Gå till innehåll
måndag 03 februari 2025

nafen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    129
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av nafen

  1. Nu vid inlämnandet för motorservice, hittades felet till varför bränslemätaren inte fungerat. Tydligen så var det en jordkabel som var av... Nu väntar inkoppling av en sep. tilt och en sep. bränsletanksmätare, så jag slipper bläddra fram detta i displayerna på tach- och spedometer. Förhoppningsvis kommer allt att fungera när det blir dags för sjösättning om ca. 6 månader...
  2. Swedol, Hydroscand samt Dunlop Hiflex är alla exempel på firmor som kan pressa sådana här slangar. Har själv arbetat på en av dem i 12 år med detta... Dock så kan det, som någon tidigare skrev, fungera minst lika bra med en slangklämma. (Så länge det inte handlar om hydraulslang förstås). Fördelen med en slangklämma är att man själv som lekman fixar med det, samt att man minimerar risken för att pressa en hylsa för hårt, vilket en ovan slangmontör ofta gör. Pressas hylsan för hårt, så kläms slangen sönder mellan koppling och hylsa. En pressad slang ser å andra sidan trevligare ut...
  3. Här kommer annars förslag på en hel del fiffiga förvaringstips :
  4. Det är väl bara att lyfta av motorkåpan, så hittar du en anslutning i änden av en slang, där du kan koppla på din trädgårsslang? Har för mig att det är 3/4 inv. gänga på kopplingen.
  5. Jag såg den där videon också, men den motorn är en äldre modell. På den nyare versionen ska man kunna ansluta slangen på undre kåpan baktill på motorn. Problemet är att jag ej kan läsa mig till hur anslutningen ser ut.
  6. Har en ny motor på båten, en Mercury F115. I instruktionsboken står att man kan ansluta en trädgårdsslang baktill på motorn för att slippa behöva använda spolmuff. Däremot står det inget om hur anslutningen är utformad. Är det någon som har koll på hur anslutningen ser ut (inv./utv gänga, storlek mm.)? Jag har inte motorn nära hemmet, och har glömt att titta på detta.
  7. Jag får försöka kolla eldragningen, men enl. teknikern som jag pratade med på firman, så hade han dragit en ny kabel mellan tankgivaren och motorn, så det borde ju vara rätt gjort. Det jag kan göra är ju att kolla upp så att kabeln verkar sitta fast ordentligt i bägge ändar, annars vet jag inte riktigt vad jag ska kolla...
  8. Har precis bytt till en Mercury F115 EFI på min RYDS 568 och har nu problem med att få fram bränslemängden i tanken genom de nya Smartcraftinstrumenten .Tycker mig ha följt instruktionsboken punkt för punkt, när jag kalibrerar inställningarna(angett tankvolym mm.) men får ingen minskning av mängden bränsle i displayen när jag kör. Däremot får jag info om hur mycket bränsle som motorn har gjort av med, så flödesmätningen verkar ju fungera Bränsletanksmätaren i tanken är originalmonterad från RYDS (Vet ej modell), och ska enl. serviceteknikern fungera utmärkt ihop med Smartcraftinstrument. Finns det någon som har tips på vad som kan vara galet? Båtfirman som installerade instrumenten vet ej vad som kan vara felet, och jag har för närvarande ingen möjlighet att få in båten på verkstaden igen.
  9. Tack. Trots att det knappast var nån munter läsning när det gäller Mercury f115
  10. Ok. Tack för svaren. Har lite svårt att hitta varken test av motorn, eller info ang. när olika uppgraderingar gjorts, på nätet. Såg att Mercurys 150 hk fyrtakt kom med ny modell i år, och blev förstås nyfiken på ifall det var en ny modell på gång av 115 hk.
  11. Ingen som har koll på när nuvarande version av denna motor kom? Vad jag förstått så kom f100 i ny version förra året, men jag hittar ingen info ang. F115.
  12. Är på gång att skaffa ny Mercury f115 EFI, men har svårt att hitta info ang. när denna version (2012) kom ut . (Har just denna version funnits ett antal år. Är det så att en ny modell är på gång mm. ?)Vill ju förstås inte ha en äldre konstruktion, ifall det t.ex. skulle vara så att det kommer en ny version nästa år... Hittar ingen bra sida med info om när olika versioner med uppgraderingar kommit ut på marknaden. Ingår det smartcraftinstrument som standard (och i så fall vilken modell? Verkar finnas flera olika varianter.
  13. Har tidigare haft en Garmin 420S som fungerat klockrent. Nu har jag bytt till en Garmin 526S, (bara bytt mont.bygel, men behållt gamla givaren samt strömförsörjningskabeln). Problemet som nu uppstått är att varje gång jag stannar i en vik (för att fiska) och stänger av motorn, så startar den nya Garmin 526S om varje gång jag vrider på nyckeln och startar motorn igen. Den tidigare Garmin 420S startade inte om, utan höll sig igång hela tiden. Väldigt irriterande, då jag kanske gör 30 stopp på en normal fisketur, och det tar ca en minut innan Garmin 526S är igång efter att ha startat om. Dessutom hamnar jag i startläge igen, där jag måste godkänna villkor, samt göra de kart /ekolodsinställningar jag vill ha igen. Vad kan detta bero på? Batteriet är fulladdat, och den tidigare 420S hade ju inte detta problemet. Är den nya 526S känsligare för spänningsfall, och kräver ett sep. batteri för att den inte klarar att hålla spänningen uppe när startmotorn (på min optimax 90) drar igång? Jag vet inte hur jag ska komma vidare med detta. Garmins representant på mässan Allt för sjön trodde att en uppdatering av mjukvaran skulle göra susen, men det funkade alltså inte. Finns det någon som har något tips till mig?
