Gå till innehåll
onsdag 12 februari 2025

allure

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    33
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av allure

  1. Tack för svar, det var precis som ni tipsade om. Silen var igentäppt. Nu är det full fart på strålen.
  2. Färskvatten på toaletten och på badbryggan fungerar med bra tryck, medan kranen vid diskho saknar tryck. Vad kan det bero på, de delar samma pump?
  3. Även jag har försökt med temporär handduk på utsidan av skjutdörren med grabbräckes-klädnypor som håller fast. Funkar ganska kasst, så bättre tips även till mig. Behovet är som mest när det är läggning av vår tre-åring så att han inte missar sömntåget av ljusa sommarnätter utanför.
  4. Mina trimplan Bennett lyser fint på display men reagerar inte på knapptryckningarna. Inget ljud eller nån rörelse alls. Från att fungerat tidigare under denna säsong. I trouble shooting på Bennetts hemsida så skall man kolla säkringar och om kontakterna oxiderat. I en 26a, var sitter dessa första kontrollpunkter någonstans? Har själv inte den blekaste aning hur man hittar till vad de kallar HPU med orange sladd etc.
  5. Min 26HT har en D4 monterad. Jag är inne på mitt tredje år med båten och varje gång jag skall pyssla i motorn så blir jag frustrerad över hur tajt allting är och svårt att komma åt. Det syns att man kan skruva loss en platta under soffa och bakom motorluckan. Dock verkar det ingen snabb grej då man behöver lossa en metallram och gummilist. Min fråga: har någon av er lossat den och hur mycket hjälper det i praktiken? Sist när jag bytte bakre anod till sötvattenskylningen så var det så tajt att jag fick blåmärken och rivmärken av att sträcka in armen i det tajta utrymmet ovanför motorn. /S
  6. Jag har en fabriksmonterad sjövattenkran och pump på min aquador 26 från 2011. Det är en Whale UF0812. Den pumpar stötvis och med ganska lågt tryck. Är det rätt? eller är det något som skulle kunna var bättre, både med högre tryck och jämt flöde precis som det är för mitt färskvatten.
  7. Tack för svaren. Jag tror jag gör så att jag provar en sista vända med trädgårdsslangen med sprutmunstycke och spolar runt lite och ser om jag kan tvinga ut det genom utloppet nedtill frånkopplat vidare i systemet alternativt suga ur det med våtdammsugaren. Men som ni säger är det mer ett skönhetsproblem, inte hälsofarligt. Men när jag väl sett det, så vill jag gärna bli av med det.
  8. Jag har som rutin vid vinterförvaringen att tömma det sista ur färskvattentanken genom att ta bort det stora locket på toppen och sedan genom hävert och en tunnare plastslang suga ur det som är på botten. Jag har inte haft problem under säsongen med doft, lukt eller smak. Har också använt tabletter emellanåt som skall skydda tanken. Med en spegel och lampa så tittar jag ned i tanken, och ännu tydligare var det när jag tryckte av en kamerabild med telefonen. Det är först nu som jag får äckelkänslor inför nästa sommar.
  9. Min färskvattentank är rätt så grisig. Kanske det fungerar med tabletter och annat rengöringsmedel men det känns som den blir som renast om jag bara kunde få ut den och spola ur och tvätta ren den. Har någon provat att plocka ur den, är det värt besväret för rengöringen? Det ser ut som enda vägen ut är att plocka bort varmvattenberedaren. Det är ju ett pill i sig med alla kopplingar.
  10. Jag har bordet precis under golvet där den annars är monterad. Benet kan ju sitta tajt, men inte omöjligt att få loss. Den får ligga underst närmast durken och bordet har jag inlindat i en filt, så skyddar den bordet när den också är nedmonterad under färd.
  11. Tyvärr inget svar, men kopplar på egen erfarenhet av matningen av bränslet till värmaren. På min Aquador tar det flera försök till att värmaren verkligen ger värme. Fläkten går men det är inte alltid att den tänder. Så gärna tips på starttekniken.
  12. När jag tittade runt bland mina båtgrannar på vinterplatsen så är min bogpropeller lite annorlunda monterad är övriga. Det är som att röret sticker ut någon centimeter i den främre delen, emdan bakre delen är jämns längs skrovsidan. Min fråga är om detta har någon betydelse positivt eller negativt. Jag tänker på att det möjligtvis skulle vara negativt för i övrigt strömlinjeformade skrovet vid framdrivning. Vid hög fart så är nog bogpropellern ändå ovan vattenlinjen, men i andra farter? Är den slarvigt monterad, eller finns det andra alternativ till att den inte avslutas jämns med skrovet? Se bifogad bild.
