Gå till innehåll
måndag 23 september 2024

JuniBo

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    87
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om JuniBo

  • Placering
    Kapten
  1. Ja, skillnaden blir nog liten. Inte så sugen på beg motor, så det blir en ny. Får reka lite med mina lokala "Yamaha-dealers" så får vi se. Tack för dina synpunkter!
  2. OK, ska kolla vad skylten säger. Har du någon gissning om det är värt att köpa en F175 i stället för en F150. Det diffar på listpris runt 20 kkr och jag är inte ute efter någon enstaka knop i toppfart om jag inte samtidigt får ett bättre förhållande fart/bränsle i övrigt.
  3. Hej, Jag har en 64:a från 2008 där det satt en F150 innan någon stal den, surt kan man säga. F150:an var jag mycket nöjd med. Nu uppstår dock tanken om jag skall köpa en F150 igen eller om det kan vara idé att välja en F175 istället. Tittar man i Yamahas körfakta så jämför de F150 och F200 på en 65:a och där verkar det som att man för en hel del pengar får ett par knop på toppen men inte så mycket i övrigt om man jämför prestanda/bränsleförbrukning. Förstår att det inte är hela bilden så kanske någon kan bidra med egna tips eller erfarenheter i frågan? Drömmen är förstås en 225:a med "Fly by wire" men priset drar iväg långt utanför min plånbok i vart fall. Sedan är jag osäker på vilken motor som är ok på min båt, vissa säger 150 hk och andra 200 hk. Dock inte 225 hk som på de senare 64:orna eller...? Tacksam för idéer och synpunkter. //Bosse
  4. Är det fritt fram för reklam i forumet numer? Trevligt med båtmässa, men jag slipper helst kommersiella budskap här. Hälsningar Bosse
  5. Hej Skyracer Välkommen till Maringuiden. Jag tycker absolut att det borde finnas en avdelning för vattenskotrar här på Maringuiden. Alternativt kan man ju döpa om stället till Båt Guiden. Själv är jag inte intresserad av vattenskotrar men här finns väl plats för sjöfolk av alla sorter får man hoppas. Vem vet förresten, kanske du och din sambo får andra önskemål och behov efter era utflykter till sjöss, (inte så ovanligt), och vips är ni vanliga båtmänniskor. Hälsar Bosse
  6. Läste någonstans att F100 har ett fotstöd fram medan G3:ans durk är helt slät. Det kan kanske var en ledtråd. Har själv ett renoveringsobjekt i garaget som är svårt att få någon identitet överhuvudtaget på. Identifierad eller inte så hoppas jag få den i sjön så småningom efter en del arbete som krävs. Lycka till med ditt projekt.
  7. Inte så att jag har något mått men jag knackade på utsidan för att försöka höra var kölen blev ihålig och så borrade jag med en klen borr först. Då kan man justera lite neråt inom dyvikans dimension om man är för högt upp. Det är snart 20 år sedan så minnet har bleknat lite tyvärr.
  8. Sprickan som du fått är väl antagligen som någon redan påpekat en frostsprängning. Den behöver du plasta förstås men det är inga konstigheter, det klarar du själv om du tar del av lite tips i ämnet på detta forum eller någon annanstans hur man plastar skador.
  9. Hej Qeric, Jag hade en vega från 1970 för ganska många år sedan och hade sannolikt sammma bekymmer som du. I mitt fall såg man ingen definierad spricka utan vatten trängde fram precis som för dig. När jag till slut ledsnade på att det aldrig torkade ut så tog jag mod till mig och borrade ett hål i botten på kölsvinet för att forska vidare och till min förfäran så hade jag en liten fontän i båten. (Jorå båten stod på land i sitt vinterskjul). Vatten stod i en elegant stråle rakt upp ur hålet. Inte så kul då vill jag minnas. Utrymmet bakom kölvikten är tomt, det är inget annat material där, i vart fall inte vid den årgång jag hade. Det jag gjorde sedan var att jag borrade ännu ett hål fast från utsidan så nära botten på kölfickan som jag kunde gíssa mig till att botten låg, (ganska tjockt med plast i dessa båtars skrovbotten), så att allt vatten rann