-
Innehålls Antal
52 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av dodol
-
Hej, Jag har fått erfara att vattenpumpen på Mercruiser motorer är något svagare än VP, och för att kunna lyckas med att starta båten på land så krävs det dels att man varvar upp motorn högt för att bygga vakuum som behövs (typ runt 3000 varv) och därefter hålla något högre varvtal under tiden motorn är igång. Kan någon dels bekräfta detta samt tipsa mer detaljerad. Tack på förhand.
- 2 svar
-
- Mercruiser 5.0 MPI
- vatten pump
-
(och 1 mer)
Taggad med:
-
Tack Thomas, Ska ner till båten en sväng och se om man kan spåra slangen som går ner till skölden. Det MÅSTE avslöja vilken som är insuget. Då kör jag konserveringen via den. Återkommer med resultat.
-
hej Micke, Såsom du beskriver så måste det vara mycket enkelt att se vilken av dessa två slangar går ner till drevet viat skölden. därmed är det klart att det är "insuget". får palla mig ner till båten i veckan o se om det är så enkelt som man vill tro. Jag provade köra vida drevet förra året, men det bildades inte tillräckligt med vakum för att suga upp. Det är ju helt tomt på vatten (från drevets insug ända upp till impellerhuset). Jag har nu köp en genomgående spolmuff (rekommenderad av mercruiser själva) samt fått tips på att tejpa runt muffarna med silvertejp för att täta till ordentligt. Därefter ska man tydligen varva motorn ganska mycket (upp till 2-3000 varav vid start) under en mycket kort period för att bilda en tillräckligt lagom kraftigt vakum. Det är just denna bit som gör mig oroligt, och därav tanken på att koppla en slang direkt till vattenpumpen via en dunk/hink. Finns det andra tips och råd så blir jag mer än tacksam. har ingen lust att bränna impellern då den byttes för två år sedan.
-
Hej, Har själv 2st Merc 5,7 Mag Mpi 2004 Bravo III och på dessa så är det 1st blå plugg i framkant av motor som dränerar både motorblock och avgaslimpor, samma som visas på din bild. Har även 2st blå pluggar på impellerhuset och 1st blå plugg på termostathuset. Man skall aldrig använda frostpluggar för dränering. Jag fick ut minst 20 liter då jag använde våtsug att koppla på vid dräneringspluggarna så har jag koll på mängden. Jag har hällt glykolblandning ifrån termostathusets slangar för att fylla upp både slangar motorblock och avgaslimpor, ca 22 liter per motor. Jag känner mig säker på att allt vatten är borta och att alla fickor av vatten är borta. Då dessa motorer är nya för mig att konservera så tänkte jag kontrollera mig själv med att åter lossa försiktigt på de blå pluggarna på impellerhuset för att se att det nått ända fram även dit då jag förvånat upptäcker att impellerhuset verkar vara helt tomt. Nu tror jag inte att det är någon egentlig fara att något kommer frysa sönder under vintern med tanke på att jag fyllt glykol ifrån termostathuset tills det runnit över på alla ställen men funderar ändå på att koppla på en fylld dunk med glykol och ställa på badbryggan kopplat till spolmuff eller köpa stor balja och länspump kopplat till spolmuff och låta den suga i sig tills jag vet att allt cirkulerat ut bara för att veta att det är fyllt ifrån intag drev till motor genom impellerhus. Är man för nojig eller hur tänker ni? Hej, Tänkte nu konservera båten antingen via termostathuset (såsom du gjort) eller direkt via vattenpumpen (koppla loss inkommande vatten till pumpen (vet inte vilken är insugsslangen, en övre slang som är röd och en slang under den röda som är svart). Bifogar en bild så blir det enklare. 1) Hur har det gått med konserveringen via termostat? 2) Vad tycks om alternativ 2? dvs koppla in en slang till en hink direkt via vatten pumpen (gjorde så men min gamla VP-motor). Tanken är att köra en slang från en hink direkt till vattenpumpen och starta, låta båten bli varm, byta ut vattnet mot glykol och starta igen tills all vatten i motorn är bytt mot glykol. Det enda jag undrar är om det kommer finnas någon vatten kvar från drevet upp till vattenpumpen (som då är bortkopplad). Det torde inte vara så då gravitationen gör sitt jobb och all vatten rinner direkt ur så snart drevet är upp ur vatten. Tack på förhand
-
2004 Mercruiser 5.0 MPI vattenpump. Vattenpumpen har två slangar in (båda har dräneringspluggar, blå-färgade pluggar). Jag undrar om någon som vet vilken av dessa två slangar (övre är röd, undre är svart) är insugsvattnet in till vattenpumpen. Jag vill testa och konservera båten via den (alltså tag in insugsslangen till vattenpumpen och stoppa det i glykolblandning. så gjorde jag på min gamla båt med VP-motor i alla år. alterativ metod för konservering (se bifogad Youtube): Jag har sett att det går att konservera motorn utan att ens köra motorn. konserveringen sker via termostathuset (efter att ha dränerad den). bifogar länken och uppskattar era kommentarer och feedback.
