Gå till innehåll
tisdag 24 december 2024

filuren

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    34
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av filuren

  1. Flyger endel i jobbet. Blir fint om resepolicyn ändras till att segla till möten 🙂
  2. WTF what the f__k funkar inte, förstår inte
  3. Söker båtplats i vår, april-maj på västkusten, Varberg-Göteborg. Segelbåt, 12m lång, 2,2m djup. Är gästhamnarna öppna? Nån som har alternativ till dagsprising?
  4. Hur många försäkringsärenden måste det vara för att vara en fördel?
  5. En fördel är att slippa 2 skrovgenomföringar
  6. Fenicierna seglade från Libanon gjenom hela Medelhavet till Cadiz för 5,000 år sen, så du blir inte den första som sätter kurs :-). Men jag vet inte om ett område som kommer i närheten på kombon natur&kultur. Efter vad jeg läser ser det ut som myndigheterna i Grekland och Kroatien går in för att mjölka besökande båtar. Fint då att det är så många andra land att besöka.
  7. Tackar Ormen för god rapport. Siktar på en sån nästa sommar. Vanlig gummibåt är för klumpig.
  8. Tackar för ideer. Malta funkar inte, Gibraltar är tveksamt (var innom i sommar men gick över till Smir i Marokko för att vara säker). Albanien är ok, om man skal den vägen. Men Tunisien ligger lagom för nästa sommars segling.
  9. Ville varit för enkelt? Norge har haft gräns på å 6 månader. Den blev ändrad i 2011. Menar den är 12 månader, med möjlighet om att söka om 24 månader. Bäst att kontakta tolldirektoratet.no om du planlägger en långtur.
  10. Inget krav om tid, men "bevis" om att man varit ute, typ stämpel i passet och hamnavgiftskvitto. Motsvarande gäller Svensk båt i Norge.
  11. Norsk båt. Om vi blir längre en 18 månader i EU vatten i ett sträck skall vi betala moms til landet vi är i, i tillägg till norsk moms.
  12. Har tänkt en sväng innom Tunisien nästa sommar för att nolla moms-klockan. Nån som har varit på besök? Hur är det med säkerheten och byråkratien?
  13. Test av bombromsar ligger på: http://www.yachtingworld.com/yachts-and-gear/tested-boom-brakes-and-preventers-65517 Själv har jag Walder, fungerar mycket bra också vid kontrollerad gipp. En broms bromsar, preventern låser.
  14. Hade en liknande upplevelse i Skagen för några år sen. Vi låg med akterankare mot bryggan och en klant gikk rätt in i vår akter, med skador på pushpit och stävbeslag. Juridiskt skall din försäkring täcka skadan. På sjön gäller subjektivt ansvar, i motsättning til bilförsäkring som har objektivt ansvar. Du kan kanske få han personligen att betala, f.ex. din självrisk, men hans försäkringsbolag vill hänvisa till ditt försäkringsbolag. Man kan bli frustrerad!
  15. Oscarsborg är en pärla! Kanonduellen var i 1940. Det finns också et torpedbatteri som blev avfyrat mot Blucher. Viken i sydväst är en lagun och heter Sandspollen, många båtar, men alltid plats till en till. Moss är inte så smart sedan bron til Jelöya inte längre är öppningsbar och det blir ett stycke tur-retur. Rätt innan ligger Son, en artsy & seglarstad/by. Längs östra sidan av Oslofjorden ligger Hankö, traditionsrik seglarhamn. Om du vill undvika det öppna havet runt Hvaler, går du ostöver vid Strømtangen. Den största båthamnen på Hvaler er Skjärhalden, men om det är fint väder kan ett alternativ vara att gå till uthamn på Tistler - vilt och vackert. Därefter ligger gränsen. (men det ligger också många fina ställen på västsidan av fjorden; Tönsberg med yrande liv, Krukehavn på Hvasser som en liten juvel, ...)
  16. Tackar för goda kommentarer! Stämmer med figuren - räta rör. Ett par är nästan igjentäppta med ett hårt belägg. Får se om jag finner nåt liknande som en eker. Jag menar att jag läste ett ställe att motorn har bäst när temperaturen ligger mellan 92 och 98 grader, men kanske det er ok med något varmare? Enig i at cirkulationspumpen också är en risk (sjövattnet är ljummet).
  17. Motoren (MD2003) blir varm vid full gas (över 3000 rpm). Har öppnat värmeväxlaren och ser att kanalena fått ett invändigt belägg, som reducerar diametern. Nån som har erfarenheter? Skrapa eller saltsyra?
  18. Har varit på inspektion. Det var en vacker båt, men maskinrummet blev tyvärr för överdådigt. En MaK på 680 hästar år stor som en liten buss. Dubbla hjälpmotorer som ger 220V kunde jag kanske klara, men att meka MaKen blir för tufft. Får se efter en båt med en högvarvad motor (?) och tid till tur.
  19. många tack för bidrag! Som Djurgårdsvarvet och andra tror jag på stål. Båten är uppmätt med minimum 8mm tjocklek i skrovet, isbrytande, så tjockleken är inte presserande. Det jag är mera osäker på är driften, hur mycket kostar en dockning, var kan man ligga (västkusten) utan att betala kommersiell kajavgift, mm. Senast ändrad av filuren | 11 februari 2012 | 23:14
  20. har funnit en gammal bogserbåt till salu. Är egentligen seglare. Möjligheten är att se på detta som en flyttbar sommarstuga. Båten år 23,95m och är en stålbåt, det är god plats. Några synpunkter på möjligheter och problem?
  21. Takk Pelle, ser ut att vi får pröva Kappeln (det ligger visst en hamn, Maasholm i mynningen, men väl med lägre charm-faktor). Får se an alternativena i Middelfart, kanskje vi håller ut med tåget. Skall också ta med Tunö som en möjlighet, vi har tidigare legat i Ballen på Samsö. Enda möjlighet till bastu syd för ...? Det börjar våras!
  22. Tackar för goda tips! Vi skall byta mannskap i Kiel, så det är fint att komma nära centrum. Det ville vara spännande med Kielkanalen, men Helgoland blir för långt denna gången. Fann Burg på Femarn, skal se på detaljer. Har också hummrat av Vi de drunknade. Seglade från smålandshavet förbi Omö för några år sen. Sydvästen var fin, men solen lyste med sin frånvaro den gången.
  23. Har startat att tänka på sommaren, siktar mot Tyskland. Nån som har goda minnen; hamnar i Kiel, Schlei, Eckernförde, Sydfyns öar (f.ex Marstal eller Ærøskøbing), hamnar i Middelfart ?
  24. Att segla til Spetsbergen är ett äventyr. Här är linken til en som var uppe sista sommar: http://carmencita-2011.blogspot.com/. Det tog 4 månader tur retur, men det är en större båt, med inombordsmotor. Sist sommar var det is i Adventsfjorden, men det är inte vanligt. Av det praktiske, så måste du ansöka om angöring hos Sysselmannen i Longyearbyen (för start) och ha gevär och vapentillåtelse. Vädret på den sista överfarten (Nordnorge-Svalbard) är som regel fint i Juli. Det är ofta lite vind, dvs vänta eller motor. Dock kan det komma polära lågtrykk, som inte kan varslas. De kan ge mycket vind, men är som regel kortvariga. En god bok, men bland de mer extrema turerna är Børge Ousland, som seglade runt nordpolen i 2010 i en 31 fots trimaran.
×
×
  • Skapa nytt...