Gå till innehåll
måndag 27 januari 2025

mika06

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    31
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av mika06

  1. Hej, Efter att ha sett ett par seriösa dävertinstallationer med dess fördelar, inser jag att det blir till att släpa jollen i år för att förlänga dem till nästa. Tack för input!
  2. Hej! Jag har länge funderat på att ha jolledävertar i aktern på vår Saltö 31 och nu när jag fått tag på ett par har jag plötsligt fått ett litet bryderi. Stegen från akterdäck ner på badbryggan gör att jollen kommer längre akterut och dävertarmarnas yttersta spets är långt ifrån Jollens centrumlinje, armarna är ca 40-50cm för korta. Spelar det någon roll annat än estetiskt? Synpunkter eller tipps mottages gärna.
  3. Hej igen, Planen i min första post har av någon anledning överlevt både vinter och sommar och jag inser lite skamset att 1 år går snabbt. Jag står nu inför valet att byta ut den gamla gasolpannan mot en ny alt. byta till en Dieselpanna. En fördel med gasolpannan är att den är tyst och bolt-on på det befintliga systemet, ser ni övriga att det skulle vara några andra fördelar med Dieselvarianten?
  4. Oj, vad många bra uppslag. Det tog lite tid innan någon såg mitt inlägg så jag lade funderingarna lite åt sidan tills nu. Jag ska försöka koka ner de olika lösningarna för att passa mitt behov och se om det går att få till. Stort tack för alla inputs. ...fortsättning följer.
  5. Hej Sven, Det är det som är grejen, jag kollar alltid stickan löpande under sommaren. Den saknade orken i maskinen har kommit i de två senaste turerna och då har jag inte kollat stickan. Stora frågan är om turbon har lämnat in och oljan på något sätt tagit sig ut med avgaserna? /Micke
  6. Hej Calle, Ja, 7-8 liter gick att pumpa ur men jag hade fyllt med 11 L tidigare så 3-4 liter har försvunnit. Inget i kölsvinet som sagt så då återstår väl bara avgaserna?
  7. Nu har jag fyllt på igen och det gick i 11 liter vilket ska stämma. Jag har också kunnat konstatera att det är olja runt turboanslutningen till motorn (underkant) samt att der ser ut som en del olja fuktat vissa skarvar på motorn i övrigt. Övertryck? Jag har ingen olja i kölsvinet vilket skulle antyda att oljan åkt ut med avgaserna. Kraften är som sagt borta så en skjuten turbo verkar troligt, eller?
  8. Hej igen, Jag måste tyvärr meddela att det-kom-lite-emellan under våren och båten användes inte på samma sätt denna höst så problemet kvarstår. Jag ska felsöka enligt råden ovan. ...to be continued ;-)
  9. Om inte dessa liter ligger och skvalpar och dessa 3-4 liter har förbrukats på ett eller annat sätt och jag bara fyller på med motsvarande mängd jag pumpat upp så skulle det innebära att jag redan från start i värsta fall fyllt på med 3-4 L för lite. Därav min fundering på oljeplugg så att man säkert vet att all olja är ur motorn innan påfyllning.
  10. mika06

    Varmt o gött

    Planen är att i vinter se över värme/varmvatten situationen i båten som är en Saltö 31 med gasol/vattenslinga för värme utan möjlighet till varmvatten. Gasolsystemet har fungerat bra under sommaren och tidiga hösten men räcker inte riktigt till när hösten kommer. En stor fördel är att systemet idag är mycket tyst men det är lite si och så med termostat och allmän funktion. Ett alternativ skulle kunna vara en luft Dieselvärmare men det skulle kännas lite fel när det finns ett befintligt system med vattenelement. Jag har läst några bra inlägg ang. värmare och några ang. varmvatten och tänkte nu fråga om någon har erfarenhet av bägge. Jag vill kunna använda landström och få värme och varmvatten men även kunna köra på Diesel. Om möjligt skulle jag vilja kunna köra en extra gångvärme/defroster på denna slinga då den befintliga defrostern på motorslingan känns klen. Vad är fördelen med att ha motorn (AD40) på en liknande slinga, d.v.s. få den förvärmd? Kanske någon som övervintrar i båten har några fiffiga ideér?
  11. Märkligt kan man ju tycka. Jag har inte heller märkt något på stickan, vart tar oljan vägen och hur mycket olja kan försvinna innan det börjar bli riktigt otrevligt? Jag tycker nog att jag fått ur mer olja tidigare vid byte. Finns det något sätt att kontrollera om något tagit skada måntro?
  12. Årliga oljebytet ska denna gång ske nu på hösten efter tipps om detta. Denna procedur brukar vara tämligen odramatisk med vanlig oljesug genom hålet för stickan och lite pumpande. Till min stora förvåning fick jag endast upp ca 7 liter mot de 10-11 som brukar vara brukligt i en AD40. Ingen olja under motorn, inget rykande vid färd eller missljud eller tappat oljetryck på mätaren, ej heller vatten i oljan, vart har oljan tagit vägen? Kan det vara så att det finns olja kvar om sugslangen av någon anledning inte varit i rätt läge? Finns det någon oljeplugg att ta bort för att vara säker på att all olja är ur? Hur brukan ni byta olja smidigast? Som en liten detalj kan jag nämna att motorn tappat kraft unde de senaste turerna under hösten och varvar inte ur som vanligt, tappat ca 3-400 varv och att vattentempen stigit dramatiskt under belastning. Kan det vara så att turbon lagt av och det på något vis påverkat oljeåtgången? Båten är en Saltö 31. Tacksam för alla tips o trix ang. olja och (ev) turbobyte.
  13. Tack för alla inputs, skönt att höra att man inte är ensam om detta lite trista vinter problem. Jag har också lättat på locket och det verkar inte ha läckt ut mer sedan första iakttagelsen. Vi får väl summera i vår och se om lock-teorin höll.
  14. Jag har ett märkligt problem med an AD40 som läcker glykol under vintern. Jag upptäckte i våras att ca 6-7L glykolblandat vatten läckt ut under motorn men hittade ingen uppenbar källa till läckaget och ombads fylla på igen för att se om det fortsatte läcka efter sjösättning vilket det inte gjorde, snustorrt under hela sommaren. Nu har det varit några tillfällen med minusgrader och av en händelse såg jag att 1-2 dl. läckt ut igen. Någon antydde att det kunde vara en spricka någonstans som först börjar läcka då det blir kallt, någon som hört något liknande? Senast ändrad av mika06 | 22 november 2010 | 11:18
  15. mika06

