Gå till innehåll
lördag 21 september 2024

book-ohlsson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    42
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av book-ohlsson

  1. Det som du, sea-ray_230, säger är att seglarna talar som om deras båtar inte klarar av svall. Har man inte köpt en riktigt risig hög till båt så klarar de naturligtvis mer än så men som jag skrev i tidigare inlägg tappar man fart i en segelbåt av svall. Är det redan svag vind och man gör någon knop får man börja om från noll och försöka få lite fart varje gång någon gjort svall som ibland kunde undvikits eller åtminstone minskats. Och precis som någon skrev slår bommen och seglen fladdrar.
  2. Jag som seglar än del men äger motorbåt tycker det är väldigt spännande att läsa från båda "sidor". Det blir lättare att inse hur seglarna tar sej fram i trånga farleder om man kan allt med att lova, falla, kryssvinklar osv. Det hade ju varit en väldigt god idé om alla någon gång testade på den båttyp man inte kör i vanliga fall för att inse skillnaden mellan framfarter, väjningsregler och maövreringsförmåga. När man seglar är det oehört tråkigt med motorbåtar som sick-sackar mellan alla seglare och gör vågor från olika håll så man ligger och guppar åt alla håll och mister all fart, har man tur kan man ju surfa lite på vågorna utan att behöva släppa vinden men de gångerna är lätträknade. Halvplanande båtar eller båtar som kan plana men som har förare som gillar att spendera alla sina pengar på soppa och dessutom göra svall i hela skärgården och förstöra båtar vid bryggor osv. Detta drabbar ju både segel- och motorbåtar och man börjar undra om de hittat sina båtar i flingpaketet... När man kör motorbåt tycker jag att det är jobbigt med många segelbåtar på rad som man ska ta sej förbi lite snällt, jag brukar sakta ner för att undvika svall men ibland tappar man gnistan när det ligger en hel farled som man ska glida förbi och sick-sacka. Sen segelbåtar som går med både segel och motor men som stänger av motorn så fort det kommer en motorbåt bara för att slippa vara väjningsskyldig.
  3. Har en 251 DOHC vilket är i princip samma motor som du har. Det finns rostfria limpor och pentas orginallimpor, båda dyra historier. För min del slutade det med att det blev en orginallimpa men om jag har förstått det rätt tilverkar de limporna på beställning till dessa motorerna vilket gör att det tar en halv evighet att få dem, något som kanske kan vara bra att ha i åtanke... Vad det gäller åtkomligheten har jag tyvärr inte så mycket idéer att dela med mig av. Lycka till!
  4. Min heter Toto, inte helt officielt men namnet förblir detsamma
  5. Tack för era åsikter! Med allra största sannolikhet blir det en orginallimpa, åtminstone denna gången. Det är väl beprövat och man vet att det fungerar och passar. Om jag inte har fel för mig får man dessutom garanti, inte bara på limpan utan på andra delar i systemet om de skadas av limpan. Vad det gäler svetsar så vet jag inte hur de blir i limporna men det hade varit kul att titta lite närmre på.
  6. Hej! Som rubriken antyder skulle jag vilja få reda på lite erfarenheter och åsikter om rostfria avgaslimpor. Jag står idag i situationen då jag behöver köpa en ny limpa till min Penta 251 DOHC (aq 171) och har då funderat en del kring de rostfria alternativen. Prismässigt är de inte så mycket dyrare (runt 3000:-) än Pentas orginallimpor men de påstås ge upp till 20% bättre effekt på motorn och hålla längre. Jag har dock blivit varnad för att rostfritt kan spricka när det blir varmt och att man kan få bygga om en del för att passa in delarna efter limpan. Är det någon som har erfarnheter av detta och som har några tips att ge? Någon som har likadan motor och har stått inför samma val? Vore väldigt tacksam för svar! Ha det fint!
  7. Det känns ju som att man får mer motor för pengarna om man väljer 60 hk och är det sån enorm viktskillnad undrar jag också om det inte blir alldeles för baktungt med en 70 hk. Det är nog lättare att få igen pengarna i framtiden om man har en 60 hk, de extra tusenlapparna man får ge för 70 hk är nog inte många sugna på att ge eftersom jag kan tänka mej att de flesta tycker 60 är fullt tillräckligt. Knepig fråga men jag skulle nog satsat på en det mindre alternativet med tanke på hur min gick med en gammal 50 hk.