-
Hej, Har en Mercruiser MPI (V8 5.0 2004) med Bravo III (enbart sjövattenkylning). Vid sjösättningen igår så fick jag "hot engine" varning då jag glömde att "varav ur ordentligt vid start för att få igång impeller-suget (tips från Drev.se) efter vinterndvalan på 6 månader. Stängde av motorn, väntade 3-4 minuter för att motorn skulle bli kall och startade om denna gång enligt tipsen. Vid tomgång håller motorn en jämn temp på 154F (67,8.6C). Efter 5 minuters tomgångskörning (varavade ur lite då och då) körde jag hem båten (en kort sträcka som tar ca 10-15 min). Beroende på hastigheten höll temperaturen sig runt (154-165F dvs 67-74C) och kom aldrig 170F. Enligt manualen för motorn har jag en termostat (160F=71C) och jag undrar om det tempratur som motorn hade är ok eller ej. PS: Impellern är ok då jag vid konserveringen kontrollerade jag det nya impellern (byttes förra våren)
-
- Mercruiser MPI
- temperatur
-
(och 2 mer)
Taggad med:
-
Hej, Möjligtvis en fråga som inte hör hit. Om så, ber jag då om ursäkt. Har en Sea Ray Sundancer 245 (mercruiser MPI 2004 med bravo III drev) som jag konserverade med en del strul (min första mercrusier/bravo III). Jag använde spolmuff med bra tryck i slangen ( standard storlek på trädgårdsslangen). Helt ny impeller och stor service gjorda på motor o drev förra våren. Nu på våren ville jag provstarta allt. Startar fint men trots jag varvade motorn o lät motorn gå på ( ca 30-50 sekunder) så kom inget glykol/vatten ur ut-loppet. Kollar man dräneringspluggen (den som är längst ned) är det glykol i fortfarande motorn. Impellern är helt ok, det dubbelkollade i höstas då jag trodde att jag hade bränt det. Fått höra att Mercruiser pumpen är skit jämförd med VP och den orkar inte suga upp vatten såsom VP gör, man måste varva motorn men det vågar jag inte göra för att inte riskera impellern. Har ni några tips? Hur ska man göra? Har även Mercruisers egna spolmuff ( den med genomgående...) Måste tillägga att under förra sommaren hade jag inga som helst problem med motorn och konserveringen (grylkol från stor dunkt högt upp från badbryggan fallhöjden blev ca 2 m) gick till slut bra. man kunde se att glykolen sögs riktig bra då motorn var varmkörd.
-
Hej, Inför nästa år tänkte jag satsa på en 12v pump som IngemarE har tipsat. Tänkt även använda pumpen för att dränera motorn (Mercruiser 5.0 MPI) som har dräneringspluggar. Vet ni om motorn orkar suga ur vatten som blivit kvar (båten lutar akterut då den star på land)? PS: det ska vara 20 L vatten I hela systemet men i vanliga fall får jag ur runt 7-9 liter. Antar att en del vatten blir kvar i block och andra delar i motorn pga. lutningen.
