Gå till innehåll
lördag 22 februari 2025

carl_

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    28
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om carl_

  • Placering
    Fänrik
  1. Fryst och sedan tinad öl smakar fortfarande utmärkt. I flaska är ju svårt att frysa in men tror jag har fryst i burk och att det har fungerat bra.
  2. Hur långa färder efter bunkring, dvs hur länge efter bunkring ska maten vara hållbar? Ägg är kanon, känns som färskmat men håller hur länge som helst (månader) även i rumstemperatur. Strunta i bäst-före-datum. Vänd på dom ibland. Har hört att dom håller bäst i rumstemperatur om dom aldrig varit kylda så köp inte från kyl om möjligt. Knäckebröd är kanon så har man alltid bröd efter att mjukbrödet tagit slut/möglat. Det går att torka köttfärs i ugn om man vill vara så ambitiös. Sök på det så hittar du något. Håller hur länge som helst sen. Blöts upp i vatten när det ska användas. Gillar man mjölk så köper man havremjölk. Somliga har bäst-föredatum ett år framåt även vid förvaring i rumstemperatur (oöppnat). Smakar ungefär som mjölk men är gjort på havre. Ska fungera bra även i kaffe. Tubar med mjukost, och sedan bröd (mjukt eller knäcke) så kan man göra obegränsat med mackor hur länge som helst även med ena handen på rodret om du ensamseglar (som jag). För ensamsegling rekommenderas även konservsoppor, värm på morgonen och förvara i termos tills den ska intas. Vad gäller snabb lättillgänglig energi tycker jag att kexchoklad är det bästa, mättar mer och trevligare mättnadskänsla än ren choklad eller annat godis. Annars allmänt: nudlar, spaghetti, pastasås på burk, pulversoppor, konservsoppor, konserver med annat (finns allt; chili con carne, köttfärssås...). Konserver är ju lite dyra tyvärr. Jag hade tur att bl a ha kompaniets transportgrupp under mig i lumpen, det blev alltid över mat och den tog jag hand om efter övningarna (skulle slängas annars - det var i alla fall vad jag sa mig själv). Jag släpade slutligen en svart sopsäck med 20 kg konserver (Försvarets guldburkar är *bra mat*) från regementet. Det var 10 år sen och jag har inte gjort slut på det än. Tror inte man hittar så bra konservmat som t ex burkarna med lappskojs på annat sätt. Med torrvaror och konserver klarar man sig egentligen hur länge som helst. Ska man vara ute så länge att man börjar oroa sig för brister av vitaminer och annat tar man med lime som dom gamla sjömännen gjorde, lime håller länge. Ska maten vara enkel och snabb att laga med minimal insats av t ex disk är konserver utmärkt - ställ i gryta med vatten och koka 20 min (lumparknep). Därefter är det varmt och man kan äta direkt ur burken. Ingen disk. (Sökandet efter dom riktigt enkla vägarna under lumpen tog oss så långt som att lägga/fästa burkarna direkt vid motorblocket på något av våra fordon under gång. Så blev det varmt utan att man behövde stanna och koka vatten. Funkar nog även på inombordaren på en båt om man går för motor.)
  3. Tack för alla svar. Funkis: Verkar som dina kläder fått utstå en del prövningar, i vad för vatten och under vad för förhållanden? Ute på haven? Börjar förstå att ett seglarställ nog är något annat än mina vinterkläder ja. Täthetsgrader, krage, huva och annat.
  4. Från USA till Europa, kanske hela vägen till Sverige, kanske till England eller så. Men jag vill förstås kunna använda seglarstället senare i Östersjön, på Västkusten och i Europa så det bör vara användbart även när man inte befinner sig på öppet hav.
  5. Tack för svar! Givande om dina erfarenhet av skidkläder kontra seglarställ. Fler åsikter om detta? Jag förstår att tätning vid händer, fötter och huvud är en skillnad. Vad är neoprenmuddar som du nämner? Jag trodde GoreTex var HELT vattentätt... menar du att det kommer börja läcka igenom efter ett antal timmars regn och sjö på mig? Verkligen? När vi är inne på ämnet kläder, hur ska jag tänka ang. skodon? Har ett par enkla seglarstövlar jag tänkt använda vid sämre väder. Borde duga eller bör man överväga något annat också? Får man tätt mellan dessa och benen på byxorna, hur?
  6. carl_

