boaten
Medlemmar-
Innehålls Antal
18 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av boaten
-
Har en Honda BF20 (fyrtaktare, förgasare) från 2008 som beter sig lite konstigt ibland. När man växlar från framväxel till friläge så rusar tomgången. Inte okontrollerat, men tillräckligt för att det inte ska gå att växla utan att det smäller rejält. Brukar lösa det genom att stänga av med startnyckeln istället. Startar man igen är tomgången normal. Detta händer bara lite då och då (svårt att återskapa), men alltid vid fel tillfälle och är förstås stressande. I övrigt fungerar motor och reglage perfekt. Tips mottages tacksamt.
-
Tack för svar! Tyvärr var den lägsta pitchen för Solas Amita 4 på 11 1/4. Min nuvarande trebladiga aluminiumpropeller har måtten 9 7/8 x 10 1/12 Dock såg jag att de är har en modell New Saturn med dimensionerna 10 x 10 respektive 10 x 9. Rostfri alltså (känns dyrt, men finns det inget alternativ så...) Har hört att man brukar gå ner en tum när man byter till fyrbladig. Men är det för mycket att gå ner 1.5 tum måhända? Procentuellt låter det ju mycket på en så liten båt/motor som jag har (Ryds 435DL). Det primära är ju inte att förändra accellerationen särskilt mycket. Men den får ju inte bli klenare heller..
-
Skulle vilja byta propeller till min Yamaha F25A. Vill att den ska bli lite starkare, men det jag primärt är ute efter är att minska vibrationer och ljud något. Min förhoppning är att en fyrbladig propeller (som t.ex. Honda använder) kanske ska hjälpa lite. Någon som vet vem som säljer detta? Det enda jag hittat är Propulse, men de hade bara till hight thrust modellen av min motor (med annat nav tror jag, samma som lite större modeller). Yamaha har ju bara trebladiga till dessa motorer.
-
För ca. fem år sedan hade jag två sådana till min båt. De läckte ganska rejält vid slanganslutningen (alla delar köpta på BT). Det var innan jag tog mitt miljöansvar (4t) så det resulterade i äcklig oljeblandad bensin överallt i båten/bilen. Var ungefär då jag slutade handla hos dem, köpte nästan allt där innan. Inbyggd reservtank kändes även irriterande - bättre med en separat dunk.
-
Denna artikel kanske kan ge dig inspiration: http://tinyurl.com/od84zp :-) Senast ändrad av boaten | 05 juni 2009 | 07:08
-
Hej! Tänkte bara säga att det var inget skum i fören, helt tomt, ifall det kan vara till nytta för någon. Nu sitter räcket som berget. Övriga skruvar löste jag genom att pressa ner originalskruven i hålet samtidigt som jag körde skruvdragaren baklänges, och sedan sätta fast en ny skruv med 0,7 mm större kärna för hand. Inte en spricka. Något svar från Ryds fick jag aldrig. Helt korrekt prioritering från dem, eftersom jag ändå aldrig kommer köpa Ryds igen.
-
Orsaken att jag tänkt installera luckan är egentligen att jag behöver montera en godkänd låsbygel. Den som är monterad för vinchen är tyvärr inte klassad. Hade föreställt mig att ifall fören är fylld med skum så skulle det ändå gå att gräva bort lite? Ska slänga iväg ett mejl till Ryds, tack för tipset.
-
Hej! Jag har köpt en Ryds 435 dl där räcket satt löst. Har därför plockat av det och plastat igen hålen. Vilken dimension ska man förborra med för att inte få sprickor i plasten, men ändå bra fäste? Kärnans diameter antar jag? Använder plåtskruv tror jag det kallas. Kommer att installera en inspektionslucka i fören, så där kommer jag förhoppningsvis åt att fästa räckets hajfenor underifrån med skruv bricka (ving)mutter. Där är ju även belastningen som störst, så min förhoppning är att det håller bättre nu.
