Gå till innehåll
söndag 05 januari 2025

Halsefjord

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    17
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Halsefjord

  1. Njae...i år har det inte varit så mycket fiske för egen del. Tiden har inte räckt till och när det funnits möjligheter har det varit blåsigt utav sjutton. Näbbgäddorna är i alla fall här och hugger utav bara den. Det är en trevlig sportfisk, trots att den är svårkrokad med sin hårda näbb/käft.
  2. Hej! Har inte fiskat i Havstens fjord, men däremot i samma fjord-system fast längre söderut, söder om Ljungskile. Det borde väl finnas sill, havsöring och nu (har dykt upp i dagarna) näbbgädda.
  3. Hej! Runt broarna brukar det allmänt vara bra fiske sommartid, men vad är det för firre du är på jakt efter? Vill du trolla havsöring nu på våren bör du söka dig något grundare vatten i vikar och runt uddar. Skitfiske!
  4. Halsefjord

    Sill frågor

    Hej! Håller till på västkusten. Fiskar havsöring nu på våren och makrill om sommaren/hösten. Stöter ibland på sill, framförallt då jag är ute efter makrill. Har aldrig gjort något riktat fiske mot denna art men börjar att bli nyfiken på det. När är det bäst att fiska sill? Har vi den här året om eller vandrar den iväg? Finns det olika sorters sill (skarpsill, ishavssill.....?). /Nyfiken på Sill
  5. På min dieselmotor så är oljetrycket som högst initialt, när oljan fortfarande är kall och seg. Under gång, och i takt med varmare olja, så sjunker trycket några psi. När oljan/motorn väl är varm så krävs ganska markanta skillnader i gaspådrag för att märka en skillnad i oljetryck.
  6. Hej! Tappade också 3 knop. Tappade dessa under sista veckan i juli och andra veckan i augusti. Det är tydligen då som man bör vara regelbundet i spat och tvätta skrov, roder och propeller. Enligt min erfarenhet sänker havstulpaner på propellern farten mer än litet slem på skrovsidorna.
  7. 15 övernattningar på 25 fot. (Löjligt litet jämfört med många tidigare inlägg i denna tråd) Däremot oräkneliga dagsturer under högsäsongen (hart när omöjligt att hitta lediga övernattningsplatser i skärgården under högsäsongen - nästan bättre då att ligga i hemmahamnen). MEN - hösten återstår. Försöker att vara ute vår och höst mest. Under hösten är havet varmt och det är härligt att vara ute när alla andra står på marinan och skrubbar på sin nyupptagna båt.
  8. Tror nog att du kan få makrill vid Ljungskile. Kanske inte dom mängder man kan plocka upp i öppet vatten. Själv har jag tagit makrill (under tidigare år och ganska sent på säsongen - mitten september) i fjorden norr om Stenungsund men strax söder Ljungskile. Skitfiske!
  9. Tog idag fin makrill i fjorden norr Stenungsund. Inga mängder men dom finns här. Fasta och fina.
  10. Nä, något sådant pillar jag inte på. To complicated for me. Det är väl bara att acceptera ett mindre effektuttag med den nya dieseln, med sämre gångegenskaper på båten och därmed också ökad förbrukning (=mer utsläpp).
  11. Jag märker en tydlig skillnad i effekt på min motor beroende på om jag kör på riktig diesel eller miljödiesel. Att miljödieseln är här för att stanna är väl uppenbart. Men, går det att ställa in motorn för denna nya diesel så att man till viss del kompenserar effektbortfallet? Eller skall man behöva välja en större motor (när det blir aktuellt) och på så sätt kompensera för bortfallen effekt?
  12. Hej! Till att börja med; jag har aldrig själv ankrat på svaj (så jag borde kanske inte svara...). Men jag har för avsikt att göra detta ganska snart. Då vädret är fint så är det så förba.... trångt i bra ankringsvikar så att alternativet är att ligga på svaj eller gå in till en full gästhamn. Många utländska båtar ligger på svaj hos oss. Troligen är man vanare att ligga på svaj än förtöjd vid land. Kan kanske att ha med frånvaron av allemansrätten att göra? Om du ligger på svaj, se till att du har tillräckligt med marginaler från grund och land i en cirkel 360 grader räknat från din akter. Vinden kan svänga under dygnet och gör det också vanligen. Om du har en GPS som har en anchor funktion så har den med andra ord en bevakning på om ditt ankare börjar dragga/släppa, och varnar därmed. Kolla sjövädret innan ni går och lägger er. Vindriktning, och framförallt styrka, avgöra om ni skall ligga på svaj. Återkom gärna med dina erfarenheter.
  13. Garmin 278 är suverän i både bil och båt. Vägkartor medföljer och sjökortsminneskort går att köpa till. Smidigt handhavande, intuitiv och helt ok svensk manual. Drivs via 12 volt cigguttag, eller 12 volt data-/ström kabel, inbyggt batteri samt går att ladda i vägguttaget. Nackdel, något liten skärm. Större än en handburen dock.
  14. Nitro skriver om den f..b citydieseln Vilken diesel är det? Den med inblandning av FAME/RME? Som ganska nybliven innehavare av båt framdriven medelst dieselmotor tycker jag mig märka en effektskillnad på, ibland, /- 200 rpm, beroende på var jag har tankat, vilket antagligen då innebär olika energiinehåll på den diesel som jag fyller upp med.
  15. Hej Ibland ser man snipor och fiskebåtar med så kallad Mesanmast och segel. Sitter (dom gånger som jag har sett det) i aktern. Vad är syftet med detta? Få hjälp av vinden?, få ner bränsleförbrukningen? eller som hjälpmedel vid fiske (släpdörjning e dyl). Nyfiken.
  16. Hej! Köpte en Garmin 278 i våras. Använder den både i båten och bilen och är helnöjd. Har även kopplad ihop den med VHF:en så att positionen kan erhållas vid ev DSC anrop. Den är snabb, har en bra bildskärm som syns bra i starkt ljus och är lätt att ta med överallt. Enda nackdelen är, såsom tidigare nämnts, storleken på skärmen. Men det är en kompromiss som fungerar bra.
×
×
  • Skapa nytt...