jonasha
Medlemmar-
Innehålls Antal
22 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
0 NeutralOm jonasha
-
Placering
Kadett
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Tjena Tack för svar, och tack för ditt direktmeddelande. Kul att man kan slänga upp en fråga och faktiskt helrätta svar (2 år senare, men ändå). :-) Följdfrågaor: - Utgår ifrån att all förbrukning fungerar oavsett om solcellen har laddning eller ej (någon annan antydde motsatsen i ett tidigare svar). Korrekt? - Det blir inga problem med laddspänning från generatorn? Den kopplas rakt på batteriet/-erna? mvh, Jonas
-
MPPT-laddning? //J
-
Hmmm, är det SÅ det funkar verkligen? Att regulatorn bara släpper genom ström när solcellen ger spänning? Som jag förstått det är den ju kopplad på batteriet och kan släppa igenom ström därifrån, men med den trevliga funktionen att den slutar leda ström från (från batteriet) då laddningen/spänningen blir för låg? (dvs urladdningsskydd). Men jag vet å andra sidan inte (det är ju därför jag frågar..) Någon som är säker? Kanske tom. någon som säljer NAPS vill svara? Hursomhelst, tack för input.
-
Tack för input igen! Kylen slutar ändå gå när spänningen blir för låg i batteriet och inte orkar starta kompressorn. Ang. lastutgången kan man ju fundera lite kring vad som kan räknas som enstaka förbrukare i så fall. Ett kylskåp som drar 2,7AMAx (0,5A i snitt)? Eller kylskåpet en LED-lampa? Eller mer? Jag är alltså nyfiken på om det i praktiken funkar att koppla all strömförsörjning via lastutgången på NAPS NC15 eller NC30? (har tom mailat NAPS i Sverige utan att få svar). Vidare blir man ju nyfiken på hur man i så fall löser det med rätt kabeldimensioner. Någon?
-
Nja, det ser jag inte som nåt problem. Utgår ifrån att regulatorn kan va inkopplad även om annan leddning sker (motorgeneratorn eller 230V). Det jag vill undvika är att ha en massa olika laddanslutningar på batteriet (därav drar jag bara ur solcellen när jag har 230V-laddning). Men, lutar nog åt annan lösning på sikt. Totalt sett söker jag en lösning där jag i en enhet får följande (för förbrukn.batteriet): 1. Regelering av generatorladdning av. 2. Reglering av solcellsladdning 3. Reglering av 230V-laddning 4. Övervakning av förbrukning och laddstatus (A & Ah som laddas resp. förbrukas). 5. Gärna urladdningsskydd (dvs att alla förbrukare slås ifrån om laddning går för lågt). Några tips?
-
Jag har själv gjort detta i våras. 1. Dra/slit loss den håriga mattan som sitter där idag. I min satt den så löst att det bara var att dra. Bakom den satt nåt skum-lim av nåt slag som föll sönder.. skrapa med hand med diskhandske på och morakniv eller en spackel (gärna lite rundad). 2. Välj en matta. I förpiken valde jag en slät gummimatta för att inte isolera för väl. Har nämligen en tendens att bli väldigt varmt i förpiken (speciellt om man sover 2 personer). Men fundera själv hur du använder båten (mest under högsommar eller mest på vår/höst). 3. Använd de gamla bitarna som mallar och klipp/skär ut nya bitar. 4. Limma med vattenbaserat kontaktlim. Jag valde vattenbaserat för att det inte nyper direkt, utan att om man sätter någon centimeter fel kan man dra mattbiten rätt. Funkar finfint. Någon annan som gjort detta? Någon som tom. orkat skruva ner stuvfacken (i förpik eller i Salongen). Ska ev. ge mig på salongen i höst.
-
Samma här (fast jag har Isotherm Classic Compact 2007).
-
Exakt. Men hur mycket skulle den klara totalt?(15A tolkar jag det som). Säg tex. att jag bara har en enda last i båten (tex kylskåp), då är det såklart inga problem att köra bara det. Slänger vi sedan på 4 lampor (ska bli lågenergi-LED) och ev. mobilladdning i ciguttaget - ja då är vi uppe i knappa 10A. Då borde det funka att koppla allt via lastutgången på regulatorn? Dock, frågetecken för kabeldimension. Tacksam för input!
-
Tack för svar. Ja tanken var att kunna ha antingen eller inkopplad. Jag tänker mig också att ha solcellen (en löstagbar flexi-modell) på i höst/vinter för underhållsladdning av förbr.-batteriet, och då vill jag snabbt kunna koppla om så att jag har landström istället i båten när jag är där o jobbar. Får se vilken lösning det blir i slutändan. Ville bara kolla så jag inte tänkt galet - att lösningen fungerar.. sen får vi se om jag tillslut väljer den lösningen. Kanske blir en helt ny regulator som hanterar laddning via solcell, generator och landström, i samma enhet (CTEK D250S, typ..)
-
Tack - nu har jag ytterligare en sak att kolla nästa gång jag åker ut till båten (den evigt växande listan). /J
-
Jag skulle kollat på Becker 27 också! Finns några på blocket!
-
Fråga: Var sitter frysplugg på MD7an? Visste inte att det fanns. Själv var jag duktig o hällde väldigt lätt utspädd glykol i höstas (såå skönt med tanke på den kalla vintern). Tack
-
Helt rätt - keep it simple Men jag är nyfiken av naturen och vill kunna se min förbrukning. Alternativet är då att köpa en amperemätare (eller batteridator typ batt-man eller likn.) - men här va tanken att slå flera flugor i samma smäll. Men då vet jag iallafall att det går att köra NC5 (och NC15) utan att använda lastkopplingen. Någon annan som har kunskap/erfarenheter kring min grundfråga? Tack!