    Bayliner 2958

    Hej! Jag hade en 2958 med två 5 liters Mercruiser för några år sedan och kom aldrig under 3L/distans totalt, snarare närmare 4 L/distans vid marchfart 22-25 knop beroende på väder och vind. Möjligt att du kommer ner på 2.5 L/distans vid farter under 10 knop.
  16. Sedan jag startade tråden har båten tagits upp. Jag kommer under vintern att se över flödet och utgången på motorn men framförallt se över luftslangarna som är kopplade till originalutblåsen. Jag har hört att de munstycken som brukar följa med en del defrosters har bättre verkan än de hål som idag finns borrade i instrumentpanelens framkant, kan vara läge för uppgradering. ...fortsättning följer, tack för alla inputs!
  17. Defrostern sitter lägre än motorn, ca 2,5m slang, ingen reglering på aggregatet samt att allt är avluftat. Jag lyckades inte hitta någon bild på var exakt vattnet ska tappas på maskin, så det fick bli uteslutningsmetoden. Det verkar ligga något i dels vattenflödet som kanske borde kompletteras med en pump men även att min T koppling bromsar själva luftflödet. När vi ändå har ämnet uppe, hur bra/dåligt fungerar vanliga små eldrivna varmluftsfläktar, någon med erfarenhet?
  18. Klockrent! Måste erkänna att jag inte säkert vet om anslutningen sitter innan eller efter termostatet, det var en del bryderier om var slangen skulle sitta vad gäller vatten från motorn. I dagsläget sitter 2 av de 4 slangarna kopplade via ett T till det gamla defrosterröret för att inte behöva bygga om alla utblås, inte omöjligt att det går att förbättra även där. Det lär finnas en formel för när luftflödet inte ökar i hastighet när 2 rör blir 1 med samma diameter utan i stället bromsas. Den gamla fläkten finns kvar, undrar om det går att koppla på den igen för att öka luftflödet och motverka att flödet ev. hindras p.g.a. ovan T?
  19. Slingan går direkt från motorn, inget annat kopplat på slingan. Vill minnas att det är en Ardic med inbyggd fläkt, 4 stosar á 60mm. Hur kännsligt är det med ett för dåligt flöde som föreslås ovan?
  20. Hej! Jag har monterat ett gångvärmesystem under sommaren men defrosterfunktionen är sådär nu på senhösten. Det kommer värme ur munstyckena men det räcker inte riktigt till för att hålla rutorna imfria trots relativt korta slangar och fläkten på fullt. Ni som använder båtarna sent på hösten, hur har ni löst detta? Kan vanliga 12V defrosters till bl.a. bilar fungera? Båten är en Saltö 31 med en AD40'a, gångtemp ca 80 grader. En som ledsnat på disktrasan...
  21. Tack för alla tips! På tal om radiatorer, har det hänt något på den fronten de senaste 25 åren? Mina är original från 1982 och jag tänkte att det kanske är läge att se över dessa i samband med elpatronen, de fungerar så jag behöver inte byta av den anledningen. /Micke
  22. Det låter som en lösning som skulle kunna fungera även för mig. Går den att koppla in på befintlig vattenslinga? Jag antar att effekten går att justera men har någon tillgång till strömförbrukning vid olika effektuttag? Hur många Ah går det åt en normal sommarnatt mån tro? /M
  23. Aldelösningen låter bra, går det att koppla på befintligt system samt vad kostar det? /M
  24. Läste någonstans att någon via landström kunde värma vattnet till den vattenburna värmen. Jag har själv ett gasol/vattenburet värmesystem och tänkte att det kunde vara smidigt med möjligheten att via landström kunna värma vattnet när möjlighet finns. Någon med erfarenhet av detta? Alla tips och trix mottages gärna. /Micke
×
×
  • Skapa nytt...