![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_pattern.png)
![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_default_photo.png)
JimmyJ
Medlemmar-
Innehålls Antal
108 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av JimmyJ
-
Du som redan har erfarenhet av Hurley. Varför inte gå vidare med H22 istället?
-
Antagligen har du en bussning som glappar. Motorn ser ut att vara öppningsbar. Vore jag som du så skulle jag skruva isär den och byta ut bussningen/lagringen som sitter där.
-
Hurley 22 är ett tryggt alternativ för vilken nybörjare som helst. Du kan smälla på grund så det visslar om det och behöver bara spackla lite kommande vår. På intet sätt en snabbseglare men sjöegenskaperna är därefter. Båten känns trygg både när man går på den och när man seglar den i lite eller mycket tuffare sjö. Mer än 50% i kölen borgar för styv båt. Jag skulle säga att det är en av de bättre nybörjarbåtarna som finns, dessutom Lloyds klassad i kategori A. Jag är partisk eftersom jag har en själv. För din budget får du en FIN H22. Andra alternativ i samma storleksklass kan vara Leisure 22/23, Misil II eller kanske en magnifik midget. Samtliga av dessa hittar du i bra skick med den budget du beskriver! Lycka till med båtköpet!
-
Har samma fundering. Såg att det fanns på clas ohlson för 129:-/liter Men det kanske är som att svära i kyrkan. Jag tänker prova det om ingen opponerar vilt mot det.
-
Hej Det är svårt att ge några garantier på gamla motorer men visst går det bra att köra på 2,5 % oljeinblandning. Kör en bra syntetolja så funkar det högst troligt utmärkt. Motorn är väl tänkt att gå på en sämre 2t mineraljoljeinblandning eftersom det inte fanns så mycket annat att välja på.
-
Det går att svetsa i en colaburk om man vill. Tjockleken ska inte vara något problem. Alu går att värmebehandla men svetsa du så fungerar den igen.
-
Jag har själv precis fått min sving svetsreparerad (alu) till motorcykeln. Nu har jag kontakter för det men i princip vilken svetsfirma som helst klarar att tiga alu. I ditt fall skulle jag ringa runt och höra och sen bara knalla in när dom har det lugnt så blir det billigt också!
-
Tack för det. Tänkte faktiskt inte riktigt på det men jag ska försöka med det /Jimmy
-
Jag går i båtbytartankar inför nästa år, 2013 alltså men det brukar normalt innebära att jag köper båt på hösten. Jag har suktat efter den rätt länge, mestadels på grund av att det är den i särklass snyggaste 70 talsbåten. När jag läser om den blir det inte sämre, enda nackdelen är den något spartanska ruffen. Men med ett sittbrunnskapell blir det drägligt. Ett alternativ kan vara maxi 777 men den blir lika dyr, fulare och långsammare fast med bättre boutrymmen. Skönt med självslående fock. Men jag hittar så lite info om 806:an Frågan blir då, är det någon som har erfarenheter av 806? Jag har läst någonstans att man kan få den till planing på undanvind, stämmer det. När jag köper en kommer jag att komplettera den med gennaker och peke för att få ännu mer driv. Svaga punkter verkar den sakna och styv läser jag mej till att den är. Alla erfarenheter av båten är välkomna!
-
Kärt besvär! Jag gick och tittade på misil innan jag köpte min Hurley 22. Misilen blir lite dyrare, lite finare och lite snabbare. Vegan blir större, fulare/mindre vacker och förmodligen dyrare. Vad är prisklassen? Förra året gick misil båtar från 17 000:- och uppåt. En vega behöver väl inte kosta massor men nog är dom dyrare än misil i snitt. Andra båtar i misil:ens storleksklass är hurley 22 om du vill komma undan billigt. Finns såklart fler, Guy 22 med akterruff. Garanterat inte ståhöjd i den heller men sova bra kan man. Ps. Jag har också haft en magnifik en kort tid (den sjönk), jag spenderade en natt i den. Sämre har jag aldrig sovit.
-
Grattis till båtköpet. Passade på att läsa lite om den och den låter som en båt i min smak. Den benämns som en motorseglare men ser ut som en vanlig segelbåt. Är det en motorseglare och varför klassas den som det?
-
Min gissning är att oljan kommer från Nynäshamns raffet :-) Jag håller med dej, jag hade med kört på biltemaoljan om den hade varit billigare än den jag använder nu!
-
Hej Skönt att även båtfolk ser till oljespecifikationen och inget annat. Vi för samma diskussioner på motorcykelsidan där de mest rabiata kör på olja för 700:- för en 4l dunk medans en del kör på biltemas motsvarande olja och är nöjda med det. Själv kör jag på Q8 SBK racing helsyntet 5w-50 i motorcykeln och jag ger ca 70:- litern för denna. Den kör jag i en, i sammanhanget, hårdtrimmad mc motor och jag tänker använda samma olja i min, inte särskilt hårdtrimmade, utombordsmotor. Trots att den har tillsatser/additiv för våtkoppling som visserligen saknas i båtmotor. Oljan köper jag hos en grossist i Norrköping men Swedol säljer samma olja till samma pris eller till och med något bättre. Detsamma gäller för transmissionsoljor pcj . Köp rätt specifikation för applikationen så blir det rätt. Volvo gör ingen egen olja t.ex.
