-
Innehålls Antal
815 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Oldtimer
-
Varför inte bara en lampa som visar att fläkten går? Make it simple!
- 23 svar
-
- 2
-
Riva (Italia) och Chris Craft (USA hade dessa på äldre power boats. Gösstake och motorlanterner i samma enhet. Snyggt :-)
-
Har blivit för oss för jobbigt osv..........................
Oldtimer postade ett ämne i ÖvrigtSnack
Jag undrar på vad i livet som är "jobbigast" ".........händig köpare är att föredra......" Hörs jobbigt -
Jag tycker det ser OK ut. Antagligen bara ånga. Sjövattenkylningen går ju in i avgasröret. Normalt att se grå / vit ånga när du kör + 1500 revs. Se om du får någon olja (film) på vattenytan när du ligger still och kör tomgång med varm motor. Liiite är Ok på en så gammal motor.
-
Bare hvis man har tulipaner ombord ;-)
-
Nä, Oldtimer, du har rätt, i princip, i farter över 5 knop hinner man inte väja för det man ser på lodet, och då pratar jag om ekolod som visar en bottenstruktur på en bildskärm med nån form av grafik, det som när du och jag var unga kallades för "skrivande ekolod" då det var ett blyertstift som ritade en kurva på en pappersrulle (sic!) och kostade en årslön för en lägre tjänsteman. Ekolod som bara visar siffror på en liten display, med en eller två decimaler, har jag aldrig förstått vitsen med, möjligen till viss hjälp att beräkna hur mycket ankarlina/kätting man skall lägga ut... När du o jag var unga är ju inte i dag. Men jag kan inte se att ett "vanlig" ekolod har något annat "seende" en 50 år gamla skrivande lod.........om det då inte är typ sonar. Vanliga ekolod ser knappast något för om stäven grundare en båtens djupgående. Displayet kan alldrig ser mera en givaren ;-)
-
Jo, det förstår jag. Men åtminstone på ostkusten så är prisskillnaden stor mellan sjötappar och landtappar. Du som ofta skryter över att du inte har motor kan ju med fördel välja att göra dig lustig över annat ;-) För oss som bränner några kubik diesel en bra sommar spelar det roll var bästa pris på riktig diesel fås. Va då?? Var det inte nyttig att få veta att dessa 4 sjötappar har RME-fri diesel???? Nej, jag har inte motor. Konstig att jag tänkte på "er" alls. Hör: Utan motor vet jag att 1 krona hit, eller en krona dit på dieselpriset är MYCKET billigare en stopp i maskin eller havari på dieselpump. Om du bränner "några kubik" en bra sommar för ditt semesteråkande, borde du betala extra...........för miljö'n. Basta! Jag tackar då för Dina oerhört kloka visdomsord. De har lyft tråden till en högre nivå än jag ursprungligen avsåg. Tack! Tack. Men det var inte als svårt att lyfta dig från några kronor till miljö ;-)
-
"Sjöegenskaperna"? Menar du då sjö/vågor, eller även på smult vatten?
-
Jo, det förstår jag. Men åtminstone på ostkusten så är prisskillnaden stor mellan sjötappar och landtappar. Du som ofta skryter över att du inte har motor kan ju med fördel välja att göra dig lustig över annat ;-) För oss som bränner några kubik diesel en bra sommar spelar det roll var bästa pris på riktig diesel fås. Va då?? Var det inte nyttig att få veta att dessa 4 sjötappar har RME-fri diesel???? Nej, jag har inte motor. Konstig att jag tänkte på "er" alls. Hör: Utan motor vet jag att 1 krona hit, eller en krona dit på dieselpriset är MYCKET billigare en stopp i maskin eller havari på dieselpump. Om du bränner "några kubik" en bra sommar för ditt semesteråkande, borde du betala extra...........för miljö'n. Basta!
-
Vem ; i dag; behöver en ekolodgivare i 15-20 knop ?
- 13 svar
-
- 1
-
Alla sjötappar här ikring har riktig soppa. (gammalt nytt) Almösund, Stenungsund, Dyrön, Mollösund....... PS. Olivolja finn på Coop o ICA för de som önskar additiv ;-)
-
Jag tror "hasse_A" konstruerar ett problem. Det är självfallet att elsystemet är correct dimmensionerad och att lasten inte förorsakar spänningsfall som "stör" laddarens spänningsmätning. Låt batterierna sköta strömmen; segla o njut ;-)
-
Allt har ett värde. Vem som har använd båten; spelar det nå'n roll?
