-
Innehålls Antal
135 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av stellank
-
Hej. Precis satt ut båten på annons. http://www.blocket.se/goteborg/Windy_22_DC_med_VP_5_0_GXi_EF_V8_SX_drev__05_39026448.htm?ma=1 Vad tror ni? Överpris? Marknaden är ju som den är. Dock är det ju motorn som höjjer värdet på båten.
-
Hej. Är på G att sälja båten till förmån för mindre. I vår båt sitter en VP 5.0 GXiE. 2005, monterad skiftet 05-06. Jag ser total bränslemängd i plottern, doch inte driftstimmarna. Går ju att höfta, men skulle vilja veta exakt. Finns det någon mätare som man kan koppla in och läser av historiskt samt kontinuerligt? Eller är det verkstadens dator som gäller? Köpte båten förra sommaren, därför är det svårt att beräkna. Med tanke på förbrukning under tomgång, förra ägarens körmönster osv. Total förbrukning sedan motorn sattes in, ca 1700 liter. Men som sagt, detta är ju bara höftande. Behöver vara säker. Tacksam för tips.
-
För två år sedan hade jag en Yamarin. Botten målad med samma färg. Den låg i längre än denna gjort denna säsongen. Och var helt ren. Den låg i samma hamn, dock lite längre in där strömmen inte tar tag i båten på samma sätt. Proppen har jag innan bilden togs, skrapat av lite. Man ser på bilden en hel del prickar. Det är märken efter tulpanerna. Förra året var drevet målat med en intarnational färg har jag för mig, dock ingen hård. Och det resultatet var mycket värre än denna gång. Köpte båten förra sommaren. Men det kan mycket väl vara som du säger, att det har varit väldigt lite beväxtning i år. Någon gång under Juli månad, slutet. Var vi ute en tur med hela familjen och badade. Passade då på att titta över drevet. Visst var det en del slem, men ingen övrig beväxtning. Så detta har kommit under de senare två månaderna, Augusti - September. Sedan vet jag inte om det jag gjorde då, drog över med en svamp, gjorde att en del av skyddet försvann. Tack vare endast ett lager med Aqualine. Möjligt. Får jämföra efter nästa säsong då jag kommer att kladda på fler lager. Kör du samma färg på drevet som botten, fast annan färg? Jag har varit lite skeptisk till det tack vare kopparhalten i färgen. Bifogar bild på drevet efter blästring och målning av Aqualine. Som jämförelse med ovanstående bild.
-
Resultat Jotun Aqualine Drevfärg samt Jotun Non stop Low cu
stellank postade ett ämne i MotorbåtSnack
Då var denna säsongen till ända. Innan säsongen så blästrades både drev och botten, Drev med aluminiumsilikat och botten med vanlig blästersand. Sicket jobb, 2,5 Hkr kompressor och blästerpistol från Jula. Men det var det värt!! Drevet grundades med VP Primer och sprayades sedan med Jotuns Aqualine (inköpt i norge). Endast ett lager när två var rekomenderat. Botten målades med Jotuns Non-Stop Low cu. Erfarenheten från tidigare båtar har varit mycket bra. Ingen beväxtning tidigare. Säsongen som varit. Båten har rört på sig ca 6 - 7 ggr under Juni - Aug i stort sett. Tog upp igår, 4/10, och sjösatte i mitten på Maj. Sista två månaderna har den i stort sett bara legat vid bryggan. Drevet klarade sig hyggligt. Snäckor och till viss del, även musslor satt i vrår och runt bälgar samt inuti sköld. Även en del på proppen. Men det var väntat. Sista turen blev en halvyimme innan upptagning och riktigt hårdkörde den. Gick ganska bra med sjö. Tänkte se om det hade någon verkan. Och faktiskt så tror jag att det hade det. Aqualine är en blödande färg, och märken efter körningen visade att en hel del snäckor hade släppt. Främst under kavitationsplattan och runt trimcylindrarna. Botten var fri från snäckor på ena sidan av skrovet, men på den andra sidan satt det en hel del. Ligger med aktern mot sjön och kvällssol på den sidan snäckorna satt. Bifogar bilder för att visa resultatet. Tror jag kör på samma koncept nästa år. -
Det är iofs sant att det ofta används som propplösare mm.. Och helt riktigt tänk. Däremot så finns det olika halter av inblandning och styrkor på de olika medlena som används, samt mängden som spolas genom avloppet (halva locket typ). Men många bäckar små. Vad gäller mängden 1 KG vill inte jag ha ner i min mark. Står hemma. Sen skall jag kanske inte uttala mig, vet inte hur det fungerar eller hur konsistensen blir när man skrapar av från båten. Jag reflekterar egentligen bara på materialvalet. Men rätt hanterat så går det säkert. Det finns säkert många bra sätt att ta hand om det, och då kan det ju fungera. Samma som med blästring och slipning där dammrester och flagor flyger all världens väg. Nu är jag väl kanske noga med detta och aldrig haft båt på klubbar, marinor mm. Utan båten har legat hemma därför detta miljötänk. Även om jag säkert hade tänkt likadant annars. Och jag hade blivit skogstokig om någon av mina grannar hade gjort det jag gör utan att skydda för spridning. Jag plastar in runt hela båten och presenning under båten så att jag kan dammsuga upp och slänga resterna på tippen. Fungerar bra, och dessutom gratis att deponera där jag bor
-
Möjligt att detta är bra. Själv skulle jag aldrig göra det med risk för miljöförgiftning. Förstår heller inte hur man skall frakta en presenning med detta på utan risk att spilla. Men det är klart, blir det stelt så går det ju. Själv så var det bläster och slippapper som gällde för min del. Att hyra en riktig bläster kan också vara ett alternativ. Jag körde med en enkel från Jula och en 2,5 Hp kompressor. Visst tog det tid, men det var det värt och jag gör det bara en gång.