ut. Sedan nästföljande vår så monterade jag en dyvika i hålet så jag kunde tömma vattnet varje höst. (Det blev aldrig så mycket vatten igen såsom det samlat på sig under årens lopp så jag tyckte det kändes hanterbart). Jag monterade även en manlucka i botten på kölsvinet så jag kunde öppna och ventilera från insidan. Då ser man ju också utrymmet och hurdant läget är därnere. Det är/var ganska enkla åtgärder med ett minimum av plastande och annat stök som kanske inte är så enkelt om man känner sig lite ovan. Jag valde en dyvika med fläns som man kan skruva fast och använde därmed polyesterplast mer som ett lim bakom. Manluckan behöver du bara skruva. Enkelt! Min gamla Vega seglar än så det kan ju inte varit helt galet iallafall. Så andas ut och lycka till med förbättringarna! Bosse
  10. Som sagt behoven är olika utifrån vilken typ av båtliv man ägnar sig åt. Jag tillhör väl mer söndagsseglargänget än de som är ute på större strapatser men fortfarande så skulle jag aldrig nyttja min smartphone eller en padda som huvudsaklig GPS/plotter i min båt. Enda anledningen till det är att dessa produkter inte på något sätt är anpassade för miljön och bruket till sjöss utan de är ämnade för kontor och liknande miljö. Visst de funkar strålande till stor del men man kan ju ge sig sjutton på att i ett skarpt läge när du verkligen behöver den då är det frågan om den håller måttet och den gången kanske bara är 0,1 % av ditt båtåkande men den 0,1 % som är viktigast. För er som aldrig någonsin råkat ut för att er smartphone eller padda hängt sig, laggat eller lagt av pga sol, värme eller fukt och kyla ni kan nog lugnt förlita er på kontorsprylarna, men frågan är om någon överhuvudtaget lyckats undvika detta?
  11. Japp, visst är det så. Som jag skrev på slutet så var ett av mina misstag att titta och tro att det var OK med anslutningen fast jag borde tagit isär som du sa. Litegrann som när man var yngre, vissa misstag måste man göra själv. Det sa en klok man till mig när jag köpte en VW bubbla för länge sedan. Men vilken tur jag hade som drabbades av detta med båten på land precis efter höstkonservering och inte vid sjösättning eller ännu värre till sjöss. Att jag lärt mig en hel del mer om min båtmotor under tiden också är en extra bonus.
  12. JAJAMEN! Där satt den. Älsklingen är up-and running igen. Stort tack Jarb för din hjälp och tålamod med en okunnig som jag, (men jag lär mig ). Tack alla ni som kommit med råd och dåd under färden, för min del så är det era inlägg som hållt min lust igång att komma vidare med detta. För er som läser/läst tråden och undrar: Varför i allsindar kollade han inte detta genast? Så är mitt svar: Anslutningarna på motorn liksom motorn i övrigt ser ut som nytt, ansluningrana satt fast rejält och på dessa motorer är det någon slags behandling/lack över skruvarna så det ser väldigt helt och riktigt ut.... PÅ FRAMSIDAN.. ..när jag tog loss den fina kabelskon såg det inte alls lika bra ut på baksidan. Precis som livet självt alltså, låt er inte luras av en fin fasad, skiten är på insidan.
  13. Jag gjorde rent den lilla polen men det är huvudmatningens pol som är boven då menar du? Skall omgående ta isär och åtgärda, återkommer....
  14. Jag hade andra punkten på batteriets minuspol. När jag mätte nyss så mätte jag ena sidan på minuspolen på batteriet och den andra på lilla jordplinten på motorn dvs där trimreläets jordas, där har jag också 8,5 volt.
  15. Jag satte ena kabeln till multimetern på batteriets minuspol, på en av kabelskorna monterade på den stora polskon. Den andra kabeln på batterikabelskon som är skruvad i blocket. På plussidan samma princip vid batteriet och den andra först på pluspolen på solenoiden som går till trimreläet och sedan istället från batteri till trimreläets pluspol. Har inte mätt från solenoid till trimrelä men det gör jag om 15 sekunder, återkommer...
×
×
  • Skapa nytt...