Akvavit
Medlemmar-
Innehålls Antal
103 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Akvavit
-
Ett ständigt aktuellt tema. I min båt kör jag två kretsar, start och förbrukning. För tre år sedan byggde jag om lite, kompletterade med ett nytt fritidsbatteri, banner. Efter mindre än två år var Banner batteriet helt slut, lät konditionstesta med proffsinstrument och det är bara att slänga. Hade köpt det på Bauhaus, inkompetensens mecka, gick dit och ville få det utbytt (två års reklamationsrätt enlig konsumetköpslagen) men innan jag står och förklarar batteriers funktion och laddning till en fågelholk så gav jag upp. De ringde Banner och Banner bara avfärdade alla former av garantianspråk. Redan på hyllan på varuhuset så har batterierna sulfaterat, de har typiskt svullna poler redan innan du köper dem. Dåligt köp, aldrig mer Banner. Sedan köpte jag ett Tudor Dual, inte direkt billigt, och vilket skit. Redan som nytt så orkar det inte dra runt min dieselspis. Startströmmen är åt helvete för låg. Hankade mig fram förra sässongen men det funkar inte. Fortfarande så är mitt Bosch Silver 100Ah från år 2000 klippan som räddar mig i alla lägen, det har fortfarande bra kapacitet och får alltid igång motorn. Nu vet jag inte vad jag ska göra, funderar på att köpa tre nya start stopp AGM batterier från Varta, men är det rätt?
-
Lysande, precis en sådan är det jag har. Kul att se att det finns tillbehör till den också. Tack för tipset.
-
Bra grill är lösningen. Jag letade efter en sådan lääääänge, har kollat i ett par år och är lite sådär småsugen på att hitta rätt grill, sedan hände det, förra helgen i ett varuhus i Danmark, bara visningsexet kvar och en prislapp. Ingen kartong, inget namn, bara fire 66 på prislappen. Har sökt på nätet men verkar inte vara namnet på grillen. Klotgrill, kan bäras i locket, sedan vrider man locket rätt och man kan lyfta av det. Grillgallret är tyvärr en stekplatta och inget galler, så allt fett rinner ner i hål längs kanterna och droppar inte ner i glöden, och det man grillar blir randigt. Kolskålen kan tas bort, man tömmer ut kolet och så kan man åka igen. Kolskålen gör att ytterhöljet inte blir särskilt varm gummifötter så man kan ställa grillen på alla underlag. Helnöjd för 150DKK = knappt 200SEK Bilder fins i mitt fotoalbum.... http://www.maringuiden.se/u/Akvavit/;action=fotoalbum&id=5622 Lars
-
Jag har en Bayliner 2755. 8,2m lång. 2,59 bred och 2,5 ton tung. Innan med Mercruiser bensin V8 ca 2,5l/nm vid 20 knop Nu med ny modern VW marindiesel 1,4l/mn 27l/tim i 20 knop
-
Återigen tycker jag det är tråkigt det som hänt, men handlar det bara om en topp eller två är ju inte det hela världen, eller bara toppackning. Jag undrar lite, en sak har inte nämnts alls. Med tanke på att den verkar ha gått som den skulle till att börja med så kan man ju inte hävda att felet fanns vid köpet. Har ni kollat kylningen innan ni gav er ut på er första provtur? Var impellern kass så att ni blåste toppackningen det första ni gjorde? Normalt har man ju kylvattenintag via drevet på Bravo, men kanske finns det ändå en avstängningskran för kylvatten, eller till och med en växelventil för att spola motorn med sötvatten efter körning i saltvatten.
-
Jag hade ett haveri på en topp för två år sedan och fick köpa två nya toppar eftersom jag inte hittade en med samma gjötnummer. Den jag har är från en mercruiser 5,7l -1991. På topparna finns det ett gjötnummer som måste stämma. Kolla upp ditt gjötnummer så kan jag leta reda på mina toppar och kolla om det är samma. I så fall kan jag skicka den hela toppen till dig för en överkomlig summa. Hälsningar Lars
-
Är topparna fixade och testade skulle jag gissa på limpor eller knän. Varför bytte du toppar? Hade du samma problem innan? Har du bara våta stift på en motorhalva? I och med att du har vatten på flera stift skulle jag gissa på limpa eller knä, men då bara om halva motorn är drabbad. Har du vatten i cylindrarna på båda sidor så kan det vara tex en frostskada i insuget så att kylvätska sugs in med förbränningsluften och alla stift får lite väta, sedan när du stannar rinner restarande vatten in i den/de cylindrar där insugsventilerna är öppna och de blir riktigt våta. Lycka till
-
Men hallå! Ingen har påstått att Nimbus 300R inte levereras med EN VPD6. Det är dubbelmontage tråden handlar om. Lars
-
Jag är ägare till en bayliner och har haft en tidigare. Jag har varit nöjd båda gångerna. Visst, beroende på ålder an motorn vålla problem, men dessa baseras på samma block som Penta bensinare och jag betvivlar att dessa är varken bättre eler sämre. Fördelar? Mycket båt för lite pengar lämnar pengar över till annat. Lite trä, = lite arbete med skötsel. Jag råder till köp.