-
Hej. Är i funderartankar att lägga teakribb på fören och längs med skarndäck på båten. Finns flera olika anledningar, förstärka gammal överbyggnad, utseende mm. Kommer att sätta lite mer glasfiber från insidan för att förstärka lite till. Fören sviktar lite när man går på den, och det är inte delaminerat. Båten är en Windy 22 DC från tidigt -70 tal. I samband med detta skall det målas innan. Har läst massor av trådar angående ämnet. Och tillvägagångssättet varierar kan man säga. Frågan är hur gör jag detta på bästa sätt. Vill helst slippa skruva. Min första tanke på tillvägagångssätt är: - Skapa en mall av papp eller annat styvt material. Bygga en form för böjning i garaget och förböja (Hur gör man detta på enklaste sätt utan ånga innan). Böjningarna blir inte så kraftiga. Kan tillägga att jag inte får på tvingar på båten för att montera och böja direkt på däck. - Limma fast med Sika (Vilken, eller andra alternativ). - Hur kan jag skapa press på detta. Funderar på sandsäckar. Men då skarndäck inte är så brett så blir det svårt att få plats. Kan detta fungera, eller finns det bättre sätt? Detta vill jag sen lacka om det går att få till halkskydd. Olja är ok om det blir en blank yta. Har teak i både golv inuti samt motorluckor och baksida på soffan bak. Så samma sak gäller där med blankheten. Tacksam för så många tips som möjligt. Gärna bilder om det inns någon som gjort liknande. //Stellan
-
http://www.kurser.se/Baatmotorkunskap_16914.htm http://www.medborgarskolan.se/Sok/?p=båt&s=1 Osv....
-
Hej. Hittade en lös kabel igår. Kabeln är märkt trim givare och är en tvåpolig kabel. I samma kabelstam sitter två pluggade kablar, ena står det master slave på. Den anra minns jag inte just nu. Kabelstammen kommer från motorns kabelstam. Motorn är en vp 5.0 Gxi och drevet är ett sx drev. Båda från 2005. När jag snabbt kollar så ser jaginga lösa kablar som denna skall sitta i, inte några andra kontaktmöjligheter heller. Finns det någon där ute som vet var denna skall sitta. Efter sjösättningen så har min trimgivare betett sig konstigt och beachläget fungerar inte alls.
-
Hej. Jag har den senaste tiden haft lite vattenläcka bak motorn. Motorn går ganska bra förutom vid maxvarv efter fem till tio minuter. Då går skyddet in och motorn tvärnitar. Vet inte om detta har med den saken att göra. Runt 3500 - 4000 varv går den som en klocka. Oljan är fin. Allt annat fungerar som det skall och inga missljud. Motorn är en VP 5.0 Gxi-EF / SX-M från 2005 inmonterad 2006. Bälgar byttes inför förra säsongen på marina under en drevservice. Jag har nu försökt att se var läckaget kommer från. Men det är ruskigt svårt att komma åt och titta. Trångt! Det verkar dock komma från två olika ställen. Där det kommer mest från är under avgasröret vid packningen mot skölden verkar det som, känns inte vått på andra ställen runt om. Svårt att se. Nr 23 på sprängskiss: http://www.marinepartseurope.com/sv/volvo-penta-sprangskiss-7744400-25-6585.aspx Till saken hör att drevet har varit avmonterat och delat över och under pga blästring och målning under våren. Dock har skölden ej varit avmonterad. Det andra tället verkar vara vid ena slangen till hydralpumpen för tiltkolvarna, precis vid slangen till sjövattenkylningens utblås. Det känns inte som att det är panik. Men för nattrömnens skull så skulle jag gärna ha koll på vad det kan vara och hur brått det kan vara. Några förslag? //Stellan
-
I regel ingen fara. Lagen säger Max 0,2% inblandning av bensin i diesel innan den är brandklassad. 20 liters dunk borde ge ca 4 centiliter bensin som max. Sen är den klassad. Motorn tar säkert ingen skada. Men för säkerhets skull så kan du ju alltid ta en skvätt diesel och skölja lite runt först för att vara säker.