  8. Den blev fin under tiden vi hade den Ny teak, kapell, dynor, ratt, gardiner, el osv så det kändes inte bara bra när vi sålde henne. Precis som du gissade valde vi att byta upp oss i storlek till en Maxi 680 DC. Funderade på Flipper 700 ett tag men det var så mycket gamla och små motorer i de flesta. Jag har läst lite disussioner här på forumet om överprisen på begagnade utombordare och jag håller med. Sen är det som du säger, det känns lite konstigt att köpa en ny motor med, det är ju pengar som är svåra att få tillbaks vid försäljning tyvärr... Hittar man en bra, billig utombordare som är några år gammal hade jag nog hellre valt det men det är nog inte så vanligt, och om de kommer in på blocket är de nog sålda lika snabbt.
  9. Hej! Den jag hade var förmodligen också en Ryds 49 HT men med ändrade dekaler för den var från -84 och hade de röda sätena i aktern, tror de blev blå-vita på 500 HT (vilket jag sydde om mina till sen). Gå in och kolla lite på båttester här på maringuiden och se om det är någon som har en modern 60 hk på sin 49 eller 500 HT. Jag tror inte att det är några problem med en ny motor med den storleken och framför allt blir det, som du säger, lättare att försäkra en godkänd motor. Hade du kunnat provköra med den 70 hk du har på idag hade det ju varit bra att jämföra med...
  10. Grattis! Jag har följt projektet på hemsidan och det känns som att målet är efterlängtat. Men ni har å andra sidan fått en oerhört fin båt i er egen stil och smak. Jag är avundsjuk och måste säga att jag hoppas jag själv får möjligheten att göra samma sak någon gång i framtiden Njut av premiärturen och uppdatera oss gärna om alla detaljer och intryck från henne in action! /B-O
  11. Hej! Jag hade en Ryds 500 HT i några år (samma båt), trevlig båt! På den hade jag en 50 hk johnson -84. Det fungerade ju bra om man var en eller två men var man fler gick det ju lite sämre. En motor tappar ju en del med åren så köper du en ny nu så tror jag att en 60 hk räcker. Det beror ju lite på hur många ni brukar vara och hur stora ni är. Om jag inte har fel för mig så är 60 hk max rekommenderade på Ryds 500HT och 49HT. Triss 49 HT som fanns tidigare var nor 70 hk max. Vet du hur gammal båt och motor är? Bifogar en bild på min gamla pärla =)
  12. Hej! Den som Jarb föreslår tror jag är ett ganska bra alternativ! Ryds 550 gts finns ju med men jag tror den känns lite mindre än yamarinen men är inte säker, det är en bra båt till ett rimligt pris och inte allt för gamla. Allra helst hade jag velat rekomendera en ryds 20 gts med en diesel, helt fantastisk styrpulpet som känns stor men ändå inte är enorm. Inombordare och riktigt härlig gång både om man gillar fart och vattensport eller att puttra runt lite saktare, dock kostar ju dessa en hel del tyvärr men jag tror den hade varit bra till dej och familjen i era farvatten. Vad var det för båt du hade innan?
  13. Hej! Jag håller fullt med dej om att flaggan ser mycket bättre ut i mitten men jag tror att det är både lite en vanesak och en komforfråga. Hade det varit en snipa hade det absolut inte varit något att snacka om, då skulle flaggan bara passa i mitten. I ditt fall tror jag att, om du inte förlorar för mycket komfort på det, så fungerar det bra på BB eller SB med (dock inte längst ut i hörnet för det känns som att det bara fungerar på en modern plastbåt, alltså ett par decimeter in mot mitten kanske?). Ta dej lite tid att fundera genom att sätta den på de olika ställena bara för att titta, inte fästa permanent. Lycka till!
  14. Tack för tipset! Jag ska kolla upp det under helgen. Vart ligger företaget, eller har de internetshop? Ha en fortsatt trevlig helg!
  15. Nu har jag fått reda på vad det är för grejer jag ska ha. En 14x21 var det som skulle passa min båt så nu är det bara att försöka testa en sån. Propellertrim sålde SOLAS-proppar som var rostfria och även aluminiumproppar. Får se vad det blir, priserna skiljer ju lite dock. Tack för hjälpen!
  16. Låter inte fel men jag måste ju bidra lite själv med 5. När man köpt något nytt roligt till båten som man längtar efter att få på plats. 4. Utforska nya trånga sund, vikar, öar och annat. 3. Sjösättningsdagen där man känner sej som ett barn på julafton 2. Köra i solnedgången en vindstilla kväll med gammal sjö. 1. En varm sommarkväll med spegelblankt hav, röd himmel, gott grillat, bad och trevliga båtgrannar.
  17. Tack! Jag kollade lite som hastigast och priserna såg ju bra ut men jag hur fungerar det när man inte har någon kona bakom propellern och om de är med kort eller långt nav?