  13. Förstår vikten att lägga frågorna i rätt trådar. Hoppas jag nu väljer rätt att lägga frågan här, då layout kan skilja mellan modeller och år. Jag har 26HT -11 med D4-300 motor. Jag försöker komma åt impeller och det är så nedrans tajt att komma åt, då en skiljevägg sitter såpass nära. Min spontana tanke är att man får bita i det sura äpplet och skruva bort den väggen för att komma åt. Stämmer det eller finns det ett enklare sätt?
  14. Jag håller på att vinterkonservera min 26 HT-2011. Tänkte att det kunde vara passande att fråga här då ni andra med D4-300 kanske har samma layout i motorrummet. Klarar inte att lyfta ur skiljeväggen som döljer varmvattenberedaren och färskvattentanken, utan endast skjuta den en bit åt sidan. Kanske inte behövs mer, beroende på tips hur man tömmer färskvattenberedaren. 1. Tömma varmvattenberedaren: Är det den nedre svarta vredet man skall öppna för att släppa ut eventuellt restvatten? 2. Hur ser man till att färskvattenbehållaren är tömd samt rören till pump och diskho? Kommer ju inte ens åt att rucka på plastbehållaren. 3. Tips på bästa sätt att köra glykol i sjövattensystemet. En spolmuff verkar inte fungera då drevets intag sitter så nära kanten så att det inte kan bli tätt. Att lossa någon slang till impellern verkar orimligt att komma åt med de få centimetrar som finns tillgodo på babord om motorn. Hur gör ni? Senast ändrad av allure | 03 oktober 2011 | 19:48 Senast ändrad av allure | 03 oktober 2011 | 19:50
  15. Det är min första vintersäsong med denna typ av motor. Ni som har denna motor, vilket sätt tycker ni är enklast: 1. Att använda spolmuff via drevet. 2. Lossa slangen till impellern och montera en slang för uppsugning ur hink.
  16. Så är det även på mitt exemplar att loggen visar cirka 10 % högre fart än gps. Dock har jag inte kalibrerat om eller fördjupat mig i skillnaden i förbrukning. Det var inressant det du fått fram. Själv har jag två andra funderingar. 1. Djupmätaren. När jag ligger vid bryggan så visar djupmätaren på 0,4 meter. Hur mäter den då? Är det djupet från botten av skrovet dår sändaren är monterad? För om det var räknat från vattenytan och ned mot botten så borde jag stå med skrovet i dyn, och så är det inte. 2. Startbatteriet. Jag lämnade båten i dryga två veckor. När jag skulle starta den orkade inte startbatteriet som droppat ned till 11,0 volt. Laddade snabbt upp den med landström över bara några timmar. Dock blir jag fundersam på vad det är som drar ur startbatteriet i vila.
  17. Intressant läsning. Jag har också en relativt nyuthämtad 26HT -11. Jag är förskonad från konstiga fel (som jag är medveten om). Känner dock igen mig på två punkter: Redan under första turen med båten märkte jag att bländskyddsplasten hade släppt på sina ställen, och det verkar som du säger bara bli sämre med fästförmågan i värmen. Mitt kylskåp är också direktkopplat till batteriet verkar det som. Jag har som vana samtidigt som jag tömmer kylskåpet på mat att skruva ned temperaturvredet till noll. Det är en kompromiss, för helst skulle jag vilja ha dörren lite på glänt för vädring, men då går kylskåpslampan igång. Så nog är det knepigt att få till nåt vettigt kring detta. Det finns andra småsaker som får en att undra om det är på alla nya 26:or eller om det är saker som är individuellt. 1 .Lampan i förvaringsfacket vid sidan av passagerarsätet fram kan tändas trots att brytarna på förarens manöverpanel inte är igång. 2. Kapellet har bra passform mellan fästhålen och fästpiggarna. Men där det är tryckknappar är de flesta omöjliga att trycka dit. På min är det på den ena sidan vid akterdörren samt på sidoplastfönstren som upptill skall kunna tryckas fast vid hartopen. 3. Fick med riktigt snygga förtöjningslinor i blått. När de är blöta så färgar de av sig. När de låg i utrymmet i fören så färgade de av sig på fendrarna. Och när man sträcker linor vid förtöjningen så droppar det blå färg på däcket. Så den fina presenten med linorna var bara till besvär och behöver bytas ut. Det skulle vara skoj att vara med i en utvecklingspanel för Aquador. Då skulle jag föreslå förbättring av takluckorna. När de är öppna och vid omkörning i svall så slår takluckorna fram och tillbaka på den tio centimeters ytan mellan helöppet och spärrkilen. De borde kunna ha en stadigare position i öppet läge. Sedan så skulle jag välja en annan yta på blänkskyddet. Tänk om det var sådan gummi som man ser på båtmässan då man kan lägga mobil, glasögon etc utan att de glider. /Trevlig fortsättning på sommaren Senast ändrad av allure | 27 juni 2011 | 09:37
  18. Intressant uppgift att även Flipper Marin har del i vad som finns med i slutmontaget. Klockan på instrumentpanelen var trasig vid leverans, men den kunde de byta ut på direkten. Värre är det med den nya designen med plastdetaljerna på ytan under vindrutan som redan första dagen släppt i kanterna och behöver limmas om mer noggrant
  19. Tack för svaret. Tabellen verkar vara rimlig med mina första intryck av förbrukning. Intressant med stänket, då jag än så länge bara åkt med kapellet uppe och bakre rutan borttagen. Då kanske det löser sig de varma dagarna när allt kapell är nedfällt.
