-
Innehålls Antal
1 240 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
3 NeutralOm 2taktochel
-
Placering
Vice Amiral
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Jag kör med tryckluft. Hjälper inte det är det nog värre fel. Frågan är om du lyckats skruva isär en gammal Mercury pga rosten? Men vad annars göra? Möjlige köra to the bitter end.
-
Prylar köper man och visst blir det fel på dom ibland. Men de firmor som tar sitt ansvar och sköter reklamationerna bra för kunden fortsätter man handla av. De som strular handlar man inte mer av. Har god erfarenhet av bl.a JULA, Biltema som inte strular när kunden klagar. Även Loxkel (Tohatsu) och Comstedt (Minnkota) har skött sig utmärkt då jag haft problem. Man kan lugnt handla av dom.
-
Du missförstod mig. I stolpen har jord och nolla någorlunda galvaninsk kontakt även om viss spänningsdifferans finns pga avståndet till punkten där nollan och jorden är sammankopplade. Men sladden till båten där skall nollan och skyddsjord ej vara sammankoplade utan ha hög resistans om man mäter i kontakten man tänker sätta i stolpen. Har nollan och jord lågohmig kontakt så smäller säkringen om man vänder en schukokontakt så nollan hamnar på fasen på stolpen. Var nollan och fasen är i en schukokontakt har man som regel ingen koll på för man kan ändå sätta in kontakten med 180 graders vridning och då ska allt fungera ändå. Har man jordfelsbrytare borde man klara sig på en säkring men det funkar med en på vardera fas och nolla med. Men jordfelsbrytaren bryter för låga strömmar 10-30mA medan säkringen bryter för 10000mA (10A) Säkringen är avsedd för att bryta maxströmmen vid fel så inte ledningarna brinner upp medaa jordfelsbrytaren ska rädda liv om strömmen tar en annan väg än genom bara fas och nollan.
-
Går säkringen när du sätter i stickproppen måste du ha något allvarligt fel. Gsiiningsvis är nolla ihopkopplad med skyddsjord. Ohma i kontakten och se om skyddjord och endera fas eller nollan eller båda har förbindelse med varandra . DVS visar mindre än oändligt med ohm.
-
Eftersom det är problem med att få ut mycket effekt länge med batterier brukar elmotortillverkarna gömma sig bakom uttryck som dragkraft , "motsvarar X hkr bensinmotor" . Men läser du tester så halkar alltid elmotorn efter "motsvarande " . Min 2Hkr Johnson 2 taktare ger min plåtbåt en fart på ca 3,5 4knop. Elmotorn jag har Endura 36 ca 1.5kn. OBS detta mätt vid vindstilla. Blåser det motvind är elmotorn oduglig. Båten står stilla och den drar 40A från 12V. Men bara att räkna. Vill du ha ut ca 2Hkr så motsvarar det ca 1500W ut. Men så tillkommer verknings´graden på elmotorn och då är du uppe i ca 2000W. Det blir på 12V , 166A . Med 2Hkr blir det ingen hisklig fart heller. Så tänk till innan du köper. Batterier väger dessutom mycket. Du kan ju alltid ha en 2-4Hkrare bensinare som reserv om du envisas försöka med elmotor.
-
Om du mäter mellan skyddsjord och nollan är det normalt låg spänning där för nollan är någonstans i närheten förbunden med skyddsjord. Mäter du mellan fas och nollan är där ca 230V. Men förbrukaren typ lampa eller annan elapparat får sin ström via fas och nollan och det kvittar vilken ledare egentligen som är fas eller nolla för de är sett ur förbrukaren helt skilda från jord samt växelström. Skyddsjorden däremot är "jordad". Säkringarna sitter normalt på fasen för den är ju 230V i förhållande till jord och vid fel vill man de ska utlösa. Kan man inte hålla reda på vilken som är fas eller nolla kan det vara klokt att ha 2 säkringar så minimeras strömmen vid kortslutning till jord. Men har man jordfelsbrytare tar den hand om jordfel och bryter också. Men dubbel säkerhet skadar ju inte .
-
Om du mäter mellan skyddsjord och nollan är det normalt låg spänning där för nollan är någonstans i närheten förbunden med skyddsjord. Mäter du mellan fas och nollan är där ca 230V. Men förbrukaren typ lampa eller annan elapparat får sin ström via fas och nollan och det kvittar vilken ledare egentligen som är fas eller nolla för de är sett ur förbrukaren helt skilda från jord samt växelström. Skyddsjorden däremot är "jordad". Säkringarna sitter normalt på fasen för den är ju 230V i förhållande till jord och vid fel vill man de ska utlösa. Kan man inte hålla reda på vilken som är fas eller nolla kan det vara klokt att ha 2 säkringar så minimeras strömmen vid kortslutning till jord. Men har man jordfelsbrytare tar den hand om jordfel och bryter också. Men dubbel säkerhet skadar ju inte .