-
Nja, vet inte riktigt om jag håller med övriga. Givetvis kan dessa siffror stämma med tanke på utformning av skrov kombinerat med motor och årsmodell på denna. Själv ligger jag på ca 0,75 - 0,8 distans per liter. Omräknat blir det ca 1,33 - 1,2 liter per distans. Båt: Windy 22, motor VP 5.0 GXi 270 Hkr (2005). Totalvikt runt 16 - 1700 Kg. Mätt med flödesmätare. Fart, mellan 25 - 28 knop. Toppfart 42,2 på GPS.
-
Så såg min gamla prop på den gamla båten ut varje säsong. Bara att slipa/blästra bort, avfetta och måla om. Ser heller inga anra fel.
-
Försöker förenkla som jag tidigare har gjort när jag byggt liknande. Sessionerna styrs via servern. En session varar som standard i 20 minuter. Sen avslutas den om den inte är aktiv under denna tid. För att döda en session tidigare måste man logga ut. Där har du de inloggade. Aktiva på sidan gäller samtliga som är aktiva under hela webbplatsen. Om man inte styr detta via kod, så hamnar alla aktiva sessioner tillsammans. För att döda de sessionerna så kodar man ganska enkelt. Kan vara så enkelt att man bygger en kod som letar efter aktiva sessioner när ny person loggar in. Felet med detta är att det som allt annat tar resurser. Något man inte direkt strävar efter.
-
Något liknande borde väl fungera? http://www.getaprop.com/content-product_info/product_id-2949/volvo_sx_drive_propeller_spacer_washer.html
-
Första tanken är: Kolla säkringarna. Eventuellt att något har kortslutits. Har själv varit med om exakt samma sak.
-
Instämmer med föregående talare. Det jag dock undrar är din marchfart. Hade en liknande, dock 6 meter lång yamarin med en 100 ProV -96:a två takt. När jag satte in en flödesmätare på den så fick jag förbrukningen till 1,2 l/nm vid 27 - 30 knop marchfart. Billigaste var runt 4 knop, men då tar det tid .. Tror att du kan minska förbrukningen genom att öka farten lite och eventuellt trimma upp motorn lite. Bör kunna komma ner till 1,1 - 1,2 l/nm. Låter också som att du har ganska högt varv. Vad ligger max på? 5700 - 6000rpm? Kan betyda fel storlek på proppen. Vid 20 knop bör du i mina öron ligga på ca 3000 - 3500 rpm.
-
Instämmer med övriga, rolig tråd. Min båt, en Windy 22DC med en 2005 VP 5.0GXiE (270) SX För mig började det direkt efter sjösättning. När väl båten hade landat i plurret så öppnade jag motorluckorna för att kolla vattenläckage. Drevet hade varit isärmonterat under vintern. Torrt och fint var det. När jag skall starta upp den så går bara starten.. ?? Hörde inte pumpen vilket jag brukar göra. Kom på att jag brände en säkring som jag inte hade brytt mig om att byta. Detta när jag donade med bränslemätaren. Belysningen hade slocknat till instrumenten. Men kan det vara den som spökar tänkte jag. Visst, skiftade plats på den fungerande säkringen (2 x 8Ah vid instrumenten). Och då lät bränslepumpen igen, men starten var död. Iväg till närmaste marina och skaffa en ny, inga 8:or, får bli en tia istället. Tvungen att ha en glas. Då startade motorn så fint så. MEN, nu när den går så tittar jag i motorrummet igen, visst droppar det lite där bak ... Visar sig vid senare koll att sjövattenintaget (förövrigt sötvattenkylning) läcker lite. Ca en droppe var 4 - 5:e sek. Tätare vid gasppådrag. Stannar motorn och efter ett tag slutar det droppa. Blir att försöka täta så snart jag kan, men länspumpen tar det för tillfället. Sista felet ligger kvar från förra året. Vid körning på maxfart så går motorn ner i varv efter 10 - 15 minuter. Trodde det berodde på kylningen, men icke. Efter rensning av snäckor så är det fortfarande kvar. Sista gissningen är lågtryckspumpen. Ett konstant vinande ljud från den, när jag pumpar med blåsan så försvinner ljudet. Hur som helst så höll den 42,2 GPS knop innan den gick ner i varv. ca 8 knop mer än innan upptagning.
-
Samma här, ut och känna. Sjösättning idag, så en eller två turer skall det allt bli. Tyvärr så skall det bli riktigt dåligt väder.
-
Klipp och sy till en bit markisväv eller kapellväv i samma kulör så att den ramar in fönstret. Limma / tejpa / sy fast karborrefästen eller knapp i hörnen. Lätt att sätta dit och lätt att ta bort. Känns som att karborrefästan är det smidigaste. Finns ju i olika kulörer så att det döljs så mycket som möjligt. Hur det ser ut i längden är nog en annan femma. Fastnar nog mycket i det och det slits med tiden.