-
Innehålls Antal
45 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Jacko
-
Den kraftiga krängningen gör också att en (beroende på båttyp) allt mindre andel av rodret är kvar i vattnet, vilket minskar möjligheterna att styra ned i lä. Eller, så upplever i alla fall jag det
-
Hej! Exakt vad menar ni med "återanvändbar förankringsprodukt" i enkäten? Ett vanligt ankare stämmer ju in på pricken, och ett sådant använder nog de flesta i detta forum då och då...
-
Känns som att det finns någon slags övre gräns kring 10-15 ton där det börjar bli oansvarigt gentemot övriga i hamnar och andra trånga lägen. I övrigt tycker jag att utrustningsnivån helt styr möjligheterna till ensamsegling. Själv skulle jag nog ha lättare att klanta till det i en standardutrustad Stortriss (tjurig 2-taktare från 70-talet, träliga segel, ingen autopilot, ingenting neddraget, ingen rulle till förseglet, 20 år för gamla papperskort) än en dito modern 35-40-fotare med autopilot, allt neddraget, genua på rulle, ankarspel i båda ändar, kanske t o m bogpropeller etc. Med det är fortfarande billigare att klanta till det med stortrissen
-
Visum lär nog behövas, i förhand. Hur du tar dig dit tror jag myndigheterna fäster mindre vikt vid Här står lite om det hela: http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/worktemporarily/
-
1. Ni verkar ju hängivna redan och skulle nog inte ångra ett båtköp. Jag skulle dock rekommendera att prova på det ordentligt. Exempel: Gå förarintygskurs + kortare seglingskurs/följ med någon ut. Hyr sedan en eller ett par båtar att semestra i så ni får pröva på det. Då hinner ni också skaffa er ett litet referensbibliotek inför köpet. Från att vi lärde oss segla gjorde vi såhär ca 4 säsonger innan vi köpte. Det tillkommer ganska många nya moment man inte kan när man plötsligt blir båtägare, så vi tyckte det var en bra uppdelning i tid Ett roligare, och säkert lika gångbart alternativ är att bara följa hjärtat och slå till på en tilltalande båt!
-
En viktig sak med rulle! Lägg ALDRIG på någon kraft vid ut- och framförallt inrullning av förseglet. Det är frestande att lägga linan runt en winch och veva in fanstyget ibland, men behövs så mycket kraft beror det på att något fastnat eller att man inte gått upp i vindögat/släppt skotet tillräckligt. Då gör man istället om, och rätt, så håller grejorna.
-
Hur många som ryms i sittbrunnen tycker jag är en situationsfråga. Vid lugn och fin halvvind kan man sitta 6 pers i vår 26-fotare och dricka saft. Vid mer blåst/kryss/andra förkärvande omständigheter tenderar allt över 2 att vara trångt.
-
Jag nappade på annons att gasta på en längre segling för tre år sedan vilket ledde till segling med folk som var 35-50 år över min ålder. Det funkade kanoners då jag stod för syn, hörsel och pill med plottern, de andra för erfarenheten
-
Hej! Vi har till vår Comfort 26 en stor i kevlar i ganska gott skick. Dock saknar den helt rev, köptes från en kappseglings-systerbåt där man tydligen inte ville tävla i mer än 8 m/s. Någon som vet vad det kostar att få 1-2 rev isydda? Misstänker att det inte är något man gör själv med mormors gamla Singer. De närmaste segelmakarna har fått offertförfrågan, men har väl semester alt för mycket att göra för att expediera en småkund som mig
-
Jag skulle rösta som du, trots att jag drabbas själv då vår segelbåt är 8 meter och gör uppemot 6,5 knop i schysst vind, eller nästan 6 knop när man piskar de 4 stackars Tohatsuhästarna. Men. Då vi lever i en demokrati är sjöfolkets åsikt bara en av alla faktorer som ska vägas in. Detta eftersom det ligger i flers än bara sjöfolkets intresse med säkerhet på sjön, t ex den kajakhyrande turistens, min extremt sjöointresserade mamma som inte vill att jag skadas när någon rammar mig för att han/hon har klämt en vinare på sjökrogen. Etc. Demokrati är skit, men det bästa vi har. För er som vill prova annat rekommenderas Vitryssland. Jag röstar nästa gång om drygt 2 år, men skippar detta.
-
Ev har väl reportern hört efter men fått nobben. Jag är inte helt insatt i polisens bestämmelser, men jag gissar att de både har förundersökningssekretess för att inte skada utredningen, samt tystnadsplikt gentemot de medborgare de ingriper mot. Diverse twittrande Stockholmskonstaplar har ju fått både allmänhetens och chefernas spott och spe i motsvarande fall. Kan vi inte lugna oss med den här diskussionen nu? Allting kretsar ju kring en landsortstidningsartikel där en av parterna uttalar sig. Om det inte är så som Thure säger, utan han har uppenbart fyllt en väsentlig uppgift ombord då frun inte kan köra båten, då torskar han ju dit, enl såväl gamla som nya lagen.