-
Jag tror att det i grunden är en fråga om utbildning, och i viss mån föräldrarnas bildning (klass). Man kan komma ganska långt i livet (bli pappa, köpa stor båt) ändå, vilket många män med stigande ålder använder för att tillmäta sina åsikter allt större värde. Behovet att basera åsikterna på kunskap, försiktigt ansvarstänkande eller något sorts abstrakt resonemang (flum) minskar, och de har ju ofta nära till ryggdunk (se ovan). Den finns dock tre frågor som kan få den mest inbitne ”miljöskeptiker” (klumpar ihop lite jag med, men de rör sig alltid om samma lågt utbildade, småfifflande besserwissrar till gubbar, med samma primitiva argumentationsteknik) att av misstag medge förekomsten av t.ex. ett klimathot orsakat av människan / nygammal koldioxid. Dra upp något av tre ämnen så försäger dig de sig ofta i sin iver: * Bottenfärg * Etanol * (Ineffektiv) Ekologisk matproduktion Fast. Skitsamma. Det räcker ju att de säger ”vad folk inte vet e att de e moms på skatten på bensiin. moms på skatt!!” eller ”Tänk själv! Har jag alltid gjort!” så har man förlorat ändå. Extra roliga är de av dem som nu stolt begränsar sitt miljöengagemang till att köra med diesel (vilket de gjorde innan också, fast då av ekonomiska skäl).
-
Vad bra! Då lutar det ännu mer åt kombilanterna Beträffande mistlur så har jag p.g.a. wakeboarden en gasdriven tuta. Rekommendation är nog att den riktas bort från både medpassagerare och kapten om man vill akta sig för tinnitus! Den hörs minst sagt.
-
Ser att det är fler än jag som tycker att det är långt till sjösättningen. Jag har en Ryds 435 DL och huvudargumentet för en kombilanterna är lathet, samt en emotionell snarare än rationell ovilja att göra allt för stora ingrepp i min nästan nya båt. Att man blir bländad av en runtomlysande lanterna är nog det störa argumentet mot lösningen. Kommer förmodligen inte att bli bländad av reflektioner i skrovet, eftersom jag inte gillar att polera. Att montera en permanent stolpe i aktern fungerar inte för mig, då jag vet med mig att jag kommer att knäcka den vid wakeboardåkning eller mot någon lina i hamn. Använder jag en plug-in variant är jag rädd att hålet blir exponerat för saltvatten där, även om jag inte skulle glömma att plugga för det. Har även funderat på en akterlanterna, men svårt att se exakt var jag lämpligtvis skulle placera den så att den syns. Ska förmodligen installera en inspektionslucka i fören för att kunna monter en klass 3 bygel. I så fall passar jag kanske på att montera röd/grön lanterna och drar kabeln mellan skrovet ifall jag inte stöter på för mycket fyllnadsskum. Men det löser ju inte hela problemet, som för övrigt redan är löst. Ha de!
-
OK, men den fungerar inte som regnläns när båten är obelastad i hamn eller? Jag fick aldrig självlänsen vid planing att fungera på min båt när jag försökte för ett par år sedan, men kanske gick den för lågt i vattnet för det med (låter iofs lite extremt). Årsmodellen hade problem med sprickor i det tredje övre skrovet, vilket gjort att vatten alltid läckt in och tyngt ner. Som jag har förstått så åtgärdades detta på garantin om man hade hört av sig. Detta och att ABS-plasten gulnade i början har väl gett annars trevliga båtar lite dåligt rykte.
-
Ja, det var så jag menade. Men om det bara handlade om en formalitet (ingen reell säkerhetskompromiss), alla andra gjorde så, och risken för att åka fast vore liten, så skulle nog min moral tåla det med. Jag har större problem med att jag använder bottenfärg / fossilt bränsle. Enligt vad jag har kunnat läsa mig till så är inre vatten just där jag tänkt befinna mig åtminstone i god tid innan skymning med min 4,35m styrpulpetare. Men skulle annat inträffa så vill man ju synas korrekt i vågorna, och det vore ju bekvämt att slippa tänka på det. LED är för övrigt intressant, men separata små batterier är det inte.
