-
Innehålls Antal
51 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
0 NeutralOm durksvin
-
Placering
Löjtnant
-
Jo så kan det mycket väl vara. Ska kanalerna vara förbundna med varandra i själva "limpan"? I så fall borde det vara lätt att testa om det rinner igenom. Mvh Ulf
-
Bild 1, stora pluggen ska vara där. Fråga funktion, vattenkanaler. Bild 2, plugg, ska vara där. Kalle Hallå Kalle, tack för svar. Varför ska det vara pluggat på de båda ställena? I packningen är det ju hål gjort där den stora pluggen sitter. Ang vattenkanalerna: de verkar inte leda vidare någonstans utan går bara in några centimeter i metallen. Ingen vidare cirkulation då, antagligen...är det också meningen att det ska vara så?
-
Har en gammal rostig MD6A i segelbåten och blev tvungen att börja greja med kylsystemet. Tyvärr fattar jag inte exakt hur avgaslimpan fungerar med sina kanaler osv. Eventuellt är flera hål igensatta, men jag kan inte avgöra om de ska vara det eller inte. Om någon vet så dela gärna med er. Bifogar 2 bilder av den med delarna som jag undrar över. Tack på förhand!
-
Tack för svar. Då har du din panel på ett vertikalt rör, antar jag. Själv tänkte jag sätta fästet horisontellt på ovansidan av pushpit, utan nåt långt rör. Lite svårt att förklara i text... Anledningen är helt enkelt att pushpit inte har några raka rör, annars hade jag kunnat fästa panelen direkt på pushpit med sina två fästen utan något extra fäste emellan. Men jag blev lite osäker på om ett enda dubbelfäste klarar belastningen som vinden kan ge mot solpanelen. Å andra sidan borde man kunna fälla ner panelen och förankra den i något mer när man är borta från båten. Det är väl bara och beställa ett och testa, antar jag.
-
Någon som har erfarenhet av det och vet om det går att dra åt riktigt ordentligt? Jag funderar på att använda det som enda länk mellan en solpanel och pushpit. Men då måste det klara en hel del vind utan att panelen vrids åt något håll. http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=6565
-
Själv har jag testat roderklämman som Hjertmans säljer (art nr 3949), men kan nog inte rekommendera den eftersom jag tycker den klämmer åt för dåligt oavsett dimension och kvalitet på lina. Ihop med ett par separata lås på själva linan, på var sin sida om rorkulten så kan den nog funka bättre. Men några såna har jag inte sett på marknaden.
-
Jag har läst en bunt olika långseglingsskildringar och några som jag tyckte var givande och spännande var bland andra: Göran Cederström Från hav till hav Olof Hedengren Dalarö-Västindien Sven Lundins böcker Milo Dahlmann Min dröm om havet Ofta kan biblioteken fixa fram dem, eller alternativt hittar man dem billigt på second hand i större kuststäder ;-).
-
Hur är det med gamla hederliga stockankare, hur bra är de i jämförelse med Bruce och Delta, till exempel? Jag fick med ett 15kg stockankare till båten när vi köpte den, samt ett 7.5kg Delta. Om det skulle friska i skulle jag nog instinktivt vilja kasta i stockankaret, på grund av den dubbla vikten. Men det kanske är fel tänkt?
-
Jag hade i princip inga kunskaper om segling alls, bara sjövana från andra typer av båtar. Däremot hade jag tagit förarintyget några år tidigare. Det underlättade på vissa områden, som till exempel sjökortsläsningen. Men vad gäller själva seglingen eller hanteringen av båten spelade det intyget inte så stor roll. Efteråt fick vi en kick och ville segla mer. Vi började med att hyra båt några dagar sommaren efter, en Maxi 77. På Gunnars var vi alltid 4 personer i båten, men när vi hyrde var vi bara två. Det märktes tydligt hur mycket smidigare det går att lösa uppgifter när man är några fler ombord, speciellt när man är ovan. Men allt gick bra trots att vi var rätt nervösa när vi gav oss ut själva första gången . Men helt ensam har jag inte vågat ge mig ut än. När jag fått mer rutin kanske jag vågar mig på det. Om du bara ser till att du får öva in de olika momenten på Gunnars hyfsat bra så tror jag du fixar det fint.
-
Jag gick en veckas kurs på Gunnars tidigt på våren 2007 och hade riktigt kul. Däremot var det lite väl kallt och fuktigt att övernatta i båten så tidigt på våren, så Juni och framåt rekommenderar jag. De första 5 dagarna seglade vi mest med instruktör ombord och lärde oss grunderna i segling och diverse nyttiga manövrar, varvat med lite teori. De sista 2-3 dagarna seglade vi helt på egen hand och sov över på små öar eller i andra hamnar. Ett äventyr! Senast ändrad av durksvin | 01 april 2011 | 02:27 Senast ändrad av durksvin | 01 april 2011 | 02:28
-
Brukar man olja in trädetaljer på däck, bortsett från sittbrunnsluckor och dylikt? När vi köpte båten såg det inte ut som tidigare ägare oljat in t ex träramen runt däcksluckan till piken. Därför undrar jag om det kan vara någon nackdel med att göra det. Kan träet börja röra på sig och därigenom skapa läckor mellan trä och limfogen, in till piken? Att lämna träet helt obehandlat tycker jag heller inte verkar så bra i det långa loppet, men jag är ingen vetenskapsman på området .
-
Tack för tipset. Ska se om det finns någon information på nätet om hur man använder det.
-
Tyvärr har jag inte funnit några som helst manualer till båten, i alla fall inte ännu. Flest exemplar av den här båten finns troligen i Norge, så det är kanske där jag får leta. Den tidigare ägaren tyckte att jag skulle titta på vantskruvarnas gängor och därmed se hur långt de varit åtdragna tidigare. Det funkar kanske hyfsat men känns väl sådär tryggt. Mao vågar jag nog inte dra åt 20%, men Seldens instruktioner för övrigt verkar vara bra tips inte minst när man är oerfaren på området.
-
Fint! Det där verkar va precis det jag letar efter. Antar att det inte spelar någon större roll om man har en Selden utan att principen är ungefär densamma?
-
Om några månader är det dags att masta på för första gången, utan hjälp av någon med erfarenhet. Nåt jag undrat över är hur seglarfolk vet hur hårt deras vant och stag ska vara åtdragna. Spändheten är ju inget man mäter exakt, vad jag förstått, så vad går man efter? Hur vet man att allt är tillräckligt hårt spänt och att man inte dragit åt för hårt eller löst på t ex förstaget eller ena vantet? Hur ska man tänka när det gäller akterstaget? Det behöver knappt vara belastat alls, kanske?