Gå till innehåll
söndag 26 januari 2025

Janus82

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    57
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Janus82

  1. Pratar du om tänder nu? Proximal och distal handlar väl om vart i munnen som tänder sitter.
  2. Segelsällskapet Hjälmaren är en superbra klubb. Massor av trevliga personer med ett aktivt klubbliv om man vill: kappseglingar, fester och annat. Hamnen är lugn och fin med moderna och bra faciliteter. Som andra har skrivit så går det bra att slussa ut med Hjälmare kanal. Man behöver inte fälla masten utan alla broar är öppningsbara. Dock så tycker jag personligen att det är lite trist att åka kanalen. Det blir helt enkelt för mycket transportsträcka för min del. Det går inte att ta en kort semester på kanske 3-5 övernattningar utan det krävs nästan alltid 1-2 veckor för att det ska vara värt att ta sig ut.
  3. Jag var kanske lite sen med att hoppa på smartphone-tåget men sedan 2012 har jag haft smartphone och surfplatta. Inte en enda gång sedan dessa har jag varit med om att de har stängt av sig på grund av överhettning. Och då kör jag alltid med skärmen igång när vi är på sjön. Börjar batteriet bli dåligt så jackar jag i laddaren och kör vidare trots att den skapar lite extra värme.
  4. Du äger väl redan en mobil idag? Ladda hem t.ex. Eniro för sjön eller någon annan app och testa vad du tycker om det innan du köper en platta för ändamålet. Om det är möjligt så är det ju bra om plattan är vädertätad så behöver du inte vara nojjig för lite regn eller stänk. Dessutom så kan det vara bra att välja en ljusstark modell om du märker att det är uppenbar skillnad på dem i butiken. Just ljusstyrkan är egentligen den enda nackdelen som jag har märkt med att navigera med mobilen jämfört med en plotter.
  5. Varför inte köra med mobil eller surfplatta? Det finns ju gott om bra appar för det. Jag kör själv med Eniros betalversion men det finns ju fler att välja på.
  6. Visst spetsar jag till det som jag skriver just nu så ta det inte personligt. Som jag skrev i förra inlägget. Jag raljerar lite med glimten i ögat.😉 Med det sagt. Menar du på allvar att det bara finms två marinor för småbåtar mellan Göteborg och Biscaya? Njaaa... Jag förminskar inte att det krävs mycket för att segla långt. Främst av psyket. Men man måste komma ihåg att det finns fler än vi i Sverige som seglar. Titta på LaRochelle på Google maps, den ligger mitt i Biscaya. Då ser du att de ha en rejäl småbåtshamn med både segel- och motorbåtar av varierande storlek. Ägs alla dessa båtar av riktiga äventyrare i stil med Shackelton och Nordenskjöld bara för att den ligger i Biscaya? Jag tror inte det utan det är nog helt vanliga familjer precis som i en båtklubb/marina i Sverige. Dessutom så vågar jag gissa att inte en enda av dem har fyllt förpiken med fogskum för att båten ska bli osänkbar. Troligen så är desdutom flera av båtarna Bavarior eller Jeannau av mer eller mindre standardmodell. Inklusive fenköl och frihängande roder... Innebär detta att alla båtägare i LaRochelle är kompletta galningar som vågar sig ut på vattnet i så livsfarliga och undermåliga båtar?