  20. Jag har försökt hitta en lämplig marchfart till min Aquador 26 HT med D4-300. Nu har jag växlat mellan lite olika hastigheter för att se hur mycket det skiljer i trippekonomi på EVC. Det varierar så lite som mellan 1,3 - 1,4 liter /distans, kanske för att jag inte kört tillräckligt länge på samma fart för att den skall reagera nämnvärt. Vad har ni hittat för bästa bränsleekonomi med behagligt motornnivå? En följdfråga kring fart är hur jag undvikar att det blir en form av vattendimma/stänk på bakre soffan. Det måste vara en kombination av fart och vinkel på drevet. Någon som har tips på det?
  21. Jag har uppgraderat mig från en Aquador 23 HT till en 26 HT. Nu kommer jag inte ihåg hur det var på toaletten i 23:an, men jag slås nu av att jag i min 26:a inte har belysning inne på toaletten. Det är årsmodell 2011, så min undran är om det aldrig har funnits på 26'or eller om det något nytt påfund att man skall klara sig utan ljus?
  22. Jag uppmärksammade svaret på min fråga, tackar. Men som sagt svaret hängde lite väl fritt bland inläggen. Det kräver att man väljer citera, och inte bara svara. Själva editorn är inte helt pedagogisk tycker jag.
  23. Här är en bild på den igensatta silen.
  24. Hej, Jag tror jag har fått lite mer kunskap nu, hoppas jag. Fast ju fler man frågar desto fler olika svar får man. 1. Jag hade ju tron om att det skulle spruta vatten/glykol via avgaserna i kavitationsplattan vid konserveringen. Det kom ju bara nere under skölden för mig. Jag såg åtminsorne inge komma ut ovaför propellern. Därav min början till oro att mitt sätt att konservera med spolmuff inte fungerade korrekt. 2. Jag hade en tekniker från Micab som veckorna senare plockade bort mitt drev för service. Jag frågade honom då om det var rätt att blandningen bara skulle komma ut undertill. Han tyckte också att det borde komma mer via avgaserna, så brukade det göra när han konserverar. Han mätte dock en droppe i avgasbälgen efter att drevet plockats bort och glykolen hade nått dit fram. För säkerhets skull bad jag honom att vi tillsammans kunde köra igenom med glykol en gång till, när han ändå var där vid min båt. Skillnaden då var att han gasade på rejält och då kom det ut en del, men inte mycket via kavitationsplattan ovanför propellern. 3. När jag var på båtmässan i Älvsjö förra helgen så passade jag på att fråga i Volvo Pentas monter. Den första från Lindhammars Varv svarade snorkigt om varför det hade betydelse i vilken ände vätskan kommer ut. Fel kille att ställa detaljfrågor till alltså. När jag frågade en lite yngre kille som var mer på hugget så beskrev han att sjövattnets väg ut efter att varit i värmeväxlaren är undertill men att det även skall komma en del ovanför propellern med funktionen att kyla avgaserna så att inte gummirör och bälgen skall ta stryk under färd. Så min slutsats är att det är värmen på avgaserna som bestämmer hur mycket motorn släpper ut respektive väg. När man precis startar motorn och kör en kort stund på tomgång så kommer allt ut undertill.
  25. Det kan mycket möjligt vara just filtret eller silen som sitter direkt efter impellern. När jag tittade där så fanns det rejält med sjögräs. Nu är det vinter och jag kan ju inte kolla om det var det enda som gjorde att kylningen inte räckte på maxfart. Jag kan bara hoppas att det var så enkel förklaring.
×
×
  • Skapa nytt...