-
Innehålls Antal
96 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Rocketman
-
Snälla du, kan du inte förvarna oss här på forum nån dag innan du provar så att vi kan komma och titta? Och filma...
-
Från Busters tillbehörsbroschyr 2010: Båtmodell Närmaste RAL-nyans BIG, röd 3002 RS, orange 2003 S, gul 1003 M <-03, grön 6029 M 04->, blå S5J, Seat, lapis lazuli blue M 05->, blå TVT 762 S L <-04, röd 3002 L 05, röd TVT 797 P L 06->, blå TVT 764 S X 07-> blå VOLVO 458 XL, turkos EPZ, Peugeot XL, mörkgrön 5020 XL 04, vinröd 3005 XL 05-06, vinröd TVT 796 P XL 07, vinröd (FIBUSB0113J607->) VOLVO 454 XXL<-03, M 04, blå S5J, Seat, lapis lazuli blue XXL 04, blågrå LEXUS 182, Toyota XXL 05-07, AWC 08, metallgrå TVT 051Y Magnum <-01, blå 5003 Magnum <-01, mörkblå 5004 Magnum HPDI, XXL 04, blågrå LEXUS 182, Toyota Magnum 02-04 5013 Magnum 05-> TVT 764 S FÄRGTONER FÖR SIDOFÄRGEN 2010 Buster XXL: Dark Grey TVT051Y/Lexus 182 Dark Grey 115 051Y 0360 Buster Magnum, Buster L: Magnum Blue TVT764S/CM343-H-1 Magnum Blue 115 764S 0360 Buster X, Buster M: Ocean Race Blue Volvo 458 Blue Sea 930 5041 0370 Buster XL: Graphite Black VOLVO 452 Graphite Black 930 5082 0370 Buster Orange TVT781F Buster Orange 114 781F 0310
-
Jag brukar låta kapellet torka ordentligt inomhus och sen borsta det med en torr skurborste. Då brukar mögelsporerna damma loss. Sen lite rengöringsmedel och vatten. Ett billigt gör-det-själv alternativ.
-
Planande lätta motorbåtar är väldigt känsliga för vind också. De lutar mot vindriktningen, och det ganska påtagligt om det blåser på lite. Det kan vara den effekten du ser också.
-
Du kan också låta nån annan göra jobbet åt dig. Jag använde insplanet.com och hittade en bra och billig försäkring. De får förmodligen nån sorts förmedlingsprovision från försäkringsbolagen, och är kanske inte helt opartiska, men jag blev väldigt nöjd. /Rm
-
Du ska INTE använda rostfri schackel till galvad kätting. Det blir galvaniska element som äter upp kättingen på en säsong. /Rocketman
-
Prova med något enklare först. När jag var liten åkte vi snöskyffel. Det är ju en fattigmans kneeboard. Knyt en lina i handtaget på skyffeln, och sen en kort lina från handtaget för att hålla i och för att få bra vinkel på skyffeln. Men var rädd om lillsyrran!
-
Detta är mycket vanligt. Det brukar bli ett riktigt råttbo av korrosionsgegga, havstulpaner och annat smäck. Fräsha anoder och underhåll såsom beskrivs ovan rekommenderas. Samt ordentlig rengöring vid höstupptagningen.
-
Mitt besserwisseriga inlägg ovan om kavitation är en hyfsat korrekt beskrivning av ett fysikaliskt fenomen, men precis som beskrivs ovan så är nog problemet som beskrivs överst snarare en fråga om VENTILATION, dvs att propellers suger i sig luft från ytan. Detta problem avhjälps med lägre monterad motor, intrimning, mindre dramastisk manöver och anpassat gaspådrag. Precis som vi kavitation så är det liksom försent när det väl släppt, då måste man dra av ordentligt för att få fäste igen.
-
Jag har med stor framgång dragit vindsurfingbräda med 2 barn i en Monark med 5 hästarsmotor. Så det är nog inga problem. Surfingbrädan har ju lågt motstånd från början.
-
Man kan ju alltid prova! Det finns en hel del inlägg om vilken motor/fart/båt som behövs för att åka vattenskidor. Och svaret är att det beror på... Men en gummibåt med 8 hk är nog i vekaste laget tror jag. Maxfarten är ju ordentlig på din båt med en person i, men problemet är ju starten. Och att släpa runt en vattenskidåkare ger stort motstånd. Prova med stora vattenskidor, liten lätt duktig åkare, start från brygga med slak lina, solen i ryggen och gott humör. Att dra ring funkar säkert, men frågan är om det bli roligt. Att dra ringen upp i planing kräver nog större resurser än du har tyvärr, så det blir nog mer bogsering är fartfyllt äventyr.