  7. Det som jag vill ha sagt är att under nästan hela sträckan man reser så bor det folk som också tycker om att segla. De ser det inte som ett stort äventyr att segla iväg en liten bit med familjen och övernatta i en trevlig vik innan de seglar tillbaka dagen efter. Precis som vi tycker att det är en trevlig familjeaktivitet att göra en sådan seglats i en insjö, i skärgården eller vilken del av kusten som helst så gör folk samma sak i Tyskland, England och Frankrike. Till och med i Biscaya så seglar barnfamiljer omkring för att det är mysigt. Självklart så stannar dessa barnfamiljer hemma om det blåser hårt och det finns inget som hindrar en långseglare att göra samma sak. Stanna i hamn och läs en bok till vädret blir bra igen. Samma sak gäller ett draggande ankare. Oavsett om man är i Karibien, Göteborgs skärgård eller i utanför Luleå så kan vinden vrida och ankaret börja dragga. har man otur så går det som i din beskrivning och båten sjunker. Allt är lika. Men det är ju i de flesta fallen ingen katastrof. man ringer den lokala sjöräddningen och ber om assistans. I allra värsta fall så får man simma iland. Eftersom i princip alla ankrar i närheten av land och inte mitt på öppet hav så handlar det om en simtur på 50 meter eller så. Men med skillnaden att i Karibien så håller vattnet en behaglig badtemperatur medan den i Sverige är 15 grader även mitt i sommaren. 😉 Biscaya tar grovt sett tre dagar att korsa så där håller alla väderprognoser mycket hög kvalité. Jag hoppas att det är tydligt att jag raljerar lite och har glimten i ögat. Trots det så håller jag nog fast vid att mycket av alla faror med långsegling härrör från 60-70 talet när väderprognoser var i stil med att titta ut och se om det regnade eller inte. Det som gör en långsegling kärv är ju frånvaron av pauser. Jag tycker att det är mysigt att semestra i båten men efter 2 veckor har jag fått nog och vill göra något annat. Att då fortsätta dag efter dag efter dag kräver en större man (eller kvinna) än jag.
  8. Det är kanske att slänga bensin på brasan men är ni inte lite väl oroliga för alla risken på en långsegling? 90% av seglingen sker ju på kustnära vatten precis som en vanlig båtsemester. Man bör till och med ha god täckning på mobilen nästan hela tiden så att man kan titta på Youtube om det blir tråkigt. Om något börjar strula så svänger man bara vänster och är i land på en halvtimme eller så. Bara för att man är långt bort från Sverige så är man ju inte borta från all civilisation. De stora undantagen är ju naturligtvis ocean-korsningarna. Atlanten bör väl ta ca 2-3 veckor men idag kan vi få helt ok väderprognoser ca 10 dagar framåt i tiden så det blir ju inte några totala överraskningar som man drabbas av. Man kan ligga i hamn på Kap Verde och vänta in en fin lucka i vädret. Väl ute på havet så kan man dagligen hämta hem nya prognoser och anpassa sig om vädret verkar förändras mot den första prognosen.
  9. Det här är ju utanför min kunskap egentligen men jag skulle själv inte ha valt det. Dyneema är ju starkt men det tål ju inte alls nötning. Har du en vass kant någonstans eller att det kommer emot någon kant så kommer det att slitas ut väldigt fort.
  10. Det är väl bara att polera som gäller om man ska få gelcoaten vit och fin. Det är ju bara det absolut yttersta lagret som har oxiderat och blivit guld. polera bort det så blir det vitt igen. Jag tätade om mina rutor nu under våren och när jag tog bort dem så såg man hur gul gelcoaten var i jämförelse med den del som varit skyddad av rutorna i alla år. Efter att polermaskinen hade fått göra sitt med ett mellan-grovt polermedel så var allting vitt och fint igen. Det värsta är att nu måste resten av båten poleras för att allt ska bli lika bra.
  11. Jag är långt ifrån en expert på sånt här så jag kan ha helt fel. Jag trodde att det var vedertaget att sura produkter får gelcoat att gulna. Det är därför man kan ha otur med vissa polermedel som innehåller sura lösningsmedel och som därför gör hela jobbet ogjort efter ett litet tag. Börja om från början med en polermedel som är fritt från syror. De flesta båt-anpassade medel borde vara det men annars bör alla lösningsmedelsfria medel funka kalas.
  12. Smart tänkt! Kollar man på blocket så finns det ju ganska gott om båtplatser i Stockholmsområdet. Det bör göra det lätt att dela upp resan om man vill det. ta 2-3 veckor under juli och utforska norrlandskusten+skärgården och ta sedan 2 veckor till i slutet av augusti när alla andra stackare jobbar och kör den sista sträckan till Göteborg. Det är ju en helt annan upplevelse att vara ute lite off-season när det nästan är tomt i alla vikar och hamnar.
  13. Thomas sjöstrand åkeri i Örebro brukar åta sig båttransporter. De ligger ju lite mitt på din tänkta rutt så det är ju större sannolikhet att de får en returfrakt åtminstone en del av vägen. https://www.facebook.com/kranbil För några år sedan fraktade vi vår båt (8m lång) mellan Valdemarsvik och Örebro och det gick på 12000 inkl moms. Så gissningen här ovan på 30-50 tusen låter rimlig. om ni tycker att hela transporten verkar för lång så kan ni ju ta transport bara en del av vägen. Kör båten till Gävle eller liknande så har ni ju nästan bara skyddad skärgård hela vägen ner till Göta kanal.
