Gå till innehåll
måndag 14 april 2025

TVR_gbg

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    52
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av TVR_gbg

  1. Näe hemsidor och sådant är nog inte Ytterdyks grej kan jag tänka mig. Enklast och bäst är nog att ringa Ulf. Han är mycket lätt att prata med. Ja 1-2 knop ström är ganska korrekt. Det spelar nog inte så värst stor roll egentligen om det är första eller sista brygga från havet sett. Sjön dämpas ganska måttligt av bryggorna i sig. Men viss skillnad är det säkert och i så fall är väl längre upp bättre. Dock är det uppenbar skillnad mellan om man ligger långt ut på bryggan eller längre in mot land (bättre nära land). Eftersom Sjöhed/Västvarv har fler bryggor och platser är det tänkbart att det är lättare att få en plats längre in hos dem. Men det får man ju fråga om. De har fler platser för "stora" båtar rent generellt Jag skulle tro att det är möjligt att få sommarplats hos båda varven till nästa säsong. Ser inte helt fullt ut hos något av dem. Vinterförvaring är mycket bra. Jag hade personligen valt Ytterdyk eftersom de är väldigt flexibla med tider för upptagning och sjösättning. Både helg, vardagar och kvällar är möjliga enligt överenskommelse. De kan även hjälpa till med avmastning om man vill det. Dessutom är de ofta på plats rent fysiskt så det är lätt att få kontakt och hjälp med saker eller bara fråga om råd. Sjöhed/Västvarv sätter i/ tar upp dagtid, en eller möjligen två dagar i veckan. Sällan personal på plats någon annan tid. Om man av någon anledning behöver ha båten kvar på land över sommaren så är det tydligen inte ok längre med Sjöhed/Västvarv (planen ska tydligen tömmas). Hos Ytterdyk är det helt ok med sen sjösättning eller ingen sjösättning alls. Bara man gör klart vad man har tänkt sig och kommunicerar. Vid normala vindriktningar är det oftast mindre blåsigt på Ytterdyks uppställningsplatser. Men det är ju inget man kan garantera. Bägge använder stöttor av standardtyp. Så ingen skillnad på det sättet. Måla är inget problem enligt min mening. Normalt målar man ju på färg på ytan där stöttan låg an mot skrovet precis före sjösättning när båten hänger i trucken (precis som hos andra varv). Är ju fullt möjligt att ha sommarplats hos Sjöhed/Västvarv och vinterplats hos Ytterdyk. Om man nu skulle tycka att det är en bra lösning.
  2. Är inte kund hos Västvarv så jag kan inte svara på dina frågor om hur de är. Tänkte bara påtala att det även finns ett till varv på samma plats, Ytterdyk AB. De har endast en brygga (den närmast havet) och erbjuder även vinterförvaring mm. I övrigt så är platsen generellt sett mycket lugn. Det tar en liten stund att köra upp i älven och man får räkna med lite motström men det är helt ok. På utvägen vinner man tillbaka farten som strömmen gör. Båten ligger i sötvatten så påväxt blir det inte så mycket av. När det blåser storm stiger vattnet rejält men det är ju egentligen inget problem i sig. Dock kan man behöva gummistövlar för att ta sig fram till bryggorna i extrema fall.
  3. Att släppa lite på ett spridarrör för att få ut lite soppa är inget märkvärdigt och fördärvar absolut inget. På många motorer är det t o m en del i hur man luftar motorn om man kört slut på diesel (eller kanske bytt filter).
  4. Samma block och topp används väl även som industrimotor (eller var i alla fall avsedd för det). Hålen bör vara avsedda för att värma insuget på en sådan motor. Angående förgasare så kan det ju vara som Eld- konstaterat att munstycken skulle kunna behöva bytas. Men jag skulle nog tro att det fungerar ändå för den har inte särskilt vass kamaxel. Hur stor skillnad i storlek är det på halsringarna? En 2,5 liters har troligen något mindre halsringar eftersom den kräver mindre flöde på toppvarv. Det gör i så fall att din 3,0 kommer att tappa lite effekt på topp, däremot är det fullt möjligt att vridmomentet ökar något lite i låg och mellanregistret. Men det är ju bara att testa. Troligen är det hel acceptabelt.
