steaman
Medlemmar-
Innehålls Antal
25 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av steaman
-
Du menar att jag ska få fast en kätting runt växelhuset varje gång som jag förtöjer båten? Det innebär nog ett frivilligt eller ofrivilligt bad varje gång.
-
Natten mellan måndag och tisdag den 7-8 Juli, 01:30, stals växelhuset på vår Yamaha. Efter en snabbtitt så har jag sett flera utombordare i hamnen utan växelhus. Jag funderar nu på hur man ska kunna försvåra detta. Jag har alltid motorn nerfälld för att skydda propellern men Powertrim/Tilt har ju direktmatning och är oberoende av huvudströmbrytaren enligt branchstandard så det är ju enkelt att lyfta motorn för att demontera växelhuset. Argumenten till direktkoppling av motorn är undvikande av spänningsfall och att en frånskiljning av batteriet med motorn igång förstör generatorn. Dessutom är det enkelt att direktkoppla 12V till powertrim/tilt. Nästa möjlighet är att montera en låsbult till växelhuset som liknar en låsbar hjulbult i konstruktionen. Fördelar: säkert svår att få loss om man inte har med sig en arsenal av verktyg. Nackdelar:Bultensom kostar 800:- tål inte att stadigvarande ligga i saltvatten. Lätt att tappa bort nyckelhylsan då den är liten och endast finns i ett ex. Om man nu har båten liggnade med motorn uppfälld för att undvika korrosion så är det ännu mer inbjudande för en tjuv. Om han nu tar bort de 3 vanliga bultarna och sedan misslyckas med låsbulten kommer han att avvika och som i mitt fal sänka ner motorn igen. Jag kommer sedan att åka omkring med 1 bult till något går sönder. Vem ersätter då vad? Bulten korroderar och går inte att få bort. Några andra förslag eller ideer?
-
Synd att Storebros design är så bedagad så båtarna bara attraherar 70+. Hur ska man överleva när dessa övergår till rullator?
-
Medlem i båda men dekalerna ligger hemma då jag är inte förtjust i klisterlappar!
-
Nog fungerar det alltid, jag har kört 14 timmar med båten! Däremot tycker jag den är lite trögare är vår förra båt men den hade ju servopump. Jag tycker också att det är lite glapp vid små utslag, men det kanske är inbillning
-
Jag upptäckte att endast den vänstra slangen till hydraulstyrningen var kopplad. Den högra slangen låg pluggad bredvid. Nu undrar jag om det är korrekt! Varför inte ansluta båda? Båten är en Buster Magnum, en månad gammal, med en Yamaha 225.
-
I trånga hamnar så är propellern skyddad då drevet är nerfällt, upphissad kan mindre kompetenta båtförare kröka propellerbladen vid tllläggning.
-
Idag fick jag vår nya Buster Magnum med QL BTS som är Volvos variant på trimplan. Jag har fått vänta på båtleveransen i 3 veckor pga trimplansleveransen men båtsäljaren insisterade på dessa trimplan. Efter första testen är jag possitiv! Bara en sån sak som att trimplanet går tillbaka då man stänger av båten! http://www.great-water.com/pages/QL/QL_Trim_Sys.htm
-
Det blev ett Yachtsafe Fritidsbåtlarm som ska va det bästa för vattenskoter och funkar det där så funkar det i vår båt. Jag la till en trådlös rörelsesensor. Om jag monterar den högt upp i benutrymmet på förarplatsen så kommer jag få en lob som inte fångar någon strålning från kapellet.
-
Det var precis det jag misstänkte! Nu har jag sökt efter trampdetektor utan att finna någon produkt. Någon som kan länka!
-
En tryckkänslig matta borde vara det enklaste sensorn som dessutom inte falsklarmar. Dags att undersöka!
-
Vi har båten liggande vid en brygga med centralt läge och hamnpromenaden några meter från båten. Jag skulle nu vilja installera ett larm som skrämmer iväg valpar som funderar på attl använda sittbrunnen under kapellet som sängkammare eller partyrum. Finns det något larm som lämpar sig för det ändamålet? Vilken typ av sensor triggar på människor och fungerar under kapellet i en båt?
-
För fyra veckor sedan ställde jag några frågor servicechefen på Brunswick. två vecker senare upprepade jag samma frågor till VD. Båda tiger som muren och önskar antagligen att dom arbetade på Volvo Penta. Jag kan nu konstatera att Brunswick inte är intresserade av att: ta ansvar för felkonstruerade produkter genom att stå för materialkostnaden vid haveri, förebygga att ytterligare kunder får motorras på grund av fastrostade övertrycksventiler eller försäkra presumtiva kunder att konstuktionsfelet är avhjälpt i nya motorer. Vår slutnota för Mercruisers nonchalans slutade på över 70.000:- och som sagt när händer det nästa gång?
-
Nu köpte jag båten för fem år sedan hos en båthandlare på västkusten som jag inte ens har träffat! Yamaha blev för ett antal år sedan delägare i Finnmaster och det medförde att Finnmaster nu utrustas med Volvomototer som inte konkurrerar med Yamaha. Att prata med den båthandlaren om mina motorproblem och ha dem som filter mellan mig och dem som är ansvarig för motorkonstruktionen är meningslöst! Motorn är ialla fall reparerad för en stoor summa. Jag har nu ställt mina frågor samma frågor till Vd för Brunswick marine som jag ställde till servicechefen. Får se om han tar sitt ansvar för mig och för alla andra ägare av 1,7 DTI, de sitter ju alla med Svarte Petter i handen.