-
"några" 12V-specialister tror världen är pluss (+) Andra 12V-specialister tycker något om nåt' på distans. "Voltmätare visar fel", sa Bull.........................*lol* "sege" har antagligen svaret på "problemet"................nå't annat ;-)
-
Lite drygt 105 Nm. 21 timmar vid snitt 5 knop. Jag tror 2 "goda dagar" är ett klokt val ;-)
-
Inte en kotte här fattar(?) att en utombordare för en segelbåt (deplacement) har med varvet på propeller att göra. (Johnson /Evinrude t.ex kallar dessa modeller för "Saildrive". Det har INTE med längden på riggen att göra. Poengen är "thrust" d.v.s. varvet på propeller. Inte f*n vill man ha en gräddvisp på en segelbåt ;-)
-
Norska och svenska el-regler är Cenelec Europeisk Standard. Gamla SEN, nu SS437 xx xx (TK-64) är en direkte översättning av IEC/Cenelec Du kommenterade inte 230/230 skyddstransformator som ju är det vi egentlig talar om här. Du kommenterade inte den mycket viktiga (i båt) reduktionen av kapacitive läckströmmar. Du har oxå fel i att det INTE behövs behörighet för all elinstallation > 50V i båt. Det är ingen skillnad på land o sjö. Dessutom körs INTE 415/240V i Sverige, men 400/230V som normerad systemspänning. Att koppla ett IT-nätsystem är inte svårt, när man har behörighet och kan sin el-standard ;-) PS. Skit i mitt norska (svorska) språk och min norska utdanning. Jag är civilingeniör el-kraft (Chalmers 1981) självfallet med uppdatering (Tyskland, Norge o Sverige) Jag ber om ursäkt för att försöka ge råd om detta i denna tråd. Fel forum :-(
-
Va* ?? Vi snackar om ett 230V IT-nätsystem här. Ta dig en bulle ;-)
-
Prova ELFA. Annars kan du säker köpa en till från Dometic och skarva den ;-)
-
Ja, Karolinska Unsiversitetsjukhuset (phuuu fick jag det rätt?) IT-nät i t.ex. operationssalar har något större transformatorer med flera gruppsäkringar. Då måste man framföra lokal bonding (jord) med stora krav på nollpotential (utjämning). Här finn oxå krav om isolationsövervakning (konstant "ohming" fördi det oxå är stränga krav på kontinuitet) I samma nät från en liten iso-trafo i en båt, var det bara behövs en gruppsäkring, behövs inte eventuella utsatta delar jordas. Förr i tiden, när det inte var vanlig med Klass II (dubbelisolerad) handverktyg på byggarbetsplatser använde man skyddtrafo på matarsladdar. Ofta monterad på verktygets egen sladd. Det var samma koncept. Även en borrmaskin med metall ytterhölje (Klass 0) fick då (och behövde inte) tillkoplas jord.
-
Sekundärsidan skal i ett IT-system ha 2 faser (ingen jordning). Det är absolut inget "norsk" system. Det är samma "skyddssytem" som används t.ex på sjukhus för drift av elektromedicinsk utrustning för att reducera farliga och störande felströmmar. Ingen jordfelsbrytare på sekundärsidan. Den behövs inte, och funkar inte. Sekundärgruppen skall ha 2-polig säkring / effektbrytare. Jorden du får från land skall bara jorda transformatorens ytterhölje / chassi (om den inte är av Klass II) Jord skal INTE dras fram till något uttag. Nu får du ingen kapacitiva läckströmmar och du kan beröra vilken av de 2 faser du vill utan att du får ström gänom kroppen. Detta är ju hela idèen med en skydds- / skilje-tranformator; eller hur? PS. Jag har jobbat med drift o installation av elförsyning til elktromedicinsk utrustning i 25 år. Bl.a. SU (Gtb), KU, SU (Malmö/Lund).
-
0ch en elektriker är en fackman som skal installera 230V anläggning i båt ;-)
-
Senast jag var där var det nå'ra "tveksamma" pinnar. Kolla med en lokalare, eller gå söder om Hälsö. Det suger gott fast i leran ;-)