Gå till innehåll
måndag 24 februari 2025

swefubar

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    46
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av swefubar

  1. Hej håller med Funkis, två billiga presseningar funkar bra, går ju att testa det första året. En riktig press är dyr men håller länge, dock är en sådan rätt tung vilket kan ställa till det också. Köp klämmor med en tving inbyggd finns på jula, biltema, Erlandssons brygga m fl dessa sätts fast i kanterna på pressen och sedan binder du dunkar (ex vis 5 liters) i desamma, fyll till hälften med vatten, då tynger de ner sidorna på pressen så den ligger still. Gör inget att det fryser på vintern. Om allt annat inte funkar så finns det hyfsat billig inomhusförvaring att kolla upp på nätet. Jag har fixat min för 2000 spänn.
  2. Hej Håller helt med, inget konstigt som det ser ut. Men det är viktigt med både rätt olja och rätt inblandning. För att minska rök och lukt så kan man byta till Akylatbensin (har gjort det själv på min 80 tals utombordsmotor). Akylat bensin har bättre förbränning och samtidigt mycket mindre miljöpåverkan, den är tyvärr dyrare än vanlig bensin men ger bättre effekt i motorn. Om man väl byter så ska man inte byta tillbaks till vanlig bensin (då förstörs packningar mm) men jag är väldigt nöjd med bytet, luktar mindre och motorn går bättre!!!
  3. Hej Kolla in senaste numret av Praktiskt båtägande nr 9, setember 2011, i just detta numret finns ett stort reprtage om ditt projekt. Numret innan beskriver hur man mallar. Lycka till!
  4. Minona har helt rätt, sjösätt men först fyll alla synliga hål med Ettan låt båten svälla tills sig tar ca 1-3 dygn. Läcker den fortfarande? dags för upptagning och fixa läckorna. gå aldrig till båten utan kamera och anteckningsblock, skriv upp allt som behöver fixas, planera och prioritera hemma. Det bästa man kan göra med träbåtar är faktiskt att ta en liten del i taget, annars tappar man motivation och lessnar. I ditt fall så är det ju skrovet som man ska fokusera på innan man går på det sk roliga, finish på däck, runt rutor mm. Lycka till och det finns mycket godis att läsa på detta och andra forum om träbåtar.
  5. Det finns en massa knep; köp en fuktmätare (oerhört seriöst) -Vänta några dygn i torr väder (billigt och enkelt) -Ta in båten inomhus och låt torka (lite dyrare och mindre enkelt kanske?) Men oavsett så är hösten inget bra att hålla på med trä (dagg, regn etc), på hösten så ska man låta trät torka ut och sedan gå i vinter ide. Till våren så torkar trä mycket fort vilket gör att det är då man ska börja arbeta med att slipa, olja/måla, eller lacka, allt för att kapsla in trät och bevara ett skydd mot väder och vind. Det bästa för trä är att alltid ha konstant fuktighet. Läs gärna boken träbätsvård eller boken träbåtsrenovering. Kolla också www.trabatsakuten.nu
  6. Hej Jag har en evinrude från 1983 som jag upplevde samma sak med, pratade med marinkillen som sa att på en motor så finns det ( i mitt fall) 3 st kanaler som skvallerstrålen går ut genom. Min teori i ditt fall blir ju då att du spolar in med ett högre tryck i en kanal, och då blir ju intrycket högre än vad impellern kan skapa själv? och trycket ut samma sak? alltså högre. Skriver detta med risk för att bli idiotförklarad men va 17, jag bjuder på det
  7. Ok tackar, ska testa det först för att minska åverkan men då återstår min andra fråga om epoxy: Om man epoxy fyller ska det då torka helt innan man skruvar (måste man förborra då?) eller bara halvtorka? tänker mig att det blir som att skruvarna inte går att få bort om de sitter fast i epoxy? erfarenheter? någon?