-
Hej och tack. Jag har läst definitionen för båtar 7-12 meter / 7 knop på flera ställen. Men i länken du gav mig var det anmärkning 3 som löste problemet för mig. 3 I svenskt inre vatten får topplanterna/vita rundlysande föras lägre, dock minst en halv meter över sidoljuset. Den hade jag inte sett tidigare på andra ställen. Det gör ju att jag kan köpa produkten, samt förklarar varför jag tyckt att det ser ut som folk tummat på 1-meters regeln.
-
Har tänkt köpa en kombilanterna att montera på pulpeten på min lilla båt, mest för att det blir så smidiga kabeldragningar / snälla håltagningar med en sådan. Den vanligt förekommande varianten (seasea/hjertmans) är 1 m lång, med runtomlysande topplanterna och röd/grön på mitten. Men avståndet mellan sidolanternor och topplanterna ska väl vara 1 m så denna variant måste väl vara ogiltig? Eller? Någon som vet ifall det finns någon godkänd variant att köpa? Var? Eller är detta en regel som man brukar strunta i (ser ut så på många mindre båtar). Bötesbelopp?
-
Någon som vet ifall det är regnläns på Terhi Big Fun årsmodell 1992? Den finns en genomföring från durken som via en gummislang mynnar på undersidan skrovet. Inte i ett runt hål utan i någon form av platta. Är detta en självläns som är avsedd att användas vid planing, via undertryck som då bildas? Eller kan den fungera som regnläns också? Under förutsättning att durken befinner sig en bit ovan vattenytan, vilken den inte gjort tidigare men idag gör. (Har nämligen bytt till mindre motor & tank, tätat och installerat automatisk länspump så att innerskrovet är nästan torrt = båten ej länge låg/baktung) Erkänner att mina kunskaper i hydraulik är usla. Säkert en dum fråga, men jag har grunnat på den länge så jag är tacksam för klokt svar. (Har i såfall ändå tänkt sätta en backventil på slangen.)
-
Är på jakt efter en liten styrpulpetare som passar till en 25hk 4-takt (72 kg) med powertrim. Har endast erfarenhet av rydsen ovan. Tycker den är väl lätt och hög i fören, vilket innebär att man inte har något sikt innan man kommit upp i planing oavsett trim. Någon som vet ifall HR435 beter sig likadant? De har ju liknande skrov, men HR ser lägre ut i fören, har möjlighet att stuva ankare mm fram, och solid köl vilket sammantaget kan påverka viktfördelningen något? Större båtar är inte aktuellt.
-
Har nyss köpt en Honda BF20 utombordare. Innan hade jag en större motor, som var fastsatt med fyra genomgående bultar genom akterspegeln. Denna mindre motor ska man tydligen dra fast med två vred. Jag köpte även ett bygellås (safequip), så bara ena vredet kommer att användas. Säljarn säger att man inte ska behöva bulta utöver detta. (Manualen är inte så hjälpsam, och i den står det även att man ska binda fast motorn i en tamp to prevent accidental loss off engine så jag litar inte heller riktigt på den...) Denna lösning tycks vara praxis för motorer med mindre än 30 hästar. Men är den bra? Hur gör ni? Intuitivt skulle jag nämligen vilja behålla båda vreden. Känns ju som att den är konstruerad för det, och den är ju trots allt 50 kilo och över 20 kusar. Och byta till ett genomgående lås och en extra bult. Men det kanske är onödigt arbete (måste ju göra två ordentliga hål), tacklar krafter som inte finns, och ett sådant lås kanske rent av är enklare att ta bort? Om man använder befintliga bulthål i motorn det vill säga och jag är knappast rätt person att borra nya (*). Tacksam för era åsikter / synpunkter / erfarenheter. (*) Förtydligande: Och ingen annan heller ;-) och jag vill inte lämna in. Senast ändrad av boaten | 26 maj 2008 | 18:56 Senast ändrad av boaten | 26 maj 2008 | 19:04