Gå till innehåll
fredag 22 november 2024

Skeebum

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Skeebum

  1. Ok. Skulle jag vinna något på att byta den tunnare kabeln mellan startmotor och generator?
  2. Jag läser av värdena via en victron shunt. Primärt kopplat på förbrukningsbatterierna, sekundärt på startbatteriet.
  3. Jag upplever laddningen från motorn låg. Vid halvfulla batterier kan laddningen komma upp i 15 Ah, men ganska snart sjunker den till 7-10 Ah. Jag har en Yanmar 2GM20 med 55 Ah generator. Batteribanken är ett blybatteri till startmotorn som är kopplat via skiljerelä till 2 st AGM på 95 Ah. Idag sitter det en ganska tunn kabel mellan generator och startmotor, uppskattningsvis 7-8 mm2. Från startmotor till batteri ca 20 mm2, längd ca 5 meter. Jag har nu tänkt att dra 50mm2 för att minska spänningsfall. Är det normalt att koppla via startmotorn? Ett alternativ är att behålla kabeln mellan batteri och startmotor, och dra en ny 50 mm2 mellan batteri och generator. Planen är att ersätta förbrukningsbatterierna med litium nästa år.
  4. Du kan fortfarande använda den lösningen som du vill. Men sätt ett block i ringen och led ner revlinan till skothornsfästet på bommen. Samma resultat men lägre friktion.
  5. Jag undrar om dom som skriver att "bottenfärg ej behövs i mälaren" verkligen har varit i mälaren. Visst växer det mer på ost och västkusten - men det växer. Min erfarenhet är att endast använda epoxy är ett dåligt alternativ. Det som växer sitter hårt fast, så det är svårt att tvätta bort. Oftast behöver du slipa, om botten ska bli riktigt fin igen. Bättre då att lägga valfri hård bottenfärg.
  6. Något är väldigt skumt här. Batterierna tog slut efter 12h, men ni körde motor i 2h av dessa. Dvs batterierna höll i 10h. Om du menar att de är slut = 50% kvar, ger detta 344/2=172 ah har blivit förbrukat på 10h dvs ett snitt på 17 ampere i timmen. Antigen så var inte banken full när nå lämnade bryggan (kanske någon annan båt löst ut jordfelsbrytaren?), eller så är det något som förbrukar massvis. Jag tror inte att det är kylen som är boven.
  7. @Varmedoktorn jag har ingen termostat till min, ser i manualen att det var tillbehör. Har du en termostat att sälja, eller vet var de går att få tag på? Samt pris? Mvh Ola
  8. Tack för alla svar. Jag har en väldigt slät botten. Slipad med 600 papper och blir kontinuerligt tvättad under sommaren. Jag upplever skrovet som lättdrivet. Det känns ganska oforcerat att segla i 8 knop. Seawolf: Du har ju en liknande båt. Lite kortare vattenlinje och liknande motor. Så då borde väl dina 16x11 vara i ungefär samma socken som jag bör ha. 16x11 vs 15x12? Vad jag förstått kan man byta en tum stigning mot en tum i idia. Men vad ger det i realiteten? Jag vill gärna ha hög marchfart för de dagar vi transporterar oss. /Ola
  9. Hej Jag seglar en Enter 360. Den bygger på Diva 35/355. Vikt ca 5,5 ton. Vattenlinje 9,88 meter. Den har en Yanmar 2GM20FC med SD20 drev. Propellern är en FlexOfold 15x10. Den är för liten. Det märker jag genom att jag kan varva mer än de 3.600 som motorn ska, samt att marchfarten endast är ca 5-5,5 knop. Jag laddade hem en excelfil där jag matade in all data. Det gav mig då att jag ska ha 16x13. Jag har även varit i kontakt med FlexOfold. Dom säger 15x12. Dvs lite större än jag har, men väldigt mycket mindre än excelfilen. Vad bör jag ha? Jag vet att flera av er är väldigt duktiga på propellrar. Kan ni snälla hjälpa mig? Med vänlig hälsning, Ola
  10. Har lite samma funderingar. Har Nautical Classic, men skulle vilja ha hydrograpfiska nu till semestern. Vi har båten längst in i mälaren, och där finns inga hydragrapfiska kort som jag förstår det. Betyder det att jag först måste uppgradera till Pro för 139 kr/år. Och sen lägga till hydrogra för 199 kr/år?
  11. Ja, det låter som ett bättre alternativ än att konvertera 12V till 240V och använda laddaren som följde med.
  12. Jag beställde ett sådant. Verkar vara riktigt smidigt. Ang laddningen så kommer jag börja med att använda konvertern till 240V i som sitter i båten, och använda laddaren som följer med batteriet. Känns inte optimalt, men får duga som start.
  13. Tack. Jag vill ställa upp jollen på akterspegeln/badbryggan under segling. Annars hade en egen solcell liggande på toften varit det enklaste. Det där batteriet ser ju riktigt fint ut. Vart får man tag på ett sådant till det priset?
  14. Hej Jag har skaffat en elmotor till gummijollen. Till den tänker jag skaffa ett vanligt blysyrabatteri och en batteribox. Troligvis denna: https://www.biltema.se/bat/elutrustning/batteriboxar/batteribox-med-elektronik-2000032450 Visst att ett Litium skulle vara bättre, man jag tycker inte att det är värt pengarna. Men hur ska jag göra med laddningen? Jag har en segelbåt med ett startbatteri och två förbrukningsbatterier. En solpanel på 50W laddar förbrukningsbatterierna. Kan jag använda lastutgången på solcellens regulator och dra direkt till det nya batteriet? Då laddas bara batteriet när solceller ger ström. Eller är det smartare att sätta ett nytt skiljerelä på förbruningsbanken - och sätta det nya bettariet där?
  15. Hej Jag har en Alcometaller foldingpropeller som jag inte vet storleken på. Någon som vet var det ska vara instansat? Det ända jag hittar är 0 på ena bladet, och NR3238. Mvh Ola
  16. Jag har också samma problem. User: Skeebum
  17. Dessa mått har du på ditt försegel enl svenska seglarförbundet: Förlik: 10,50 Underlik: 5,32 Kvm: 27,99
  18. Hej Jag har köpt en dieselvärmare, Eberspächer D2, som jag ska installera i min segelbåt, en Birdie 32. Jag har två alternativa platser: 1. I en stuv i sittbrunnen. Den gamla värmaren, Thermo 1700, var monterad på ett skott som inte vetter in mot båten. Dvs det är en stuv även på andra sidan skottet. Fördelen att montera där är att det är lätt att komma åt, och att värmaren då kommer långt ifrån salongen. Så det borde då bli tyst inne i båten. Nackdelen är just att den blir inne i stuvfacket och att det då kan komma brandfarliga saker mot värmaren. Så jag måste då bygga någon typ av sköld. 2. Inne i motorrummet bakom motorn (under sittbrunnen). Men den kommer då bli skruvad mot väggen till stickkojen. Väggen är en plywoodskiva. Fördelen är att det blir en snygg installation och den blir helt ur vägen. Men jag är rädd att det kommer låta i stickkojen, av vibrationer och fläckljud. Vad tror ni, kommer det att låta i stickkojen? Mvh Ola
  19. Jag har en Garmin 720 som jag kopplat till en Raymarine st200. Jag har ställt in gpsen på att skicka COG och XTE. Det fungerar att lägga en waypoint och köra mot. Men det fungerar inte att lägga in en gir. Gpsen räknar ner som den ska inför svängen, men när vi är framme så fortsätter autopiloten i samma kurs. Så jag misstänker att den inte får signal att ändra kurs. Har ni något förslag vad mer jag ska välja att gpsen ska skicka?
  20. Tack så mycket. Den ska jag titta närmare på. Mvh Ola
  21. Skeebum

