Gå till innehåll
fredag 03 januari 2025

vadeaux

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av vadeaux

  1. Instämmer med bhemac ovan. Räckvidden för VHF är till horisonten. Högt placerad antenn avgör räckvidden. Har själv en fast VHF med DSC+GPS med antenn i masttoppen och en handapparat som reserv-nödapparat och för kommunikation med båten vid utflykter (med jolle eller på land). Används också vid jolleseglingar vid banläggning etc.
  2. Kul projekt med många infallsvinklar. Till att börja med bör man kanske specifiera målgrupp /användare. Redan från ovan framgår att seglare inte är någon enhetlig grupp. En jolleseglare på krysslänsbana behöver kanske bara en mojäng som piper när det är dags att slå medan en havskappseglare eller turistseglare vill ha en färdoptimerare där man tar hänsyn till hur vädersystem rör sig, land och grund m fl och vill se färdförslagen på bildskärm. Till att börja med bestäm hur båten rör sig i förhållande till vind, kompasskurs och kurs över grund. Polardiagram i all ära med vågor och turbulens gör att man sällan når polardiagrammets (teoretiska) förslag. Om man sedan har positionen för målet kan man sedan räkna ut när man ska slå, vilken Kk man ska hålla efter slaget osv. Man kan sedan räkna ut verkliga vindens riktning (om den ändrat sig) och korrigera för detta samt räkna om när man ska slå utgående från vindens vridning. Man kan sedan lägga in taktikberäknngar där man tar hänsyn till risker för vindkantringar mm (jfr med vad som brukar kalllas för 15-gradersprincipen - man ska ligga inom en sektor /- 15 grader med målet rakt i lovart) Man kan även göra löpande uppdateringar. Om man sedan lägger in land och grund ökar komplexiteten och det kan finnas alternativa vägval. Man kan då inkludera att det finns mer turbulens i lä om öar, att vinden ofta föler sund etc. Det går att göra hur komplext som helst. Till sist kommer det roligaste: Skaffa en båt och testa programmet.
  3. Har två elcentraler: en för lanternor och instrument (vid nav-bordet) och en för belysning (enbart säkringar vid batteriet). Instrument mm har alla automatsäkringar me belysning vanliga flatstiftssäkringar (bilmodell). Elcentralerna utformade så att det är enkelt att komma åt baksidan. All matning är tvåtrådig till förbrukarna men med enpolig brytning i . Alla brytare för lanternor och instrument är försedda med LED för indikering. Alla kablarär dragna i VP-rör som är fastplastade.
  4. En annan möjlighet är att göra en smal skiva som passar i nedgångsluckans spår. Då är det enkelt att plocka undan den
  5. En annan möjlighet är att göra en smal skiva som passar i nedgångsluckans spår. Då är det enkelt att plocka undan den
  6. Regn spelar nog ingen roll så länge som värmaren går. De heta gaserna kkommer attf förånga vattnet. Om vatten rinner ner så händer sannolikt inget om det ör mindre mängder men det kommer att rinna vatten ur lådan! Den inkommande luften måste först passera fläkten för förbränningsluften innan den kommer ner i den nedre delen av värmaren (den man kommer åt via locket) Rökgaserna ska ska sedan passera värmeväxlaren och möjligen kan en minfre mängd vatten rinna in och släcka brännaren. Om båten tar en sjö över sig så kvävs sannolikt brännaren av vatten i slangarna.
  7. Det centrala i mitt buskap är att räckvidden för VHF primärt inte begränsas av brist på effekt utan på jordytans krökning, signalens utbredning och därmed antennplaceringen. Sedan finns naturligtvis en zon i ytterkanten av täckningsområdet där mer effekt kan bidra. Att sedan möjligheten till kontakt blir slumpartad i en skärgård med höga öar är en annan sak men även här spelar en effektskilnad på 12 och 17 W en marginell roll. Samma gäller inverkan av segelbåtars krångning Jag vill återkomma till detta med korrekt monterade kontakter, skador på kabeln, fukt mm som orsak till dålig signalstyrka. Min formodan är att sådana fel är oftare orsak till dålig känslighet än att man inte har en dyr kabel
  8. IngemarEs inlägg behöver kompletteras. Räckvidden för VHF avgörs primärt av antennernas höjd, dvs avståndet till horisonten. De avståndet ges av uttrycket d = 2 * rotenur(antennhöjden) där avståndet är i nm och antennhöjden i m. Mao med 9 m masthöjd är avståndet 6 nm och med 16 m antennhöjd 8 nm. Två båtar båda med antennhöjden kan nå varandra på 12 nm avstånd. Bortanför spelar sändareffekten i princip ingen roll - horisonten skuggar. VHF:en får ha max 25 W. Med 15 m rg 58 kabel så är effekten i antennen ca 12 W och med RG 213 ca 17 W. I båda fallen är effekten tillräcklig för att nå dubbla avståndet till horisonten. (jfr med en mobiltelefon som har en effekt på några tiondels W och som når basstationer vid horisonten.I regel räcker 1 W läget om inte mottagaren är precis vid horisonte eller placerad på mycket hög höjd och därmed på stort avstånd.Antennens höjd är alltså helt avgörande för räckvidden. En pinne är rundstråland. Kvartsvågssprötet har en karakteristika som en donut, dvs de strålar inte uppåt eller nedåt. Detta medför att jämfört med den rundstrålande så blir signalen ca 3 dB starkare vilket motsvara en fördubbling av effekten. Om sprötet (båten) lutar 20 grader minskar den utsrålade effekten i sidled med ca 7% medan för- och akteröver är den oförändrad, dvs inga avgörande minskning. Man bör vara observant på hur koaxialkontakten är monterad. En felaktig montering kan orsaka större dämpning än kabeln i sig - följ anvisningarna noggrannt! Om kabeln har skador t ex klämts så att dess form ändrats eller brutits i skarp vinkel kan detta leda till förluster. Om man måste skarva kabeln så ska man använda koaxialkontakter och ett skarvstycke. En hemmagjord skarv är oftast förödande. Man bör använda en SWR-meter (stående våg förhållande) för att undersöka status för sin antenninstallation. Jag har själv haft en pinne i masttoppen och haft god kommunikation md denna. Jag byter emellertid nu till ett RF 1/4 vågsantenn då det plasthölje som pinnen hade blev spröd i solen och vatten läckte in. Kabeln från antennen till apparaten har inga skarvar.
  9. Jag hade en 4 hk Johnson på min Vigg. Det gick bra i bleke men i lite hårdare motvind var den för liten. Bytte sedan till en 6 hk Tohatsu som jag aldrig vågade köra med fullt pådrag. Nackdelen med den senare var att 30 kg på akterspegeln var i mesta laget. Om du hittar en stark 4hk bör den räcka.
×
×
  • Skapa nytt...