-
Jag har haft en 2455á och har nu en 2755á. Båda lutar något åt babord. Jag tror att det har med bateriernas placering att göra, samt att vattentanken är flatbottnad och inte v-bottnad och ligger tvärskepps. När balansen rubbas lite av batterier och kylskåpets vikt på babord sida så rinner vattnet också över åt babord hän (bränslet också i viss mån trots v-form i botten). På mina båt finns det dränneringar från alla slutna utrymmen, man kan ju kolla dessa och kolla att det inte är stopp...
-
Jag hade liknande problem förra året. Det berudde på okider på de gamla kabelskorna, bytte till nya kabelskor och gjorde rent, sedan fungerade det.
-
Hej. Jag blir lite motvals här. Med rätt propeller och obevuxet skrov så måste det väl räcka med 220hk. Jag har satt i diesel i min 2755á och klarar mig med 165hk. Visst tar det tid att komma upp i planing, men väl uppe i fart så drar jag av på gasen och åker billigt. Visst var den mycket vassare med V8an, (mercruiser 5,7l 260 hp) men jag som ändå cruisar i 20 knop behöver inte mer. Bayliner är om jag inte har helt fel för mig världens största fritidsbåttillverkare och jag tror nog att de har sålt tusentals 2655or med 220hk. Gillar du båten i övrigt så tycker inte jag att du ska backa.
-
Bravo är bra drev. Alpha är lite känsliga och går gärna sönder om växelvirear är felinställda. Bravo 1 klarar upp till 16 propeller enkelpropeller Bravo 2 klarar större propellrar jag tror upp till 19 diameter, enkelpropeller. Bravo 3 är ett duopoppdrev. Motorn för klen? Vad vill du ha för prestanda? den toppar förmodligen närmre 30 knop med den motorn?.
-
2755án slutade att tillverkas för 15 år sedan och förmodligen är den gamla pumpen original. Kosta på det ett par hundra till och köp en riktig vattenpump som fungerar i 15 år till. Biltemas kvalitet har förbättrats och jag tyckar att de har en del bra grejer, men ibland så.... Om du vill byta membran i denna pump om tre år, var hittar du det.
-
Och en sak till. Jag är ingen expert men kan ändå med stor sannolikhet säga att du kommer spara mycket soppa med en trebladig riktigt anpassad propp i stället för den fembladiga.
-
Har svarat på en liknande fråga innan, det frågas ofta om detta. http://www.maringuiden.se/forum/;thread=290338
-
Att mäta spänning med en multimeter ger inte något utslag. Man kan ladda upp ett batteri som stått i en lada i tio år till att visa bra spänning (V). Det enda sättet är att ladda batteriet, med en intelligent laddare. Är det ett gel eller ett underhållsfritt batteri får det inte laddas med samma spänning som ett öppet (som man kan fylla på vatten i). Sedan när det är laddat så låter man det stå ett tag och sedan gör man ett belastningsprov på batteriet. Det man egentligen gör är att mäta batteriets inre resistans, som består i elektrisk resistans i blyet och kemisk resistans, alltså oförmåga att omvandla kemiskt lagrad energi till elektrisk energi. Gel och underhållsfria batteriar får inte laddas med högre slutspänning än 13,8V medan öppna batteriar ska laddas upp till 14,4V.
-
Bara en tanke, aldrig provat och kom på den alldeles nyss, en sardin i en råttfälla!.
