Gå till innehåll
torsdag 21 november 2024

JonasP

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 168
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

71 Expert

Om JonasP

  • Placering
    Vice Amiral

Profile Information

  • Interests
    Det mesta man kan hitta på ute. Segling, skridskoåkning, cykling, skidåkning...

Senaste Profilbesöken

2 183 profilvisningar
  1. Jag har ingen egen båt och har inte haft på många år. Jag är lyckligt lottad som kan segla på andras båtar. Men om jag skulle köpa båt för kappsegling skulle jag köpa en J70. Motiveringen i korta drag utan inbördes ordning: Stor aktiv klass där jag bor. Entyp ÄR roligare. Liten nog att ha råd att uppdatera segel etc. Liten besättning att hålla reda på. Enkelt att komma ut på vattnet. Ligger den i sjön tror jag att det tar <30 min från parkering till att lämna hamn raceklar och i stort sett samma efter race. Det här är en viktig punkt om seglingen ska bli av i veckorna! Och skulle jag vilja segla SRS så är inget så effektivt för att få fart på båten och segla upp till SRS-talet som att segla entyp. Resultatmässigt borde den svaga punkten då vara i mellanvind när vattenlinjen inte räcker till...
  2. Låter rimligt. Små segel kan rullas men segel till en 40-fotare går ju inte att hantera rullade så då är valen mer begränsade. Det viktiga är väl att se till att de är torra och rena när man packar ihop dom för säsongen.
  3. Mellan seglingar eller mellan säsonger?
  4. Med en så stor båt så hade jag nog tyckt att dacron går bort, det är stora laster och ett membransegel kommer hålla formen mycket bättre och livslängden är numera ruskigt bra. North 3di (Nordac för ditt användningsområde) är sannolikt det bästa på marknaden idag. Men prislappen är därefter och min erfarenhet från kappseglingssegel är att den fina blå loggan kostar ca 10% mer för relativt likvärdiga produkter. Men även Gran, Boding, Doyle, Elvström och säkert Marinex har bra grejer för ditt användningsområde. Vem som kommer högst på listan beror lite på var du bor, att ha nära nog till segelmakaren för att kunna dels träffas och diskutera innan beställning och dels lämna in för service eller eventuella justeringar är värt massor! Och jag är enig med de råd du fått, snåla inte. Bra segel i ett bra modernt material kommer hålla i många år om det tas om hand rätt.
  5. Med 20 år gamla race-sege i Dacron är det verkligen dags att byta segel! Såvida de inte legat i segelsäcken i 18...
  6. Sailracers lösning kanske är något för dig? www.sailracer.net
  7. Nej, de behövs inte. Jag gillar KISS när det handlar om trim. Så jag hade tänkt så här: Vad är minsta möjliga jag behöver för att lösa det här? Och omvänt om du tror dig behöva något, "Vad ska de användas till"?
  8. Ah, trim till en liten båt, lätt att göra välfungerande mkt enkelt. Frågan är hur mycket du faktiskt kommer trimma och hur mycket du vill meka? Så här hade jag gjort, samma lösning med lite mer utväxling har jag gjort på en Shipman28 och det funkar utmärkt. Uthal: Linan fästs i bomnocken, går genom seglet och vänder i ett kindblock på bomnocken. Sedan lär du bara behöva en kaskad. Sätt en råtta eller hellre typ en spinlock PXR eller liknande lagom långt fram på bommen för att nå från sittbrunnen. Cunningham: Typ 4x talja räcker garanterat. Jag hade haft råttan på det nedre blocket men vill du absolut dra ner den till sittbrunn, do it. Kick: Borde räcka med 8 eller kanske 12x. Samma som cunningham, jag hade satt råttan på blocket, har du en lång halända kommer du nå den från sittbrunn. Fockskotpunkter går ju att göra justerbara från sittbrunn, men är det verkligen värt det?
  9. Det där ser ut som en Askeladd av något slag. Jag tror det fanns/finns lite olika varianter och storlekar.
  10. Nja, jag tror att det man ser är att snärtar till lite några gånger. Antagligen för att masttoppen rör sig eftersom den inte har stöd av spinnen och kicken är helt släppt så toppen på storen fladdrar. Däremot ser jag nu att masten går av när de stoppar nosen i en våg. Båten bromsar antagligen rejält och då viker sig masten. De är också alldeles för långt fram i båten ser det ut som. Typ som Melges 24an i det här klippet:
  11. Väder beror på var och vad jag behöver för info. SMHI och YR i app och web - även för GRIB-filer ibland ViVa för realtidsinfo Windy i app och på web för att det är så extremt enkelt att jämför olika prognosmodeller. Windguru använde jag mycket förut. DMI, framför allt i Öresund Sejladsutsikt för bra strömfiler i Öresund. Andra bra att ha appar är väl Seapilot och/eller Navionics för att navigera. Seapilot har bra GRIB-tjänst så då får man vädret på samma ställe. Kustväder som är SSRS app kan väl också vara bra att ha men inte för att kolla väder 🙂
  12. Väldigt olika skulle jag säga men inte ovanligt. Om man är ett gäng som seglar tillsammans regelbundet är det väl inte helt ovanligt att man delar på såna kostnader eller att alla betalar in en "andel" till säsongen. Om någon frågar mig om jag vill hänga med på deras båt ett enskilt race räknar jag nog oftast med att jag inte betalar mer än mina personliga kostnader som mat etc. Ibland har jag blivit bjuden även på det. Jag håller med pseudonym i princip men i praktiken kommer alla ju vara på däck och hjälpa till på dagen på ett så kort race.
  13. Det är mycket efter tycke och smak. Traditionellt vaktsystem var 4 timmar på - 4 timmar av med plattvakt för att flytta vakterna på dygnet, "styrbords och babords vakt". Det är dock inte optimalt vid kappsegling där det numera är vanligt med tre vakter som går on-off-stby. Det passar ganska bra på 6 också med 2 personer i varje men ännu bättre på 7 då nav eller skeppare kan gå utanför systemet. Med så få ombord så får navigatör och skeppare rotera med i vaktschemat. Jag hade nog kört 3-timmars vakter med det upplägget, dygnet runt. Det svåra är att få den första frivakten att gå och lägga sig innan alla är jättetrötta 🙂
  14. Det där ser jättedåligt ut. Det måste ju bli en jäkla trycklast på masten där...
  15. Varje gång raol ger sig in i en tråd tappar jag intresset. Den trollas sönder fullständigt av helt galna uttalanden om att bara han ser sanningen. Jag hade glömt bort hur illa det är men nu har jag återupprepat ett löfte till mig själv som jag hade glömt bort; att aldrig svara på någon av galenskaperna eftersom det är meningslöst. Lyssnade passande nog just på det här https://sverigesradio.se/avsnitt/1291108 De sista 20 minuterna eller så är väldigt intressanta och behandlar post-truth vilket är ganska relevant här. Det ger en lite djupare förklaring till det mer allmänt kända "alternate fact" som myntades av Vita Husets presschef.
×
×
  • Skapa nytt...