-
Någonslags schablonskatt på seglande ska väl skatteverket kunna fundera ut? Fantasin är oändlig i den branchen. Ingen matematik eller vetenskap klarar förutse vad som komma skall i den vägen. Fick just taxeringsvärdet på radhuset och det var otroligt vad mycket de lyckats få upp markvärdet till trots bara 166m² i taskig kommun. Undrar vad de taxerar en sjötomt till? Det måste vara miljarder?
-
Förr uppfattade jag det så i Stockholms skärgård att seglarna var mera seriösa båtägare som kunde navigera hyfsat och som var mer båtintresserade än motorbåtsägarna. Motorbåtarna höll sig oftast längre in i skärgården pga bränslekostnad och navigeringsokunskap. Snabbt ut till naturhamn och starta grillen och bära iland ölflaken såg jag flera gånger motorbåtsägare göra. Å andra sidan kommer dom ju snabbt fram till målet och har tid över för ölande och grillande. Det har kanske ändrat sig nu? Aldrig har en seglare kommit och frågat mig var han är och inte seglar dom efter telefonkatalogen heller. Numera har väl GPS gett alla ett bra hjälpmedel så bättre med navigationen för alla.
-
Den jag använde var en gammal engelsk megger (Evershed&Vignoles) jag fått av en fartygselektriker som gått i pension. Den är inget annat än en Mohm och ohmmmeter med möjlighet att mäta med hög spänning 500V. Vanliga multimetrar mäter med ca 9V batterier och klarar då inte överbrygga små läckor som visar sig med högre spänning pålagt. Men som alla ohmmetrar mäter man med spänning och i synnerhet 230V borttagen för annars går de hädan vanligen omgående. I mitt fall var det ett antal kablar mellan olika kopplingdosor till utebelysning som då fick ringas in för att hitta den skadade kabelsnutten.
-
Om båten har skrov typ deplacemet så ökar motståndet enligt en 3dje gradskurva medan om det planar blir det efter en 2dra gradskurva. Mao mycket mer motstånd för att få upp farten med deplacementare som vanligen inte går fortare i knop än sin längd i meter utan att man ska behöva stora motorer.vilket de vanligen ändå inte är gjorda för. Men fördela lasten skadar ju inte . Jag har haft vattendunk i fören som extrapassagerare för jämvikten. Men vattendunk är ju också onödig extralast så kan man fördela bara nyttolasten är det gynnsammast.
-
När proppen gick i belysningen i vårat område berodde det på läckage till marken i en skadad jordkabel. Belysningen gick på 230V AC. Men problemet mättes upp med DC och en isolationsprovare vilken visade vilken kabelbit som läckte till marken. Hur annars mäta upp detta? AC mätning går ej vad jag vet. Och vad då för instrument? Kapacitans har du alltid mer eller mindre när du har ledningar som har ytor och olika avstånd däremellan. Radio bygger på AC läckage ut i luften där en antenn kan liknas vid en utviken kondensator där ledarna ger ett magnetiskt sk M fält och plattorna ett elektriskt fält sk E fält. (Maxwell på 1800talet)
-
Rör nu inte ihop kapacitans och resistans. Kablar ska ha hög isolation dvs likströmsresistans. Det kan man mäta med en megger eller isolationsprovare,men för lågspänning duger det bra med en multimeter med megohmskala. För 230/400V kablar man missänker läckade är isolationsprovare bäst även om det ibland räcker med en multimeter. Hög isolation ska ska även en bra kondensator ha, men den leder växelström samt samlar på laddning vilket är meningen. Ju mer desto högre kapacitans och frekvens. Sk reaktans eller impedans är en helt annan sak än isolation. Hänvisar till växelströmläran för intresserade. De andra kan hoppa av där så blir de inte förvirrade.
-
http://www.tradera.com/item/340198/197773231/kyoritsu-isolationsprovare-3301-ej-komplett- Såg att på Tradera säljs en Megger. Kanske passar någon intresserad? Min Megger av äldre typ har jag använt för att mäta ut felaktig skadad jordkabel till yttre elbelysning. Ett fel som inte gick att mäta med vanlig Ohmmeter trots proppen gick efter en stund. Meggern med sin högre mätspänning hittade läckande kabeln enkelt.