-
Nja, Sjölagen kan säkert ha sina brister, men ditt argument, i form av ett exempel/scenario håller icke. När nöd, eller nödvärn, föreligger går man som regel fri om man fyllebogserar, fyllekör skoter med sjuk kompis till närmaste väg eller t o m har ihjäl någon om inte ens lagöverträdelse varit oproportionerlig mot allvarligheten i nödsituationen.
-
Vi stack 2.10 och fick ta sats för att hasa oss över en sandbank på väg in i Cuxhaven. Detta undviks nog om man inte kommer vid absoluta lågvattenpunkten som vi, alt bara sticker 1.65
-
Det borde gå att slussa på två man. Man lägger till vid en liten flytponton som följer med upp/ner i slussarna. Tror en passage med båt under 12 m kostade 19 euro för 2 år sen. Gällande tidvatten: läs på översiktligt hur det funkar samt kolla i tabellerna vilka tider hög/lågvatten inträffar i de olika hamnarna! Vi hade inte koll på det, och det är mindre lustigt att göra 0,9 knop med en vrålande diesel i ett par timmar för att slutligen gå på grund i Cuxhafens hamn. På varje plats är det högvatten var tolfte timme och lågvatten däremellan. Mellan dessa tider är vattnet på väg åt endera hållet och då gör man klokt i att hänga på! Svårare än så är det inte, typ.
-
Trist för nye ägaren, men han äger till 100% problemet, i både bildlig och bokstavlig mening. Inget snack om att han får betala. Enda undantaget skulle vara om han kan styrka att du kände till ett fel på motorn och inte berättade om det. Detta torde ju dock vara helt omöjligt att styrka - även om du blåljugit (vilket jag alltså INTE tror att du gjort!). Jag tycker det är charmigt att man vid beg båtaffärer, till skillnad från med bilar, kanske håller kontakten lite efter affären, köparen kan få lite tips om handhavande, säljaren får höra hur det går med före detta ögonstenen etc. Men några delade reparationskostnader ingår inte i det konceptet, om man frågar mig.
-
Det går bra och är fantastiskt fint! Men det kräver kanske ett Hydrografica-kort eller att någon i besättningen lagt till på just det stället förut. Jag hade med mig det sistnämnda. Sedan får väl väderprognosen vara något sånär om man ska ge sig på det. Krisar det vad gäller väder finns det kvar en del militära kajer som torde vara stabila att lägga till vid. Tvivlar på att någon militär har åsikter om det längre, i vart fall inte i en nödsituation. Bäckskäret, 100 SW om Stor-Högskär kan rekommenderas!
-
Aha. Kul. Finns det nån motsvarighet till Arholma-Landsort som täcker s:t anna förresten? Ska oxå dit snart. Är det Landsort-Skanör som gäller då? Och hur bra är den? Och en sista fråga: Kan det någonsin, i början av augusti, vara obehagligt väder i S:t Anna, om man har en bra båt (men som man aldrig seglat) och man har navigerat över Engelska kanalen i 40-fotare när de mer erfarna gubbarna sov? Jag är inte ute efter att skryta, utan att optimera min seglingsvecka med min i segling inte jätteförtjusta bättre hälft! Tacksam för svar inom ett par veckor. Häpp!
-
Hej. Lyckades inte skriva i tråden igår (från mobilen). V g se mitt lilla förslag i din brevlåda
-
Hihi. Nu bara måste jag blanda in en helt annan grej som det finns massa olika uppfattningar om: En rejäl blyplätt, med tyngd anpassad till båtens storlek, duger till att ankra med på de flesta bottnar och är lätthanterad. Min åsikt: Ja, de är lätthanterade. Men om man är 80-talist och lite freakig som jag väljer man ju det tuffaste/dyraste/modernaste ankaret som finns ombord, typ CQR, Delta och allt vad de heter. Och ja, jag har fått ro ut med nytt ankare när plätten släppte (svärfar är av den i inlägget förstnämnda åsikten, och det var han som valde ankare vid tilläggning). Nu har vi väl till 20 inlägg till? Men ingen får bli arg, då skiter sig hela tråden.
-
Jag bara måste upprepa: underbar tråd! Alla har vitt skilda åsikter (utom trådskaparen och jag, som erkänner att vi inte är så vana), men ingen surar. Må denna tråd leva, växa och bli nåt fantastiskt! Blir det 50 inlägg så sätter jag mig och sammanfattar alla tips om jag får lust under semestern (och tillstånd av bättre hälften, som redan är trött på seglandet). Jobbar kväll idag, sen en vecka till! Svår abstinens. Ja, ni fattar. Hej!
