Gå till innehåll
tisdag 28 januari 2025

Olleman82

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    940
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Olleman82

  1. Hmm vet inte riktigt om jag förstår frågan. Om du menar originalet som jag byter ifrån så ser den lite annorlunda ut men den är också VP original men denna utbytes är nån pirathistoria. Den bör klämmas på plats vid montering och det sitter någon form av packning bakom. Jag är egentligen rätt trygg med att det är såhär den är konstruerad men hade varit gott med bekräftelse.
  2. Hej! Ska byta avgaskrök på min Tamd41A efter att den gamla var enormt rostig. Har beställt en eftermarknadskrök från USA och blev lite konfunderad när jag fick hem den. Den har varit dåligt förpackad och fått en del färgsläpp då den legat och nött mot något. Även innerdelen i kröken är lös, jag skulle tro att den är konstruerad så men skulle vilja få det bekräftat. Leverantören utger sig ifrån att vara från USA men det känns som att man pratar med en kines så det är lite lagom språkförbistring vilket gör att det inte känns självklart att få ett riktigt svar från honom. Någon som bytt till denna eftermarknadssort och vet hur det ska vara? Såhär ser det ut:
  3. En fundering till. Jag ska byta plusmatningskabeln fram till generatorn för den såg trött ut och jag tror heller inte att den är grov nog för 70A generatorn. Det är eländigt trångt runt motorn och nuvarande kabel försvinner bort i någon typ av skyddsslang som knappast huserar en så mycket grövre kabel. Minusmatningskabeln går däremot inte i en skyddsslang men ligger på den något mer "luftiga" delen av motorn. Vad bör jag skydda kabeln med så länge den dras längs med motorn? Skyddstrumpa, skyddsslang?
  4. @Georg_Ohm har du någon erfarenhet av kvalitén på deras generatorer på Olssons? Det var ju ett riktigt bra pris för en 70A generator!
  5. Tack för din input. Ska i alla fall ge generatorn ett försök till reparation och då ska jag kolla extra på regulatorn. Tack, ska kolla med Olssons, fick annars tipset om startmotor.se, de har en 70A för 2195kr. Faktum är att den ISKRA jag har kan jag också få tag på via Tyskland för typ 2200kr.
  6. I helgen slutade generatorn helt plötsligt att ladda under färd tillbaka till hemmahamn. I samma veva började varvräknaren bete sig konstigt och lampan för kylarvattnet att lysa. Efter kontroll så satt remmar fint och allt snurrade som det ska. Kylvattentempen låg stabilt så det kändes OK att köra till hemmahamn. Väl hemma så mätte jag direkt på generatorn - ingen laddning alls. Testade att strömsätta D+ som direkt från batteriet enligt ett tips jag fick, ingen skillnad. Nu är generatorn ur och det är en ISKRA 14V 70A (kan det vara original tro?) men såklart får jag inte ur en av pinnbultarna där mutterfattningen börjat rundas så jag har inte kunnat kolla kolen ännu. Funderar på om jag ändå skulle byta generatorn, den har varit med om mycket och har redigt med rost och korrossion på sig. Men vad ska man byta till? Om jag förstår det rätt så räcker det inte med att generatorn jag byter till har varvtalsräknare utan den måste också avge samma mängd pulser som instrumenten är kalibrerade för. Någon som kan reda ut det här åt mig och kanske tipsa om vettig ersättningsgenerator?
  7. Ska gå igenom systemet mer grundligt över vintern. Aldrig någon lukt och aldrig något larm...
  8. Lånar en gammal tråd. Behöver göra en översyn av gasolen i vår forbina. Det är draget kopparrör fram till spisen men dessa har en hel del korrosion på sig på ett par ställen. Testat ovan metod men fungerar inte för mig. Får inte en kort flamma ens 5 sek efter att jag stängt av gasen! Antingen läcker anläggningen som ett såll vilket inte är troligt eller så har jag kanske för korta slangar? Gasolvarnaren löser aldrig ut och någon gasollukt har jag ingenstans...
  9. Formsydd press för att skydda från damm eller vad är detta? Ser inte riktigt ut som krympplast? Förvarade inte du inomhus :)?
  10. Jo, det ska jag göra, vad jag fått fram hittills förhåller det sig som följer: En 360 är 12,06m lång om man räknar med pulpiten som sticker ut framför skrovet. 11,6m om man räknar längden på skrovet. Jag har redan insett att jag inte kan ha en med förlängd badbrygga. Ett eventuellt ankare där fram kommer inte sticka ut längre än pulpiten så där påverkas inte längden av ett ankare och där bak behöver ankaret gå igenom badbryggan alt. får man skruva loss ännu fler grejer
  11. Angående vischningen så hade jag isåfall tänkt förankra någt direkt i backen inne i båthuset. Dvs inte alls fästa i konstruktionen...jag har sett det göras på en del andra ställen - dock inte med såpass stor båt. Några midjestyrda lastare har jag inte sett till på klubben de senaste åren. Det ska bli spännande att se hur "lätt" det går att få in vår nuvarande forbina 9000 som trots allt är 10m lång +1m för dragstången. Där ska det vara OK med höjden i alla fall. Allt ska ju underhållas men det låter ju i mina örgon som att det finns rätt bra argument för att gemensamt köpa in en midjestyrd lastare som kan hyras på klubben så slipper folk köra traktor från höger och vänster. Upplevde lite samma sak förra året när jag låg på en annan båtgård. Alla (inkl jag själv) tog med sig sin egen högtryckstvätt trots att båtarna spolades på löpande band. Så himla dumt! Jag ställde min högtryckstvätt till förfogande till de som kom efter...de reagerade med ett leende och uttrycke att "det aldrig hade hänt" förut!?
