Gå till innehåll
onsdag 18 december 2024

dynaflux

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    217
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

12 Trovärdig

Om dynaflux

  • Placering
    Kommendörkapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Den har jag missat - men det var något sånt jag tänkte mig. Då krävs det att insatsen sluter tätt i "botten" då luft annars kan dras in i spåren. Eller så måste man förvissa sig om att den yttre delen ligger helt an mot banjokopplingen. Men helt klart värt att kolla upp och kanske försöka då jag inte har så många andra alternativ.
  2. Jag har en Yanmar 3QM30 där jag har konstaterat att matarpumpen måste bytas - anslutningen för tillförseln är ur gängorna, någon har lagat den tidigare med helicoil och allt är ganska söndertrasat. Alltså behöver jag en ny pump, jag har letat runt men hittar ingen här i Sverige - så gärna tips om något ställe jag inte hittat. Det går att beställa från utlandet men det tar typ en månad och min fru är redan irriterad. Finns det något sätt att fixa gängan - typ borra upp och sätta in en gängad insats?
  3. DENNA ANNONS HAR UTGÅTT!

    • Säljes
    • Ny

    Jag söker soltaket till en Örnvik 660 - alltså det rektangulära som sitter på hyttaket. Det behöver inte vara i superskick då båten ska säljas.

    123 456 kr

    - SE

  4. Jag tittade på Hjertmans sida - de har kopplingen som reservdel. Fabrikatet heter Multimarine och rören verkar vara 38 mm. Stort tack!
  5. Tack för svar, jag kanske höftade till lite för bra när jag skrev 50 mm, de kan vara tunnare.
  6. Jag sålde min förra båt förra året och till den hade jag en däckställning där de T-formade anslutningarna som håller ihop överliggaren med benen var av plast, några hade spräckts och jag höll ihop dem med slangklämmor. Nu köpte jag ny båt - och samma fabrikat på däckställningen och här var flera T-stycken rejält spräckta och FUBAR (F--ked Up Beyond All Repair) och jag måste ha nya innan vintern kommer. Jag har googlat men inte hittat dem men de liknar ganska mycket Noa. Så om någon kan hjälpa mig att identifiera dem, inga bilder då det dröjer innan jag kommer till båtklubben. - Aluminiumrör, uppskattningsvis 50 mm diameter - Rören sätts ihop som äldre tältstänger - en mindre ansats går i andra rörets ände och låses med en fjäderbelastad pigg (som man alltså trycker in vid demontering. - T-kopplingarna som sammanfogar överliggare med benen är alltså i svart ABS-plast. - Några av rören har fötter i plast för att ställa på däck eller marken, några har en bygel för att skruva på pulpiten. - Båda har legat i en bärväska i ljusgrått vävtyg.
  7. Jag har rensat upp det katastrofala elsystemet i min nya båt och gjort om allt från grunden. Allting är i princip klart och jag ska nu koppla in ett skiljerelä. Som det är nu finns det en huvudströmbrytare som jag kopplat så att den bryter kretsen till startmotorn och alla förbrukare (för tillfället är båda batterierna parallellkopplade). När jag nu kommer att separera batterierna med skiljerelä inser jag att det bör finnas en brytare för varje krets; en för startbatteriet och en för förbrukarna. På de kopplingsschema jag har hittat på nätet finns det variationer; många har en brytare bara för startbatteriet och förbrukarna har konstant matning (såklart vettigt om man har pumpar med nivåvakter, larm osv.) men jag vill kunna göra hela båten strömlös och då antar jag att enda lösningen är två brytare – vilket känns som en klumpig lösning. Sedan hittade jag det här: https://sutars.com/support/sakerhet/var-bor-jag-koppla-in-huvudstrombrytaren/ där de menar att man ska undvika strömbrytare till startkretsen. Deras argument är vettiga men jag skulle känna mig osäker av flera anledningar. Händer något allvarligt vill jag se till att koppla bort strömmen till motorn, likaså när jag meckar med motorn. Det innebär att en potentiell tjuv kan starta enbart genom att manipulera tändningslåset – jag har hört om flera stöldförsök där tjuven inte fattat att det finns en huvudströmbrytare. Tacksam för råd och synpunkter.
  8. Jag har alltid hittat läckage genom att låta någon (ofta min fru) spola med en slang från utsidan på misstänkta områden medan jag tittar på insidan. Hittade ett läckage på det sättet förra veckan; det regnade in och jag hade misstänkt och letat kring ett fönster och ett pulpitfäste. När vi spolade såg jag direkt att det kom från manluckan - en bra bit därifrån men vattnet hade följt en skarv.
  9. Jodå, jag är inne på min fjärde båt från 70-talet (under en 15-årsperiod) och på tre av dem har elsystemen varit katastrofala och jag har fått göra om mycket. Det är både tidens tand, tidigare ägares inkompetens och gammal teknik (som just säkringsplintar, konvertrar eller kringutrustning som jag rensar bort).
  10. Jodå, det har jag koll på. Det slog mig att jag har fyra sortimentlådor med ca 100 olika värden och även några av den större storleken.
  11. Jag tror jag har glasrörsäkringar från en gammal båt. Känns väldigt antikt: märkligt att de används på nya paneler. Köpte den idag på Erlandson - det var samma panel som sitter i båten från 1979. Antar att tillverkaren bara kört på rutin utan någon tanke på modernisering.
  12. Jag har fått lära mig att topplanternan ska ha en egen strömbrytare då man kan låta den vara släckt när man navigerar i mörker (då med de övriga tända). Jag anar att detta inte är i linje med Sjötrafikförordningen - eller? Jag hade det på min gamla båt och tyckte det var rätt bra i vissa situationer. Sedan har jag sett på amerikanska båtar att de har en separat strömbrytare för "anchor light" men frågan är om det avser lanterna eller en strålkastare.
  13. Jag syftade på en panel med strömbrytare som sitter på instrumentbrädan - bredvid varje strömbrytare sitter en säkring.
  14. Det blev med glasrörssäkringar - resonerade att det finns en risk till felkälla mindre.
  15. Nu menade jag en panel med strömbrytare som man monterar på instrumentbrädan - det finns massor med olika utförande men då glasrörssäkringar eller automatsäkringar. När det kommer till den gamla typen av bilsäkringar är de helt förkastliga. En kompis 30-fotare höll på att sjunka, typ en halvmeter vatten inuti. Jag hjälpte honom att felsöka och det visade sig att två såna säkringar hade ärgat så att länspumparna inte gått igång - två länspumpar, en säkring till vardera - båda hade fallerat. Håller på att byta en gammal panel till flatstiftssäkringar i min nya båt, har gjort det på mina tidigare båtar också.
×
×
  • Skapa nytt...