-
Problemet är att det inte går att få igång en dialog med Brunswick. Ägaren till båten i videon som jag länkade till ringde till Brunswick och fick kommentaren varför ringer du till oss, du ska kontakta firman som du köpte båten av, inte oss! Man gömmer sin bakom alla detaljister och verkar tycka att konsumenterna bara är till besvär. Hade Brunswick varit en biltillverkare hade man inte överlevt med den attityden!
-
Det är helt klart ett konstruktionsfel som Mercruiser inte vill kännas vid och det är därför som man inte vill svara på mina frågor! Det är tur att WWW finns som möjliggör för oss konsumenter att bringa klarhet i vilka tillverkara som tar ansvar om sina produkter och med det skapar förtroende för kunder att återkomma när det är dags att köpa nytt! Mercruiser (Brunswick) har med den här motorn grävt sin egen grop.
-
För 2 veckor sedan skickade jag mail till servicechefen för Mercruiser på Brunswick med följande frågor: För att jag ska kunna lita på min motor, efter den dyrbara reparationen vill jag veta: 1. Kunde jag ha gjort något för att förebygga att vår motor havererade? 2. Om ja, vad skulle jag ha gjort? 3. Eftersom det inte är ovanligt* att 1,7 DTI havererar efter att övertrycksventilen rostat fast, undrar jag: Har Brunswick gjort för förbättringar på konstruktionen på senare år? Vad ska verkstan göra så att inte min motor havererar igen om ytterligare 240 gångtimmar? Har man gjort några servicemeddelanden. Båthandlaren registrerade vår motor i ert garantiregister 2003-06-30 och vi har inte fått information om inspektion av turbon. Har jag missat någon punkt i servicemanualen? * Det finns en usergroup på Yahoo: http://groups.yahoo.com/group/cummins_mercruiser_120hp_DTI/?yguid=261265176 för ägare av dessa motorer där hälften av alla trådar behandlar konsekvenser av övertryck i motorn! Den sista frågan jag ställde var om Brunswick var villiga att ta materialkostnaden som Goodwill eftersom orsaken till haveriet är ett konstruktionsfel på motorn. Servicechefen på Brunswick bemödade sig bara att ge ett negativt svar på den sista frågan! Det är uppenbart att Brunswick inte vill ha med konsumenter att göra och att de inte tar ansvar för sina bristfälliga produkter. Med det som erfarenhet vet jag vilket fabrikat på båtmotorer jag kommer att undvika.
-
Hur mycket har man tagit på toppen?
-
I bränslefiltrets vattenfälla har jag aldrig sett vatten så det är inte orsaken. Nu är motorn snart färdigreparerad. Nya kolvar, ventiler, lager och en ny spridare. Spridaren var igensatt av smält aluminium från kolven. Turbon är helrenoverad. Jag har skrivt till Marine Power och frågat om de är något som jag kunde gjort för att förebygga detta och om de har skickat ut någon servicebulletin som jag inte fått trots att vår motor är registrerad i deras garantiregister! Jag väntar sedan en vecka på svar!
-
Om det bara var turbon, men nu talar vi om motorrenovering, turbo och 50´
-
Nu har jag lite mera fakta! Det som hänt är att Wastegate-länkaget har rostat fast. Turbon är inkapslat i ett värmskydd under detta bildas gravrost, även länkaget till Wastegaten rostar fast så att Turbon inte kan maximera turbotrycket! På grund av detta har det blivit för varmt i förbränningsrummet med trasiga kolvar som följd. En kolv är sprucken, en kolv är det hål i och två kolvar har kolvtoppen blivit deformarad av hettan! Efter att ha läst på i olika forum har jag förstått att detta är ett standardfel på den här motorn. Många ägare monterar en turbotrycksmätare för att övervaka laddtrycket! Utbyte av turbo, kolvar och i vissa fall topplock är frekvent. Det finns inga servicmeddelanden om detta och ingen omkonstruktion på nyare motorer! I Service- Manualen omnämns inte heller Turbon bland de inspektionspunkter som ska kontrolleras! När vår motor är renoverad får vi räkna med att det kan hända igen! På bilden syns länkaget och det våtvarma omslaget som döljer och framkallar all rost. Det finns dessutom en video som visar hur det ser ut på en annan båt med samma motor och samma problem! http://www.youtube.com/watch?v=ccohgITD4Tc
- 31 svar
-
- 1
-
Jag ska först se vad som har hänt innan jag börjar spekulera över orsak och ansvar. Vad som är säkert är att försäkringen inte täcker detta. Det troliga är att det inte går att säkert peka ut någon ansvarig utom möjligen tillverkare som väl aldrig tar på sig ett ansvar när garantin gått ut.
-
I söndags så började vår Mercruiser 1,7 dti med 230 gångtimmar tappa orken och hosta. Efter några sekunder började den rusa på maxvarv, bolma grå rök och det gick inte att stänga av den (jag antar att den gick på motorolja)! Efter ytterligare 4-5 sekunder så dog den. När jag öppnade motorrummet så hade den tryckt ut oljestickan och det hade stänkt motorolja över motorn. Suck, där rök ekonomikalkylen för att införskaffa en båt med diesel, vi köpte båten ny för 5 år sedan och har haft den på varv varje vinter med fullservice. Jag har inte provar om motorn går runt efter det, men det har precis fraktats till en verkstad.