  12. Det var ju intressatna erfarenheter ifrån "Real life". Det är lite synd att det inte finns någon traktor tillgänglig på klubben utan man är beroende av dom som på ett eller annat sätt kan skaffa fram traktor. Det gör det lite svårare att trixa och fixa i lugn och ro - man tar ju upp någon annans tid. Jag ska se om jag kan få fram lite mer data på princessen också. Kanske går det att banta ner höjden ytterligare en aning för att skapa lite mer marginal. Alternativet med att ta av propellrarna borde också ge den önskade marginalen. Precis som du säger Ingemar är jag väldigt fundersam över utrymmet framför båthuset. Jag ser framför mig hur man i bästa fall kan ställa båten på plats rakt utanför båthuset med aktern innåt och sedan vinscha in den de första två metrarna. Alternativt koppla av traktorn och skjuva den från sidan mha truck eller liknande. Problemet är ju då bara att någon sådan inte finns att tillgå... Får som sagt försöka att höra mig för med alla veteraner på båtklubben på torsdag. Mitt båthus har ändå fördelen att ha lite mer plats framför än många av de andra och jag vet att man åtminstone fått in 10m båtar (tex forbina 10 000) där och frågan är om inte de husen snarare har 12-13m fritt framför sig. Ska vi ändå ta ett steg tillbaka och kalla det här för lite av ett I-lands problem :)?
  13. Mitt kontrollbehov medger inte riktigt den approachen Nej, men skämt åsido - vi köpte båthuset för att det blev för mycket meck med att ha båten ute med ställning och press. Jag har helt enkelt inte tid eller lust att lägga en massa extratid på det. Med 3 småbarn är just tiden den smala sektorn...
  14. Att den kommer in på längden är jag rätt säker på. Jag är mest fundersam över höjden som du också är inne på samt vilka möjligheter som faktiskt finns att köra den på plats när det bara är fritt ca 15m utanför. Alla båthus är lika stora så det finns inget större att byta upp sig till och jag ser inte ett enda båthus med hål för tex utstickande mast/peke så jag skulle tro att föreningen inte tillåter detta. Det är städdag på torsdag så jag får höra mig för lite. Att demontera båda propellrarna direkt efter lyft tror jag inte kommer att fungera i praktiken. På vår båtklubb, som på så många andra, är det ett jäkla tempo när båtarna ska upp. Det är om man inför någon form av "Formel 1 depåstopp" där man standardiserar skiten ur att demontera två propellrar Höj och sänkbar kärra/vagn har jag också funderat på men som du säger blir det nog en kostsam sak.
  15. Nu har 3-fots-sjukan gjort sig gällande igen...har en forbina 9000 sedan ett år tillbaka och i våras fick jag äntligen köpt ett båthus i hamnen. Forbinan är "OK" men har egentligen aldrig fallit mig helt i smaken. Båthuset mäter: 12,1 m djupt (Då är det verkligen plåt till plåt) 5m brett 4,6m portöppning Jag funderar lite på hur stor båt man faktiskt skulle kunna få in :)? Jag har blivit jätteförtjust i Princess 360 som enligt princess egna siffror är 12,06m lång, 3,86m bred och 4,44m hög från propellerblad (lägsta punkten) till högsta punkt med targabåge nere. (De säger iof "radar arch" men jag antar att det är targan) Så ett par frågor: * Är det ens möjligt att baxa in en så stor båt OCH kan man bygga en båtvagn/kärra som bara har ca 10cm från propellerblad till marken för kortare transport på 200m? (Har inte mätt ännu men antar att kölen hamnar kanske 30-40 cm högre upp än nedersida propellerblad) * Fördel/nackdel kärra kontra vagn utifrån frågeställningen att få in så stor båt som möjligt? *Jag har 15m fritt utanför båthuset. Är det ens tillräckligt för att kunna köra in den? Ja, som ni hör kör jag inte traktor och har ingen större vana med att baxa in båtar i båthus Misstänker att fler brottas med den här typen av problematik så det finns säkert lite bra tips och trix kan jag tänka!
  16. Ja så blev det för mig med. Så jädra trött på den där skiten. Blev en jabsco par max 2.9 istället. Hoppas jag slipper fundera på tryckvakter nu för roligare kan man ha det!