-
Jag är ingen älskare av plattläns själv. Satt och svor över att förseglet läade bakom storen sist när jag gick genom bråviken. Hade kunnat sätta ut spinackerbommen som spirbom. Att sätta spinnacker var inte aktuellt eftersom sällskapet jag hade med mej inte kunde hålla en rak kurs. Nästa gång blir det att utnyttja spinackerbommen. Preventergaj hade varit bra också när dom där jävla idioter till motorbåtsschabrak ska dra förbi 5 meter ifrån fast det finns 1 kilometer vatten att gå på.
-
Tack för all info toaen. Jag har haft nytta av dina råd tidigare och så även denna gång. Jag ska hålla utkik efter en plastimo eller furlex istället. Till syvende och sist tycker jag med om grejer som fungerar utan för mycket TLC. Det räcker med min crosshoj som behöver mängder av den varan. Seglar du något i st anna skärgård? Skulle vara kul att titta på din båt om tillfälle ges!
-
Det ligger faktiskt en liten träkoster vid min hemmabrygga som enligt uppgift ska vara byggd med atlantsegling i åtanke i ett exemplar. Den har hur som helst dubbla förstag fast parallellt med varandra! Jag antar att man hissar segel på det ena men jag har aldrig sett det i praktiken. Stabilt ser det ut för den lilla båten i alla fall! Senast ändrad av JimmyJ | 30 september 2011 | 08:48
-
Jag blir lite nyfiken på din båt. Har den något segel akter om masten också eller har man bara försegel på den? Det ser lite märkligt ut. Angående CU rullen och spänna upp lagret så är det inga som helst problem. Så länge lagret är dimensionerat för lasten och så länga man smörjer det med jämna intervall så man får ut det vatten och salt som tränger in. Gärna med vattenbeständigt fett. Jag är inte helt övertygad om att det är så bra att vara tvingad att rulla ut hela seglet bara. Det vore skönt att kunna få ut en liten flik om det börjar ta i lite mycket! Furlex låter såklart bättre men det är en kostnadsfråga med. Men visst, smakar det så kostar det. Fast rullen och nytt segel skulle kosta mer än vad båten gjorde isåfall!
-
Jag vill ha en rulle till min hurley. Vore smidigt när man ensamseglar eller med barn. Finns det någon marknad för beggade rullar? Hittar väldigt lite på blocket men jag kanske söker fel. CU rullen finns ju och den är säkert bra om man underhåller den väl med smörjning. Erfarenheter och synpunkter på CU rullen eller förslag på alternativ tas emot tacksamt.
-
Ja det stämmer. Det finns en motorlucka med en brunn men min fungerar numera som förvaringsstuv istället. Tror att det är precis som på IF:arna att man plastade igen dom flesta!
-
Jaså du fick såpass rent. Ska testa detta! Men jag kör på med färdig lut direkt istället!
-
Jadå det finns flera föredömen bland båtägare. Min poäng var ändå att lut i sig är nedbrytbart och inte särskilt miljöfarligt. Bottenfärgen som följer med är högst troligt sämre. Att den faller av båten i vått eller torrt tillstånd spelar mindre roll så länge den sprids i naturen! Senast ändrad av JimmyJ | 21 september 2011 | 16:52
-
Jag tycker att det är bra att man har miljötänk. Men här blir jag lite fundersam. Vill man använda kaustiksoda så gör det. Samma produkt används som propplösare. Kaustiksoda är Lut och det används ofta som ph doserare. Är man bekymrad för att färgen som sitter på båten åker ut i vattnet så känns det mer tveksamt. Ja det är bäst om man kan ta hand om det men då får man nog hållas på en miljöplatta oavsett om man skrapar, blästrar eller tar bort färgen med lut. Alla är lika illa eller lika bra vill jag hävda. Bäst är såklart att inte bottenmåla alls om man verkligen vill värna om miljön. Jag tror faktiskt att man genom blästring och maskinslipning får störst miljöpåverkan av metoderna. Jag har hittils inte sett någon stå och skrapa sin botten för att sedan ta hand om färgresterna. Det brukar åka rätt ner i gruset.
-
Vad kul! Grattis till en trevlig båt med intim sittbrunn :-)
-
Jag tror att jag kan få tag i en relingslist i ek till bra pris i fullängd. Jag antar att jag kan lacka eller olja eken. Är det dumt? Teak vore väl det bästa eller? Det är ju en slit och skavlist som sitter där så jag antar att ek blir ganska bra. Livslängden bör vara 20 år eller mer i alla fall?
-
Oj vilken finish på bänkarna! Men min sittbrun är helt i plast just nu. Är säkert helt okej egentligen men trä är finare! Var hittade du relingslisten till Hurleyn någonstans? man oljar teaken och lackar sedan? Fäster lacken bra då?