  8. Hej Jag har ett kapellfäste till kapellbågen som börjat ge sig i skruvhålen i trät. Frågan är om man ska borra nytt och plugga igen gamla hålen eller om man ska epoxyfylla de gamla och sedan skuva igen i samma? Om man epoxy fyller ska det då torka helt innan man skruvar (måste man förborra då?) eller bara halvtorka? tänker mig att det blir som att skruvarna inte går att få bort om de sitter fast i epoxy? Tacksam för tips eftersom det känns som att göra våld på en fin inredning
  9. Hej Låter som glapp i överföringsvajern mellan gasreglage och växelväljare alt. sliten/slitna kuggar i växelhus. Nu är ju inte jag expert på Penta och drevbåtar, har själv utombordare där motsvarande problem har funnits. Kolla med www.uppsalamarinverkstad.se i Uppsala, han är kanonduktig på diagnoser.
  10. Hej Kolla sprängskisserna på länken www.boats.net/parts samt www.crowleymarine.com/johnson-evinrude/parts/ där hitar du detaljerade skisser över motorn och dess delar samt kan beställa delar. Lycka till!
  11. Hej Kolla in min båt Sikaflex runt rutorna, sedan spikad gummi list. Men en fråga? behöver du verkligen slipa ner allt? Helst inte trärent utan slipa med 300 papper tills ytan är ruggad och sedan lägg på flera lager med Epifanes lack. Minst 5 lager. Glöm inte att ta bort slipdamm med klibbduk innan lackning och mellan lackning och slipning. Men allt beror på vad det är för trä, vissa träslag ska oljas istället för att lackas. Maila om du vill diskutera metoden. Senast ändrad av swefubar | 07 juli 2011 | 23:09
  12. Hej Varför kan du inte lägga i båten med bilen? Det finns ju en allmän ramp ute vid skarholmen (söder om stan) på höger sida mittemot UMS, uppsala motorbåtsällskap. Men om du behöver kran så finns det två möjligheter, inne i stan vid reningsverket så finns det kran, ring UMS eller nån annan av båtklubbarna vid skarholmen för att kolla om det går att hyra tid. Det finns traktor och kranlyft vid Flottsund också, innan skarholmen men det är nog svårare att fixa. Telefonnummer hittar du b.la på hemsidan www.ums.se Lycka till
  13. Ärligt talat, jag har en 60 hk- 2 takt som jag kör med akylatbensin. Dyrare men mycket bättre för motorn och miljön, minimalt med lukt och rök.
  14. Hej Köp boken/böckerna träbåtsrenovering av Thomas Larsson samt Handbok i träbåtsvård av Björn Peter Behrens.
  15. Hej jag fick tipset att så länge botten är fin så kan man smeta på ett lager hårdvax med en trasa eller svamp. Det blir ett skyddslager utanpå färgen och vax går ju att putsa bort om man vill måla senare i livet. Kolla in bilden p min båt så förstår man varför jag inte vill förstöra finishen med ful bottenfärg. Så kan du tvätta ofta som du skriver så borde det funka.
  16. Svårt att se men jag antar att det är glasfiber? Isåfall så kan du ju köpa ett kit för att plasta igen hålet, finns i välsorterade båttillbehörsaffärer, slipa ner utstickande plast, fyll i med väv, plasta på, torka, klart.
  17. Hej Är det en fyrtakt eller tvåtakt? En tvåtaktare kan vara lite kinkig när det är låga varv på motorn. Motorn är ju väldigt svag när du lägger i back eller framväxel. Jag brukar göra så här med min 60 hk tvåtaktare, först låta motorn gå en stund för att bli varm på tomgång eller lite gas.. Sedan är jag snabb som en kobra att sänka gasen för att direkt dra i växeln och därefter gasa upp igen. Brukar funka bra! Motorn behöver ju ha lågt varvtal för att du ska få i växeln, det finns ju ingen koppling på en båtmotor.
  18. Hej det är ju bara att ta mått på diametern på hålet och gå till nåt byggvaruhus och köpa träplugg i samma storlek, gärna lite koniska så sitter det ännu bättre. plugga igen från utsidan så att vattentrycket håller den på plats. Kan ju vara bra att kunna ta bort den när båten är på land för att tömma den på vatten ex vis. I annat fall så kan du ju kapa den längs med samma linje som övriga skrovet och limma med epoxi, kommer aldrig att lossna.