-
Jag är skeptisk. Den givare du talar om mäter insugrörstryck och temperatur och har som enda funktion att begränsa motorns rökutveckling, om denna är trasig så kommer man inte märka något på motorn avseende effekt eller driftsegenskaper, (detta har jag skriftligt på från VW´ s egen dokumentation) bara lite mer sot. Jag tror att det givarbytet var pengar i sjön. Som jag skrev tidigare så råder jag dig att byta ut trottelgivaren (gasreglagegivaren). Om man har läst den dokumenation som finns till denna motor så tyder ditt problem på just detta. Om gaslägesgivaren trottelgivaren går sönder så träder ett nödprogram in som gör att motorn varvar 1400rpm så att man kan manövrera och ta sig hem. Många andra givare på motorn har andra nödfunktioner som endast kommer att påverka körbarheten i ytterst begränsad omfattning, eller om vissa givare i dieselpumpen saknas eller ger fel värden då stannas motorn av säkerhetsskäl. Det finns väldigt mycket dokumentation till dessa motorer, varje seriös verkstad borde kunna agera korrekt och lösa problemen. Om du får samma fel igen så kolla om motorn varvar 1400rpm, gör den det så åk tillbaks till verkstaden och begär pengarna i retur för de arbeten de tagit betalt för hittills och byt trottelgivaren. Om motorn och verkstaden krånglar så svara på det mail jag skrivit till dig så ska du få mitt mobilnummer så ska jag hjälpa verkstaden och förklara hur det funkar.
-
Kolla med en riktig pålitlig multimeter om den verkligen överladdar eller om instrumentet spökar. Kanske fungerar ju regulatorn trots allt perfekt och laddar ca 14,5volt men mätaren ballar ur.
-
Jo man kan hamna i fängelse. I början av 90-talet så var det en herre som hade kopplat in sin tvättmaskin fel så att frugan dog. Han förlorade sin livskamrat och fick sedan även ett fängelsestraff. Jag minns inte vad han åkte på, kan ha varit vållande till annans död om man får spekulera. Sedan grundproblemet. Om man ställer frågan om inkoppling så undrar jag om man har kunskap nog för att göra det säkert. Jordfelbrytare är alltid bra men skyddar inte mot allt. Kanske är lösningen i många fall att byta ut ett gammalt batteri med dålig kapacitet eller köpa ett till batteri så att kylen fungerar.
-
Förkortat. Skiljediod: Nackdel: Laddspänningsförlust (som kan kompenceras = avancerat) Skiljerelä: Nackdel livslängd (kanske 100 000 cykler = till och frånlag) Fördel: Enkelt att installera (ingen kompensation behövs), full laddning till båda kretsar, den som behöver mest får mest.
-
OMC kobra drev och sköld byter man bäst mot Penta SX-Cobra. Passar rakt på. Måste bara sätta en impellerpump på motorn eftersom SX drevet ej har någon sådan. Sx finns också som duoprop. http://www.marinepartsexpress.com/cobraconversion.htm#OMCSX
-
Hej. Jag har själv letat mycket och förgäves. Manualerna tror jag är som på de tidigare modellerna samlingsmanualer för flera storlekar, ex 2155, 2355, 2655, 2755, 2855 mm Jag har hittat till de tidigare modellerna som hette 2350, 2750 ....... och det är en hel del som stämmer. Färgerna i elschemat stämmer väldigt bra till exempel. Kan du nöja dig med det så ladda ner från länken nedan. http://12.41.28.244/BaylinerManual.zip Lars
-
Hejsan Nyfiken på hur det gått?. Jag kollade lite själv bara för att jag är så himla nyfiken och för att jag själv har en 165-5 som jag själv byggt in. Enligt vad jag mindes så har jag inte sett någon avgasgivare, vad skulle den mäta? Temp? Vattenhalt? Varför? Jag kollade då genom elscheman för motorn och det finns ingen avgasgivare, i alla fall inte på min, eller i dess elscheman. Vad skulle denna ha haft för funktion i motorstyrningen? Sedan kollade jag verkstadshandboken (laddas ner från bryggan.net) och det finns ingen felkod för avgasgivare. Jag tror att det föreligger ett stort missförstånd och jag hade slutat leta efter avgasgivare eller fel på kretskortet. Det finns flera fel som kan uppstå som leder till reducerad effekt på motorn, men ett fel som ger exakt 1400 varv är om gasgivaren går sönder. Detta är en nödfunktion så att man kan styra och ta sig hem om denna skulle failera. Kan det vara så att du har dålig kontakt i denna eller att den är trasig så att den går till nödläge?, men sedan när du drar av gasen så hittar den sig igen och hoppar igång som den ska. Kan det vara ett missförstånd? Gasgivare / Avgasgivare. Berätta hur det går för dig.... Lars