-
Hej, Jag tror du är så got som safe Persk. Det där med våtsugen har nogt gjort det nästan omöjliga, nämligen få ur det vatten som samlats och inte kunnat rinna ner/ur på egen hand. Jag funderar på att köpa en 12V pump som jag hade tänkt koppla till pluggen (vet dock inte vilken är det mest lämpade, men skulle gissa på den som är längst ned). Hur kopplade du våtsuget? tacksam om du förklarar/lägger in en bild. Jag har haft mailkonversation med en Mercuriser mekaniker i Long Island (USA) och förklarat forumets divese frågor. Det svar jag fick tillslut var att: Dränera (7-8 L rinner ur pga. lutningen), stäng samtliga pluggar (4 st). Sug ur med pump (I USA använder man inte vakumpump i den grad vi gör. 12V pump används även vid oljebyten, därnera varmvatten bredaren samt suger ur vattenledingarna, den har använding av senare) Häll i glycol genom samtliga (tre) slangar tills det rinner ur från termostathuset. (I en 5.0 mpi går åt runt 5 gallon, torde vara runt 20 L) Nu är egentligen det hela över. Men vill man verkligen, verkligen vara safe så kan man tag bort termostaten (tar inte mer än 3-4 minuter första gången), och köra motorn med en muff då inget vatten finns från drev till imperllerhuset. Vattnet rinner ur från drevsidan och impellerhuset då du har dränerat. Han påkade att köra från drevet kan lika gärna göras då man har plockat ur termostaten. Det man ska i åtanken är att när man dränerat motorn så kommer impellern gå tort lite grand innan, därför är det bra att fylla med glycol från termostathuset. Om man har gjort samtliga steg och motorn lyckas tag skada av frost, då bord man få medlaj för något omöjligt. Nästa höst kommer jag själv göra såsom Mercuiser killen har tipsat mig. Men först kommer jag testa teorin vid våren och mäta exkat mängden vätska (det blir nog glykolen som finns I motorn nu)
-
hej, Vad använde du fär pump? Hade tänkt mig någondera av Biltemas pumpar 1) vatten/dieselpump (http://biltema.se/sv/Bat/Pump/Vattenpump/Vattendieselpump-25987/) 2) Impeller pump( http://biltema.se/sv/Bat/Pump/Vattenpump/Impellerpump-259747/) har en Mercruiser 5.0 MPI (2004) som också har gänga på oljestickan du beskriver
-
Allight då är det sågott som bekräftad att all vatten rinner inte ur pga. lutningen. En fråga som jag ställt mig är om man kan pumpa/suga ur vattnet med hjälp an 12v pomp. Funderar på att överge min vakumpump som jag använder vid oljebyte och gå over till en starkare 12V pump (http://biltema.se/sv/Bat/Pump/Vattenpump/Vattendieselpump-25987/) Jag funderar på att dränera vattensystem (drycksvatten) med hjälp av den här pumpen nästa säsong. så det blir nog en utmärkt pump om det suger ur om denorkar suga ur vattnet från motorn.
-
Läste också på min motor manual att det rör sig runt 20 liter vatten i "Hela" systemet, men när jag dränerar så kanske ringer ut hälften, précis som "mrlavin" har skrivit. Tittar man i motorservice handboken(kapitel 6B, samt 6B-7) http://www.blainehanson.com/Manuals/Mercruiser_Manuals/Merc-Service-Manual-31_5.0_5.7_6.2%20CID.pdf) så ser man att dessa "fyra" dräneringspluggar skall leda till att nästan all vatten rinner ur systemet, och drev. Men det är nog en omöjlighet att all vatten ska kunna rinna ur då båten har en lutning åt aktern. I filmen (bifogad lank i början av tråden) ser man att glycol hälls i ena ändan (av tre) och rinner ur från andra änden (termostathuset), det torde ju betyda att äventuell vatten kvar i div områden har blandads/pressas ur och därefter blandats (med glycol), därav boder hela systemet var töckt av frostskydd. Vore toppen om någon med mer insyn på Mercruiser motorer kunde ge sin teori.
