Logad
Medlemmar-
Innehålls Antal
57 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Logad
-
Se till att vara i Motala i god tid före 18:00 så ni hinner klarera för kanalen. Då ingår Motala gästhamn med faciliteter i kanalpriset. Kontoret är det lilla gula huset vid första vägbron intill gästhamnen. Man bör hinna till Roxen på en dag men lämpligast stannar man i Bergs gästhamn som ligger mellan första och andra slusstrappan i Berg. Alternativt i Norsholm men där får man då knalla en bit till faciliteterna. Det räcker med ett enda åskväder för att alla tidplaner ska haverera då de stänger vid sådant väder. Det var precis vad vi råkade ut för i somras då vi bara hade Berg kvar när åskan kom och det blev en extra övernattning.
-
Vad är det för mening med att skriva programvaror eller framställa kartor till plottrar om folk ändå bara kopierar det? Vad ska upphovsmannen köpa mat för? Eller kan man kopiera mat?
-
Själv har jag en strumpa. Visst blir det ett par extra moment när den ska ner och upp men det känns som en ganska billig försäkring mot dessa katastrofer. Dessutom kan jag skjuta upp skoten och stuva undan dem så de inte är i vägen.
-
Igår fick jag detta testat på allvar. Natten mot lördagen var det -5 och sjävattensidan hade isproppar som jag fick lösa upp med hjälp av en kupévärmare nedstoppad i stuven där Martecen sitter. När det inte längre krasade när jag klämde på slangarna flyttade jag värmaren så den kunde blåsa på motorn, en YSM12. Den startade direkt. Tydligen räcker det att luften den suger i sig är lite fesljummen. Kanske skulle skippa startgasen i framtiden.
-
Jag ligger mitt i Östergötland och Roxen är inte så lockande att segla i, annars skulle man kunna ligga i lite längre även här. Hamnen fryser dock lätt då den är utgrävd i leran bredvid Stångån och vattnet står still. Lite nervös just nu då Cumulusen står på land och termometern visar -5 och inte hunnit konservera och värmaren är paj. Vi lyfte 46 båtar igår. Varvet ligger en bit uppströms från hamnen och vi brukar köra dit båtarna strax innan tiden för våra lyft. Det såg lite komiskt ut när det blev förseningar i lyften och Stångån blev full av väntande båtar.
-
Idag var det andra och sista båtlyftet i klubben. Klart väder med stark sol och svag nordlig isig vind. Frosten låg vit på bryggor och däck vilket gjorde det lite vanskligt. Dieslar behövde övertygas lite för att hoppa igång. nu är det vinterhalvår.
-
Det låter som slitna kolvringar. Kompet blir dåligt och temperaturen blir inte hög nog förrän efter ett tag. Att den startade med kupévärmaren i närheten beror på att den sög i sig ganska varm luft vilket kan ha räckt för omedelbar tändning.
-
Jag känner igen det där på min egen snipa. Det går i princip inte att styra när man ligger back. Försöker jag göra det på min så viker sig rodret och teleflexen kuggar över vilket låter rätt illa. Bäst är att hålla rodret midskepps och köra halv back till man fått fart, därefter lägga i friläge och styra. Nu brukar jag inte göra så utan när jag lägger ut från min plats backar jag rakt och lägger sedan rodret dikt åt det håll jag vill och ger nästan full maskin fram medan jag har fart bakåt. Snipan vrider sig då nästan på stället.
-
I halshornet längst ner vid rullen ska det sitta ett schackel eller en skothake. Samma sak längst upp. Dra ner focken genom likrännan i förstagsprofilen, svirveln som fallet är fäst vid ska följa med ner. där är focken fäst med schackel eller skothake. Bara att lossa.
-
Det är den som beställer en besiktning som ska betala för den.
-
Vrid brusspärren (squelch) max moturs. Då ska det brusa rejält ur högtalaren. Vrid sedan brusspärren medurs, då ska bruset försvinna. Funkar inte detta är radion rätt död och då F55 är så pass billig är det bara ett bojsänke tyvärr.
-
MHFs undersökning är en av de sämsta jag läst på länge. Full av påståenden, spekulationer och märkliga antaganden. I och för sig inte så förvånande med en jävig organisation Jag tycker man ska vara nykter vid framförande av fartyg men jag tycker även att lagar ska stiftas på objektiv grund.
-
Byt 50 mot 59 så stämmer det. Det är riktigt att det mörkblåa betyder 0-3m. Att det står 2,4m i södra delen betyder bara att det just där mätts till 2,4m. Just där är det dessutom viktigt att veta farledens huvudriktning eftersom man ska hålla öster om den gröna pricken.
-
Alla har sådana här småfel i sina kort, även Sjöfartsverket själva. Samtliga friskriver sig dessutom från dem. Därmed kan man knappast begära en gratis rättning. Det bästa man kan göra är att rapportera felet. Jag har studerat området i fråga och skulle nog aldrig navigera den vägen efter plottern ens dagtid och överhuvudtaget inte gått där i mörker. Det är ingen farled.
-
Frågan är ju om batteriet verkligen var nytt eller om det var något säljaren bara drog till med eller om batteriet verkligen laddas ordentligt vid gång. Har själv ett par Biltema 12V 70Ah 600CCA fritidsbatterier i snipan som hade över 90% kvar efter den långa vintern. Jag tycker man lär sig med tiden vad som funkar eller ej från Biltema.
