma sätt, du och jag, men uppenbart inte andra. Naiva påhopp att jag skrivit detta för att HR skall få arbeta i lugn och ro, vittnar ju om att man inte ens läst mina inlägg, när debatten var aktuell! Det är just det jag menar, nu skrivs det för skrivandets skull. Dessutom tar jag faktiskt illa upp att bli beskylld för än det ena och än det andra. Här finns uppenbara brister i både förståelse av det skrivna språket samt vanlig hyfs! Detta är ju att hälla vatten på en viss redaktörs kvarn. Tack för mig.
-
Gaidin skriver som sista ( ? ) inlägg på tråden följande : På ett forum är det alltid en blandad nivå, man får antingen lära sig leva med det och ignorera de kommentarer man inte vill ha, eller så får man hålla sig till redigerade insändarsidor i tidningar där redaktörerna bestämmer vad som skall skrivas. Tyvär, den bistra verkligheten. I just detta fallet tycker jag nog att diskussionen varit ganska OK med tanke på hur det brukar vara. skriver Jag är beredd att hålla med. Det måste väl finnas annat att skriva om? Känns ganska ointressant att öppna Maringuiden och se samma tråd överst, varje gång. Det finns ju andra forum där den levt vidare och dessutom med långt fler poster. Kom igen med energi när ärendet har granskats igen, nu känns det bara som man skriver för att få skriva/svara. Detta kommer bara göra att man tröttnar på att överhuvud taget titta på forumet i framtiden. En sak är jag ganska övertygad om, några nya entusiaster lär inte komma till MG pga detta ältande av det förflutna. Kan inte forumansvarig, som på andra forum, låsa en meningslös tråd? Låt oss gå vidare!
-
Bäste Moderator, förmodligen kommer vi i lynch mobben väl mötas av tystnad, och det finns för oss bara ett sätt att svara Seglings Herr Redaktör, jag skriver så eftersom det alltmer ser ut som i Grönköping! I förra numret ,dvs November, av YACHTING WORLD skriver dess chefredaktör som första ord i sin ledare : The America's Cup is now dead. Det kallar jag att vara fristående och ställningstagande, att inte bry sig om miljardärers eventuella annonspengar!
-
Bra Daniel, just ordet 'pressetik' brukar ju vara ett ord som speciellt chefredaktörer använder samt 'skyddandet av källor'. Då är man moralisk, du som arbetat på tidning är ju extra intressant att lyssna till. Jag tycker chefredaktörens ton är arrogant nedlåtande mot oss som skriver här. Vi står oss nog ganska väl i jämförelse med honom och vissa andra journalister. Dessutom känns det säkert obehagligt att inte vi kan 'redigeras' , något som tidningar brukar ha för vana att göra. Det som skrivs på ett forum kommer till allmänhetens kännedom om inte forum ledningen tycker det är förkastligt, något som jag inte sett här, förutom en del små 'interna' åsiktsskillnader :-) Jag, som slutat läsa först för många år sedan kvällstidningar och numera även dagstidningar, eftersom jag, det är ju mitt val, inte tror på vad som skrivs. Där finns ju ingen insyn. På forum finns ju full insyn! Speciellt när det gäller områden där jag har en djupare kunskap än de skrivande journalisterna, har jag sett frapperande felaktigheter och då undrar jag vad det övriga är värt, där jag inte har några djupare kunskaper! För övrigt finns hela redaktörens partsinlaga på Blur så jag nyss, var så goda ni som inte har tidningen Segling, att läsa detta frontalangrepp!
-
Hej, är det inte otroligt att en företrädare för journalistsläktet, av all skall uttrycka sin åsikt, nämligen att kväva det fria ordet. Det som journalister är så måna om och alltid försvarar. Dessutom att ha mage att uttala sig i saken NU, när han suttit tyst, hukande under sitt skrivbord under hela HR debatten.
-
Tidningen Segling, som i läsvärdhet tydligt saknar Bengt Jörnstedt, har en ny chefredaktör som skriver om seglingsforum, ang. HR debatten: De verkliga fegisarna håller enligt min mening till i diskussionsforum på nätet.....Hur kan de få hålla på? Är det inte dags att sätta ned foten? Jo det är det genom att sluta köpa den och i mitt fall genom att inte förlänga min prenumeration!
-
Hej, du bör åtminstonde slipa ned så all rost är borta och järnet syns igen, innan du behandlar med någon färg. Rådgör gärna med någon som kan se på din köl när du slipat, innan du målar med någon färg, det skiljer sig lite. Dels hur den övriga ytan tidigare är målad samt hur det ser ut.