    Seglarställ

    Planerar att segla över Atlanten i en 39-fotare nästa sommar och undrar lite om seglarställ. Kommer ev. inhandla ett strax efter jul. Jag vet inget mer om seglarställ förutom att det finns något som heter så och att jag sett folk bära det. Jag har en GoreTex (egentligen PacLite men det är ett GoreTex-material) skaljacka för friluftsbruk. Tidigare när jag seglat har jag använt den och galonbyxor. Äger även fodrade skidbyxor i GoreTex. Vad är dom principiella skillnaderna mellan om jag bär mina GoreTex-skidbyxor PacLite-jackan mot om jag bär ett seglarställ jag köper? Seglarställ verkar ha en ordentlig krage. Det är kanske skönt. Nåt sånt har inte min PacLite-jacka. Har seglarställ andra finesser man kan ha behov av? Foder i jackan känns inte viktigt för mig. Jag tror på skalprincipen. Använder skaltänkandet med behållning vid friluftsliv och skidåkning. Bara för att jag ska över Atlanten tänker jag inte köpa något dyrt (eller något över huvud taget) bara för att. Får mina skidbyxor jacka nästan samma funktion som ett seglarställ så väljer jag det - ser jag klara fördelar med ett seglarställ däremot så känns det OK att lägga lite pengar på det. Förslag på butik i Stockholms innerstad där jag kan gå in och titta och få lite guidning? Tack på förhand!
  7. Vet du/man något om vad som hände den där tyska ensamseglaren? Väder, båt, säkerhetsutrustning, händelseförlopp? Eller andra seglare/ensamseglare som förolyckas, var ligger riskerna? Dom som förolyckas, vad har hänt?
  8. Kort livlina verkar ju vara en god idé. Helt sant att man inte måste gå raklång om man nu ska upp på däck. I nuvarande läge har jag sele och livlina alltid i alla väder, även i sittbrunnen. Men det är mest av princip - så att jag inte ska lockas att fatta något dåligt beslut. Som att plötsligt hiva mig ut för att nå något på utombordaren, luta mig ut över relingen för att kissa eller något annat. Helt klart undviker jag fördäck i möjligaste mån - men det kan bli nödvändigt t ex för att beslå storen. Tror inte jag skulle nöja mig med att beslå bara bakre delen som jag når från sittbrunnen. Händer ju också att jag flyttar fockskoten från/till främre/bakre skottaljorna och då måste jag fram. Bör jag dock inte behöva göra i hårt väder eftersom jag då redan för ett tag sedan bör ha flyttat dom till främre taljorna. Sen kan ju alltid något gå fel som man inte kan förutse - fockskoten kan trassla sig, något bli fel på rullen för focken så att man måste fram och beslå eller något annat. Mobil i Aqua-pack är för övrigt också en princip *alltid*. Inte för att man alltid har räckvidd men åtminstone när man har det ska man kunna använda den. Den är alltid avslagen. Ska inte riskera att dra ur batteriet, dessutom minskar batterinivån markant vid kyla - som t ex i kallt vatten - och då vill man att den ska vara fulladdad.
  9. Tänkte höra lite hur folk tänker angående sele och livlina. Egentligen rent allmänt, men i min situation gäller det ensamsegling över öppet vatten. Viktigare än någonsin med andra ord att hålla sig kvar ombord. Har PLB, men det är ju inte säkert att man överlever tillräckligt länge i aktuell vattentemp innan ett räddningspådrag kan vara på plats. Jag seglar för närvarande en 7.7m-båt. Ska livlinan vara så kort att man omöjligtvis kan falla över relingen? Det verkar ju vettigt - men i princip omöjligt när jag står vid masten på en så liten båt. Däcket-selen är ungefär lika långt som masten-relingen (om ni förstår - ska jag kunna stå kommer linan räcka till för att jag ska kunna komma över relingen). Om livlinan har längd så att jag blir hängande längs med fribordet - vad händer då? Tar jag mig upp över reling och mantåg? Undrar det. Om livlinan är så lång så att jag kommer ner i vattnet - då blir jag släpad efter båten i vattnet. Hur många knop måste det gå innan jag kommer tryckas ner under vattnet? Med surrat roder kan båten fortsätta segla, går jag för motor så driver den fram båten. Klarar jag av att haka av karbinhaken om jag släpas? Inte säkert. Undrar också om jag med kniven i bältet kan karva mig igenom livlinan, är inte säker på det heller. Orkar jag dra mig in till båten? Beror nog på hastigheten. Tankar? För övrigt, ni andra som ensamseglar, vad brukar ni ha för rutiner avseende livlina? Alltid kopplat på öppet vatten? Bara kopplat när ni lämnar sittbrunnen (vid lugnt väder)? Har inga särskilda fästpunkter för livlinan på båten nu, när jag seglar har jag typiskt livlinan fäst i skotvagnen som sitter precis nedanför luckan. Det är det centralaste fästet som finns i sittbrunnen. Längd så jag nätt och jämnt kan sitta tillräckligt långt bak i sittbrunnen. Vilket är ganska kort - men fullt tillräckligt för att jag ska kunna trilla utanför relingen och bli hängande vid sidan där. Som sagt ingen angenäm tanke eftersom jag undrar om jag säkert kommer kunna ta mig tillbaka in i båten. Tankar?
  10. Tips på ställe att tanka mellan Fyrudden och Västervik (förutom Loftahammar nära Västervik)? Några sjömackar lär väl inte finnas men nån kanske har tips på nån mack som ligger på gångavstånd (några kilometer) från vattnet någonstans på sträckan? Dom flesta tätorter ligger inte så långt ut mot havet... och därmed inte mackarna heller verkar det som. Tyvärr.
  11. Varför finns inte Småland med? Skulle vara bra att veta vad det finns i närheten av Västervik (förutom då just Västervik).
  12. Ja, något sådant letar jag efter. Skulle vara kul att börja få lite överblick av vad det finns för båtar i dom svenska vattnen. Gärna något med både tillverkare/modeller, men att även kunna lära sig lite om hur båtar som är byggda för skärgård/kust/hav/ocean skiljer sig åt och vilka aspekter det finns. Tips?
  13. Tack för svar Per - jovisst har jag tänkt på att kontakt med kustradiostation inte är nödvändig om det finns ett fartyg i närheten, och visst är detta en fördel med VHF-en - men om det är en handburen jag ligger med vid vattenytan och räckvidden är 3-5 nm så ska jag ha en väldig tur om det kommer ett fartyg inom den radien inom den tid jag överlever i vattnet. Jo jag undersökte faktiskt PLB som alternativ - nackdelen är priset, som ligger på 3500 jämfört med 1300 för en bra handburen (eller stationär) VHF. Men kanske är värt att överväga i alla fall. Är ju faktiskt bättre som livförsäkring.
×
×
  • Skapa nytt...