  14. Tyvärr så dök inte butylen upp innan påskledigheten så fönstrena är inte monterade än. Jag ägnade dock helgen åt att försöka få bort den gamla sikan. Den var riktigt mjuk och flexibel trots att den bör vara rejält gammal gammal. Jag lyckades skrapa bort nästan all sika med hjälp av ett rakblad och en färgskrapa. Fläckvis så ligger det kvar ett tunt lager med sika. Är det någon som har ett bra tips på hur man får bort det? Jag har försökt med aceton, kemiskt ren bensin samt att polera bort det med polermaskin. Ingenting biter. Om jag inte kommer på något smart så kommer jag nog låta de små resterna vara. Det enda negativa som jag tänker mig är att smuts kommer att leta sig in och fastna på den så att det ser lite solkigt ut.
  15. Nu har jag klickat iväg en beställning på 4 rullar vit butyltejp från Erlandsons. Nu hoppas jag bara att de kan leverera innan helgen. Annars får jag i vild panik springa runt till alla lokala glasmästare på torsdag och försöka trolla fram lite vit butyl lokalt. Jag vill verkligen montera tillbaka rutorna under påsken för annars blir det kärvt att få på dem innan sjösättningen.
  16. Mina rutor läckte lite och var dessutom i behov av en polering eftersom de var helt omöjliga att se ut genom. Poleringen gick utmärkt som ni kan se av bilderna men nu återstår problemet att montera tillbaka rutorna. Det verkar som att de tidigare var monterade med Sika eller liknande men rutorna lossnade förvånansvärt lätt när man väl hade lossat alla skruvar, jag trodde att Sika hade lite mer limmande egenskaper. Min spontana tanke är att montera dem med butyltejp men det verkar väldigt svårt att hitta någon som säljer vit sådan. Erlandsons är de enda som jag har hittat hittills och frågan är om de hinner leverera innan helgen. Vad säger den samlade expertisen. Ska jag köra på butyltejp och kanske skjuta på montaget till efter Påsk om Erlandsons inte hinner leverera eller ska jag gå på SIka 291? Eller finns det någon annan metod som ni kan rekommendera?
  17. När du har bakåtsvepta spridare så räcker det att bara sätta an toppvanten för att masten ska stå kvar för tillfället. Inget att segla med alltså men man kan åtminstone släppa stressen över att masten ramlar ner. När det gäller hur man trimmar in masten så finns det flera olika skolor. Ett är att använda tumstocksmetoden och ett annat är att krumma masten till ett visst läge med toppvanten och därefter dra tillbaka masten med undervanten. De senaste åren så har jag kört på den metod som de anger i film nr 3 ovan vilket är att krumma masten. Kolla som sagt på filmerna så får du många bra tips i alla fall. Sen finns det flera olika sätt att lösa det hela på.
  18. Hamnen har tre bra filmer om att masta på som du kan börja med att titta på. https://hamnenplay.solidtango.com/video/150429-arcona-riggskola-infor-mastning https://hamnenplay.solidtango.com/video/150429-arcona-riggskola-mastning https://hamnenplay.solidtango.com/video/150429-arcona-riggskola-stalla-in-riggen Därefter skulle jag säga att det viktigaste är att ni tar det lugnt. Då kommer allting att gå bra även om ni gör en del misstag. Börjar man stressa så skiter det sig fort. Punkt två i min lista är att häng masten i en sling ovanför tyngdpunkten så som de visar i filmerna här ovan. Om man lyfter under spridarna så får man på många master tyngdpunkten ovanför slingen och då måste någon hålla emot masten hela tiden. Om den personen tappar taget så välter masten runt, brakar i backen och förvandlas till skrot. Det är lättast att se hur man ska göra om man ser filmen men det som de gör är att de lägger slingen ett varv runt masten en bit ovanför spridarna. Ena änden på slingen vinklar man mot masttoppen och det är där man krokar i mastkranen. Den andra änden ligger alltså över den första och sträcker ner den mot mastroten. Där knopar man fast den i bombeslaget eller annan plats som tål kraften. När man sedan lyfter så kommer masten alltid hänga rätt och man måste inte hålla emot för att den inte ska välta.