  18. Hej! Jag har en maxi 680 DC med en VP 251A DOHC som innan drivis, kyla och vinter kom, gjorde 34 knop enligt ekolodet på maxvarv (6500 rpm om jag inte minns fel). Enligt beskrivningarna för motorn ska man inte ha större diameter än en 16 på drevet (290 SP). Propellern som sitter på idag är antagligen inte orginal och det går inte att hitta några mått på den. Det skulle vara kul att veta om det går att räkna ut stigningen på något sätt! Är det någon som vet hur man gör detta lite smidigt? Jag är ute efter lite mer fart på topp men framför allt kortare planingstid. Fråga nummer två: jag har letat lite på internet efter rostfria propellrar till 290 drev men inte hittat några mer än till SX-dreven. Finns det inte att köpa till mitt drev eller är jag dålig på att leta? Tack på förhand!
  19. Eftersom ryds båtar är så populära har väl en del försökt ta efter. Jag tror inte det är riktigt samma grejer vi pratar om men å andra sidan är nog priset däran. HR, Micore, jag vet inte riktigt vilka konkurrenter det finns men du kan ju söka här på maringuiden under båttester/båtguiden och så väljer du båtar 4,5-5 meter, styrpulpet. Då kan du kanske hitta alternativ men ryds är som sagt bra och välkänt och aldrig problem att sälja i framtiden.
  20. Då har du nog möjlighet att hitta en fin båt som är hyfsat ny. Djupgåendet på båtarna skiljer nog ingenting men 510 är ganska bred så är det begränsad plats kanske 478 är det enda alternativet. Du kan nog hitta en båt i din smak för runt 130 000 som är ett par år eller så och som är i fint skick. Håll oss gärna uppdaterade vad det gäller båtköpet.
  21. Hej! Välkommen till Maringuiden. Jag har inte själv haft någon ryds 478 gti men de är ju välkända och du får mycket båt för pengarna. Detta gör även att du får tillbaks pengarna om du väljer att sälja den. Att den klarar vattenskidor bak med ett par personer i båten tvivlar jag inte en sekund på, de går bra i sjön och har bra power. Årsmodellerna har väl lite estetiska skillnader men jag tror inte att skroven ändrats, det är väl mer motorerna som är annorlunda i såna fall. 2-takt och 4-takt. Förutom denna modellen så finns ju den populära ryds 510 gti som är samma sak fast lite större, dock tror jag inte de skiljer så mycket i pris. De lite äldre ryds 495 gt som också är en riktigt bra båt, ganska mycket billigare dock. En -92 är inte dumt om man ser till den modellen. Stuvutrymmen finns det väl under alla sitplatser i båten och de är hyfsat rymliga i övrigt men det skiljer en del mellan 510 och 478 i plats. Allt beror ju lite på vad du tänkt betala och hur många som kommer finnas i båten. Så skriv gärna vad du har för budget till köpet! Lycka till!
  22. Båten jag har nu är inget jag klagar på men en framtida dröm som ändå är väldigt rimlig är en Polar 820 Express eller att köra taxibåt med en Boghammar 32 Magnum/Transporter.
  23. Precis som tidigare skribenter har skrivit är det väldigt praktiskt att (särskilt om man ska på diargonalen mot vågorna) köra något snett mot vågorna i vågdalarna och sedan lägga sej nästan på tvären på vågtopparna för att sedan gå tillbaks till något snett efter toppen. Kör jag rakt emot sjöarna brukar jag dra på i vågdalarna och köra upp på vågen, dra av gasen precis i rätt tid vid vågtoppen (innan det blir ett hopp) så att fören glider ned och lägger sej utan att båten stampar. Sen drar jag på gasen igen, kör genom dalen och låter nosen dippa ned innan man kommer till läget då stäven siktar mot stjärnorna. Gången blir mjuk och man kommer fram i hyfsad fart. I övrigt ska man helt enkelt inte ge sej ut i hårdare väder än man känner att man själv och besättningen klarar av och känner sej trygga i. Det är ingen som kommer tacka dej om du ger dej ut i väder som varken du eller båten klarar av...snarare blir de som eventuellt behöver hjälpa till irriterade och får ta onödiga risker.
  24. Jag hade tänkt försöka hitta ett bra pris på LED-slinga som metervara och få säljaren att tala om vad det drar och få se vilket ljus det är i dem. Har man tur så hittar man ju två olika varav en är billigare, sen är det bara att hoppas att de sänker priset några procent extra utöver prisgarantin
×
×
  • Skapa nytt...