Gå till innehåll
söndag 23 februari 2025

thomas_sundberg

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    89
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av thomas_sundberg

  1. Hej, Har en Buster XL med fast tank. I dag när båten stått på land i solen några timmar så började det rinna ut bensin i luftventilen till bensintanken. Jag öppnade locket till bensintanken och ett ordentligt övetryck hade byggts upp. Jag är ny med motor båt och undrade mest om detta är normalt eller om jag har något fel på båten. Lite nervös blir man ju med tanke på explosions risken.
  2. Hej! Härligt, jag har seglat en hel del i västindien och kan meddela att det är underbart, vackra öar, fin vind och trevliga människor. Solen lyser varje dag och en kall Carib på akterdäck är svårslaget. En varning, klimatet där nere är grymt mot alla material, solen och saltet i kombination kan få hederligt svenskt rostfritt att rosta inom dagar. (Våra Rostfria bestick såg ut som dom var gjorda i vanligt stål). varje gång då får chansen, skölj av allt salt från båten. Det sparar mycket. några ställen du inte får missa: Pouton de Bakoua: mitt emot Fort de France på Martinique, mysig liten marina, ett vattenhål för seglare. Ilse de Saint: Tillhör egentligen Guadeloupe men är en fristående liten grupp av öar, underbart och pittoreskt. Ankra utan för The Pitons (St Lucia) The Pitons är två syster berg som ser ut som en sockertop, att ligga ankrad i skuggan av dessa vackra berg, se åskan dra fram långt borta i horisonten och lysna på ljudet av havet och djungeln är magiskt. Den lilla men underbara ön Union Island (tillhör St vincent and the Grennadins) med hamnbyn Port Elisabeth, en gammal valfångar ön där dom fortfarande en gång om året fångar val med gammal metoder. English harbour: (Antigua) Lord Nelson's gamla orkan hål. Mycket av byggnaderna finns kvar och hela hamn området är super mysigt. Här finns mycket marin service och tillbehör, segelmakare, motorer och bageri, resturanger. Det finns så mycket mer men dessa är sånt ni inte får missa. Lycka till och hoppas ni får det underbart.
  3. Furu av bra kvalitet finns på Fredriksson och interwood för att nämna några, att den skulle kosta 50.000 / kbm som är standard pris för teak, betraktar jag som osannolikt. Ett annat alternativ som jag själv funderat på är Kirai trall, den måste dock klyvas då den tunnaste är 21mm vilket är lite i överkant tjokt och tungt. det finns en som är 28x145, klyver man den på båda ledder får man 12x 70 (sågen tar 4mm) fräs notspår lägg, nåta och sen slipa - borde bli rätt bra faktiskt. Kirai eller BanKirai som det heter, är mycket tåligt trä med Teak liknande egenskaper. Fast jag betraktar nog inte Kirai som miljövänligt även om importörer påstår att det är från miljö skogar.
  4. Hej, Jag har ett tips, tätvuxen kvarterssågad furu. Inte det skiten som sälj på bygghandeln. En tätvuxen furu nära kärnveden som sågats med stående årsringar är nästan outslitlig, tål fukt och väta nästa lika bara som teak. Den kan sedan med fördel pigmenteras med någon lämplig olja. Själv har jag med mycekt gott resultat provat Deck sealer från Owatrol men det finns många att välja på. Undvik för allt i världen skitoljan som sälj på bygghandeln, det är 80% lacknafta i den (torkar ut träet) Eller varför inte lacka! snyggt men kanske inte så slittåligt. Kan läggas som teakribbor med nåt. Idean med bänkskivor tror jag inte på. Den kommer att slå sig och dessutom väger den en del Oregon pine är ett annat alternativ men den är nog dyrare.
  5. Hej, Marin ply är ett samlingsnamn på plywood som är WBP limmad, dvs. tål en viss mäng fukt och vatten MEN ingen plywood tål vatten en längre tid oavsett pris. Köp du billig plywood men då måste den förseglas med epoxy och det är inte så billigt. Visst kostar det att renovera, men knappas mycket jämfört med att köpa nytt, vad får man ge för en ny styrpulpet båt som du har, 100.000 och det är ju inte vad du laggt ut på renoveringen PLUS det roliga att göra jobbet. Har precis blivi klar med min total renovering av en 35 år gammal segelbåt. Jo det har kostat men tillfredsällelsen är stor! Mitt tips är att använda vedertagna marin produkter när det gäller färg och kem. Plywood kan du nog köpa var som. Epoxy köper du billigt på Nils Malmgern eller ännu billigare på Kompositfabriken (sök på Google)
  6. Hej Frigolit tål inte polyester eller rättare sagt, den tål inte lösningesmedlet i polyester - Styren. Den kommer att smälta. Så vitt jag vet tål frigolit inte ens vanligt kontaktlim. Om du skall göra som du säger måste du använda andra grejor. Dyvnicell, Bonocell Klegocell är några varumärken som du kan söka på. Några av dom finns hos vanliga båthandlare. Dock avsevärt dyrare än frigolit. Plywood /Trä blir nog billigare men gör den runda formen svårare (svårare men inte omöjligt!). Om man lägger ner så mycket tid på att skapa pluggen skulle jag gjutit en form över den och sen gjort pulpeten i formen. Går åt lite mer polyester förståss men bör ge ett bättre slutfinish Tänk på att material som fungera med poly kanske inte fungerar med Epoxy och vise versa. Epoxy är avsevärt dyrare men också starkare vilket kräver mindre material så slutprodukten behöver inte bli så mycket dyrare.