    Race tracker

    Hej Har ni någon erfarenhet av enkla race/regatta trackers? Jag är ute efter något enkelt som går att ladda ned i telefonen (en app) gratis. Måste fungera både till iPhone och Android. Vi kör varje onsdag lokala seglingar. Start/mållinje samt kryss/läns boj som sköts av startfartyget. Det skulle vara kul om alla kunde ladda ned en app så att vi efter målgången kan se spår samt tider vid rundningarna. Kamske går att se sparade spår via en hemsida? Skulle ju vara kul att kunna bygga ut detta, med deltagarlista med SRS, så att vi per automatik kan få ut resultat. Ledordet är att det måste vara gratis. Annars kommer jag aldrig få med mig de andra båtarna. Mvh Ola
  22. Det går fint att använda en avslagen ishockeyklubba i trä. Redan färdig lamellimmad, bara slipa bort loggan och kapa i rätt längd.
  23. Jo, helt klart så tar det emot lite mer att byta segel när det sitter på rullen. Lättare att bara rulla ut det. Men det blir väldigt dyrt att köpa två segel, eller allra hällst 3 st. Min rulle sitter under däck och har två likrännor, så det går att byta segel under segling. Men det bygger på att jag har hissat det första utan sviverln till rullen, annars går det ju inte att få ned det första seglet. Fick jag välja fritt så skulle jag ha en självslående fock och rullbar code/gennacker för familjesegling. Och 110% och en genua 1 till tävling. Därför funderar jag på om inte en 110% är en bra kompromiss, som enda segel.
×
×
  • Skapa nytt...