Gå till innehåll
söndag 24 november 2024

sy_Amiga

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    18
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om sy_Amiga

  • Placering
    Kadett
  1. Utmärkt artikel det där! Nu förstår jag bättre hur det hänger ihop. Jag ska slå i ett till block och byta ut linan i akterstagssträckaren mot en ny och fräsh, det är ett bra första steg tror jag. Sen är det bara att exprimentera i sommar!
  2. En handhållen VHF radio är nog ingen dum investering heller, de kostar under tusenlappen numera. Ålands hav kan vara en ganska enslig plats, speciellt utanför farlederna och inte allt för kul om motorn lägger av vid fel tidpunkt...
  3. Eller tältpinnar. Vårt sittbrunskapell bärs upp av den typen av tältpinnar som finns i kupoltält. Köp ett billigt kupoltält och sno pinnarna! Rusta har ett för 99:- http://www.rusta.se/talt_are_2_man_gra_bla_cp75151062.html
  4. Tack för alla svar! Jag har några följdfrågor; Hur kan man plana ut seglet genom att krumma masten? Intiutivt borde ju seglet bli planare om det sträcks, så jag förstår att det sträcks med hjälp av cunninghamen. Kan man skada masten genom att krumma masten för hårt, eller är det omöjligt med hjälp av bara handkraft? Vår akterstagsspännare fyrdubblar kraften med hjälp av brytblock. Senast ändrad av sy_Amiga | 10 maj 2011 | 11:25
  5. sy_Amiga

    Akterstag

    I senaste nummret av Praktiskt Båtägande gjorde de om akterstagssträckaren på en IF båt och skrev i samma artikel att det är tack vara akterstaget som IF båten kan segla med fulla ställ i kulingvindar. Jag har själv en IF båt och undrar om det finns någon som kan bekräfta detta, kan man verkligen få båten att kränga mindre genom att spänna akterstaget? Senast ändrad av sy_Amiga | 08 maj 2011 | 10:59
  6. sy_Amiga