-
Kan bara instämma med egen erfarenhet. Såg de första riktiga kvalitetsbåtarna på västkusten i min ungdom, dvs Vindö och Amigo båtarna. Var flera ggr på varven och har genom åren regelbundet besökt dessa varvs 'efterföljare'. På västkusten finns idag ett varv som idag fortfarande, för mig, känns som 'i gamla tider' och andas enastående kvalitet. Malö. En sådan skulle jag tänkas köpa, men plånboken säger tyvärr något annat, å andra sidan är jag mer än nöjd med en 'gammal' Amigo i nyskick efter 30 år! Det är kvalitet!
-
Tack Nemtrix! Jag har intet att tillägga! Segla väl!
-
Hej Rolle, du missförstår mig! Jag skev redan i förra tråden att man skall ta upp båten, men det kan ju vara skönt en vindstilla julidag, i stället för blåsig 0 gradig novemberdag med högtrycksvattnet skvättandes . Då kan man också lägga på ett lager färg om det behövs! mvh
-
Efter att ha fått så bra respons på min nyfikenhetsfråga om isfritt, har jag gjort ytterligare efterforskning inom området. Först vill jag påpeka att den samlade resurs av kunskap som finns på detta forum är imponerande. Enskilda personers uppfinnerikedom är enastående och i detta fall verkar många ha positiva erfarenheter. I tråden nedan, ” Nyfiken fråga om isfritt”, framkom ju en mängd intressanta observationer, tankar och framför allt personliga erfarenheter! Såväl Tommy, Mattisj som KillerBoo har ju positiva erfarenheter av dränkbara pumpar. Dessutom har vi ju Ballad_kopian, som haft sin båt infryst med gott resultat. Slutligen Gunnar som äger Eilan och i vinter har båten i för 19:e (!) säsongnen! Jag har nu bestämt mig, åtminstonde nu när båten står på land :-) , för att nästa år låta den ligga i kvar vattnet, med eller utan pump,det beror på hamföreningen. Hamnen är så skyddad att det aldrig blir någon sjö i den. Jag har Googlat en hel del i ämnet och bästa sammanfattningen fann jag på Linjettförbundets hemsida, varifrån jag presenterar ett klipp från ett längre referat, med v.ordf. godkännande. Linjettförbundet Arne Olsén en av landets ledande experter på plast- och plastreparationer, på företaget Plast- och Marinteknik AB , höll där ett föredrag och han sade följande: ”I varje plast finns mängder med porer som bildas när lösningsmedlet frigörs och plasten härdar. Osmos, eller böldpest som någon så olyckligt döpt det till, som även andra material drabbas av, t.ex. träbåten. Alla båtar suger upp vattenmolekyler under säsongen. Träbåtar tätas ju till och med genom att materialet suger upp vatten och sväller. Även en plastbåt tar upp vatten, det kan röra sig om ett par hundra kg på en 30-fotare. Den teoretiska livslängden på ett plastskrov är 25.000 år!” Uppdaterad av C-H Segerfeldt 2009-12-27 De flesta vet ju att man förr i tiden använde vatten för att ‘spränga’ i berg, man fyllde alltså en hålighet med vatten och lät minusgraderna göra resten… Min lekmanna-slutsats blir alltså, att det är bättre som en del här, och Eilan’s skeppare i synnerhet, låta båten stanna i sitt rätta element. Vattnet. Man undviker då sprängeffekter i plasten, alla vet ju hur hållbara plastsaker är, efter att ha legat ute en vinter i fria luften. Båten kommer inte heller att vila enbart på kölen samt eventuella sidostöttor. Man kan ju dessutom ha några få plusgrader i båten som ger en viss strålningseffekt. Slutligen kommer man få en mycket längre båtsäsong och man slipper klättra upp och ned på en halkig 4 meters stege, oftast med prylar i ena handen.... Doktorn
-
Min erfarenhet är att vid 'vanlig' segling, inte maximal kappsegling, går det utomordentligt bra att trimma en rullgenua. Har haft Gransegel på två båtar och det fungerade mycket bra. Man får sträcka lite resp släppa lite i akterlik samt se till att flytta skotpunkterna på skenorna. Båda dessa detaljer struntar många i, det har jag sett otals gånger! Förvånansvärt kan man ju tycka, eftersom man vid traditionella genuabyten från I till II och ibland, om det är snabba ryck, till III an, så flyttar man ju skotpunkterna. Trimmar man lite,ser man lätt för blotta ögat, att buken flyttas både upp och ned samt för eller akter över. Nu har jag Syversen, ett år gammalt (eller nytt) segelställ och ännu bättre adapterad rullfock. Dock skall sägas att den andra båtens ställ var nära 10....mycket har hänt på denna front de senaste åren bara. Av rullmast har jag ingen erfarenhet, men det känns för mig som onödigt på 'normala' segelbåtar. Reva går ju på högst en minut. Kul att du kom ihåg 'gamla tider', med frekventare segling. DET kan jag lova dig! Doktorn
-
Hej, Har haft rull fock på 3 st båtar. I ett par har jag haft storm fock också, men som ovan noterats använder man inte den. Du kommer att uppleva ett 'lyft' när du skaffar en rullfock. Det är nog en av de bästa saker som hänt seglingen, speciellt om man seglar ensam eller är short-handed. Den första rullfocken jag hade, var innan man fulländat tekniken att sy segel så de behåller sin form, även när man rullar in det. Alla nya fockar, tror jag är märkta i underliket för olika fock storlek, dvs hur långt man skall rulla in för att få genua II eller genua III. Ett viktigt RÅD. När du rullar in focken håll emot lite i fock skotet, så du rullar in den mot lite motstånd, inte hårt men dock lite grand. Lycka till och skriv gärna en kommentar efter nästa sommar. Du kommer att segla mer och använda motor mindre. På min Scampi, som saknade rullfock, på 80-talet, var det ett fasa massa spring och bytande av försegel. Vindkänslig båt med masthead är den typ av båt som man upplever mest förbättring på!