  19. Nu är det inte meningen att bara vara motvals men jag måste ändå fråga varför du vill få ner storskotet i sittbrunnen? Jag förstår att man vill kunna nå och justera det när man styr men det går ju att lösa med Tysk skotning som andra har nämnt här ovan. På min önskelista inför nästa båt så är den första punkten just att storskotet inte ska vara i sittbrunnen. Jag tycker mest att det är i vägen och stör rörligheten. Dessutom kan man segla med bimini om man slipper storskotet. Så som sommaren var 2018 var det ju död att sitta i sittbrunnen och stekas till döds i solen. Med en bimini kan man istället sitta i skuggan och njuta. Gillar man kappsegling så är det ju en annan sak men vid semestersegling så är ju njutbarheten det viktigaste.
  20. Angående att sulorna blir hårda och hala efter ett par år så kan man kanske rugga upp dem med en stålborste. Jag klättrade lite för några år sedan och då var det kutym att rugga upp sulan då och då. Gummit i suilan oxiderar och blir hårt och man måste då få bort det yttersta lagret för att få tillbaka fräsch och greppigt gummi. Nu är ju det här självklart lättare på en klättersko som har en helt slät sula men även på mönstrade borde det fungera hyfsat.
  21. Några bekanta till mig fjällvandrar i tunna mesh-skor och använder sealskinz i dessa för att hålla sig torr. Sealskinz är alltså ett par stumpor med Gore-Tex. Jag har inte använt den här lösningen själv men jag kan tänka mig att det borde fungera hyfsat bra i en båt med. Mesh-skorna är svala och behagliga på sommaren samt torkar fort när de blir blöta. När det blir kallare dagar så tar man på sig sealskinzen och håller sig torr om fötterna.
  22. Hur lyfter ni båten när du kan ha en sådan ställning på? I vår hamn skulle slingen krossa ställningen så det är inget alternativ att bygga den när båten är i vattnet.
  23. Tack för svaren så här långt. Jag känner till att man bör justera fallspänningen beroende på hur hård vind det är. Jag brukar försöka att göra detta på storen men förseglet rör jag sällan. Men jag borde kasnke vara lite mer aktiv med den med. Vår båt är en Sunwind 26 så den är ju inte superstor och med två vuxna och två barn i sittbrunnen är all tillgänglig yta värdefull. Det är därför som jag ville slippa ett långt rep som knappt aldrig används. Men jag tolkar de flesta svaren som att den ökade trimmöjligheten med fallet i sittbrunn är värt mer än den extra "boytan"?
  24. Jag tänkte förbereda min båt för att dra ner fallen till sittbrunn. Just fallet till förseglet vill jag dock inte ha ner till sittbrunn eftersom vi har rullfock. Det gör ju att man bara hissar seglen en gång på våren och sedan rör man det inte på resten av sommaren. För att slippa en lång och onödig lina som trasslar i sittbrunnen vill jag istället sätta en vinsch och avlastare på masten så att jag kan säkra fallet där. Fördelen blir att jag kan knyta ihop och förvara hela fallet på masten där det inte är I vägen. Tänker jag rätt som vill sätta en avlastare på masten? Hur tänker ni andra som har rullsegel? Vill ni trots allt ha fallet i sittbrunn eller är jag på rätt spår? Resten av alla linor vill jag ju ha i sittbrunnen men just fallet till rullen rör man ju aldrig så det är ju bara 11 meter rep som är i vägen. Jag är ju bara en amatör så jag tar tacksamt emot alla tips som jag kan få.
  25. Ett litet förtydligande av problemet. Där gaswiren är fäst vid motorn sitter den med en klamma som är fäst med två skruvar. Den ena skruven hade vibrerat loss så wiren satt halvdåligt fast. När vi började gasa fungerade men efter en liten stund började wiren glida i klämman med följden att gaspådraget minskade. När man gick tillbaka till neutral knuffades wiren rätt i klämman och det gick att gasa igen. En stund i alla fall. Nu är wiren fastskruvad ordentligt och motorn fungerar felfritt. Och om det var lite otydligt så är jag alltså maken till trådstartaren. :-)
×
×
  • Skapa nytt...