  19. Låter som ett mastodont jobb Men för många bra tips och råd gå till www.trabatsakuten.nu (Träbåtsakuten) och köp boken träbåtsrenovering. Då har du iaf teorin klar hihi. Lycka till!
  20. Hej igen Detta kanske är tricket? värt att kolla iaf. ska göra samma grej själv för första gången så då har jag pratat med proffsen på marinverkstan först. Jag har en utombordare från samma årtal och enligt de kunniga så sitter det en liten skruv under förgasaren som måste lossas först (på babordsidan), den håller växelväljarstången. Man ska inte vrida på stången efter att den är lös. Växelväljarstången går från en plasthållare (där skruven då sitter) ner till växelhuset. när den är lös så ska resten komma loss iaf i teorin. Och som sagt jag kanske är helt fel ute men värt att kolla den där skruven iallafall. Och om det nu är så skriv gärna hur det gick.
  21. Hej Det finns säkert skisser på nätet och om du inte hittar nåt så har vi en fantastisk marinverkstad i Uppsala som har skisser och kunskap för det mesta. De har sprängsskisser tom på mikrofilm men även i datorn. Se kontaktuppgifterna nedan. Mältargatan 19, 753 18 UPPSALA. | Telefon: 018-10 74 43 | info@uppsalamarinverkstad.se Lycka till!
  22. Hej Köp tätmedlet Ettan som är en kletig massa för att täta alla former av sprickor etc. Täta från utsidan alla synliga sprickor, sedan så kan man ju som tidigare skrivits lägga i trasmattor för att fukta båten från insidan. Och pluggen ska naturligtvis sättas i från utsidan = vattentrycket. Om du sätter den från insidan om den inte är gängad som en bult så kommer den att åka ut av vattnet = läcka = tråkigt. blubb blubb Senast ändrad av swefubar | 03 april 2011 | 23:23
  23. Mycket bättre att slipa eller fräsa ur till hälften, då behåller man mycket mer styrka i denna del (aktern). Och epoxilimningen har mer att fästa på. Har själv slipat ur till hälften på en akterspegel; laskat i en bit och sedan slipat ner den utstickande delen till samma nivå som originalspegeln. De bästa är att fräsa ur skadan, se mitt tidigare svar om tidningen nedan, där det var en mycket bra artikel om hur med bilder och steg för steg beskrivning. Artikel om just detta i tidningen Klassiska båtar nr 1 2011. Senast ändrad av swefubar | 29 mars 2011 | 12:53
  24. Som sagt det verkar som ett merjobb att byta, bättre att laga sprickorna med epoxy eller skarva i bitar och limma med epoxy. Iaf om mdu vill åka båt i år. Spara byte av akterspegel till vintern eftersom det brukar finnas mycket finlir i övrigt att hålla på med. skulle kunna se hyfsat snyggt ut med lagad sprickor enligt ovan citat. och sedan målad akterspegel i exvis blått eller vitt (samma kulör som vattenlinje/botten). En ide (galen?) kan ju faktiskt vara att laga sprickorna med epoxi, fräsa ner akterspegeln med några millimeter och fästa på (också med epoxi) en tunnare skiva utanpå den gamla. styrkan blir ju kvar i och med limningen men aktern ser ny ut.
  25. Jag ser inte heller att akterspegeln ser ut att behöva bytas, men om det är röta på nåt ställe så kan man skarva eller laska i en ny bit just där utan att byta hela. Fanns en utmärkt artikel om just detta i tidningen Klassiska båtar nr 1 2011. Om man kan tänka sig att måla över akterspegeln med någon färg så kan man ju epoxi pensla hela spegeln, slipbart och övermålningsbart med stor styrka. Köp gärna Thomas Larssons bok Träbåtsrenovering för mer tips. Lycka till. PS. ett väldigt användbart verktyg om du ska ta bort delar med precision är en tigersåg eller sticksåg. DS. Senast ändrad av swefubar | 22 mars 2011 | 20:44
×
×
  • Skapa nytt...