-
Hej Thomas, tack skall testa verkar ju fungera, hur det gör det bryr vi oss inte om! Återkommer med en blänkare när det har testats! Känner inte för att gå ned till sjön just nu -1C och 10 m/s samt snöfall...tar det om några dagar, när/om det lugnat sig! Doktorn
-
Hej, har en gammal fin kardan upphängd Lyth kompass, som jag behöll från en av mina gamla BB11 or en gång i tiden. Den var då målad! Lade ned ett enormt arbete och lyckades få den mässingsvacker igen. Dock! Det finns en liten luftbubbla i den, talade en gång med Lyth och de rekommenderade ren sprit, Spiritus dilitus, som msn har på mottagningen. Försökte då på alla sätt att fylla (!) kompassen, ja tom med hjälp av injektionsspruta, men likväl den förhatliga luftbubblan finns där. Den har alltså aldrig försvunni och knappast blivit större på 10 år.t. Dvs den är uppenbart tät i sin förslutningsskruv. Träd nu fram du som gjort detta många gånger och berätta vad jag skall göra. Den är ju både dekorativ samt fungerande, så den skulle med all rätt pryda båten. Hälsningar Doktorn
-
Missförstå mig rätt Tommy! Jag har fått så mycket respons och svar jag inte ens kunde drömma om det Vad jag trodde var att svaren skulle bli t.ex., 'köp en Icemaster 3 Mark II eller 'Clean-ice turbo' och sedan fakta om priser etc. Detta har ju varit extra kul, lärorikt och visat på medlemmarnas uppfinningsrikedom! Jag är imponerad och ffa tacksam! Sedan kan jag åtminstone berätta att även en doktor kan åka på lumbago-ischias. Haft en omgång för 10 år sedan, men i somras under alla de fina veckorna, låg jag platt på vardagsrumsgolvet i 6 veckor. DÅ tyckte jag synd om mig Naturligtvis tycker jag som du, att man skall ta upp båten, men det kan ju vara skönt en vindstilla julidag, i stället för blåsig 0 gradig novemberdag med högtrycksvattnet skvättandes, så åtminstone jag var blå i ansiktet, pga bottenfärgen alltså, men i princip ingen beväxning utom på propellern! Mats
-
eller.........inte? Det görs visserligen men du vet precis som alla andra att de flesta detaljer, som bromsar kommer från en underleverantör, som tillbverkar åt många andra märken också. Ta Haldex fyrhjulskoppling, den sitter ju inte bara i min Audimodell... osv, hårklyverier, men lite bjöd du in till dansen. Jag tror nog du förstod vad jag menade. Som gammal doktor, vet jag av erfarenhet, inte minst personlig, alla doktorer är hypokondriker och ytterst få vågar ta några prov på sig själva. Jag har under drygt 30 år som läkare aldrig tagit några prov på mig själv! Hoppas kunna dö nöjd och ovetandes, gärna vid rorkulten
-
Hej Westfjord, jo visst behöver man en bottenmålning då och då, men kanske bara varannan sommar i saltvatten om man bara lyfter en skön sommar dag och spolar av med högtryck, i sötvatten troligen mycket längre emellan. Var förvånad när jag tog upp min nyinköpta segelbåt, som legat på västkusten hur fin hon var i botten. Efter spolning skulle hon lätt kunna lagts i sjön igen!. Nu kommer hon ju stå och torka hela vinter halvåret och det gör ju att bottenfärgen 'dödas', den är ju konstruerad för att vara just i vatten! Man behöver ju bara göra som i båten annars, eller på sommarstugor, hälla glykol i krökarna. En byggfläkt som håller 8-10 plusgrader i båten tror jag också gör att skrovet blir lite 'varmare', precis som runt huset därhemma, det finns ju en viss spillvärme, detta gör förmodligen att isen också kanske inte 'greppar' båten på samma sätt. Jag håller med dig 'Westis', tråden som började med en fråga om olika utrustningar och dess verkningsmekanismer, har faktiskt blivit intressant. Dock har jag ju egentligen inte fått ett rakt svar på den initiala frågan! Men vad gör det? Mats
-
