Gå till innehåll
lördag 16 november 2024

Vadbruse

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    56
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Vadbruse

  1. Hej! Jag läser detta fem år senare och undrar; fick du något svar? Jag har drabbats av samma sak med likadan motor och är tacksam för den informationen jag fått. Se gärna min tråd. Med vänlig hälsning Vadbruse
  2. Så har ytterligare en tid förflutit. Hela sommaren låg båten på land och väntade på att rätt delar skulle komma. Nu är kolvarna bytta och vid provkörning upptäcktes ett hål på en avgasbälg. Nu är även denna nya bälg monterad och motorn åter provkörd. De (mekanikerna) mätte trycket i motorn och det låg på 1,2 kg. De tyckte att det verkade för högt och har sökt efter någon som vet vad det skall vara för tryck i en Mercruiser td 1,7. Där är vi idag, och nu har båten legat och väntat i snart ett år.
  3. Tack för svar och bra länkar. Varför byta hela motorn för en trasig kolv? Jag har fortfarande svårt att förstå detta. Enl mekanikern var det kolv nr 1 ;-)
  4. Nu har en tid gått och vissa frågetecken har rätats ut. Motorn har plockats ut ur båten och genomsökts. Det har visat sig att det, som befarats, är ett hål i en kolv. Enl uppgift behöver då alla kolvar bytas 17000 kr bara för själva kolvarna! En beg bilmotor (Opel) har tagits till verkstaden eftersom det skall vara samma motor. Mekanikerna funderar på att det är ett bättre alternativ. Det är dock en chansning, man vet inte till 100% att det kommer att fungera. Innan denna bilmotor börjar plockas ner måste jag alltså bestämma om jag skall köpa den (12000-15000 kr). Motorn är från 2004 och har gått 9000 mil. Eftersom jag själv är novis på området har jag svårt att bedöma vad som bör göras. Jag svårt att förstå varför det inte är lättast att bara byta kolvarna. När jag sedan skall sälja motorn känns det svårare att få ett hyfsat pris när det sitter en beg Opelmotor i. Några tips, eller funderingar?
  5. Tack för goda råd! Jag kanske får tillfälle att återkomma i ärendet.
  6. En mekaniker bekräftade att det var tryckluft då han skruvat av oljepåfyllningslocket. Han sa också att den gick på tre cylindrar, vilket var lite förvånande då jag själv inte hörde något oljud. (Kanske har utvecklats till detta). Han menar att motorn måste plockas ur och att det kan vara värt att kolla vad en ny motor skulle kosta, jämfört med många arbetstimmar och reservdelar. Usch!
  7. Tack för god hjälp, jag skall följa era råd! Återkommer när jag vet något mer.
  8. Jag har en Evinrude E-tech 60 HK som jag köpte ny sept 2011. Den har gått perfekt. Enda problemet är att jag haft svårt att tilta ner den efter att den varit upptiltad. Det gäller både om jag använder knappen på gasreglaget och när jag trycker på knappen på själva riggen. Upp går alltid bra, men ner bara ibland. Detta medför ju att jag väljer att ha motorn i sjön för att inte riskera att inte kunna komma iväg när jag vill. Ofta har den gett med sig efter ett tag (då jag tryckt upp och ned ett antal ggr), men ibland har den totalvägrat. Jag har en granne som också har en Evinrude E-tech fast från 2010 och han har samma problem. Någon som känner igen detta, eller har något tips?
  9. Tack! Då återstår att undersöka om det är hål på en kolv, eller igentäppt vevhusventil. Hur kollar man detta? Vad kan man göra själv?
  10. Det låter som hål i kolven- Antag att det inte är det; finns det någon möjlighet att olja skulle kunnat spruta runt om jag kört 3000 varv i ett par timmar? Innan vi helt bortför den mänskliga faktorn. Eller tyder röken ur påfyllningshålet också på att det är kolven som är boven i dramat?Det låter som en kostsam reparation?!
  11. Det är en turbo. Vi kanske närmar oss en förklaring...
  12. Tack! Det är en Mercruiser TD 1,7. Om det är hål i en kolv skulle det alltså innebära att mätstickan kan pressas upp, samt att det ryker ur påfyllningshålet. Hur får man hål på kolven? Motorn har gått ca 1200 timmar. Är det naturligt slitage? Är det kompressionstest som gäller?