-
Tuggar vidare på det här tråden då det verkar vara riktigt bra. Jag har funderat på att lägga in en (möjligen två) sådant "Frostvakt" i motorrummet tillsammans med en "temperaturvakt (se länken: http://www.clasohlson.com/se/Temperaturvakt/36-1181#moreinfo) för att vara säkert på att inget otrevligt sker under vinter tiden. Det kan ju hända att man glömmer/inte hinner titta till båten på 3-4 veckor under vinterns kallaste period, Nu till min fråga. Det handlar om ett instängt utrymmet (har en Sundancer 240) och frostvaktens värme leder till kondes. Dessutom är dessa "Frostvaktter" dåliga på att cirkulera värme. Skulle en värmefläkt hjälpa må ni tro? d.v.s. köra både fläkten och frostskydden. Modellen på det fläkt jag har hittat har en inbyggd frostvakt också (dock kostar det lite). Länk til fläkten: http://www.clasohlson.com/se/Värmefläkt-Honeywell-HZ-500E/36-3402 Det som möjligtviss kan tala emot en fläkt är att dessa fläktar är ju inte "Gnist-säkra". Kan det vara farligt? Tänkte vara extra säkert genom att använda Tempraturvakt som allt är kopplad till Länk till Temperaturvakten: http://www.clasohlson.com/se/Temperaturvakt/36-1181 Slutligen (eller snarare lösningsalternativ 2): är att köra en Oljefylld element tillsammans med temperaturvakten. Elementen är på 500W: http://www.clasohlson.com/se/Oljefyllda-element/Pr361954000
-
hej, Tack för response. Jag har ju exakt likadan termostathus som du, och om, det är så enkelt som du skriver att plocka loss termostaten så är detta nog (tillsammans med en genomgående spolmuff) en klar vinnare av konservering (på ett smidigt och säkert sätt) tilvägagångssätten. Jag får också ca 5-6 L (absolut max 7L) då jag dränerar motorn. Har båten tiltat mot aktern précis som du så det känns inte riktigt riktigt safe. Samtidigt så kan det ju inte vara mer complex än att glykolen som har hälls I ena änden och kommer ur termostathusen skulle inte ha gått igenom hela systemet och blanda sig med ev. vatten som kan finnas kvar. Har fått tag på service book (I PDF format) for några Mercuriser (inclusive din modell tror jag). Ska titta igenom det och se hur många liter vatten skall det finnas i motorn (exclusive vatten till varmvattenbredare). kanske det är rätt mändg vatten som rinner ur. Återkommer om detta senare påkvällen
-
hej, vet ej hur termostathuset ser/ligger på din motor. har du möjligtviss bild på den? Möjligtviss tips och råd hur man enklast kan få ur termostaten. Alltid bra med alternativlösningen.
-
På min AQ 171C så var termostathuset så enkelt att nå samt var det väldigt smidigt att plocka ur termostaten. Då gjorde jag som "mrlavin" nämnde ovan. Allt var klart inom 15 minuter. På den Mercruiser motorn som jag har är det rätt bökigt att lossa termostathuset och därefter komma åt termostaten så "plocka ur termostaten" vill jag helst undvika. Att dränera motorn helt, och därefter hälla glycol i samtliga slangar (tre stycken) ansultna till termostathuset tills det rinner på andra änden (d.v.s. från termostathuset) bör nästintill garantera att motorn( blocken) är ifyllt. Däremot kommer det inte någon glykol nå från sjövattenpumpen och nedåt mot drevet då impelleren inte snurrar och ingen glykol smiter forbid. MEN då den biten (från drev/sköld) är också drenerat så finns inte någon vatten som ska frysa heller. Det är mycket som talar om att man ska ha en "genomgående" spolmuff. Det tipsen tackar man för.
-
Svårt att hålla sig inom tråden :-) Själv byter jag olja när jag har kört fram båten till varvet. Tar 5 minuter och oljan är bytt. Nu kan vi säkert återgå till ämnet (konservera MERCRUISER MPI) innifrån. Ingen tycks har åsikt eller provat något annat än det traditionella spolmuffen. kanske kan bli en discussion under vintertiden?
-
Tack Kotte. Det skadar ju aldrig med ytterligare verktyg så jag tar och inhandlar det här spolmuffen som du rekommenderar och testar det till våren. Antar att muffen inte flyttar på sig (glider ned) av vibrationen som det leder till att "insugshålen" inte tacks. Så var det faktiskt med spolmuffen som jag har använt trots att jag försökte spänna fast den. Spolmuffen gled ned efter ett tag så den övre hålet inte var täckt. Vet inte hur mycket detta minskar "sugkraften" men det kändes inte rätt/roligt alls. Att sitta och karma om drevet för att hålla muffen på plats bland all avgasrök känns inte så himla romantiskt heller. Men själva idén att inte behöva starta motorn och låta det bli varmt är vore en underbart sätt att konservera motorn på.