-
Jädrar vilken härlig trim-tråd! Skriv ut, plasta in och tapetsera i sittbrunnarna! Som sedan bara 3 år nybliven, men inbiten och redan halv-erfaren fritidsseglare av 40-fotare längs Nordsjökusten (jaja, jag var inte själv, och det var fantastiskt fint väder) njuter jag av att se vad man kanske kan kunna om 15-20 somrar. Min nivå är storskot, skotvagn, uthal, skotpunkter etc. Och framförallt revning! Thomas: Ska du inte trycka i några metallöglor i en rad en meter upp på storen och mecka till ett rev, så kan du prova alla läckerheter som beskrivs i tråden, men ta in ett hack om det börjar bli otäckt? F ö två dagars segling på hela sommarn hittills, men semestern är kvar och blir i augusti. Då jäklar.
-
Har för mig att man, åtminstone formellt sett, skall anmäla sig till kustbevakningen el dyl i Finland när man seglar in på deras territorium. Men att man med svensflaggad båt inte direkt blir bordad om man skippar det(!) Vet ej om detta gäller Åland dock.
-
Nivån är knappt märkbart högre än för förarintyg. Ingår ju dock lite fler moment såsom räkna på avdrift m m. Mina tips: Lär dig formlerna för det! Gör alla instuderingsfrågor i den övningsbok jag gissar att du har! Och läs på lite på de frågor du inte kunde! Jag läste in det på tre kvällar för ett par somrar sedan (fick en akut-tid samma vecka som jag ringde). Då hade jag iofs tagit förarintyget ca ett år tidigare, men ungefär så gissar jag att det ligger till för dig med? Som kuriosa/skryt kan nämnas att jag hade rätt på det mesta utom linfärjans lanternor där jag chansade på mudderverk istället (Har hittills inte kolliderat med någotdera, men det är väl bara en tidsfråga.) Ang båtpraktik tror jag att man i stort sett kan be vem som helst som anser sig kunnig att utbilda en och fylla i intygsboken, men du får väl lusläsa NFB:s regler lite där. Själv betalade jag några hundringar till en navigationsskola för att åka ut en eftermiddag med en gammal sjöbjörn som bjöd på många bra knep, roliga seglarhistorier och en kopp kaffe. Klart värt det! De betydligt flera hundralapparna man får betala för att gå teorikurserna tycker jag är betydligt mindre prisvärda, men det verkar du ha insett då du går distanskurs! Lycka till med din fortbildning!
-
Hej! Hyrde en Maxi 84 där i somras. Känner dock inte igen företagsnamnet - vi hyrde privat trots att det väl inte råder något tvivel om att det är företagsverksamhet. Seglingen gick helt okej, och bemötandet var hyfsat, men jag kommer sannolikt inte hyra där igen. Detta beror på ett par faktorer: Ägarens brist på struktur: ett muntligt avtal om tidigarelagd återlämningstid (överenskommet redan vid uthämtningen) visade sig inte riktigt gälla, varför vi med nöd och näppe lyckades tjata till oss återlämningen och slippa sova en natt i Säbyviken. Båtens skick och utrustningsnivå: Basal utrustning fanns och fungerade hyfsat. Ett stort undantag utgjordes dock av rullgenuan; fästet i fören var felmonterat vilket resulterade i att rullen snodde sig ett antal gånger innan jag förstod felet, men inte kunde åtgärda det då det saknades skruvar. Båten var även i trist finish och hade inte tillstymmelse till smarta lösningar i form av extratampar etc. Vidare fanns ingen autopilot (som stod i utr-listan och som vi sett fram emot att använda) då den brunnit upp tidigare under sommaren. Något erbjudande om hyressänkning el dyl kom ej, trots att jag uttryckte mitt missnöje. (Hittade dock autopiloten efter halva hyrestiden - den brända visade sig ha varit på en annan båt, se punkt ovan om bristande struktur...) Total avsaknad av städutrustning gjorde att båten inte var särskilt fräsch inuti, varken vid uthämtning eller återlämning. Dessutom hade uthyraren div konstiga idéer som att man inte fick använda VHF:n utan att ha med eget callsign (vilket ju inte går eftersom de är kopplade till resp båt). En ren skitsak förstås, men sånt får åtminstone mig att tappa förtroendet en smula. En hel del av detta är ju grundat på EN båt och eventuellt fick vi den risigaste...! Men jag tror inte det...! Sammanfattningsvis: Du får sannolikt en bra segling i dessa båtar, men vill du ha en tipptopp-båt och en uthyrare att känna sig trygg med föreslår jag att du letar vidare.
-
Ca den 18 juli såg vi ett sälhuvud ca 100 m framför båten vid passage från Utö till Muskö, mitt på Mysingen. I kombination med att ubåten Södermanland passerade framför oss en kvart tidigare blev det alltså en trevlig tur;)