  17. Backventilen gjorde jobbet, iaf tillfälligt. Jag har ingen som helst lust att bli sjuk under semestern. Får samtidigt erkänna att jag inte tänkt så mycket på riskerna heller. Det är ju vedertaget att man delar inloppet om man läser på forumet i detta ämne. Uppenbarligen verkar fler ha liknande problem som @trewq. Med backventilen installerad tänker jag, högst amatörmässigt, att det lilla som eventuellt skulle sippra igenom borde bli så utblandat att det knappast borde vara ett problem. Om du kan ämnet får du gärna berätta mer om riskerna, difteri och colibakterier låter inte alls trevligt. Är ej sugen på att göra ytterligare en genomföring men är det inte säkert att ha det på det här sättet så får man ju göra om och göra rätt. De flesta eltoaletter är väl konstruerade enligt samma princip och att veta när det börjar läcka är ju omöjligt. Om riskerna är stora är det ju direkt felaktigt att rekommendera delade intag med eltoaletter och sjövatten för disk etc.
  18. Hej! Får byta tryckströmbrytare med jämna mellanrum på min fl40 Shurflo pump, dessa är verkligen helt värdelösa utan en ackumulatortank! Nu har jag dessutom lyckats tappa bort den tätning som ligger precis under tryckströmbrytaren. Denna: https://www.ebay.com.au/itm/263522592704 Någon som vet om detta är någon typ av standardprodukt och vad den isåfall kallas?
  19. Det är förvisso väldigt bekvämt att ha panelerna fast monterade men vad jag förstår är flexibla paneler inte alls lika hållbara som hårda. De klarar helt enkelt inte vädrets makter (UV strålning mm) under lika lång tid. De blir också väldigt varma när solen ligger på och såvitt jag förstått tappar man livslängd men framförallt också laddning om de inte kan ventileras. Jag vet inte vilka siffror det handlar om i praktiken men kollar man på youtube så har många valt att sätta panelen på en tunn skiva av kanalplast och sedan fästa denna på taket. På så vis kyls dom på undersidan. Jag tilllhör dom som flyttar panelerna (2st) 2-3 ggr per dag vilket ger avsevärt mycket mer laddning när man hela tiden vinklar dom mot solen. Jag har 1st 50w horisontellt på targabågen samt två flexibla 120w (det är dessa jag flyttar). Soliga dagar laddar jag en bit över 100Ah. Lite meck är det ju och jag tror att både en och två båtgrannar har höjt på ögonbrynen när jag flyttar runt panelerna och knyter snören och annat för att få dom att ligga kvar i vinden men för mig har det nästan blivit lite av en trevlig rutin när man är ute med båten i naturhamnar.
  20. Tycker det hugger lite i hydraulstyrningen, framförallt åt babord. Förra ägaren sa att man kan behöva fylla på lite och det ska då göras från fly. Det kommer någon enstaka droppe under styrcylindern både uppe och nere så det är detta lilla läckage det (troligen) handlar om. Men hur mycket kan jag fylla på? Jag antar att man kan överfylla också? Var lite rädd för att det läckte bak, vid styrcylindern så fick hoppa i plurret och kika lite förut. Det sitter en bult ovanpå roderinfästningen som inte är dragen hela vägen in (till höger i bilden). Ska denna dras åt eller vad har den för funktion? Sitter inte löst om jag bara känner med handen. Funderar på om den är till för att fästa en nödroder på om man tappar styrningen. Någon som vet?
  21. Det var ju lite nedslående, tänkte att det kunde vara en smidig lösning som sedan kan få vara kvar som en extra "fail safe". Vill du/kan du utveckla?
  22. Härligt med båtsemester och alltid är det lite att pilla med:) jag har konstaterat att det läcker vatten från holken via maceratorkniven vidare till impellerhuset och sedan till slangen för spolvattnet. Testade med Pepsi maxi extrakt i holken för att bekräfta (det färgar rätt bra). Måste renovera pumphuset men vill inte pilla med det mitt under storsemester. Man vet aldrig vad som händer när man börjar skruva isär gamla grejer. Enklaste lösningen just nu skulle vara att sätta en backventil på spolvattenslangen så att det inte kan backa till pumpen för sjövatten.Vi delar nämligen spolvattnets genomföring med vatten till sjövattenpump för disk mm... Kan man lita på att en backventil verkligen är tät?
  23. Ok, tack @Mackey och @Georg_Ohm. Felsökningen får fortsätta
  24. Hej! Skulle vilja få lite hjälp med att felsöka min vattenmätare som verkar ha gett upp i båten. Mätaren står still på halv tank när tändningen är på. Mäter jag resistensen på mätaren (vid tanken) när tändningen är på är reistensen 0. Stänger jag av tändningen får jag en ett resistensvärde på lite olika men runt 250 Ohm. Hur felsöker jag vidare, eller har jag redan hittat felet mtp att resistensen sjunker till noll så fort tändningen är på (och därmed spänningen till vatten/bränsle -mätare)?. Men varför är mätaren fast på halv tank? Vid 0 ohm torde den väl antingen vara full eller tom!? ,Olle
×
×
  • Skapa nytt...