-
Inget nytt på det här tråden så jag får uppdatera med lite nytt info (för mig dock) som jag hittade på Youtube. Killen konervera en exakt motor som jag har (Mercruiser V8 5.0L MPI med sjövattenkylning enbart). Det han gör är väldigt enkelt och smidigt. 1) Dränera hela motorn med hjälp av dräneringpluggar (fyra stycken) 2) Lossa på slangarna (in/ut) till varmvattenbredaren (enbart för att minska mängden glykol som används) och plugga ihop slangarna 3) Sätter tillbaka dräneringspluggarna 4) Lossar på tre slangar (till/från) till termostat-huset. 5) Fyller respektive slang tills det rinner ur från termostat-huset 6) Skruvar tillbaka slangarna till termostathuset Detta är tydligen en ny alterinativ för det traditionella spolmuffen som kräver att man först varmkör moton i 5-7 minuter för att termostaten skall släppa. Det enda som kvarstår innan jag ska tro på det här smidiga lösingen är: - fylls verkligen allt från Skölden och nedåt mot drevet eller ej? Antar att gravitationen gör sitt och vatten rinner ur tillbaks från sjövattenpumpen och ut ur insuget på drevet. Någon med bra kommentar? Här är länk till filmen (finns både på youtube och på företagets hemsida) Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=_bxpqmT1S3c&index=5&list=PLlbLnQqpxs1mjAx5xUdpon4weECSMXPhf Företagets hemsida (How To: Winterize an Engine) http://liboatersclub.com/video Tack för era synpunkter
-
Nu är båten uppe och get mig möjligheten att se om båten ordentligt utifrån. Det tod någon minut men nuhar jag äntligen fått svar på vad som orsakade det hela. Strax ovanför badbryggan delar sig båten (den är bygg så) på en två, en övre och en undre del. tätningen har get sig helt nästan längst med hela bryggan. När båten drar igång och inte har planat så ligger den ganska långt ned bet aktern i vatten där det kommer in en hel del vatten. Det får bli vår arbete. uppteringen av det här får vänta till säsongen 2015
-
hej, Har tidigare ägt VP maskin som jag på ett mycket enkelt, smidigt och säkert kunde konservera genom att skruva loss insug-slangen mellan motor och sköld och stoppa det i en stor dunk.... Nu har turen kommit till min nya båt med en Mercruiser (5.0 MPI från 2004 med endast sjövatten-kylning). Samtliga tips och råd som finns på internet pekar på att man ska köra med spolmuffar. Har dålig erfarenhet av det här då spolmuffar tätar ju aldrig ordentligt och då krävs att en person MÅSTE sitta och hålla i muffarna så den inte rör sig ur platsen. Som alternativ har jag köpt en s.k. drevpåse som jag har tidigare använt både på pentan och det båten (Bravo III). Mycket smidigt system men den kräver en hel del glykol (som jag in värsta fall ska få samla ihop förnästkommande år). Nu till frågan: Finns det en smidigt sätt att komma åt insugslangen från motorrummet så jag kan konserera motorn med dunk i motorrummet? tack för all tips och råd
-
Sweet. Toppen allesammans. Jag passade på och gjorde en snabb inköp på "Rak Slangkoppling av Nylonplast" som tål varme. ifall rörbiten jag har hemma inte skulle passa. Slangkopplingen kostade bara 17 kr så det är nog inga pengar i båtvärlden. ska blir kul att i väntan på att få hem nya varmvatten bredaren slippa tömma och torka motorrummet varje gång. En sida som jag hittade och som kanske är värd att ha på "Favoriter" är www.do88.se. de verkar ha bra saker som man kan nyttja både för bil, båt och MC. ska bli intressant att se hur transport delen fungerar då det är första gången jag handlar av dem.
-
Hej Bosse, Tack. Smart lösning :-) måste jag säga, då stör/hindrar man inte flödet heller. En liten detaljfråga. I och med skarvningen av slangarna kommer det varma vattnet att ledas direkt tillbaks till motorn/pumpen. Antar att detta har ingen negativt påverkan på motorn eller pumpen?
-
Hej, Varmvattenbredaren på min Sea Ray 240 Sundancer läcker rätt fint (8-10 Liter efter 2-3 timmar) och jag har nu beställt nytt från eBay (3000kr billigare än i Sverige, inklusive frakt). I väntan på leverans om två veckor skulle jag vilja veta om det är ok för motorn (Mercruiser V8 5L MPI) om jag pluggar igen varmvattenslangen (kan egentligen plugga igen båda slangarna om så behövs)? Varmvattnet kommer från motorn in till bredaren och sedan ur bredaren går den tillbaks till motor. Har köpt M12 skruvar för att plugga igen slangarna, men om någon har bättre förslag (vill inte skada slangen) så tas det emot mer än gärna.