Gå till innehåll
torsdag 02 januari 2025

Bjaerven

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    735
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Bjaerven

  1. Jag reagerade också på att målgruppen verkar vara möbelsnickare som gör färggranna kritbord, det var därför jag mailade och frågade om produkten även funkade för laminering. Mailet blev vidarebefordrat från kundtjänst och besvarat av VD. Ingen aning om hur stort företaget är men jag är beredd att testa. Jag har lagt en 5kg sats i korgen och ska bara samla ihop till ett par ytterligare julklappar innan jag klickar hem och testar inför en omplastning av en durk i en gammal Askeladden.
  2. Uppdaterar själv här med ett svar från leverantören som anger att det är många kunder som använder produkten för att glasfiberlaminera. Lägger med instruktionerna jag fick om någon mer är sugen på att testa.
  3. Hej, Har i många år använt Biltemas 1,5 kg-set https://www.biltema.se/bat/batvard/epoxi/lamineringsepoxi-2000045082 och i övrigt bara jobbat med polyester. Nu finns det dock möjlighet att ropa hem ett 4,5 kg-set med epoxi från Amazon för samma pengar, levererat av Dein Epoxidharz https://www.amazon.se/Epoxiharts-professionell-kvalitet-gjutharts-skyddshandskar/dp/B07RZK4T91/ref=sr_1_20?keywords=epoxi+resin+boat+repair&qid=1636997576&sr=8-20 Jag är tyvärr inte bevandrad i tyska och har inte sett någon test av Amzon-produkten men jag undrar om någon här har något utlåtande om den? - Är det kanske en helt annan produkt som inte lämpar sig för laminering med väv? Tacksam för dina spekulationer,
  4. Helt med på vad du förklarar. Tycker bara att det är mer behändigt att simulera startnyckel än att stå med startkabel direkt på startrelät. Min enkla motorbock i kombination med förvånansvärt bra komp i motorn utesluter tyvärr (/glädjande nog) dragstart.
  5. Det är bra tips som vanligt. Har bara inte sett att låsen kommer med en specifikation per stift. Har du tips på ett prisvärt lås som har det vi söker så tar jag gärna en länk Jag tog mig in på ett US Yamma-forum precis innan du svarat och fick fram uppgifter som bör bekräfta det du angav ovan: "Wire colors going to the plug are: Red - Battery power Black - Ground White - Kill circuit Pink - Warning circuit Blue - Choke circuit Brown - Starter motor relay circuit Green - Tachometer signal circuit Assuming it is electric start then jumper the red wire to the yellow wire. Then jumper the brown wire momentarily to the red wire. To stop the motor jumper the white wire to the black wire." Så jag kan "tjuvkoppla" enligt ovan för tändning --> start och se om det går att få fart på motorn innan mer görs.
  6. Tack, Jag la startkablar på startmotorn och kunde verifiera att den fungerar. Inväntar lite hjälp med en till hand för att kolla gnistan. Jag skalade ändå bort sista kontakten (4 m från motorn) där jag ändå behöver ersätta det tändningslås, dödmansgrepp (och ev. choke brytare). Jag får standardfärgerna enligt ditt schema (svart, brun, blå, grön, röd, vit) och en gul. Har försökt googla på hur tändningslåset ser ut i original, alltså hur många stift samt var respektive kabel brukar sitta. När min gamla bil blev bestulen på tändningslåset korsade jag kablar hejvilt tills jag hittade rätt för tändning och start. Med info om att CDI-enheten är svag vill man kanske inte leka för mycket. Jag frågar helt enkelt om du har några tips just här också? Blå lär ju vara choken, så den kan vi släppa fri från början.
  7. Tack så mycket @guestsson , mycket uppskattat som vanligt! Jag ska skala ner höljet och se vilka färger jag har. Har du någon gissning om vilka färger jag behöver korsa för att få tändning/gnista? Plus och minus till batteriet finns draget och startsolenoiden kan jag koppla förbi. Tack på förhand!