-
Jag fastnade själv för Cumulus. Fick den nyss för just 200k i ett skick som inte kräver några omedelbara åtgärder. Hemtransporten blev en motordriven färd på 74 distans så nu vet jag att motorn är OK. Har inte hunnit segla utan väntar på att segelkunniga vänner ska komma hem från semestrar och släpa ut den nybörjare jag är. Det verkar finnas ett par svagheter man ska kolla på. Rodret så att det inte är det svaga som fanns i början samt bombeslaget på masten. I mitt fall är rodret OK men beslaget ska jag nog ta en titt på i vinter. Cumulus är lättmanövrerad, det blev mer än en U-sväng på Göta kanal och den har roderverkan även i knappt märkbar fart. Inte minst var detta av värde när vi låg 3 båtar i bredd vid en väntbrygga när Wasa Lejon kom bakifrån. Jag låg ytterst och det var inte plats för passagerarbåten så jag backade, vände och gick och mötte Wasa Lejon, därefter en U-sväng tillbaka. Senare kom slussvakten med en hälsning från kapten på Wasa Lejon med komplimanger för min manöver. Inuti får man plats, ståhöjden är bra även för mina 191 cm. Placeringen av diskhon är väl det man kan anmärka på i första hand men med diskbalja är det inte hela världen.
-
Bör inte vara så svårt. Kolla alla slangar så de är hela. Kolla drivremmarna. Kolla så oljan ser bra ut. Bäst är att lyfta ventilkåpan och dra runt motorn för hand och se så ingen ventil fastnat. Lufta bränslesystemet ända upp till spridarna. Starta. Den kommer nog att tända lite dåligt i början. Om dieselbränslet är 8 år är det troligen ingen bioinblandning i så det borde inte vara problem med dieseldjur.
-
Hade samma problem med min Garmin 292. Jag fick igång den genom att slå av och på DGPS-funktionen. Ska testa Page-knappen nästa gång.
-
Jaha Jag antog att det var Göta kanal med tanke på distansen Har aldrig slussat i Stockholmsslussarna men vad jag förstått är det en barnlek jämfört med Göta.
-
Ett par tips: Ha en 12 meter lång tamp i fören vid uppslussning och aktern vid ner. Den andra tampen kan vara lite kortare. Längre tampar gör det bara besvärligare. Ha minst 2 fendrar ända ner till vattnet då kanten kan vara väldigt låg på en del platser. Annars är inte själva slussningen så svår, snarare är det en konst att ligga still medan man väntar på sluss- eller broöppning. Broschyr med slussningstips får man av kanalbolaget när man klarerar. Jag gjorde själv en hemtransport av nyinköpt båt i början av förra veckan. 74 distans inklusive kanalen Vättern-Roxen. Det tog 3 dagar då vi fick avbrott för åska dag 2 (kanalen stänger vid åska).
-
Det är en rapporteringspunkt i ett trafikreglerat område. Gäller större fartyg och information för varje trafikområde finns på vanliga sjökortet. Numret är ett löpnummer. VHF-kanal som ska användas framgår av sjökortet.
-
Det påminner lite om ett problem jag fick med en Volvo 142 när jag körde upp i Alperna. Den tvärdog och startade inte igen förrän den fått stå en kvart. Jag löste det problemet med att linda en blöt trasa runt bensinpumpen och hålla den blöt. Kan ju vara ett liknande problem här.
-
Med den felbeskrivningen ovan är jag av av samma åsikt, riv och dra nytt. Lämna all gammal kabel till återvinningen. Jag skulle tro att du har jordfel någonstans, antingen sönderkorroderad ledning eller ren felkoppling. Jag gjorde själv detta på min snipa i våras efter att ha konstaterat vilket ormbo det gamla var. Nu har jag köpt en båt till och även den ska få en omdragning i vinter. Det verkar som om de flesta båtar har ormbon till elsystem.
-
EFter 10 månader av litteraturstudier, prat med segelfolk, marknadsstudier, studier av båttyper kom jag fram till en egen kravlista. Det blev ganska många faktorer det. 1. Storlek. Jag är mest ensam men vill kunna ta med ett par personer samtidigt som jag vill gå under 3 meter bredd för att kunna lägga till på lite mindre platser. 27-30 fot verkade lagom. I kravet ingår ståhöjd och med 191cm blev det besvärligt men 180cm plus pentryt rakt under ruffluckan kändes som en hygglig kompromiss. 2. Köl. I början var jag inställd på långköl på lite felaktiga premisser. Det som man tror är en fördel med långköl vid tilläggning i naturhamn är egentligen en nackdel då de ofta inte når intill land där en fenkölad med sitt överhäng gör det. En långköl är dessutom knepig att manövrera i trånga utrymmen, i synnerhet ensam. Valet för min del blev fenköl. Det finns andra faktorer kring valet men konstigt nog blev dessa två ovan avgörande. 3. Rigg. Finns ju ett antal kombinationer. Masthead med eller utan babystag. Partial med eller utan backstag. Stående eller genomgående mast. I mitt fall ville jag kunna genomföra en stagvändning ensam utan att ha onödigt lite segelyta uppe och utan autopilot. Då faller i mitt tycke masthead bort då en större stor bör minska risken att stanna i vindögat medan man hanterar genuan. Större stor och mindre genua ger partialriggen som val, helst utan backstag som är en sak för mycket att hantera tycker jag. I början siktade jag på självslående fock men det släppte jag med tiden. 4. Motor. Detta är det enklaste kravet för min del. Dieseldriven inombordare och inte alltför svag. Jag måste kunna gå västerut från Norsholm i Roxen i rak motvind på hösten och det är dåligt med plats för kryss. 7-8 hk är på gränsen så helst lite starkare. Jag ville helst ha rak axel för enkelt underhåll. 5. Budget 200000. Med dessa krav försvann majoriteten och det blev lätt att leta. Jag koncentrerade mig på Maxi Fenix och Albin Cumulus. Hittade ingen Fenix med större motor så det fick till slut bli en Cumulus. Den ligger segelklar i södra Vättern och ska seglas hem någon gång de närmaste 2 veckorna.