Ja, det händer nog lite varstans. En gång hade jag en BB11 som läckte första 2 dygnen, men sen blev tät. Hon fick dock ligga kvar i iläggningskranens slingor över natten enligt överenskommelse med kranskötaren. Döm om min förvåning när jag på morgonen fann min båt borta. Någon idiot hade flyttat ut den och kvar fanns bara en förtamp som gick rakt ned från kajen.... det löste sig efter många turer dock. Tyvärr tänker man när man ser din fina bild på alla fina träbåtar som försvunnit bara de senaste 20 åren. Det är som att se en Volvo Amazon idag. För 20 år sedan reagerade man inte utan de var fortfarande bruksbilar och precis som alla träbåtar hölls de vid liv Mats
-
Killer, dina ord, din bild säger allt. Mitt beslut är fattat för nästkommande åren! Det skall bli skönt att slippa stressen som alltid, hur god tid man än tror man har, infinner sig i början av oktober. I stället en liten pump och ligga ensam, det dröjer nog inte länge innan andra följer efter. Jag tror detta är framtiden, faktiskt. Tack alla som kommit med förslag och det som jag gillar starkt här på MG, den underliggande glimten av humor! Vi får inte mer kul än vi förtjänar, och en del måste vi faktiskt bjuda på själva. Många brukar väl säga så här dags på lördag natten, 'in i dimman' men inte jag som med ålderns rätt föredrager en kopp starkt té numera! Jo det är sant, vänta ni unga bara, allt har sin tid. Jag säger istället 'in i isen'! Doktorn
-
Visst, men det seglar 1000 tals HR båtar. Antingen är ingen, en del eller alla delaminerade, men seglar gör de. Som jag förstår den föregående talaren, var det som så, att om han hade en HR båt som han var nöjd med och hade seglat med under några somrar ville han inte börja 'gräva'. Det hade inte jag heller gjort och tänker inte göra på min båt heller, även om det inte är en HR. Innebörden blir ju trots allt om man skall följa någon form av logik, att alla skall undersöka sina båtar, oavsett tillverkare om man skall vara konsekvent. Säga vad man vill om HR's urusla hanterande av detta ärende, vilket ju har varit avsikten med tråden, de tillhör ju över tid de bästa varven i Sverige. Alla Maxi, Albin, Sweden Yacht, X-båtar, Comfortina osv osv borde ju i så fall också undersökas. Eller?
-
Tack Tommy, för den uppmuntrande bilden Tror dock som du, att det ordnar sig bättre i vattnet än på land. Har ju faktiskt flera ggr sett sjunkna båtar sommartid vid bryggan men ändå mer tillfällen välta båtar efter stormar, punkterade däck, brustna ställningar eller rena djävulstyg. Dessutom har jag en vinter faktiskt haft en mindre segelbåt i plast i isen över vintern utan minsta tecken på repor! Det absolut roligaste var en båt på min förra brygga, en ca 5 meter lång s.k. campingbåt med klinka bordläggning i trä och med en vindruta. Endast fören stack upp ur vattnet, hängandes i förtöjningstamparna och på insidan av vinrutan stod ett handtextat meddelande: TILL SALU. Lev väl, Mats
-
Hej, du talar som en bok! Nästa år vet jag vad jag skall göra. Båten skall få vara kvar i vattnet. Personligen tror jag det bara är en gammal tradition från träbåtstiden, dvs när fritidsbåtar för det första var oerhört mycket mindre i allmänhet, samt att man tog upp dem enkelt och att man var tvungen att ändå lacka och mönja. Skeppsredarnas och grosshandlarnas stora 30-40 fotare, ja de var ju inte så mycket större, togs upp på varv, inomhus, och pysslades om av professionell personal innan sjösättning. I England och på många ställen med väder liknande vårt, kölhalar man ju ofta bara båten med hjälp av tidvatten och gör underhållet på plats, men tar aldrig upp båten. Om vädret kan vi tala i evighet, men bara hoppas. Jag hoppas att normännen denna gång har rätt, för jag vill ha en så mild vinter som möjligt.' Växthuseffekten' talades det inte om i vintras...jag skulle gärna tala om den, bara den kunde drabba' oss med lite fler grader Doktorn