  8. Hej i stugorna, Jag söker tips på var jag kan finna ett elschema / kopplingsschema / wiring diagram till en Mariner 60 av modell 675 från 1976 för att koppla in ett tändningslås och en choke. Tacksam för alla tips. Gissningsvis fungerar det med alla gamla tvåcylindriga 55-60 hk Yamaha med den välvda kåpan. Om någon har ett färdigt tändningslås med passande 7-polig koppling köper jag det gärna. Back in the days var det bl.a. @guestsson, @jarb & co som hade örnkoll på dessa frågor. Finns ni kvar/har vi fler kunniga? Tack på förhand!
  9. Hej, Tiden har kommit för en trotjänare från -76 med en numera rutten plyfadurk att få en ny sådan. I samband med detta önskar jag plasta in fyra stringers hyfsat nära kölen för att staga upp den påtagligt veka botten i långskeppsled. Dessa kommer att tillverkas i vanliga reglar, troligen 45*70 resp. 45*45, och plastas på sedvanligt vis med polyester och glasfiberväv. Jag söker nu tips på en massa/lim/spackel jag bör använda för att fästa dessa stringers mot båtbotten innan plastning påbörjas. Båten är 5 meter lång och det kommer gå åt en del massa/lim/spackel så en billig häxblandning likt den man gör i denna film (klippet startar när de blandar ihop satsen) hade varit önskvärt. Massan är också nödvändig då jag inte kommer att bemöda mig med jordens bästa passform mot detta bananskrov, och ingen gillar ju att plasta in luft. Tack på förhand alla med spekulationer!
  10. Jag förstår, skruvar själv knappt 4t mer än gränsklipparen och ja de kan ju vara kinkigt om den legat på fel sida. Lämnar svar och hypoteser angående åkommor som kommer sig av just det till andra. Personligen gillar jag att spana på stift och utröna om det är tändning eller bränsle/luft-relaterat. Det förra görs genom att skruva ur och kolla, är det torrt och grått känns det som där inte kommer fram tillräckligt med bränsle. Det senare brukar jag kolla genom att se om förgasarkoppen är tom eller full när den dör samt om allt är frid och fröjd på fuskbränsle/startgas. Bytte du även (den förmodade) reedventilen när du skiftade förgasare från reservdelsmotorn? Kan den vara igenkletad och inte öppna som sig bör?
  11. Hej och välkommen, Inkluderar "alla slangar" enligt ovan även ny tankslang, blåsa och anslutningar (hona/hane) vid tank och motor? Har du tillgång till en annan tank och möjlighet att koppla den direkt på soppapumpen går det att isolera in felet vidare. Går den normalt även på lägre varv om du kör in startgas? Hur ser stiftet ut?
  12. Bra tips @Peka67 och @Peter_K. Jag var ute igen lördag-söndag i helgen och konstaterade att masten är bytt just då föregående och enda tidigare ägare kapat den på i en okontrollerad slänggipp. Vi fick till bra rutiner med de gamla backstagstrissorna. Känns smidigt även ensam på kryssen. Däremot på plattläns och gipp är det skönt om man är två. Lär dock finnas smartare lösningar än trissorna. Tänker spontant att man vill byta till dynematåg och köra med block och avlastare istället. Hur som haver; en väldigt rolig båt att leka med när det inte går får mycket sjö!
  13. @Peter_K tack för tipset! Vet du eller vännen hur känsligt det skulle vara att bara köra på akterstaget? De är dessvärre nybörjare på en inte fullt ut nybörjarvänlig båt och ville idag helst demontera backstagen helt för att "inte ha så mycket att tänka på".
  14. Hej, Jag var ute med mina gröna vänner idag som köpt en härligt patinerad Safir med raka spridare och backstag. I min värld av svepta spridare och akterstag slackar jag i detta vid undanvindssegling. I den nya värld av raka spridare och backstag tog jag det säkra före det osäkra och slackade akterstaget samtidigt som jag instruerade att sätta an lovartbacken lite lätt vid läns. Är detta gängse rutin på Safiren eller finns det andra tankar? Simma lugnt!