  5. På de 3,0 Mercruiser jag sett är hålen i toppen pluggade med "frostpluggar". Men jag är ingen expert på dessa motorer så om din varit likadan vet jag inte. Det borde inte vara något problem att få tag på satser med nya pluggar, är trots allt en extremt vanlig motor. På engelska brukar de kallas "core plugs" eller "freeze plugs".
  6. Det är olika fördelare mellan bil och Pentas varianter så det kan mycket väl vara olika. Enligt verkstadshandboken ska en AQ130C ha 27-29 grader förtändning vid 2000 rpm. Detta med en fördelare som heter 0 231 153 012. Skulle din fördelare vara utbytt ska du nog försöka hitta den inställning som gäller just den fördelaren då de är olika.
  7. Ja den är laglig på din trailer. Sen får du givetvis även se till att ha sidomarkeringsljus (orange), reflex åt sidan (orange), reflex framåt (vit) och positionsljus (vit) framåt (om släpet inte är så smalt att det inte behövs).
  8. Ja det ser ut som en Crescent 460 Camping som råkat ut för en ägare med lite väl gott om vit (och grön) färg.
  9. sventable2 har redan svarat. Lamporna är E-godkända och är således godkända i hela Europa (inklusive Sverige). Den myndighet som utförde godkännandet vid certifieringen var VCA i Storbritannien, därav står det just E11. Andra vanligt förekommande märkningar på t ex lampor och annat är E4 för RDW i Nederländerna och E9 för INTA från Spanien.
  10. Eftersom TS bor i Göteborg går nog alternativet att strunta i bottenmålning och istället tvätta båtbotten bort helt. Det kommer inte att fungera. Håller med IngmarE, skrapa/slipa helt rent och gör det från grunden eller måla över och acceptera ojämnheterna.
  11. Från Karlstad har du har ju dessutom möjligheten att välja väg. Antingen går du in via Kanikenäset förbi Orrholmen och in. Eller så kör du in någon av de två östra ådrorna (på var sida om Örsholmen) och går via Sandgrund, förbi Statt och residenset bort mot Strand/Romstad, dvs genom centrum. Då måste man dock först passera genom ett spann i stenbron (Östra bron) och jag är osäker på fri höjd där. Man kan även komma in i älven på "rätt sida" om Östra bron från inre hamn via pråmkanalen och därigenom slippa gå genom ett brospann. Personligen hade jag nog gått vägen via centrum för resans skull. Som Slowrider säger så finns de en del grynnor i Kattfjorden men det löser sig om man har lite sjövett och ser sig för. Tror också att bron i Skoghall kan vara lite för låg så Dingelsundet blir nog bäst. Förr fanns det sjunktimmer i älven (från flottningen) som kunde vara lite lömskt. Dock bör det knappast vara ett problem längre så inget att oroa sig för. Hur som helst är det en trevlig tur och det brukar finnas gott om djurliv att titta på. Bäver är ganska vanligt förekommande på stränderna i älven.
  12. Jag har gjort turen du beskriver många gånger. Fast inte på de senaste 15 åren eller så.... När jag gjorde det senast så hade det absolut inte varit något problem att köra där med den båt du beskriver. Tror knappast det har ändrats, det flödar mycket vatten den vägen så det blir inte stopp. Håll bara utkik efter sandbankar, det kan plötsligt grunda upp, särskilt i där älven svänger. Dock brukar det synas tydligt var de finns. Antingen kör man hela vägen till Skoghall via älven eller så går man ut i Kattfjorden via Dingelsundet
  13. Får du tag på en källa så posta gärna tipset här. Kan ju finnas andra som vill ha (skulle faktiskt inte ha något mot en ny så dekal till min motor)
  14. Älvsborgsbron mfl vägar är som sagt ok med långsamtgående fordon förutom 07.00-09.00 samt 15.00-19.00. "E 6.20 Åbromotet-Vädermotet inklusive Gnistängstunneln och Älvsborgsbron: Förbud mot trafik med traktor och motorredskap klass II 07.00-09.00 samt 15.00-19.00." Finns för övrigt en artikel kring detta på cornucopia som är ganska tydlig med bilder och allt. https://cornucopia.se/2021/09/tillatet-att-cykla-ga-och-kora-moped-pa/
  15. Den är varmgalvaniserad. I alla fall ser det ut så på bilderna. Ytterst få hemmabyggare lämnar sin alster på varmgalvanisering. Men ja. spontant ser allt ganska klent ut. Även om bilder som tidigare sagt kan ljuga ibland.