-
Nja, ska man vara petig så uppstår ju själva kavitationsblåsorna (vattnet förångas på grund av att trycket blir lågt) på sugsidan av propellern. Oftast vid bladspetsen där trycket är som lägst. Sedan slungas de med propellerströmmen bakåt där de sedan imploderar. En stor del av blåsorna imploderar i direkt kontakt med propellern vilket kan leda till korrosionsliknande skador. Naturligtvis ska man undvika att köra med kaviterande propeller. Förutom kavitationskorrosion så riskerar man övervarv och dessutom så har ju propellern mycket sämre grepp i vattnet vilket ju är tämligen trist. Var beredd att dra av lite på gasen när du hör att propellern börjar kavitera. Då brukar den behålla greppet.
-
Till min Buster så var det orginaltillbehör, men de ser ju väldigt lika ut för olika märken. Förmodligen är det en och samma underleverantör som skräddarsyr och levererar till de stora firmorna.
-
För två personer: Ja, det kan nog funka För fyra personer: Nej, det kommer att gå trööööögt.
-
Finns en lång artikel om Söderarm i senaste numret av Vi Båtägare.
-
På min Buster XL som visserligen är av senare modell (2010) så går INTE startmotorn via huvudbrytaren, inte någon motorel alls faktiskt. Det är bara de avsäkrade delarna av elsystemet som bryts där, dvs lanternor, länspump, navigator mm. Jag blev själv överraskad när jag upptäckte det. Men förmodligen är det för att huvudbrytaren inte tål de stora strömmarna vid start.
-
Det som händer när man vrider på startnyckeln är att pinjongen på startmotorn hoppar fram så att den griper in i svänghjulet. Därefter börjar startmotorn dra runt. Den första delen (klicket) drar bara någon ampere och funkar därför även om det är lite motstånd i kretsen. Den andra delen där startmotorn ska dra runt drar många ampere. Det räcker alltså med en bråkdel av en ohms motstånd för att spänningen ska falla till 0. Därför slocknar också instrumentbelysningnen... Så en dåligt ansluten kontakt som sagt.
-
Precis som ovanstående så tror jag att huvudströmbrytaren är boven. Om motorn startar så är ju batteriet och dess kontakter ok. Om all annan el (lanternor, länspump mm) är död så är huvudströmbrytaren minsta gemensamma nämnare. Om det glappat tidigare så är det än mer troligt. Så fram med 556-sprayen och putsa på kontakterna för att hitta felet. När du hittat det så ser du vad du måste byta.
-
Med risk för att låta tjatig stämmer jag in i kören. Köp en Bruce-kopia på 5 kg (finns på Jula, Biltema, Bauhaus ja överallt) för 300 spänn. Lägg på ett par meter kätting om du vill, och sen en LÅNG lina. Längden på ankarlinan är mycket viktigare än ankarets vikt. Helst 5 ggr djupet ska du lägga ut. Det är ju inte ankarets vikt som håller båten utan det faktum att ankaret gräver ner sig i botten. Då är vinkeln mot botten avgörande, därför krävs lång lina och gärna en kätting för att verkligen få ner linan mot botten. Förutom bättre fäste med lättare och mindre grejor så slipper du i fortsättningen klämma fingrarna när du ska fälla ihop draggen.
-
Om man tittar i tester i båttidningar så brukar de kommentera hur hållbar båten är. I vissa fall så kan de redan efter en kortare (men våldsam) provtur upptäcka att inredningen spricker och lossnar och att stolarna glappar. Som påtalas ovan så är det ofta besättningen som tar stryk först. Det är väldigt påfrestande att köra båt när det slår hårt. Men har man en flatbottnad båt så kan man nog slå sönder den om man anstränger sig. Tror dock inte att det är något problem vid vanligt bruk.
-
Låter absolut som övertemp-larm. Om det var oljetrycket så borde det börja tjuta direkt, inte efter ett par minuter. Kolla skvallerstrålen som någon föreslog. Om du torrkört motorn så kan du ha kvaddat impellern. /Rm
-
Hej! 60 hk är den svagaste motorn som rekommenderas för XL. Enligt Busterbroschyren (visserligen för nya skrovet, men det borde vara jämförbart) så ger den 29 knop med en person, men tappar snabbt när den lastas. Tillbehör som kapell, ekolod och GPS ska man inte betala extra för, men en bra trailer (om det är en för 80 km/h) ska inte underskattas. Rocketman (Buster XL-10 med Yamaha F100)
-
Håller med om att båten ligger ganska lågt med fören vid normalfart. Har du provat att trimma ut ordentligt? /Rocketman