  14. Jag antar att det är samma uppdatering av motorn som jag gjorde på min databox i min 75hk optimax till min RYDS 568 för några år sedan. Du får (efter mina egna beräkningar) då ut ca 100 hk. Jag behöll min original 19-tums propeller, som efter denna uppgradering varvade optimalt (ca 5700 rpm) Innan uppgraderingen så varavade motorn endast ca. 5200 rpm. Accelerationen blev betydligt bättre, samt toppfarten ökade några knop.
  15. Har en Mercury Optimax 75 hk. som senaste gången jag körde visade ca 1000-1200 varv för mycket. Normalt är maxvarvtalet ca 5700 rpm, men nu närmade sig mätaren 7000 rpm på maxvarv. Någon som kan ha en idé om vad som kan ha hänt. (Jag hör på varvtalet att det är oförändrat mot tidigare, så motorn varvar inte mera nu)
  16. Det var jag, och jag blev mycket nöjd. Det var bara en strypning i luftintaget som behövde plockas bort. En plaststrypning som sitter monterad med ett plastbuntband.
  17. Skönt att höra att det löste sig. Trevlig sommar
  18. Jag skulle tro att det är kan vara bränslepumpen. Har en bekant som hade exakt samma fel, och då var det bränslepumpen som blandar olja och bensin. Tydligen brukar man byta dessa till en vanlig standard bränslepump, och sedan får man blanda i olja i bensinen manuellt när man tankar.
  19. Max varvtal är ju 5750 rpm. Har själv uppgraderad 75 hk Optimax, och jag har en original 19 propeller, och den övervarvar en aning om jag pressar motorn max. Skulle ev. kunna få några knop i högre hastighet om jag bytte propeller, men eftersom jag inte är nån fartfantom, så får den funka till (och om) jag någon gång råkar skada propellern.
  20. Kolla instruktionsboken så ser du vad just den larmsignal som du hör betyder. Den varnar ju med olika signaler för olika fel.
  21. RYDS 568 GTI har en huvudbrytare som standard. Sitter i stuvfacket under toften där du sitter och styr. ca 20 cm från batteriet.
  22. Jag har också klämt under ett par rejäla gummitassar, så regnläns-hålet ej blockeras.Märkte en klar förändring mot innan på hur fort vattnet rann ut. Rekomenderas varmt.
  23. Du gissar som vanligt fel... Jag är nämligen långt ifrån någon inbiten fantast av RYDS. Tycker snarare att det är ett prisvärt alternativ för de många människor som vill ha mycket båt för pengarna, istället för att ha top of the line. Det var ju ca.15 år (i början på 90-talet) sedan det jättestora problemet med de Danska båtägarna, som du själv tog upp, inträffade. Har du efter det bara råkat höra talas om en enda båt som haft problem med plasten är väl inget att beklaga sig för. Har du koll på hur många båtar RYDs levererar varje år så borde du själv inse att det inte är något stort problem. Det handlar ju om tusentals... Dessutom står ju RYDS för återställande av den reparationen, då det handlar om garanti. Självklart tål jag kritik, men då ska den vara konstruktiv och motiverad, och inte i klass med uttalanden om att båtar från en tillverkare idag är skit, för de hade minsann en modell för 15 år sedan som var dålig, och liknande... Skriv gärna vad din plastexpert tycker. Han har ju enl. dig koll på tillverkningen hos RYDS. Vad är det för kritik han har mot den, och gäller det just 568:an, som den här tråden handlar om, eller är det andra modeller han har koll på? De tillverkar ju t.e.x inte alla båtar på samma sätt. Jag har ju bara hört och läst positiva omdömen om deras moderna sätt att bygga båtar, så därför kunde det vara intressant att höra om det finns något negativt med t.e.x. vakumgjutningen av skroven mm. Trevlig valborg på dig också din gamla gnällspik
  24. Du har inte klivit på nån öm tå, däremot undrar jag vad du är ute efter då du inte tillför denna tråd annat än en massa skitsnack. Ryds har väl inte försökt att tysta ner några fakta under lång tid som du skriver. Tvärtom presenterar t.o.m. deras egen representant här i tråden en lång förklaring om vad det var som hände för ca 15 år sedan. Vad är det för lögn du pratar om som du påstår att jag skulle vilja lyssna på hellre än fakta??? Nä, skärp till dig istället och sprid ditt skitsnack på nått annat forum istället. Har du inget vettigt att tillföra, och det har du defenetivt inte, så är det bättre du är tyst.
×
×
  • Skapa nytt...