  16. Börja med att kolla däcken, dess dimension och dess lastindex. På bild ser de ut att vara ganska små och inte allt för kraftiga. Men bilder ljuger ibland. Hur många hjulskruvar har den, fyra eller fem? Om däcken klarar en last på 1250 kg + kärrans egenvikt så är kanske lasten inte helt orimlig. Allt beror på hur den är dimensionerad.
  17. Ibland kan man se dem på Tradera. Så mitt bästa tips får vara att hålla koll där. Plus då givetvis även på blocket....
  18. Vänern är väldigt stor med massor av båtar. Det finns gott om hamnar.....
  19. Om man letar lite på nätet så kan man hitta pluggar i rostfritt (liknande "frostpluggar") som kan pressas i istället för VVS-proppar. Har tyvärr inga länkar liggande. Dock är det nog ändå lämpligt med lod eller "kemisk metall" för att säkra dessa ytterligare. Mig veterligen är ventilerna exakt likadana på marin som på bil. Men jag kan ha fel. Natriumkylda ventiler har funnits i bilmotorer och kanske även i båtmotorer. Dock duger original bra. Kylröret i en biltopp bearbetas genom att man borrar ett 5 mm hål i bakkant (ta ur "frostpluggen" som ju ändå ska bytas till en rostfri). Blocket skiljer inte alls bortsett från att marinblocken har rostfria "frostpluggar". Så se efter att det sitter sådana. Annars byt! Tipset med KGtrim är mycket bra, de har de delar som behövs! Det är ytterst få AQ105/115/130 kvar som har original block och topp. I alla fall om de gått med sjövattenkylning.
  20. För att inte tala om Coronet Patrol modellerna. Givetvis rätt lika 24 och 26 i grunden men finns även i 32 fots modell (plus enstaka specialbyggen som är ännu längre). Med ursprung i olika länders flottor eller som polisbåtar växer de ju inte direkt på träd tyvärr.
  21. Alla de B18/B20 derivat jag har haft att göra med (även i bilutförande) har haft en kran monterad, bilmotorn har dock en annan modell än marinmotorns. Även en bilmotor behöver tömmas på vatten ibland (t ex om toppen ska av). Men, B18/B20 block tillverkades mellan 1961 och 1976 så det fanns säkert även andra utföranden. De som satt i Haubits 77 hade förresten en nippel för slanganslutning där. Kan bara gissa att någon råkat bryta av sin kran någon gång och ersatt med en plugg. Hoppas det löser sig!
  22. Hur gjorde du för att plugga hålet då? Går inte pluggen att skruva ut? Ok, det kommer i så fall att rinna rätt ut ur hålet men det är ju bättre än en sönderfrusen motor Vissa B20 block (troligen av sen tillverkning) har en plugg även på andra sidan. Ungefär vid fördelaren. Kan vara lättare att komma åt. Men är den inte lossad sen blocket var nytt så sitter den nog fast rejält.
  23. Är väldigt lik en Concorde HT. Dock tycker jag aktern och motorluckan ser annorlunda ut än jag minns Concorde. Men, jag är allt annat än en expert på Marieholms båtar
  24. På ena båten var det nog någon av Internationals epoxigunder tror jag. På den andra var det Biltemas epoxigrund. Fabrikat på den betande aluminiumprimern......Ja, osäker så här ett antal år efteråt. var från någon av de "kända" tillverkarna. International, Jotun, Epifanes eller liknande.
  25. Väljer man en grundfärg avsedd för aluminium och dessutom med fördel lackar med ett antal lager epoxi så håller det mycket bra. Sen givetvis täckfärg på det. Jag har gjort det på två båtar hittills och det har hållit i väldigt många år nu. Men som Bosse är inne på så kan nog legeringen spela in. Det skiljer säkert mellan olika tillverkare så vissa håller säkert bättre än andra över tid.
×
×
  • Skapa nytt...