  13. Har varit i båten idag. Kan konstatera att kylvätskenivån hållt sig vid den nivå jag fyllde upp senast (har dock ej startat motorn). Kan också konstatera att den olja som sprutat ut är kol-svart, vilket innebär att den ej är vattenblandad. Men det märkliga är ju att jag hade båten inlämnad för oljebyta för tre veckor sedan, och redan bäck svart olja!? Jag kollade med oljestickan, men den var kruttorr, så jag hällde på 2,5 liter olja, och fick lite utslag på stickán. Hällde på en halv liter till och då var nivån acceptabel. Startade sedan motorn och den gick fint, ingen synbar läcka vid topplockspackningen. Mätte oljenivån, fyllde på en skvätt till, och testade igen, upp till 2000 varv på tomgång. Testade att dra upp mätstickan vid 2000 varv, och då kom det olja, men ingen stråle. Jag såg då också att det kom rök ut luftfiltret, och även ur påfyllningslocket. (När jag stannat motorn) Den röken tyckte jag dock inte luktade avgaser. Jag såg också att avgaserna gick rätt ut ovanför ytan och inte via drevet, vilket väl tyder på felaktigt monterad avgasbälg. Var kommer röken i motorn ifrån? Har det samband med bälgen? Är det detta som skapat övertryck i vevhuset och tryckt ut stickan? På återhörande!
  14. Jag hade motorn på service och mekanikern sa att han bl.a. fyllt på glykol, men inga mängder.
  15. Var ute och körde i 20 knop, ca 3000 rpm med Mercruiser diesel 140 HK. Plötsligt tappade jag all fart, och varvet gick ner. Trodde först det var något jag kört in i, typ tamp, så jag avvaktade på friläge, men oljelarmet gick och jag stängde genast av. Väl i hamn (bogserad) kunde jag konstatera att det sprutat olja i motorrummet. Dessutom var oljestickan lös (ej nertryckt), samt inget kylvatten, trots att det fyllts på en vecka innan. Kan det vara topplocket, eller topplockspackningen? För ca en månad sedan kom båten från varvet. De hade fixat drevet eftersom jag hade kört in i en fiskelina och fått vatten i det. Efter deras reparation hade motorn ett annat ljud, framförallt på tomgång. Någon sa att det verkar som om avgasbälgen inte sitter rätt. Jag vet inte om det finns ett samband. Finns det någon typ av svarta lådan man kan läsa av. (T.ex om någon övervarvat motorn på verkstaden). Skriv en rad om du har någon idé.
  16. Tack för era svar! Varvet har helt klart för lite = ingen konkurrens. Det märkliga är att de ignorerar besiktningsmannen. Han är besiktningsman för många försäkringsbolag. Han kommer aldrig att rekommendera detta varv, vilket medför betydande tapp för dem.
  17. Körde in i en lina och packboxen började läcka = vatten i drevet. Varvet lyfte båten och försäkringsbolaget kontaktades. Detta var 20/2. Drevet plockades av och båten hamnade i vinterförvaringshall. Det konstaterades att det kommit vatten i drevet. Sedan hände ingenting... Besiktningsmannen har regelbundet hört av sig till varvet för att få en kostnadsberäkning, men inte fått något svar. Jag har regelbundet varit på varvet (2-3 ggr / vecka) och frågat hur det går. Enligt varvet saknas en detalj till ett lager, vilket man beställt, men fått fel delar 4ggr!. Besiktningsmannen ringer, men de svarar inte på hans nummer, han mejlar men får inget svar. Jag får varje gång höra att de gör vad de kan, men att de får fel delar. Båten lyftes alltså i mitten av februari och nu är det juli. Vad gör jag?
  18. Tack för svar! En mekaniker lyssnade på ljudet, och trodde art det var klutchen. Vi tar upp båten så får vi en titt.
  19. Hej! Jag har en Bella 655 med Mercruiser 1,7 TD. Den sista tiden har det börjat hugga i drevet när jag backar men bara när motorn är kall. Det har succesivt tilltagit, och det beror inte på att jag inte gör en distinkt backrörelse, utan oavsett hugger och slår den (men alltså inte då jag kör framåt). Någon som har erfarenhet eller tankar kring detta...? mvh Vadbruse
  20. Tack för alla svar! Jag har talat med kommunens konsumentansvarige och hon ger mig hopp om att kunna häva köpet (efter ett firman fått göra 2 försök på samma fel) Det rör sig om en Evinrude från 1998,
  21. Jag köpte en begagnad 70 hästare av en båtfirma för fem månader sedan. Nu har den tvärdött och svänghjulet går inte att rubba. Jag har även tidigare haft en del problem som firman åtgärdat. Nu är jag less, och motorn verkar ha skurit. Jag är beroende av motorn året om. Har jag rätt att häva köpet direkt, eller skall firman få en chans till att reparera?
×
×
  • Skapa nytt...