    Obehandla teak

    I vår segelbåt har vi viss oljad eller förnissad teakinredning som börjar bli lite sliten. Behandlingen är som brunaktig och inte alls så snygg. Jag föredrar verkligen looken hos obehandlad teak, och undrar vilket det bästa sättet är för att få bort den gamla behandlningen och få ett snyggt obehandlat resultat?
  7. Navicos autopiloter såldes under ett antal olika namn och modelbeteckningar, så jag tror helt enkelt du får nöja med den som ser närmst ut, förmodligen är det samma apparat med olika namn. En bildsökning gör att jag ser att TP 100 ser till förvillningen lik ut TP 300 CX. Den har du här: http://www.simrad-yachting.com/Products/Discontinued-Products/Autopilots/TP300CX-Corus-Tillerpilot/ Och manualen här: http://mediabase.edbasa.com/kunder/navico/lowrance/functions/getfile.php?object_id=navidoc~51398129&file=/images/TIBE/device/navico/library/navidoc/navidoc/navidoc/j2009/m03/t09/0000878_2.pdf&filename=Navico_TP300CX-User-Manual.pdf&type=download
  8. Tjena. Har själv Setamar vinchar och uppskattar dem mycket. Setamar gick tyvärr i konkurs för ett par år sen, jag är osäker på hur det är med reservdelar. Mycket kan dock göras bara genom att serva vincharna. Servade mina förra sommaren. Behövs egentligen ingen manual, utan du behöver ett verktyg för att spärra trumman när du öppnar vinchen med en större insexnyckel. Om du inte har kvar det verktyg som kom med vinchen kan du improvocera med något annat. Ett vinchhantag med ett hål i mitten så att man får in insektsnyckeln skulle också fungera väl. Innuti ser vinchen ut som de flesta andra, se bara till att inte tappa bort något. Se tillexempel för att se ungefär vad du har och vänta dig innuti Avfetta alla kugghjul, axlar och hullingar. Fetta in kugghjulen och smörj axlarna. Observera att du inte skall ha nåt fett eller olja på friktionstrumman. Då kan du få svårt att bromsa. Hela jobbet tar inte mer än en timme per vinch, och skillnaden är enorm. Lycka till. Senast ändrad av sy_Amiga | 28 april 2011 | 21:30
  9. När jag bildsökte på din Europilot 1500 fick jag upp bilder på samma autopilot jag har, nämligen Navico TP1500/1600. Se till exempel den här bilden där en Navico TP1500 i låda har en lapp märkt Europilot 1500: http://www.marineconsignmentli.com/marconli/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/i/file_63_15.jpg Navico köptes upp av Simrad, så manualen finns numera på deras hemsida. http://www.simrad-yachting.com/Products/Discontinued-Products/Autopilots/TP1600-Tillerpilot/Downloads/ Hör gärna av dig om du (efter att ha läst den maskinskrivna (!) manualen) behöver hjälp med att trimma in autopiloten.
  10. NMEA 0183 är dataprotokoll som använder sig av seriell kommunikation via RS232, samma serieport som du har på (äldre) datorer. RS232 kräver normalt sätt minst 3 eller 4 ledare (DC GND RX TX). Sladden du har på din bild ser ut att endast ha två ledare och är alltså inte för NMEA kommunikation. Fick du inte med själva ekolodsdisplayen etc.?
  11. Det som eventuellt inte kan fungera med min lösning är att spänningen på akterstaget kan visa vara sig vara för liten för att dra ut staget då det är ansatt, men normalt är inte det ett problem.. Båten sjösätts först imorgon och sen dröjer det ytterligare ett par dagar innan segel etc. är på, men det ska bli spännande och se om det fungerar...!
  12. Första regeln för ensamsegling är: Trilla inte av båten medans du seglar. Själet till detta är nog självförklarande; det blir dyrt att tappa bort båten hela tiden. Skämt åtsido; jag har själv en IF båt och kan kommentera på uppgraderingar som kan göras för att göra båten säkrare och enklare att hantera själv: Säkerhetssele inkl fästpunkter: Selen är ofta integrerad i moderna flytvästar, väldigt praktiskt. Jag brukar lägga ut en ankarolina (jag har tre stycken) längst med varje sida av båten vilka fästs vid knaparna i fören och aktern. Sedan kan man fästa sin säkerhetslina i dessa band och någorlunda obehindrat gå från aktern till fören. Nerdragna fall: Det underlättar väldigt att kunna sköta båtens alla funktioner från sittbrunnen. Rullfock/genua: Se ovanstående. Lazy jacks. Låt detta system av linor vara din däcksgast! Bryggfender: Vill du imponera på de andra medlämmarna i båtklubben? Träna då på att segla in i hamnen när du lägger till. Det är inga problem att göra detta om vindförhållandena är hyfsade. Ta ner storen och segla in på ca 50% genua (om du har rulle). Rulla in resten kanske 20 meter innan bryggan och bara glid. Även vid motorgående underlättar en bryggfender för att bära av.
  13. På vår IF-båt har vi alltid haft problem med att akterstaget fastnar i fallhornet och/eller den övre lattan i storen vid slag. För att komma runt det här problemet tänkte då innhandla en akterstagslatta http://www.hjertmans.se/index.asp?rubnr=&xartnr=&flik=2&kampanj=&sokart= Men denna visade vara en dryg meter lång och i allmänhet väldigt overkill. Dessutom kändes 750 kr i överkant för en glasfiberribba etc. Istället monerade vi en aluminiumprofil i vilken ett block fästes längst ut. I detta block löper en elastisk lina i vilkens ena ände ett till block är fäst vilket sitter runt akterstaget, se bilder.
  14. Jag är säker på att den här frågan har varit uppe men jag hittar inget vid sökning. Förra säsongen försökte jag limma upp den inredning (i något syntetmaterial) som ramlat ner inne i stickkojerna. Det gick inte mer än ett par dagar tills allt hade ramlat ner igen. Suck. Finns det något bättre lim att använda än Cascos kontaktlim?
  15. Jag antar att du menar att det går att lägga i växeln när vajern inte sitter monterad och du rör växelväljaren manuellt? Kolla att växelväljaren går lika långt när du rör på växelspaken / gasreglaget framme vid styrplatsen som när du rör den manuellt. Annars kanske det går att justera genom att flytta vajerns infäste på växelväljaren eller reglaget?
×
×
  • Skapa nytt...