  7. Hej inte på en havsfidra men väl på en Shipman (se bilder på min blogg) Jag valde att limma med Sikaflex 292 vilket verkar vara bra (lite tidigt att säga säkert) om du inte har allt för stora böj/svängar borde det gå bra. Jag nåtade med Sika och deras primer vilket var bra, den är relativ lätt att slipa. Ett tips är att värma upp nåtmassan i varmt vatten, dels är den lättare att få ur tuben, dels flyter den ut i nåten lättare. Använd sedan en smal spackel för att trycka ner den i nåten ytterligare. Tejpen i botten var omöjlig att få på plats så den struntade jag i (oj da). Lycka till!!
  8. Hej Det finns något som heter klottersanerings vätska, finns i färgaffären. Den kan fungerar, beror lite på vilket lim det är och hur gammalt det är, på min 35 åriga fungerade det ok. Men i slutändan var jag tvingen att slipa en del.
  9. Jag vet det har skrivits mycket om denna båt men, ni som har eller har haft en, kan ni inte samla lite tankar om hur den är att segla, bo i och äga. Funderar på att byta upp mig och vill vet allt om denna pärla. vi är två som skall bo i den och uppskatar gott om plats och god komfort, fart är inte så viktigt däremot en båt som tål mycket vind och sjö. Tacksam för värdefulla synpunkter
  10. Hej Inntresant diskusion! kul! Har selgat en del i tropiska vatten, Gör så här: Bygg strutar till alla däcksluckor och spänn upp dom så att strutens öppning ligger mot vinden, eftersom man oftast ligger på redden är dett enkelt, i båtens långskeppsriktning. Strutarna görs läpligen i kanvastyg med en bom upptill som kan fästas i ett fall eller liknande. Nu kommer vinden (det blåser nästan alltid) att samlas upp innan däcksluckan och massor av sval luft strömmar igenom hela båten (se till att ha öppet längs akter också) Förslaget med att vattnet skulle användas fungerar inte, i tropiska delen av världen är temeperaturen ungefär samma året runt, vattnet blir således inte mycket svalare, tex i västindien är luften omkring 30 och vattnet omkring 29 grader. Att ha en Ac i Tropsiak vatten känns lite som att riva tusenlappar i duschen, varför vill du kyla, själv åker jag ditt för att jag älskar värmen, om det är kyla du är ute efter kan jag rekomendera svensk sommar - som nu 16 grader och moln.
  11. En vacker båt, men om jag skall vara helt ärligt tycker jag inte den där dog houset gör hennes linjer rättvisa, är den original eller?? Lycka till med mini cruisen, och fram för allt lycka till med den stora. (om den blir av) själv drömmer jag som många samma dröm men börjar sakta inse att den kanske inte kommer att ske....
  12. Hade en fråga här nyligen om hur man bäst limmar teak i sittbrunnen, jag lovade att återkomma med resultatet och bilder. Man av mitt ord, här kommer det. Resulatet blev bra, det var svårt att böja bitarna men det gick. Jag använde som rekomenderat Sika 298 att limma med. Nåtningen gick till på så sätt att jag värmde upp tuberna i varmt vatten och sen gjorde ett rätt stort hål i pipen, pressa ut och fyllde nåten ordentligt och sen spacklade ut det för att eliminera luftbubblor.
  13. Jag har bestämt mig för att bygga nya istället. Kollade med Benns men dels hittade jag inga och dels så ligger dom långt bort (bor i Gbg) Vad tror ni, ett alu rör 40mm (passar i spridarefästet) ett hack längst ut för varjern och en bult genom fästet. Sen drar man över ett spridare skydd (ni vet ett sånt i plast). Borde fungera eller är det stor krafter på en spridare? Mina gamla var inte grövre än så, dom var dock tapperade så dom var lite slankare, desa blir lite klumpigare men 40mm borde inte upplevas som fullständigt avskräckande eller????
  14. Jag har tappat bort mina spridare till min mast (sitter på en Shipman 28) Är det någon som vet var man kan hitta nya? Ytterst pinsamt att erkänna men ibland händer det att jag tappar bort saker och glömmer....