  15. Det var faktiskt ca 8 distans kortare att gå "innervägen" via Skurusundet, när västra spetsen på Fågelbrolandet stod som slutdestination. Vindriktningen och bristen på andra båtar gjorde att det gick gå för fulla ställ hela vägen utom just smalaste delen av stäket. Förvånansvärt underhållande trots en sliten båt och lika slitna segel. FullSizeRender.MOV
  16. Tack för era svar och hänvisning till den gamla tråden. Det var inga problem på höjden med 12 m höjd på båt+mast trots uppgiven höjd om 11,5 m segelfri höjd vid Ingaröbron - gissar på 0,5 m marginal till betongen från vindex. Vi muddrade lite i dyn vid Lagnöhuvud med våra 1,55 m djup men inget som inte gick att ta sig igenom.
  17. Hej, Jag planerar att flytta en liten segelbåt Vaxholm --> Fågelbrolandet kortast möjliga väg och funderar på om djupet i sundet mellan Farstalandet och Ingarö räcker till för båten i fråga; 1,5 meter. Är det någon här på forumet som har koll? Tack på förhand!
  18. Tack för snabba svar @Lasse-L och @Peka67 - vi tycks alla vara inne på samma spår dessutom. Jag tror på en primitiv låsning med "bläckfiskspännband". Lär få den stora äran att installera detta och återkommer isf. med bild.
  19. Hej, Min brors lilla segelbåt (28 ft) kommer att vara förtöjd på svaj vid boj invid en vältraffikerad farled. Finns några genrella riktlinjer eller tips på hur han ska lämna rorkulten? Ex. uppspänd för att inte slå i sittbrunnen men i övrigt vind för våg, löst uppspänd med gummiband i mitten eller något annat? Tacksam för dina tips!
  20. En god vän till mig har en Evinrude 40 där hjälptiltkolven sitter stumt i uppfällt läge. Lösningen enligt de flesta amerikanska forum tycks vara att köpa en elektrisk powertrim-enhet för +5000 SEK - vilket dessvärre korresponderar mer med motorns totalvärde i fungerande skick. Jag vill därför testa mina tankar med er för enklast möjliga kur att få kolven att löpa fritt, men aldrig mer vara till hjälp vid lyft: Om det nu är tryck och hydralik som kärvar - kan man inte vara sätta ett par välriktade hål med borren i cylindern för att lösa problemet? Eller är det något annat som kärvat ihop metall mot metall?
  21. Välkommen hit! Betedde den sig exakt likadant med den andra propellern / vet vi att den är felfri (inte har släpp i vulkning) ?
  22. Om du vet att vikten funkar för andra så vet du ju att den inte kommer sjunka för mycket i aktern när du ligger still. När du sen kör och trimmar ut kommer du väl knappast ha någon våt yta att tala om, då borde väl inte kraften i aktern vara så fasligt mycket värre med 115 än med 75 pigga hästar. Sviktar det fasligt i aktern första året är det bara att bygg knän i vinter.
  23. Hej, Flippern är såld men jag har i och med försäljningen rotat fram lite bilder på vad jag gjort. 4 klassiska brister med modellen åtgärdades: 1. Sprucken framruta i glas ersatt - med flexibelt polykarbonat. Ny rutram i aluminium där rutan bara fästs i överkant tillåter rörelse, vilket krävs pga skakig HT. 2. Snortungt flytskum borttaget - ersätt med regelverk av figursågade och inklilade konsoler samt tryckt regel 3. Styrplatsen stagats uppifrån istället för underifrån - frigör benutrymme i kojen 4. Kortriggen höjd till lång - utan plastning och håltagning i motorbrunnskanterna (bilden för stor, PMa om ni vill ha mallar) Detta är inga proffsjobb, de uträttades på känsla under en helg, men de har likväl visat sig hålla utmärkt för en bruksbåt. Hoppas detta kan inspirera andra till att hålla dess fula flytetyg i bruk
×
×
  • Skapa nytt...