  15. Här är en annan tanke; Köp en äldre båt, glasfiberbåtar håller i evigheter och köp sedan en avsevärt nyare (4-takt) motor, en med garantier. Finns det något mer opålitligt än en utombordare (eller var det förr det var sant?) Övrigt, varför handlare? vad är det som säger att dom är mer ärliga än privatpersoner som säljer på blocket eller andra köp/Sälj sajter? Denna historia bevisar ju motsatsen. Lycka till med båtköpet.
  16. Hej Anna Är själv Shipman ägare och har roat mig med att renovera den sen jag köpte den, Kan kolla in bilder här: http://syemma.blogspot.com/ Några konkreta åsikter som jag vill pådyvla dig. Det där med böldpest är överdrivet, men visst förtjänar hon ett bra skydd, jag hade den på land i tre år och sen målade med epoxi färg. Ditt axel stöd är bultat så det kommer nog inte att vara några problem, som andra redan sagt, det handlar om att skydda den från vatten. Själv har jag slägt ut den gamla farryman motorn och satt in en MD7 med saildrive, går som en klocka och har bra drag när det behövs. Tycker vi shipman ägare borde starta en klubb eller nåt, det känns så sälsynt att man hittar någon som har en, för utbyte av ideer och sånt. Nåja det blir nog bra. Lycka till och god segling. Senast ändrad av thomas_sundberg | 26 maj 2009 | 16:26
  17. Mahogny och teak mm. finns hos http://www.adeltralagret.se/ Detta bolag drivs av en kille som startade Kärnsund, dvs en av dom få som säljer till varven på orust. Prata med Tor, mycket trevlig kille, och bra priser. Ädelträlagret säljer till Privatpersoner från samma lager som Kärnsund. Var där igår och köpte teak.
  18. Man bockar och tackar för goda råd. Nu vet jag exakt hur jag skall gå tillväga. Återkommer med en bild när det är klart.
  19. Bra, nu är jag med i matchen, ingen härdlim alltså. Sika 290 verkar vara det som gäller. Men jag har alltså inte tänkt att skruva utan endast limma, tror ni det kommer att hålla (en rimmlig tid, dvs ungefär lika länge som teaken själv) Jag kommer att lägga en 9mm ribb. Som alltid tacksam för alla goda råd.
  20. Ingen anledning till ursäkter. Menar du att tex Sica eller Tec 7 (vilket jag tror är en liknande produkt) inte kommer att fästa ordentligt i teaken eller inte hålla, eller menar du att det kommer att hålla väldigt bra och därmed bli omöjligt att ta bort?
  21. På samma sätt som jag nyss tagit bort den gamla, den var skruvad och limmad, när skruven var bortagen rörde sig teaken inte en millimeter, det var fortfarande (ca 20 år) stenhårt att fårt bort den från limmet. (limmet höll och ribborna sprack) Min fråga består vad limmar man med. När jag lägger teak däck är det inte frågna hur den skall går att tabort som styr valet hur den skall läggas. Min båt är 34 år, jag misstänker att detta blir den sista teakläggningen som denna båt får uppleva. Någon som har erfarenhet av Tec 7?
  22. Hej Har planer på att limma teaken i sittbrunnen, har fått för mig att det skall gå bra. Men vad ska man limma med? Tec 7, Epoxy?? Några förslag från någon erfaren som provat?
  23. får man vara så fräck att man kommenterar den mycket kunniga hedersmedlemen Peter K? jag vill nog hävda att 12 lager lack är lite i överkant. Borde fungera utmärkt med 4-6 och ett tunt lager inför varje säsong. Själv föredrar jag International Goldspar, den torkar mycket snabbare, en inte helt ovesätlig egenskap, särskilt om man skall lägga 12 lager Obs ingen ironi i detta, har stor respekt för dina kunskaper Peter! Senast ändrad av thomas_sundberg | 25 maj 2009 | 16:32 Senast ändrad av thomas_sundberg | 25 maj 2009 | 16:32
  24. Det är med stor sannolikhet en plywoodskiva med ett översta lager bestående av smala ribbor i koto och lite bredare i teak, det är dock mycket tunn faner och kan inte slipas säsrkilt mycket innan man åker igenom till de undre lagren som är av billigare träslag. Kan dock vara plasst, svårt att se på bilden
  25. Hej jag köpte nytt försegel nyligen från Kabat Segel som syr i Polen, avseende kvalitet och livslängd kan jag inte utala mig om ännu. Men den verkar mycket gedigen (av det lilla man kan se på ett segel) Dom finns här: http://www.segelochbat.se/ Dom är mycket trevliga och dessutom snabba. Jag betalad lite över 8000 inkl frakt, hos Boding fick jag pris runt 11000 och hos andra ungefär samma pris. Jag kommer att återkomma här efter första säsongen med ett utlådande. Segla väl!!
×
×
  • Skapa nytt...